ČtD 134/2024  úterý 14. května 2024 



Připomeňme si video: DEN RODIN 2024   


Loni bylo na Den rodin 14/5 2023 počasí dle předpovědi nejisté a předpověď se vyplnila. Deštík začal přesně při začátku programu, první kapky padaly na vystupující děti ze souboru Kajetánek. Byl naštěstí mírný, děti statečné a odzpívaly celý nacvičený program na jedničku.  V programu byla i celosvětová premiéra české verze písně "Všechny barvy duhy", jejíž videoklip již byl loni publikován v prvních májových dnech.
Den rodin měl také své hosty. Moderátorka Zuzana Kupková představila  pořadatele - MO KDU ČSL, Koalici pro Českou Třebovou a jednotu Orel Česká Třebová,  představila předsedu MO KDU ČSL Petra Voleského, zástupkyni  Koalice pro ČT Magdalénu Peterkovou a  především nejvzdálenějšího hosta z Hradce Králové a vlastně až z Bruselu - europoslance Tomáše Zdechlovského. V hlavním programu odpoledne vystoupil Velký swingový orchestr Kulturního centra Česká Třebová řízený Milanem Špičákem, zpívali Iva Kolářová, Danča Stránská, Petr Skalický. Program moderovala Zuzana Kupková. To vše můžete shlédnout na loňském videu. Zařazujeme jej proto, že nyní o víkendu bude mít den rodin opakování ve stejném stylu. Doufejme, že vydrží počasí,  zatím hlásí na neděli bouřky, více ale na jihu území....

Letos bude Den rodin v Javorce  19. května. Opět zpívá Kajetánek a hraje Velký swingový orchestr !


Českotřebovská základní umělecká škola je dlouhodobě jedním z pilířů kulturního dění v našem městě

Vypadá to jako samozřejmost, ale zdaleka není. V dnešní době, plné profesionální kultury a sportu, v době, kdy je všechno za peníze a z vlastní volnočasové iniciativy, tedy zdarma dělá jen málokdo je myslím třeba upozornit na to, že právě naše českotřebovská  základná umělecká škola, a její pedagogové  mohou být příkladem nejen nám v České Třebové, ale i v širokém regionu. Mohl bych tu vyjmenovat řadu celoměstských akcí, na kterých v době, kdy se ostatní věnují jen svým koníčkům a zábavě právě učitelé naší zušky se svými žáky  obohacující náš život svým vystoupením. Mohli by také říci, že nemají čas, že se jim to nehodí, že mají také své rodiny. Ale neřeknou s právě společným úsilí obohacují celé naše město a zaslouží si poděkování.  Chtěl bych, aby si to připomněli ti co budou navštěvovat  akce na náměstí nebo třeba koncerty v Javorce. Najdete zde sólisty i soubory z  českotřebovské ZUŠ. Neberte to jako samozřejmost.  Ono to  tak bylo vždycky, ale to třeba ještě nebyla doba tak "profesionalizovaná". 
Vcelku běžné spojení, které  používáme je sport a peníze. Jistě je jasné že provoz sportovišť něco stojí. O to teď nejde. Myslím  na ukončení činnost HC Kohouti. "Dejte peníze a my budeme sportovat a obohacovat váš život kvalitním hokejem". U zušky nic takové nikdy nebylo  a těch akcí  a hodin na nich strávených je opravdu  moc. Je třeba k nim připočítat hodiny přípravy, nácviku,  Zuška je škola a její učitelé jsou placeni za školní vyučování, individuální i skupinové. A to ostatní je navíc a je toho hodně. Zde je vidět, že práce pedagoga na naší zušce je poslání, které je naplněno vrchovatě. Pro učitele školy je prostě významné vidět své žáky sklízející úspěchy na akcích města, jde vlastně také o jejich úspěchy. Jen právě nevím, zda to tak veřejnost chápe.
A to ještě není všechno, jsou tu soutěže a příprava žáků na ně. Výběr vhodných skladeb a písní, příprava školního kola, okresního či krajského a dokonce i ústředního, což se stalo v posledních letech vlastně pravidlem. Jistě si připomeneme soutěžní úspěchy Adama Janíčka, loni třeba smyčcového orchestru ZUŠ v ústředním kole soutěže v Olomouci. Také letos bude mít českotřebovská základní umělecká škola své reprezentanty v ústředním kole v Liberci. Z šesti postupujících z našeho kraje jsou na z naší školy Karel Mužik (viola) a Václav Vitouch (housle).
Úspěšná práce naší školy by nebyla možná bez dobré spolupráce s rodiči žáků. Je to škola zájmová, čtyřoborová, řekněme střední velikosti. Nabízí žákům (a vlastně i jejich rodičům) k výuce velmi pestré spektrum hudebních nástrojů, je dobře vybavená, úspěšná. O dobrém kontaktu a snaze prezentovat své žáky vypovídá i po akcích prakticky okamžitě aktualizovaná webová stránka školy i její facebookový profil. To zdaleka není zvykem, lze se o tom snadno přesvědčit na internetu.
Svůj text bych chtěl zakončit poděkováním. Myslím, že mohu srovnávat  ať již jako bývalý žák školy jako rodič svých dětí (všichni navštěvovali nebo navštěvují ZUŠ) a nebo jako redaktor městského časopisu. A byl jsem dříve také předsedou rodičovského sdružení školy. Představte si na chvilku jaké by to bylo bez této školy. A to po sametové revoluci nebylo málo hlasů o tom, že tehdejší LŠU je přežitek socialismu a že budoucnost je v soukromé výuce učitelů, kteří budou mít větší zájem o úspěšnost svých žáků. Je to jinak a je to dobře.  Základní umělecké školy  nám celý svět závidí. A jejich poslání naplňuje ta naše českotřebovská škola skutečně na více než na 100 procent.  Milan Mikolecký

