ČtD 140/2024  Pondělí 20. května 2024 


Den rodin v Javorce


Kdo se v neděli 19. května ráno probudil do bouřky a hustého deště  tak pochyboval, zda se odpolední akce uskuteční.  Akce se uskutečnila a bylo to parádní odpoledne. Jejími pořadateli byla MO KDU ČSL Česká Třebová a Koalice pro Českou Třebovou.  Na Dni rodin v Javorce byl vlastně jako navíc připomenut nedávný Den  matek 
Panovala pohoda a dobrá nálada, hudební vystoupení sboru ZUŠ Kajetánek a jeho sborové přípravky pod vedením Pavly Skopalové s klavírním doprovodem Kateřiny Bednářové předcházelo vynikajícímu  koncertu Velkého swingového orchestru Česká Třebová se svými sólistkami Ivou Kolářovou a Danielou Stránskou, dirigovali Milan Špičák a Jiří Němec.
Přijela spousta hostů. Málokdy dovedeme na jedné kulturní akci přivítat tolik návštěv jako v neděli 19. května odpoledne. Jistě to bylo i letošním volebním rokem, sešly se přece volby do Evropského parlamentu a volby do krajského zastupitelstva. Řada pozvaných hostů však jezdí  do České Třebové pravidelně a mají zde mnoho známých.  Nešlo tedy o žádné výjimečnosti. Všichni měli publiku v Javorce v několika vstupech co říci a poskytli také rozhovory pro Českotřebovský deník. 
Bývalá starostka města Magdalena Peterková tak nejdříve ráda představila ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), který připomněl souvislost Dne rodin a Dne matek a krajského radního pro sociální věci Pavla Šotolu, který letos vede krajskou kandidátku této strany pro podzimní krajské volby.Oba se pak společně dali do rozdávání květin přítomným maminkám a babičkám.
Za vystoupení je třeba pochválit také sbor Kajetánek, který měl premiéru v nových žlutých tričkách a předvedl skutečně kvalitní vyvážený program. Vystoupení bylo v Javorce také dobře zazvučeno. V závěru bylo dokonce vystoupení za účasti dalších zakládajících členek sboru - to na připomenutí, že právě letos slaví Kajetánek třicetiny.
V dalším vstupu vystoupili dva europoslanci Tomáš Zdechovský a  Michaela Šojdrová. Mají zkušenosti z práce v evropském parlamentu po dvě volební období. Také zdaleka nebyli v České Třebové poprvé, zvláště Tomáše Zdechovského (z Hradce Králové) můžeme potkat v České Třebová tak na čtyřech akcích do roka. 
František Talíř vystoupil samostatně. Ve třetím vstupu se pak návštěvníci Dne rodin v Javorce mohli seznámit s mladým kandidátem do voleb do evropského parlamentu Františkem Talířem, který přijel až z Českých Budějovic. Potkat se sním mohli  již na letošním Lidovém plese Na Horách .
Hlavním dojmem pro každého návštěvníka bude ovšem vystoupení Velkého swingového orchestru, který se skutečně vytáhl včetně moderátorky Zuzany Kupkové, bez které si nyní nelze swingový koncert ani představit. Posluchači jej také nepustili domů bez přídavku. To už bylo dlouho po 17. hodině. V Javorce bylo příjemné posezení, nebylo horko ani zima, svítilo sluníčko a nefoukal vítr.Českotřebovský deník připravuje ze Dne rodin nejen reportáž, ale i záznam celého koncertu. 
Reportáž z dění v Javorce na videu bude publikována zítra v pondělí 20. května, do konce týdne pak stream z koncertu - zvlášť Kajetánek, zvlášť swingový orchestr.  (mm)
Pro děti byly v Javorce připraveny nejrůznější atrakce skákacím hradem počínaje a nejrůznějšími soutěžemi v dovednostech konče Skauti zajistili pro děti bezpečné jízdy na kanoích po javoreckém jezírku. Pro všechny bylo připraveno občerstvení. A zajímavé může být i to, že další a to opravdu pořádná bouřka pak přišla večer před 22. hodinou. To už byl v Javorce dávno klid. (mm)

