ČtD 138/2024  sobota 18. května 2024 


V pondělí 20. května začnou velké výspravy na II/360 směr Letohrad

Silnici II/360 mezi Ústím nad Orlicí a Letohradem čekají od pondělí 20. května velkoplošné výspravy. Celkem bude opraveno 35 tisíc metrů čtverečných silnice. Zakázka byla vysoutěžena za nižší cenu, než byl předpoklad, a činí 17,5 milionu korun s DPH. Komunikaci čeká ještě letos první etapa celkové rekonstrukce.
Velkoplošné výspravy stavebníci provedou na části silnice od lesního úseku u Letohradu po železniční přejezd u Černovíru. „K velkoplošným výspravám přistupujeme, protože silnice je vlivem počasí a pohybu těžké techniky ve špatném technickém stavu. Proto jsme se rozhodli k velkoplošným výspravám, které zahájíme v pondělí 20. května s předpokládaným koncem v polovině června. Silnice zůstane průjezdná vždy jedním jízdním pruhem,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Provoz budou přes den řídit pracovníci stavby, v noci bude na úseku silnice dopravní omezení v podobě snížené rychlosti a nerovnosti vozovky. „Opraveny budou nejvíce poničené úseky, dojde kvůli nevyhovujícímu technickému stavu k výspravám živičného krytu vybraných úseků. Práce mohou být provedeny za provozu tak, aby byla zachovaná dopravní obslužnost,“ sdělil náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš.
Celková rekonstrukce začne ještě letos
V druhé polovině letošního roku by potom měla začít komplexní oprava silnice II/360, která spojuje města Ústí nad Orlicí a Letohrad. „Ta bude probíhat v několika etapách. Letos začneme opravou v úseku od okružní křižovatky ulic Cihlářská a Letohradská po železniční přejezd u Černovíru s předpokládaným termínem dokončení ve druhém pololetí roku 2025,“ nastínil hejtman Martin Netolický.
Pardubický kraj chtěl původně tento projekt financovat z fondů Evropské unie, nakonec ale se ale samospráva vydala jinou cestou. „Oprava silnice byla zařazena do evropských dotací, kvůli převisu žádostí jsme ji vyjmuli a opravíme ji z vlastních zdrojů. Paradoxně tak díky tomu můžeme začít s pracemi o dva roky dříve,“ dodal náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Zajímají vás opravy silnic v Pardubickém kraji?
Na webu doprava.pardubickykraj.cz můžete najít seznam plánovaných rekonstrukcí, které chce Pardubický kraj zahájit v letošním roce. Po výsledcích soutěží na veřejné zakázky budou data aktualizovaná a doplněná o přesné termíny realizací, předpokládané náklady a v případě větších staveb i detailních infoletáků. Na webu také naleznete plánované investice Ředitelství silnic a dálnic a Správy železnic.

Čerpání evropských fondů v našem kraji je příkladné 
Náměstek ministra pro místní rozvoj navštívil i Českou Třebovou

