ČtD 141/2024  Úterý 21. května 2024 


Nové video: Den rodin v Javorce


Panovala pohoda a dobrá nálada, hudební vystoupení sboru ZUŠ Kajetánek a jeho sborové přípravky pod vedením Pavly Skopalové s klavírním doprovodem Kateřiny Bednářové předcházelo vynikajícímu  koncertu Velkého swingového orchestru Česká Třebová se svými sólistkami Ivou Kolářovou a Danielou Stránskou, dirigovali Milan Špičák a Jiří Němec.
Přijela spousta hostů v čele s ministrem zemědělství Markem Výborným, europoslanci Michaelou Šojdrovou,  Tomášem Zdechovským, lídrem kandidátky Koalice pro Pardubický kraj do podzimních voleb Pavlem Šotolouu (radním Pardubického kraje pro věci sociální) a Františkem Talířem  mužem č. 7 kandidátky SPOLU do voleb do Evropského parlamentu. prostě bylo znát, že za tři týdny jsou evropské volby. Svátek Den rodin bychom ovšem slavili i bez nich stejně jako v Loňském roce. Nebyla to akce volebně jednoúčelová ale akce tradiční, která se do naší Javorky skutečně velmi dobře hodí.   Takže i letos  bylo v programu rozdávání kytiček a diskuze nad tématy, které nikdo neomezoval a neusměrňoval. V programu byl - opět stejně jako loni - koncert pěveckého sboru ZUŠ Kajetánek (sbormistryně Pavla Skopalová)  a Velkého swingového orchestru Česká Třebová s dirigenty Milanem Špičákem a Jiřím Němcem a sólistkami Ivou Kolářovou a Danielou Stránskou. Z pódia byly poslány pozdravy uzdravujícímu se Petru Skalickému, který letos na pódiu chyběl.
Za vystoupení je třeba pochválit také sbor Kajetánek, který měl premiéru v nových žlutých tričkách a předvedl skutečně kvalitní vyvážený program. Vystoupení bylo v Javorce také dobře zazvučeno. V závěru bylo dokonce vystoupení za účasti dalších zakládajících členek sboru - to na připomenutí, že právě letos slaví Kajetánek třicetiny.
Hlavním dojmem pro každého návštěvníka bude ovšem vystoupení Velkého swingového orchestru, který se skutečně vytáhl včetně moderátorky Zuzany Kupkové, bez které si nyní nelze swingový koncert ani představit. Posluchači jej také nepustili domů bez přídavku. To už bylo dlouho po 17. hodině. V Javorce bylo příjemné posezení, nebylo horko ani zima, svítilo sluníčko a nefoukal vítr.Českotřebovský deník připravil  z neděle 17ti minutovou reportáž a pracuje také na záznamu celého koncertu. 
Pro děti byly v Javorce připraveny nejrůznější atrakce skákacím hradem počínaje a nejrůznějšími soutěžemi v dovednostech konče Skauti zajistili pro děti bezpečné jízdy na kanoích po javoreckém jezírku. Pro všechny bylo připraveno občerstvení. A zajímavé může být i to, že další a to opravdu pořádná bouřka pak přišla večer před 22. hodinou. To už byl v Javorce dávno klid. (mm)

Sportovní areál gymnázia prošel testem (silným deštěm)


Neděle 19 .večer - silný déšť, bouřka, přívaly vody. A to jsme dopadli proti Ústí nad Orlicí nebo Chocni ještě dobře. Déšť je však potřeba, však už bylo hlášeno nebezpečí požárů. U nás  nevznikly velké škody. Déšť však otestoval  těsnost střech a také rovinnost ploch, třeba právě dokončovaného sportoviště s novým umělým povrchem u gymnázia. Přišly i fotografie, kde je loužička na hlavní sportovní ploše a bažina kolem upravených sportovních ploch. Tak jsem se zajel na opuštěné pracoviště podívat. Konzultoval jsem situaci s kolegy. Zjistil jsem že na gymnáziu mají situaci zdokumentovanou a záznamy připraveny na nejbližší kontrolní den, který bude právě v úterý 21. května. Takže se není třeba obávat, že by si závad nikdo nevšiml... (mm)

Michal Vebr - Mistr Evropy Master 2024


V dalšímu úspěchu Michala Vebra přišly od jeho fanoušků na facebooku opět více než 1000 blahopřání a pozdravů. Michal Vebr se stal Mistrem Evropy Master 2024 v brazilském jiu-jitsu.  Podařilo se mu vyhrát nejprestižnější turnaji IBJJF!