Putování za Třebovským kohoutem: počasí nepřálo

Tradiční akce, pořádaná pravidelně od roku 1970 měla letos pro pořadatele ale i pro účastníky pochodu špatné podmínky, hlavně v neděli, kdy se město probudilo do bouřky a hustého deště. Start byl poprvé organizován u vstupu na zimní stadion. Účast však byla nepostačující. V sobotu 18, května  je evidováno 250 účastníků -  pěších i  cyklistů na všechny vypsaných trasách, v neděli pak katastrofa, pouhých 8 odvážlivců. Letošní ročník "Kohouta" tak bude zaznamenán snad jako nejslabší v historii.

Sokolky cvičily na župním sletu v Městečku Trnávka

Župní slet v Městečku Trnávka se konal v sobotu 18. 5. 2024, pořádala jej T. J. Městečko Trnávka ve spolupráci s Pardubickým krajem pod záštitou hejtmana JUDr. Martina Netolického, který byl na akci přítomen. 
V programu, jenž byl zahájen slavnostním průvodem a proslovy přítomných hostů, vystoupilo deset celků, které vystoupily s hromadnými skladbami nacvičovanými na VXII. všesokolský slet v Praze. Českotřebovské sokolky se předvedly ve skladbě pro ženy a seniorky "Babí léto", poprvé v originálních úborech.
Župní slet měl doprovodný program: herní prvky pro děti, projížďky historickým autobusem a naučnou stezku na hrad Cimburk. Městečko Trnávka pořádá takovéto sokolské akce pravidelně od roku 2006 a je zde vždy příjemná, domácká atmosféra. Více v samostatném článku s fotografiemi ZDE

Michal Vebr - Mistr Evropy Master 2024


Dnes v neděli 19. května 2024 přišla dobrá zpráva z Barcelony. Michal Vebr se stal Mistrem Evropy Master 2024 v brazilském jiu-jitsu.  Podařilo se mu vyhrát nejprestižnější turnaji IBJJF!

Michal opět dokázal, že v jeho věkové a váhové kategorii a technickém stupni patří mezi světovou špičku. Možná si někdo zamyslí nad tím, že na fotografiích ze světových turnajů ukazujeme Michala jako vítěze se dvěma zlatými cennými kovy a nyní má "jen" jednu zlatou medaili! Michal totiž tentokrát zápasil pouze v jedné kategorii a to kvůli zranění krku, které si na tomto turnaji přivodil. Zranění není vážné, ale  Michal nechtěl riskovat a za každou cenu zápasit i za podmínek, které by pro něho nebyly optimální. Jeho zranění by se tím mohlo zhoršit.

Myslím, že i tato rozvážnost ke sportu patří, nelze sportovat za každou cenu, následky se mohou projevit třeba s časovým odstupem. Michalu Vebrovi k dosaženému titulu blahopřejeme, přejeme aby byl brzy zcela fit a zase přinášel radost za další úspěchy ve zvoleném náročném sportu.  Lukáš Janda Více ZDE