Velké projekty Pardubického kraje, ale také podpora hospodářsky a sociálně ohrožených území, byly hlavními důvody návštěvy náměstka ministra pro místní rozvoj Radima Sršně na Orlickoústecku, Českotřebou a Králicku. Hejtman Martin Netolický seznámil náměstka Sršně s připravovaným projektem Pardubického kraje na vybudování ateliérů Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí v areálu bývalé textilní továrny Perla. Společně navštívili také budovu centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnice, v Dolní Lipce odprezentoval hejtman připravovaný projekt železničního muzea a v České Třebové hovořili se starostou Zdeňkem Řehákem o podpoře problémových mikroregionů. Stejné téma pak řešili v Králíkách se starostou Václavem Kubínem.
„I přesto, že se náš kraj se řadí mezi malé regiony, tak v rámci čerpání evropských fondů se můžeme řadit mezi ty nejúspěšnější při přepočtu na počet obyvatel. Naším partnerem pro realizaci záměrů v území je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, a proto jsem chtěl seznámit pana náměstka Sršně s velkými projekty Pardubického kraje v oblasti Orlickoústecka a Králicka. Mezi ty největší dokončené vůbec v rámci Pardubického kraje patří vybudování centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici, což je stavba, která byla podpořena v rámci mimořádného dotačního programu REACT EU a až do vybudování centrálního příjmu v Pardubické nemocnici se jednalo o největší stavbu Pardubického kraje v oblasti zdravotnictví,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který společně s místostarostou Ústí nad Orlicí Jiřím Preclíkem seznámil Radima Sršně s oživováním brownfieldu na místě bývalé textilní fabriky Perla. „Projekt ateliérů Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí je pro nás největším projektem v oblasti krajského školství. Společně s investicemi města se jedná se příklad kvalitní revitalizace opuštěného prostoru po bývalé průmyslové výrobě. Výsledná vysoutěžená částka je na necelých 140 milionech ve stavební části s tím, že 121 milionů získáme z Národního plánu obnovy,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Podle Radima Sršně jsou aktivity kraje a města v Ústí nad Orlicí příkladné. „S projektem v areálu Perly jsem seznámený dlouho, protože jsme s panem hejtmanem intenzivně komunikovali možné dotační možnosti pro Pardubický kraj nejprve v rámci Integrovaného regionálního operačního programu a následně Národního plánu obnovy. Investice města do domu dětí a mládeže a připravený projekt kraje jsou jasným příkladem velmi dobrého využití fondových prostředků a oživení území, které bylo po průmyslové výrobě dlouho opuštěné. Obecně, když sledujeme čerpání prostředků kraji z různých evropských zdrojů, tak Pardubický kraj patří mezi ty nejúspěšnější a velmi tvůrčí z hlediska přípravy projektů a spolupráce kraje a místní samosprávy,“ řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň.
V rámci setkání se starostou České Třebové byla hlavním tématem podpora hospodářsky a sociálně ohrožených území. „V rámci snahy o vyvážený rozvoj celého regionu jsme si nechali zpracovat analýzu pro hospodářsky a sociálně ohrožená území v kraji. Ta byla identifikována na základě celé řady kritérií a tvrdých dat. Jedná se o oblasti Moravskotřebovska, Českotřebovska, Svitavska a Králicka. V rámci Moravskotřebovska a Českotřebovska již systémová podpora funguje přes dva roky a jedná se o zcela unikátní přístup v rámci celé České republiky. Jsem přesvědčený, že i stát by měl více přistupovat k podpoře těchto území. V rámci Pardubického kraje máme zpracovanou detailní analýzu, kdy se zaměřujeme také na vnitřní periferie, které se snažíme podpořit mimo jiné z krajských dotačních programů,“ řekl Martin Netolický.
Další zastávkou v rámci návštěvy Pardubického kraje byla Dolní Lipka, kde se Radim Sršeň seznámil s projektem železničního muzea, na které kraj získal dotaci 118 milionů korun z programu přeshraniční spolupráce Interreg Česko–Polsko 2021–2027. Celkové náklady projektu činí 155 milionů korun. „Projekt zahrnuje zejména rekonstrukci historických budov, opravu a doplnění kolejového komplexu, obnovu původní točny a vybudování nové točny, důležité pro umístění exponátů parních lokomotiv na celé centrální ploše muzea. Součástí je také výstavba nových objektů, které jsou nutné pro chod muzea, kromě točny to je vstupní objekt se zázemím pro návštěvníky a přístřešek pro lokomotivy,“ představil projekt hejtman Martin Netolický.
Závěrečným bodem programu byla návštěva města Králíky, kde se starostou Václavem Kubínem hovořili kromě podpory hospodářsky a sociálně ohrožených území také o problematice financování přenesené působnosti v rámci obcí s rozšířenou působností. „V poslední době se na mě obrací starostové obcí s rozšířenou působností, mezi kterými jsou například Králíky nebo Žamberk, že je finančně velmi zatěžuje výkon přenesené působnosti, který musí dofinancovávat z rozpočtu, který jiní mohou věnovat rozvoji měst. Osobně jsem přesvědčený, že pokud si stát objednává u obcí jakoukoliv službu, měl by za ni platit,“ řekl hejtman Netolický. Starosta Václav Kubín informoval náměstka Sršně o připravených projektech města včetně rozšiřování školky, na což získalo město dotaci právě z Ministerstva pro místní rozvoj.
Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

