ČtD 132/2024  neděle 12. května 2024 



Bennewitz 2024: Koncert absolventů houslových kurzů

V sobotu večer od 19 hodin  se tentokrát v malém sále KC uskutečnil koncert absolventů houslových kurzů Jaroslava Svěceného, doplněný dalším profesionálním programem. Kurzy probíhaly tento týden v Malé scéně. Přihlásili se do nich  houslové naděje ze základních uměleckých škol z České Třebové a Litomyšle. Bylo to pro ně čest, když mohli  spolupracovat Jaroslavem  Svěceným, houslistou mezinárodního formátu a dokonce individuálně, a to bez potřeby dojíždět za takovými kurzy jinam třeba do velkých měst.
Koncert měl dvě části, v té první vystoupili frekventanti houslových kurzů a přednesli skladby připravené jednak ve své školní výuce, dále prostudované společně s Jaroslavem Svěceným. Po čtvrtečních a pátečních lekcích absolvovali  ještě odpoledne před sobotním koncertem další generálku. Byl jsem přítomen a  houslový mistr již jen chválil. Je třeba ovšem poděkovat také učitelům, neboť frekventanti rozhodně nepřišli za Jaroslavem Svěceným nepřipraveni a také korepetitorům, kteří  odvedli v těchto kurzech spoustu práce navíc mimo svoje školní povinnosti  Z českotřebovské zušky se kurzů zúčastnili žáci z houslové třídy Jitky Novákové a Martiny Mikulecké. Všechny doprovázela při nácviku i koncertu Milada Hamplová, opravdu klobouk dolů nad tím, jak se své role zhostila.
V druhé části koncertu pak po krátké přestávce vystoupil Jaroslav Svěcený (housle) a Markéta Laštovičková (akordeon), z nichž  velkou část  tvořily skladby od argentinského skladatele a akordeonisty Astora Piazzolly. Na hudebním večeru natáčel Českotřebovský deník a z koncertu houslových kurzů Jaroslava Svěceného uvedeme krátkou ukázku. (mm)

Jarní trhy na náměstí s novým mobilním pódiem
(a nově pojmenovanou kapelou Gladis´)

Jarní a podzimní trhy s programem se staly součástí místního dění je pořadatele - tedy město Česká Třebová je třeba za tuto vydařenou iniciativu pochválit. Stánků bylo opět plné náměstí a v klidové zóně náměstí se poprvé objevilo nově pořízené mobilní jeviště Kulturního centra.  Ukázalo se jako prostorné, relativně snadno demontovatelné a mobilní, všichni, co přišli chválili. Jistě bude dobře využito, takových akcím, na které se dobře hodí je v České Třebové celá řada a poprvé jsme si to mohli ověřit nyní na jarních trzích v sobotu 11. května 2024. Program  byl z naší českotřebovské kuchyně a podílely se na tom jednak základní umělecká škola, Dům dětí a mládeže Kamarád a další kapely. Zajímavostí může být i to, že zde vystupovala kytarová skupiny, dosud uváděná jako "Kapela ZUŠ"(na fotografii), hrající pod vedením Tomáše Felgra, učitele základní umělecké školy, pod svým novým jménem "Gladis´"
Program měl svoje zahájení o desáté dopolední krátce promluvila místostarostka Zuzana Nejedlá, děkovala všem za pomoc a zajištění programu, přislíbila opakování trhů ve stejném stylu. Poděkování patří jistě i jí osobně, protože to je vlastně její starost a její iniciativa.  Z jarních trhů mám připravenou fotoreportáž ZDE. .Českotřebovský deník natáčel také video, které bude v dalších dnech publikováno. (mm)

Aktuální video Českotřebovského deníku: Skautské zážitkové odpoledne v Javorce    

Krátká ukázka činnosti skautů

"O nočním běsu na Bezdězu" - o jakou soutěž se jedná

Písničku nazpívali žáci 9, ročníku ZŠ Parník, je to další písnička, která je publikována na webu ZŠ Ústecká. Najdeme zde i další úspěšné písničky např. z doby covidu, které měly v digitálním virtuálním světě velký úspěch a třeba i statisíce shlédnutí. všechny jsou také ve videoarchivu Českotřebovského deníku. Mají společné to, že autorkou hudby a textu je Pavla Skopalová, učitelka hudební výchovy na parnické základce (a také sbormistryně Kajetánku). Písničky nazpívali školáci parnické základky, a navíc byla doplněna vtipnými obrázky. Text je pro větší srozumitelnost také promítán na obrazovce. Další písničky z dílny Pavly Skopalové najdeme také na webu zušky, kde byly určeny pro sbor Kajetánek.
Písnička o nočním běsu na Bezdězu je soutěžní, má pomoci popularizovat hrad Bezděz. Autorka písničku do soutěže přihlásila a  nahrávku odeslala pořadatelskému týmu. Nyní čeká na to, jak to dopadne. Byla možnost písničku také publikovat, což bylo splněno právě dnešním dnem na webu ZŠ Česká Třebová Ústecká ulice a na také na Českotřebovském deníku.  Zatím bez vysvětlení, které přidávám v těchto řádcích. Tak si pusťte aspoň kousek počty kliknutí se počítají! Výsledky soutěže by měly být zveřejněny ještě do konce května.

 Na odhalení pamětních desek českotřebovských veteránů byla zastupitelka 3PK

Je to vlastně omluva za nesprávný text z Českotřebovského deníku 130/2024. Komentář k ke slavnosti odhalení pamětních desek českotřebovských válečných veteránů  jsme napsal na základě ohlasů, které jsem do dalšího dne získal. Sám jsem byl zaměstnán natáčením průběhu slavnosti na videozáznam a nemohl lustrovat všechny přítomné. Komentář jsem napsal na základě více ohlasů, které přišly a reprezentují tedy dojmy získané z více zdrojů. Omlouvám se proto paní M. Kroftové, zastupitelce za 3PK, získal jsem informaci, podle které se slavnosti někde v zadních řadách zúčastnila. Obecně však platí, že zastupitelů by zde mělo být více a možná nejen na této akci.  Právě zájem o dění ve městě a na akcích, které se konají, je ukázkou  skutečného zájmu o město a zatím to bohužel není pravidlem. A nejde jen o zastupitele ale např. o ředitele škol, učitele, zástupce příspěvkových organizací města. Zde se veřejných akcí zúčastňují pravidelně jen někteří. Účast nelze nařídit, ale veřejnost sleduje, kdo má a nemá zájem o veřejné dění a kdo se spíše uzavírá sám do svých problémů a nezajímá ho místní dění a město, ve kterém žije. Zdá se mi, že takových lidí postupně přibývá a to není cesta správným směrem. Proto si myslím, že je správné na tuto skutečnost upozorňovat. Milan Mikolecký (foto Martin Šebela)

Připomeňme si Vasila Timkoviče na videu z let 2022, 2023 a 2024

Polární záře nad Třebovou

Tentokrát se jedná o Dlouhou Třebovou, autorkou vydařených snímků je Monika Janzová.


  

Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.