Dobročinný bazar ve Zhoři


Plakátek na akci na hřišti ve Zhoři  jsme v Českotřebovském deník zveřejnili začátkem května.
Akce, která se konala v sobotu 18. května odpoledne měla letos již druhý ročník a byla proti loňské premiéře daleko rozsáhlejší.  Byla to akce dobročinná a pro radost s programem zajištěným samozřejmě zdarma.
Vše pro jednu postiženou holčičku. 
Na obrázku vlevo jsou dvě holčičky s Kabuki syndromem z České Třebové a Lanškrouna. Výtěžek z akce má pomoci malé čtyřleté Laurince Hubálkové (na obrázku vpravo) a její rodině v jejich každodenním životě s mnoha omezeními.
Kabuki syndrom je vzácné genetické postižení, které se projevuje různými kombinovanými vadami, autismem nebo mentální retardací v různém stupni závažnosti.
Život s postiženým dítětem s uvedeným genetickým, postižením není jednoduchý, znamená trvalou anabázi po nemocnicích a lékařských ordinacích kde je třeba nejen sledování vývoje, ale zákroky zajišťující alespoň částečnou kompenzaci kombinovaných vad  které syndrom Kobuki přináší. Vyžaduje speciální přístup ve výchově, trvalý dohled. Rodiny se se zdravými dětmi si často nedokážou  představit, jak by se jejich situace změnila po narození takto postiženého dítěte.  Takových dětí je v Česku jen velmi malý počet, nejsou  proto ani zkušenosti diagnostikou a prevence. Proto je podpora a  uznání rodinám takto postižených dětí na místě a pořadatelé dobročinného bazaru  ve Zhoři se vydali správným směrem. Mimo skutečné pomoci přenesly rodinám radost. A také šířili s správnou myšlenku, že je správné a potřebné  pomáhat slabším a postiženým. Druhým obdarovaným z výtěžku je ještě hospic Bílá holubice z Dolního Újezda.  Přidávám je dvě fotografie ze sobotního odpoledne ve Zhoři..

Dny florbalu v České Třebové byly letos po patnácté

Takové akce navíc tradičně podpořené městem si nelze nevšimnout, protože přináší mnoho sportovního zápolení zejména pro mládež, která naplní během řady květnových dnů zimní stadion a to právě v době, kdy by  neměl velké využití. Připomeňme, že podle zveřejněné statistiky se letos na  15. ročníku Dnů florbalu v České Třebové  uskutečnilo 469 utkání, o vše se střídavě postaralo 51 pořadatelů a celkově se všeho zúčastnilo 1 772 hráčů a hráček ovšem ve věku od mateřských škol po dospělé. 15. ročník byl zdokumentován např. ve dvou  reportážích OIKTV a  pak zejména na sociálních sítích, ale podrobnější souhrnné hodnocení pořadatele na rozdíl od minulých let bohužel publikováno nebylo. Jsou zde jen samé fotografie, bohužel bez jakýchkoliv popisků a informací a bez výsledků uspořádaných turnajů, přestože jsou tyto výstupy označeny jako "článek". Výsledky byly sice vyhlášeny, ale nebyly publikovány. Únava po turnajích byla asi velká. Ale ke sportu prostě výsledky patří.  Připomeňme si, že tak nějak to bylo i v některých ročnících Týdne sportu. Nyní je to už ovšem napraveno.
Ještě před pěti lety v roce 2019 se akce jmenovala "10 dnů florbalu" a byla skutečně desetidenní a půjdeme-li ještě více do historie, tak součástí této akce býval i turnaj našich předních týmů. v roce 2012 zde třeba hrála juniorská reprezentace ČR a Finska. V letech 2020 a 2021 se akce nekonala - bylo covidové období. O od roku 2022 byla potom zkrácena a změnila název na Dny florbalu, ovšem se stejnou finanční podporou města..
Turnaje na akci Dny florbalu jsou velkou příležitostí pro mládež, která se zde seznamuje s florbalem a současně zapojuje do florbalové mánie také školy, vlastně učitele tělesné výchovy. Florbal se potom hraje  na školách ve velkém.  A to je  florbal vlastně velmi mladý sport a jakého dosáhl rozšíření! 
Není pak divu, že s žárlivostí na tento sport pokukují sportovci jiných tradičních sportovních odvětví, která se naopak díky rozmachu florbalu ze školního sportu spíše vytrácí  a je to pak současně poznat na náborech do sportu. Lze tedy říci, že právě rozmach florbalu v našem regionu a pořádané Dny florbalu spolu souvisí, je to vlastně nábor, na který školy samy posílají své žáky samy od sebe), aby se učili základům tohoto sportu a florbal vzali za svůj sport....  Budeme-li sledovat počet sportující mládeže v dalších míčových sportech, tak takový nárůst nenajdeme.  Spíše budeme registrovat pokles u volejbalu, basketbalu, stolního tenisu a nakonec i tenisu, problémovým obdobím prošel hokejbal. Zde nemají možnost pořádat obdobný velký náborový turnaj....
Jenže to bude i jinak. Florbal je prostě populární sport a jeho rozmach lze pozorovat celorepublikově.  Florbalových soutěží je spousta i regionech i v celostátním měřítku. Prosadit se v tomto sportu proto není vůbec jednoduché.   (mm)
Hodnocení akce Dny florbalu v České Třebové v letech  2019 - 2024 z webu fbkot.cz najdeme ZDE