Dobře vím, že každý  příspěvek s informací o některé s světové soutěži v brazilském jiu-jitsu bude spojeno s úspěchem a také s velkým ohlasem. Proto již mohl další titul Michala zanechat všechny v klidu. Ale není to tak, jeho cílevědomá sportovní  příprava spojená s předáváním zkušeností druhým opět přinesla ovoce a také velký zájem veřejnosti.

Sportuje s rozvahou a proto se nenechal přemluvit zápasit také v dalí kategorii bez rozdílu vah  a to kvůli zranění krku, které si na tomto turnaji přivodil. Zranění není vážné, ale  Michal nechtěl riskovat a za každou cenu zápasit i za podmínek, které by pro něho nebyly optimální. Jeho zranění by se tím mohlo zhoršit.


Fotbalový víkend - zapomněli jsme na B tým !


Hrálo se také  další kolo krajské 1.B třídy - skupina B, kde startuje B tým Fotbalového klubu Česká Třebová. V neděli 19. května od 17 hodin nastoupil B tým proti Jehnědí a vyhrál 4 : 1, když všechny naše branky padly v 1. poločase. Hattrick zaznamenal Matěj Polášek, která dal dvě branky ze hry a jednu branku z penalty. Další čtvrtý úspěch si připsal Kovář.  Domácí inkasovali 2 žluté karty (Vašata a Mazura). V tabulce je nyní B tým na 5. místě s 35 body. Příští týden hraje B - tým v Semaníně v neděli 26.5. od 16 hodin. Semanín je nyní na sedmém místě s 34 body.

V hlavní roli hokej - také na našem Starém náměstí

V klidové zóně Starého náměstí  vyrostla se svolením města stavba konstrukce pro velkoplošnou obrazovku, prostřednictvím které budou přenášeny závěrečné zápasy naší hokejové reprezentace na letošním MS v hokeji. Otestuje se již na najbližším zápase Česka.  První projekce začne již v úterý v 16:20, kdy se o první místo v základní skupině utkáme s výběrem javorových listů. Ve čtvrtek od 20:20 pak bude vysíláno čtvrtfinálové klání. V případě postupu mezi nejlepší čtyři týmy turnaje budou vysílány také závěrečné boje o medaile. Instalaci velkoplošné obrazovky byla možná díky spolupráci místních firem DS INTEX a STARMON. Na místě ještě během úterý přibudou lavice se stoly a rovněž bude otevřen stánek s možností občerstvení. Je to dobrá reakce a je to na pochvalu !

V Ústí schválili přístavbu nového pavilonu D Domova důchodců

V pondělí 20. května  se v mimořádném termínu sešlo zastupitelstvo města, aby mohlo v požadovaných lhůtách projednat dvě dohody a odsouhlasit realizaci projektu s názvem „Domov pro seniory - nový pavilon D - Ústí nad Orlicí“. Areál Domova důchodců má rozšířit přístavba, která klientům i personálu poskytne požadovaný komfort a kvalitnější zázemí. Město na tuto akci podá žádost o podporu do programu Národní plán obnovy, konkrétně do výzvy Modernizace a rozvoj pobytových služeb sociální péče. Předpokládá se, že stavba vyjde na zhruba 222 milionů korun včetně DPH. Zdrojem financování bude z velké části bankovní úvěr, se kterým počítá i střednědobý výhled rozpočtu města, zbývající částku uhradí město ze svého rozpočtu. Zastupitelům byla představena nová ředitelka Domova důchodců Ústí nad Orlicí, kterou se na základě výběrového řízení a doporučení komise stala Eva Gibišová.
Dalším bodem v pořadí 11. zasedání zastupitelstva bylo schválení dohody o spolupráci, která umožní čerpat dotace z prostředků programu Interreg Česko - Polsko, Fond malých projektů na projekt "Cesty přírodou a historií". Jedná se o volnočasové aktivity Základní školy Třebovská, seniorklubu a fotoklubu OKO. Projekt bude realizován ve spolupráci s partnerským městem Bystřice Kladská. Schválena byla také dohoda mezi městem a společností OPENBLU s.r.o., která se zhotovitelem výměny oken a dveří v přístavbě a spojovacím krčku ZŠ Komenského vypořádává pohledávky.(Zdroj: web města Ústí nad Orlicí)