Českotřebovský deník propaguje práci ZUŠ - letos již 12 videí z akcí ZUŠ   


Připomeňme si Vasila Timkoviče na videu z let 2022, 2023 a 2024


100 let od narození prof. Vratislava Bělského
(5.5. 1924 – 26.4. 2003), významného hudebníka a hudebního pedagoga

Význačný cembalista, varhaník, hudební vědec a pedagog se narodil v České Třebové v rodině akademického malíře a středoškolského profesora Františka Bělského. Jeho rodným domem byla ředitelská vila reálného gymnázia. V rodném městě vystudoval reálné gymnázium a přitom se hudebně vzdělával na hudební škole v Pardubicích a soukromě ve Třebové u Františka Preislera mladšího (klavír). Během války byl totálně nasazen, a tak mohl studovat na brněnské konzervatoři až v roce 1945 (varhany u prof. Jos. Černického). V roce 1949 se oženil, manželka Vlasta studovala též varhany. Další vzdělání získal na JAMU u profesora Františka Michálka. Než nastoupil na dráhu profesora brněnské konzervatoře, nejprve se věnoval koncertní činnosti s komorními sólisty. Z této spolupráce také vznikla celá řada televizních a rozhlasových nahrávek. Potom učil na hudebních školách v Kuřimi u Brna a ve Šlapanicích. Byl nejen praktickým hudebníkem, ale věnoval se i studiu historie a teorie hudby. Objevil a z rukopisů připravil k provedení řadu skladeb českých mistrů, které také vydal tiskem v edici Musica antiqua bohemica. Soustředil se na Adama Michnu z Otradovic a Jana Dismase Zelenku. Pro své žáky na konzervatoři napsal Nauku o varhanách, která se dočkala několika vydání. Přeložil knihy a učebnice o interpretaci (Pokus o návod jak hrát na příčnou flétnu J.J. Quantze, Důkladná škola na housle L. Mozarta, Úvaha o správném způsobu hry na klavír C. Ph. E. Bacha …). Hru na varhany vyučoval na konzervatoři sedmnáct let. Ještě dlouho v důchodovém věku byl lektorem odborných předmětů na JAMU. (re)