Nabídka na doplnění modelářských kroužků  DDM

Letecké modelářství má v ČR velkou tradici, a proto DDM Kamarád vypisuje nabídku na doplnění do stávajících modelářských kroužků v budově Paleta. Letecký modelář 1 a Letecký modelář 2 se konají pondělí a středa, vždy 15:45 - 18:45 hodin. Přihlásit se mohou zájemci od 6 do 99 let. Zápisné 1 500 Kč z toho je možné čerpat až polovinu na materiál.
Mladí modeláři mají možnost se naučit formou neformálního vzdělávání, manuální zručnosti, osvojí si základy řezání, broušení, lepení, lakování a také čtení plánků a práci podle výkresové dokumentace, seznámí se se základy aerodynamiky, meteorologie, programování 3D tisku a mnoho dalšího. Letecké modelářství není jenom práce v dílně, ale i létání s modely při tréninku a na soutěžích, které nabízí jedinečnou možnost pohybu v přírodě, na čerstvém vzduchu, v kolektivu přátel, kteří mají společný zájem.
Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

Návštěva prezidenta Petra Pavla a paní Evy Pavlové v Pardubickém kraji
 ve dnech 21. a 22. května 2024

úterý 21. května
Návštěva továrny Explosia
Jednání s představiteli kraje v sále Zastupitelstva Pardubického kraje
Návštěva Centrálního urgentního příjmu Nemocnice Pardubického kraje
Návštěva Centra leteckého výcviku, Pardubice, simulace letu, po ukončení návštěvy poklepání základního kamene
Návštěva budovy Správy státních hmotných rezerv, Heřmanův Městec
Prohlídka Hamzovy léčebny a setkání s dětskými pacienty, Luže
Debata s občany, Šemberovo divadlo, Vysoké Mýto 
středa 22. května
Prohlídka statku U Svatého Jána, Kunvald
Návštěva Muzea starých strojů a technologií, Žamberk
Oběd se starosty, Evropský dům, Králíky
Návštěva Policie ČR, Králíky
Tiskový brífink prezidenta Pavla, Kramářova chata na Suchém vrchu
Prohlídka dělostřelecké tvrze Bouda


Už jste viděli nová videa?