V Litomyšli byl víkend plný dobrého jídla a kultury


Smetanovou náměstí bylo zcela zaplněno stánky i lidmi, návštěvník nevěděl kam dřív , co si vybrat a vyzkoušet. Akce se stala tradicí, připomíná, že Litomyšl nemá jen Bedřicha Smetanu, ale i další osobnosti, které stojí za to připomenout.  Květnový termín výborný, naplňuje kulturní dění v Litomyšli a doplňuje je o gastronomii a další s ní spojené zajímavosti a osobnosti. Součástí Slavností Magdaleny Dobromily Rettigové je dopolední průvod  na litomyšlský městský hřbitov ke hrobu. Fotografie Václav Polák.

Fotbalový víkend v krajském přeboru - jak to dopadlo? 


Sobota FK Česká Třebová - Pardubičky 3 : 2 (1:0). 
Sobota  Třemošnice - Lanškroun 1 : 3
Neděle: Vysoké Mýto - Horní Ředice 3 : 2
Neděle Heřmanův Městec - Svitavy 1 : 3
Co to znamená: Horní Ředice ztrácí náskok a mizí z čela tabulky:
1. Lanškroun 54 bodů, 2. Svitavy 54 bodů, 3. Česká Třebová 53 bodů 4. Horní Ředice 53 bodů. Ostatní ztrácejí .
Do konce jarní části zbývají sehrát ještě 4 kola. (Nejtěžší soupeře má Horní Ředice).

Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

Nabídka na doplnění modelářských kroužků  DDM

Letecké modelářství má v ČR velkou tradici, a proto DDM Kamarád vypisuje nabídku na doplnění do stávajících modelářských kroužků v budově Paleta. Letecký modelář 1 a Letecký modelář 2 se konají pondělí a středa, vždy 15:45 - 18:45 hodin. Přihlásit se mohou zájemci od 6 do 99 let. Zápisné 1 500 Kč z toho je možné čerpat až polovinu na materiál.
Mladí modeláři mají možnost se naučit formou neformálního vzdělávání, manuální zručnosti, osvojí si základy řezání, broušení, lepení, lakování a také čtení plánků a práci podle výkresové dokumentace, seznámí se se základy aerodynamiky, meteorologie, programování 3D tisku a mnoho dalšího. Letecké modelářství není jenom práce v dílně, ale i létání s modely při tréninku a na soutěžích, které nabízí jedinečnou možnost pohybu v přírodě, na čerstvém vzduchu, v kolektivu přátel, kteří mají společný zájem. Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

Už jste viděli nová videa?