Víkend 18. a 19. května v Litomyšli bude s M. D. Rettigovou

Také v letošním roce, který je obrazně řečeno zalitý Smetanou, chceme uctít památku M. D. Rettigové, která v Litomyšli nejen žila, ale také učila hospodyňky, aby ve vaření nepodléhaly stereotypům.
Heslo Experimentovat při vaření, rozhodně zakázáno není, nese i nový vratný kelímek, který tuto slavnou ženu připomíná. Jde o čtvrtý kelímek v řadě – po Josefu Váchalovi, Zdeňku Matěji Kudějovi a Bedřichu Smetanovi však první třetinkový. A také první litomyšlský kelímek, který propaguje slavnou ženu. Na kelímku je Rettigové povzdech, který ji představuje i jako spisovatelku a básnířku, ne jen jako autorku kuchařek: “Lidem stále ještě více chutná dobrý oběd, nežli pěkná báseň“. A jaké jiné téma bychom mohli v roce, který se nese v duchu oslav 200. výročí narození Bedřicha Smetany zvolit, než smetana v kuchyni! A nebude to jen o svíčkové – tak například kuchařské klání škol má toto zadání: kuřecí prso na volné téma se smetanou. Zapište si tedy prosím do diářů, že o víkendu 18. až 19. května se rozhodně vyplatí být v Litomyšli. Sobotní slavnostní zahájení bude ve znamení vystoupení LosHrncos, kteří nás dovedou k hrobu M. D. Rettigové, kde proběhne krátké poděkování této ženě s velkým „Ž“. Na hlavním pódiu na Smetanově náměstí bude vařit například Nikola Němcová, kterou můžete znát z MasterChefa, herečka Světlana Nálepková, ale i Josef Černý, autor knihy Houby Litomyšlska – ten nám připraví houbovou směs na topinky a houbový čaj. Pokud všechno dobře dopadne, můžete se na Smetanově náměstí těšit na oblíbené speciality Salaše u Franka a nově také na speciality hradní dobové kuchyně ze Spišského hradu, které bude připravovat Spišské muzeum v Levoči. Kromě dobrého jídla a pití, spousty vaření a krásných vůní nás na Smetanově a Toulovcově náměstí čeká hodně muziky, troška toho soutěžení a věříme, že také krásná setkání. Celým dnem nás bude slovem provázet Martin Karlík. 
Milovníci soutěžení se mohou opět těšit na soutěž Svíčková open, O nejlepší bábovku, soutěž týmů odborných škol či klání družstev ve vaření kotlíkového guláše O kotlík starosty Litomyšle, které bude probíhat na Toulovcově náměstí. O hudební doprovod se postarají například cimbálová muzika Pajtáš, folkrocková kapela hrající lidovky v osobitých úpravách Moravians, reggae Švihadlo a chybět nebude ani večerní tancovačka s oblíbenými Machos Burritos. Na letní scéně Smetanova domu bude nejen pro děti připravena pohádka Křoupat zdravě – dá se hravě, kterou uvede Michaela Dolinová a Martin Sochor. Těšit se můžete i na nedělní Sousedskou husičku servírovanou v hospodě s nejvyšším stropem na světě. Poukaz můžete zakoupit od 1. do 18. května v litomyšlském informačním centru na Smetanově náměstí. V předprodeji vás porce husičky se zelím a karlovarským knedlíkem vyjde, stejně jako v loňském roce, na 279 Kč a v den konání na místě na 299 Kč.
Prezidentem Gastroslavností bude opět Václav Šmerda z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Dodejme, že tyto městské slavnosti se konají pod záštitou Romana Línka, náměstka hejtmana Pardubického kraje, Michala Kortyše, 1. náměstka Pardubického kraje a senátora, Daniela Brýdla, starosty města a Radomila Kašpara, místostarosty města Litomyšl. 
Organizace města je pořádají ve spolupráci s nejoceňovanější gastronomickou školou v ČR, SOŠ a SOU Polička, AKC ČR, Sborem paní a dívek, Restaurací a minipivovarem Veselka.

