ČtD 133/2024  pondělí 13. května 2024 



Aktuální video: Koncert účastníků houslových kurzů         


V sobotu večer od 19 hodin se v malém sále KC uskutečnil koncert absolventů houslových kurzů Jaroslava Svěceného, doplněný dalším profesionálním programem. Kurzy probíhaly tento týden v Malé scéně. Přihlásili se do nich  houslové naděje ze základních uměleckých škol z České Třebové a Litomyšle. Bylo to pro ně čest, když mohli  spolupracovat Jaroslavem  Svěceným, houslistou mezinárodního formátu a dokonce individuálně, a to bez potřeby dojíždět za takovými kurzy jinam třeba do velkých měst.
Koncert měl dvě části, v té první vystoupili frekventanti houslových kurzů a přednesli skladby připravené jednak ve své školní výuce, dále prostudované společně s Jaroslavem Svěceným. Z českotřebovské zušky se kurzů zúčastnili žáci z houslové třídy Jitky Novákové a Martiny Mikulecké. Ondřej Mužik, Elen Lohrerová, Alžběta Hurtová a Tomáš Mikolecký. Všechny doprovázela při nácviku i koncertu Milada Hamplová, opravdu klobouk dolů nad tím, jak se své role zhostila. Ze ZUŚ Litomyšl doprovázel dva účastníky kurzů Jana Tadeáše Hušku a Terezu Ramešovou zástupce ředitelky ZUŠ Bedřicha Smetany Litomyšl Petr Janeček.
V druhé části koncertu pak po krátké přestávce vystoupil Jaroslav Svěcený (housle) a Markéta Laštovičková (akordeon), z nichž  velkou část  tvořily skladby od argentinského skladatele a akordeonisty Astora Piazzolly. Z koncerrtu  uvádíme na dvacetiminutovém videu ukázky z přednesených skladeb.  (mm)

Aktuální video:  Jarní trh na Starém náměstí 



K odvolání Kohoutů z krajské ligy ledního hokeje je stále hodně ohlasů...

Manažer HC Kohouti a předseda zapsaného spolku HC Kohouti Vladimír Vaněk  oficiálně vyhlásil, že se do dalšího ročníku  soutěže mužstvo nepřihlásí a že tím Kohouti končí. Pro řadu lidí to bylo překvapení, třeba i pro členy realizačního týmu a to se týká i veřejnosti. Prostě není na soutěž dostatek finančních prostředků,. resp. požadavky na zajištění kvalitního týmu jsou větší než současné možnosti.
Nicméně ukončení činnosti spolku HC Kohouti není možné zařídit pouhým prohlášením pro média, je třeba postupovat podle stanov zapsaného spolku na řádně svolané valné hromadě. Bude tedy užitečné se do stanov podívat. Je to dlouhé čtení, proto jen úvod a odkaz na celý text stanov pro ty, co se tím chtějí zabývat v příloze.

Spolek s názvem HC Kohouti Česká Třebová, z.s.(dále jen HCK ČT) je právnickou osobou, jejíž název a stanovy jsou přizpůsobeny zákonu č. 89/2012 Sb., občanský zákoník,v platném znění. Spolek HC Kohouti Česká Třebová, z.s., má sídlo na adrese 560 02 Česká Třebová, Skalka 2150 a bylo mu přiděleno : 01897772.

Spolek je samosprávný a dobrovolný svazek členů, kteří podporují a rozvíjí lední hokej, všeobecné bruslení a sport v České Třebové u dětí, mládeže, dospělých a všeobecné veřejnosti.

Spolek je nepolitickým zájmovým svazkem členů, hájící zájmy jeho členů – sportovců i nesportovců. Spolek je nezávislý na politických stranách, orgánech státní správy a samosprávy a dalších společenských a veřejných institucích. Je budován na zásadách partnerství a vzájemného respektování.

Základním cílem spolku je podpora a rozvoj sportu v České Třebové a to zejména ledního hokeje a bruslení všech věkových kategorií a sportovních úrovní. Více najdete ZDE