Na ocenění Gloria musaealis 2023 tentokrát bodovala Gočárova galerie

 Po úspěšných ročnících  Východočeského muzea v Pardubicích na celostátní soutěži muzeí a galerií Gloria Musaelalis (Sláva muzejní) se letos prosadila Gočárova galerie. Zvláštní ocenění v kategorii Muzejní počin roku převzali v Obecním domě v Praze náměstek hejtmana Roman Línek a ředitelka Gočárovy galerie Klára Zářecká.
 Oceněným projektem je konverze industriálního objektu národní kulturní památky Winternitzovy automatické mlýny pro potřeby Gočárovy galerie, která je v kontextu České republiky, dokonce i střední Evropy, poměrně ojedinělá. Autorem rekonstrukce budovy galerie je architekt Petr Všetečka se studiem TRANSAT.
Galerie svou činnost v nové budově zahájila v červnu roku 2023, kdy se rekonstruovaný objekt otevřel veřejnosti ve zkušebním provozu, a podruhé, v plném provozu, v září 2023, kdy byla zpřístupněna stálá expozice TRANSMISE a další proměnné výstavy. 
„Otevření Gočárovy galerie v loňském roce bylo pro Pardubický kraj jako zřizovatele galerie významným mezníkem. Bylo to završení procesu, který trval od roku 2017, kdy jsme začali hledat nové prostory pro tehdejší Východočeskou galerii a skončilo to krásnou rekonstrukcí nejen nejstarší stavby v areálu Automatických mlýnů v Pardubicích, ale revitalizací podstatné částí tohoto dříve průmyslového areálu spolu s dalšími partnery. Chtěl bych poděkovat všem zastupitelům kraje za odvahu  jít do tohoto nákladného projektu, ale také celému vedení krajské galerie, které se sžilo s novým názvem, novou grafickou identitou i novými prostory, které nabízejí zcela jiné možnosti než hospodářské budovy na pardubickém zámku,“ řekl z pódia Obecního domu náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Bývalá Východočeská galerie v Pardubicích, dnes Gočárova galerie, zažívá poslední dva roky opravdu mnoho změn a těší se zájmu laické i odborné veřejnosti. S jakým výhledem vstoupila instituce do své novodobé éry, představila ředitelka Gočárovy galerie Klára Zářecká: „Vizí Gočárovy galerie je nabízet široké veřejnosti prostor umožňující setkávání se (nejen) s výtvarným uměním, rozvoj kreativity, vzdělávání a zprostředkování kvalitního kulturního obsahu, který obohatí nadregionální návštěvnickou a odbornou scénu.“
Ceny Gloria musaelalis a letošní výsledky
Asociace muzeí a galerií České republiky cenou Gloria musaealis upozorňuje na zdařilé projekty v oblasti národního kulturního dědictví. Sedmičlenná odborná komise vybírá projekty ve třech hlavních kategoriích Muzejní výstava rokuMuzejní publikace rokuMuzejní počin roku a dále je udělována Cena Českého výboru ICOM.  O vítězi v kategorii Muzeum roku rozhodují hlasováním návštěvníci muzeí a galerií.
Kategorie Muzejní výstava roku 2023
I.                     místo  Cena Gloria musaealis
Národní galerie v Praze (výstava „Petr Brandl: Příběh bohéma“)
II.                   místo
Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, p. o. (výstava „Hérakleitův princip: 100 let uhlí v českém umění“) a Muzeum Českého ráje v Turnově, p. o. (výstava „Krystaly ve službách technického pokroku“)
III.                 místo
Uměleckoprůmyslové museum v Praze (výstava „Kabinety: Mistrovská díla uměleckého řemesla 16. a 17. století z českých sbírek“)
Cena Českého výboru ICOM
Technické muzeum v Brně (výstavu „Není Tesla jako Tesla“)
Kategorie Muzejní publikace roku 2023
I.                     místo Cena Gloria musaealis
Muzeum města Brna, p. o. (publikace František Kalivoda (1913–1971): Vize a návraty modernismu)
II.                   místo
Muzeum T. G. M. Rakovník, p. o. (publikace Královské klenoty ze Mšece a Řevničova: Unikátní nálezy z období stěhování národů ze středních Čech)

Muzeum Podblanicka, p. o. (publikace Budování knížecího snu: Krajinářský park ve Vlašimi v 18. a 19. století)
Zvláštní ocenění
Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, p. o. (publikace Zbožní zítřka: Umění vidět / Mystici, esoterici, mediumici a automatici v českém výtvarném umění)
Kategorie Muzejní počin roku 2023
I. místo
Cena Gloria musaealis Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, p. o. (projekt Revitalizace areálu NKP Ploština a nové expozice)
I. místo
Muzeum Komenského v Přerově, p. o. (projekt Rekonstrukce ORNIS a nová expozice)
II. místo
Městské muzeum v Jaroměři (projekt Rekonstrukce muzea a nové expozice)
Zvláštní ocenění
Gočárova galerie (projekt Gočárova galerie v Automatických mlýnech)
Národní technické muzeum (projekt Generální oprava parní lokomotivy 464.102 Ušatá) Z
Zvláštní ocenění na doporučení čestného výboru soutěže
Muzeum města Ústí nad Labem, p. o. (projekt Databáze starých lomů a dobývek na území NP České Švýcarsko a CHKO Labské pískovce)

  

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 

Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.