Kraj dá miliony do podpory cestovního ruchu

Krajští radní v květnu schvalovali poskytnutí dotací pro oblast cestovního ruchu. Samospráva nakonec podpoří drtivou většinu podaných žádostí a přispěje na dokončení 60 rozličných projektů v našem regionu, které mají podpořit návštěvnost a zvýšit komfort turistům.
Podle krajského radního pro cestovní ruch Alexandra Krejčíře je dlouhodobá podpora obcí, spolků a drobných podnikatelů důležitou součástí snahy o zvýšení zájmu návštěvníků o celé východní Čechy. „Nestačí jen podporovat krajem zřizované instituce, ale je nutné se dívat na region jako celek a tam, kde to má smysl, pomáhat. Mám radost, že letos podpoříme celou řadu dílčích projektů, které ale mohou ve výsledku přinést velkou změnu. V jednom programu například podporujeme odstraňování bariér v přístupnosti turistických míst, takže přispějeme na schodolez v Chrasti a opravu sociálního zařízení v Autokempu Buňkov v Březích. V jiném pilíři cílíme na zvyšování úrovně infrastruktury, tam například pomůžeme s vybudováním vyhlídkové plošiny v letohradském Muzeu řemesel. Dále zelenou na radě dostaly například záměry na opravu singletracku v Moravské Třebové, úpravy Krčmaříkova zátiší v Letohradě, krajské peníze poputují i do Svitav na přírodní stezku lesem či obnovu turistického značení v Toulovcových Maštalích. A je toho samozřejmě mnohem více, opět podpoříme i audiovizuální tvorbu nebo pomůžeme Klubu českých turistů s údržbou jejich majetku,“ sdělil radní Krejčíř.
Pardubický kraj podpořené projekty v dotačních programech na podporu cestovního ruchu nefinancuje do celé výše, ale přispívá až 70 procenty na realizaci schválených záměrů. „Z programů na podporu bezbariérovosti, budování infrastruktury a individuálních dotací v oblasti cestovního ruchu jsme v květnu schválili celkem 60 žádostí za více než 14,5 milionu korun. Výše podpory se liší projekt od projektu. Podstatné je, že velký zájem o krajskou podporu evidujeme dlouhodobě. Daří se nám tak pomáhat zvyšovat úroveň turistických cílů, ubytovacích zařízení, ale i doprovodné infrastruktury jako jsou cyklonabíječky, odpočinková místa a turistické značení. Kraj nemůže stavět velké hotely, ale může pomáhat nejen v rámci propagace regionu, ale i formou těchto dotací do území,“ dodal hejtman Martin Netolický.

BLÍŽÍ SE LEGENDÁRNÍ ÚSTECKÁ 21

Převýšení 225 metrů, délka trati 3650 metrů, 21 zatáček. Již o tomto víkendu 18. a 19. 5. 2024 se pojede legendární závod Ústecká 21, Memoriál Miroslava Urbana. Více než 100 jezdců bude mít možnost bojovat o body do Mistrovství České a Slovenské republiky soudobých i historických vozidel. Součástí českého mistrovství bude také Česká trofej 2024. V sobotu i v neděli startují závodní jízdy ve 13.00 hodin. Tréninkové jízdy po oba dva dny začínají v 8.00 hodin. Aktuální informace najdou zájemci na webových stránkách pořadatele Autoklubu https://ustecka21.cz/ nebo na facebooku https://www.facebook.com/ustecka21 

V úterý v 17 hodin má Maxmilián vernisáž  !                   


  

Putování za Třebovským kohoutem

Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 

Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.