Fotbalisté remizovali ve Svitavách 3 : 3, ostudu neudělali

Celý průběh zápasu bylo možné sledovat v přímém přenosu  na webové stránce tvcom.cz. Přímý přenos sledovalo dle informace z webu 211 diváků, věřím, že většina právě z České Třebové. Podobně bylo možné také sledovat další důležitý zápas Lanškroun - Heřmanův Městec (4:0).
2. minuta - z penalty 0:1                                                                     8. minuta -  2 : 0
23. minuta - 3 : 0                                                                               27. minuta Matěj Polášek 3 : 1
29. minuta Filip Grepl po rohovém kopu  3 : 2                                56. minuta vyrovnáno z blízka 3 : 3  Vojtěch Novotný
Zápas jsem zaznamenal a připravil  krátký sestřih. Mám vybrané fotografie popisující situace u všech šesti  branek zápasu. Začalo to pro Českou Třebovou, tedy pro hosty nešťastně - penaltou hned ve druhé minutě zápasu. Bohužel proměněnou.  Také další vývoj zápasu byl nešťastný  - brzy již 2:0 a ve 23. minutě hry 3:0 pro domácí . Ze strany domácích to bylo naštěstí už všechno. Do hry se pak dostala Česká Třebová  a do poločasu ještě stihla snížit skóre na  3 : 2 nejdříve po úniku Matěje Poláška ve 23. minutě a potom skvělou hlavičkou Grepla po dobře zahraném rohovém kopu v 26. minutě. Poslední vyrovnávací branka padla ve druhém poločase  z blízka po dobře rozehrané útočné akci ie velkém vápně domácích.  S remízou můžeme být myslím spokojeni,. po prvních 23 minutách hry by na to nikdo nevsadil ani zlámanou grešli.  Je to už druhá remíza za sebou, svědčí o tom, že špice krajského přeboru je vyrovnaná.  Lanškroun doma porazil Heřmanův Městec 4 : 0, vyhrála dle očekávání Horní Ředice nad Třemošnici  4 : 1 a Pardubičky porazily Libišamy 5 : 0 tak jsou v čele tabulky nyní Horní Ředice 53 bodů, 2. Lanškroun a 3. Svitavy mají 51 bodů, Česká Třebová je čtvrtá s 50 body a Libišany páté se 49 body. 

Připomeňme si Vasila Timkoviče na videu z let 2022, 2023 a 2024


Kraj dá miliony do podpory cestovního ruchu

Krajští radní v květnu schvalovali poskytnutí dotací pro oblast cestovního ruchu. Samospráva nakonec podpoří drtivou většinu podaných žádostí a přispěje na dokončení 60 rozličných projektů v našem regionu, které mají podpořit návštěvnost a zvýšit komfort turistům.
Podle krajského radního pro cestovní ruch Alexandra Krejčíře je dlouhodobá podpora obcí, spolků a drobných podnikatelů důležitou součástí snahy o zvýšení zájmu návštěvníků o celé východní Čechy. „Nestačí jen podporovat krajem zřizované instituce, ale je nutné se dívat na region jako celek a tam, kde to má smysl, pomáhat. Mám radost, že letos podpoříme celou řadu dílčích projektů, které ale mohou ve výsledku přinést velkou změnu. V jednom programu například podporujeme odstraňování bariér v přístupnosti turistických míst, takže přispějeme na schodolez v Chrasti a opravu sociálního zařízení v Autokempu Buňkov v Březích. V jiném pilíři cílíme na zvyšování úrovně infrastruktury, tam například pomůžeme s vybudováním vyhlídkové plošiny v letohradském Muzeu řemesel. Dále zelenou na radě dostaly například záměry na opravu singletracku v Moravské Třebové, úpravy Krčmaříkova zátiší v Letohradě, krajské peníze poputují i do Svitav na přírodní stezku lesem či obnovu turistického značení v Toulovcových Maštalích. A je toho samozřejmě mnohem více, opět podpoříme i audiovizuální tvorbu nebo pomůžeme Klubu českých turistů s údržbou jejich majetku,“ sdělil radní Krejčíř.
Pardubický kraj podpořené projekty v dotačních programech na podporu cestovního ruchu nefinancuje do celé výše, ale přispívá až 70 procenty na realizaci schválených záměrů. „Z programů na podporu bezbariérovosti, budování infrastruktury a individuálních dotací v oblasti cestovního ruchu jsme v květnu schválili celkem 60 žádostí za více než 14,5 milionu korun. Výše podpory se liší projekt od projektu. Podstatné je, že velký zájem o krajskou podporu evidujeme dlouhodobě. Daří se nám tak pomáhat zvyšovat úroveň turistických cílů, ubytovacích zařízení, ale i doprovodné infrastruktury jako jsou cyklonabíječky, odpočinková místa a turistické značení. Kraj nemůže stavět velké hotely, ale může pomáhat nejen v rámci propagace regionu, ale i formou těchto dotací do území,“ dodal hejtman Martin Netolický.


  

Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.