Díky chlapi!
Nový film přibližuje příběh Michala Procházky s originálním hendikepem

Díky chlapi! Tak zní název krátkého filmu, který originálním způsobem vypráví příběh Michala Procházky. Ten je klientem Domova pod hradem Žampach, zařízení Pardubického kraje, jež v malebném prostředí pod Orlickými horami pomáhá lidem s mentálním a kombinovaným postižením.
„Je skvělé, že se Domov pod hradem Žampach pravidelně a s nadšením pouští do projektů, které netradičně přibližují život lidí s hendikepem. Navíc mají vysokou uměleckou hodnotu a prestiž. Za to jim patří velký dík,“ ocenil radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola chvályhodné aktivity Domova pod hradem Žampach.
Mladý kluk s originálním hendikepem
„Michal Procházka je mladý kluk s originálním hendikepem. Celý život někam spěchá a zároveň se snaží vypořádat se ztrátou svého otce. To jsou jeho dvě zásadní témata, která jsme promítli do Michalova příběhu,“ řekla autorka námětu Markéta Novotná z Domova pod hradem Žampach, jež zde pracuje jako speciální pedagožka a logopedka.
„Jako každý z nás, má také Michal svá přání a touhy, radosti i starosti či silné i slabé stránky. Přeje si žít normální život, mít rád i být milován. Stejně jako my všichni,“ poznamenala Markéta Novotná. „Michal je vlastně stále o krok napřed před ostatními. Žije hlavně tím, co bude za chvíli. To s sebou přináší různé situace, často i komické,“ sdělila speciální pedagožka a logopedka Domova pod hradem Žampach.
Natáčení se hlavnímu hrdinovi líbilo
„Natáčení se mi líbilo,“ svěřil se Michal Procházka, hlavní hrdina krátkého filmu, který se po premiéře v kině Bio Central v Hradci Králové objeví na prestižní mezinárodní přehlídce (ne)herců s mentálním a kombinovaným postižením Mental Power Prague Film Festival.
„To je naše srdeční záležitost. Objevili jsme ho před 13 lety, kdy jsme se rozhodli natočit první kratičký příběh Jožin z Bažin. Tehdy jsme zjistili, že nás filmová tvorba baví a stejně tak i festival, kde jsme se mohli potkat s lidmi z celého světa. Asi nejúspěšnějším filmem byl Tomáš, který pronikl i za hranice České republiky. Vyhrál na festivalech v Austrálii a Francii a zatím asi nejvíc zasáhl veřejnost,“ shrnula Markéta Novotná. 
Tvůrci se zřekli nároku na honorář
Kompletně celou produkci snímku Díky chlapi! měla pod palcem pardubická společnost 11:11 production. „Jde o mladé tvůrce, kteří film pojali jako osobní výzvu. Byli jsme za to moc rádi,“ dodala autorka námětu.
„Podařilo se nadchnout hodně schopných lidí, kteří měli chuť se na tomto titulu podílet. Všichni se zřekli nároku na honorář, za což jim moc děkujeme. Jinak by celé dílo ani nemohlo vzniknout,“ vyjádřil se Štěpán Novotný ze společnosti 11:11 production.
„Nejsilnější dojem, který z natáčení máme, je opravdovost. Když člověk pracuje s lidmi s hendikepem, rychle zjistí, že si na nic nemusí a ani nemůže hrát. Najednou odpadá přetvářka i stres, s nímž filmoví tvůrci často bojují. Mnohem důležitější je to, co se děje teď. A i když nastanou nějaké trable, je dobré je řešit s úsměvem,“ prohlásil Štěpán Novotný, který přidal úsměvné historky z natáčení.
Herci Východočeského divadla v epizodních rolích
„Měli jsme k dispozici dva natáčecí dny. Celý ten první jsme přemýšleli nad tím, proč nám Michal neustále utíká. Pak jsme pochopili, že slovo běž pro něj znamená utíkej. Když jsme druhý den začali říkat jdi, bylo vše v pořádku,“ pousmál se tvůrce snímku, v němž se v epizodních rolích objevili rovněž herci Východočeského divadla.
 „Spolupracujeme s nimi i na jiných projektech. Byli jsme potěšeni, že nám na tento projekt kývli,“ podotkl Štěpán Novotný, který pobavil též perličkou na adresu Josefa Lásky a Jindry Janouškové. „My jsme netušili, že jsou příbuzní, že Josef je zeť Jindry, a oni byli překvapeni, že spolu mají točit.“  

 

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 

Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.