Cenu Křesadlo za dobrovolnictví získala v Hlinsku Hana Zlámalíková 

Dobrovolnické centrum Fokusu Vysočina v regionu Hlinsko pod záštitou organizace HESTIA uspořádalo další ročník předávání ceny Křesadlo. Symbolika udělované ceny i jejího názvu je více než zřejmá: dobrovolníci jsou těmi, kdo pomáhají vykřesat jiskry lidství. Krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor Pardubického kraje Pavel Šotola mohl letos pogratulovat Haně Zlámalíkové, která je již dvanáct let stálicí při organizaci programu Centra volného času pro děti a mládež v Centru Jana XXIII.
„Velmi mě potěšilo, co znamená činnost Hany Zlámalíkové pro centrum, u jehož vzniku jsem před lety v Hlinsku byl a pomáhal mu na svět. Právě díky takovým lidem může dál plnit své poslání. Paní Zlámalíková se kromě toho ale zapojuje i do mnoha dalších projektů charitativního rázu, pomáhá na akcích, na příměstských táborech, a sama vyrábí různé pozvánky a upomínkové předměty pro jejich účastníky. Bylo mi ctí jí poděkovat,“ uvedl Pavel Šotola.
Cenu města Hlinsko získal Martin Komárek, který se podílí na činnosti spolku "Klub zotavení". Jeho cílem je začleňování osob se zkušeností s duševním onemocněním do společnosti. V loňském roce se pan Komárek stal předsedou tohoto spolku, kde má na starosti nejen administrativu, ale také program, a snaží se klub propojovat s podobnými skupinami v kraji. Navíc sám ostatní členy podporuje v tom, aby se podíleli na realizaci programu a byli v klubu aktivní.
Poděkování obdrželi i další dobrovolníci z regionu.
O významu Křesadla
Organizace HESTIA se již 25 let věnuje podpoře, rozvoji a propagaci dobrovolnictví v České republice. Od roku 2001 uděluje HESTIA dobrovolníkům za jejich dlouhodobou práci ve prospěch druhých cenu s názvem Křesadlo. Hlavním cílem udělování ceny Křesadlo je ocenit práci dobrovolníků, upozornit na přínos dobrovolnických činností v naší společnosti, zviditelnit příběhy vzájemné a nezištné pomoci a především podpořit další lidi k zapojení se do dobrovolnických aktivit.
Křesadlo se snaží oceněným dobrovolníkům získat respekt k jimi vykonaným aktivitám a zájem širší veřejnosti o dobrovolnickou službu. Jde o symbolické poděkování těm, kteří zdarma svůj volný čas věnují obecně prospěšným činnostem, pomáhají postiženým lidem či vedou různé organizace, které rehabilitují myšlenku dobrovolnictví. Dobrovolníky nominují neziskové organizace i sami občané. O tom, komu bude náležet ocenění cenou Křesadlo, rozhoduje komise složená ze zástupců neziskových organizací, novinářů, zástupců státní správy a samosprávy a komerčních firem.

Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

Nabídka na doplnění modelářských kroužků  DDM

Letecké modelářství má v ČR velkou tradici, a proto DDM Kamarád vypisuje nabídku na doplnění do stávajících modelářských kroužků v budově Paleta. Letecký modelář 1 a Letecký modelář 2 se konají pondělí a středa, vždy 15:45 - 18:45 hodin. Přihlásit se mohou zájemci od 6 do 99 let. Zápisné 1 500 Kč z toho je možné čerpat až polovinu na materiál.
Mladí modeláři mají možnost se naučit formou neformálního vzdělávání, manuální zručnosti, osvojí si základy řezání, broušení, lepení, lakování a také čtení plánků a práci podle výkresové dokumentace, seznámí se se základy aerodynamiky, meteorologie, programování 3D tisku a mnoho dalšího. Letecké modelářství není jenom práce v dílně, ale i létání s modely při tréninku a na soutěžích, které nabízí jedinečnou možnost pohybu v přírodě, na čerstvém vzduchu, v kolektivu přátel, kteří mají společný zájem. Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

Už jste viděli nová videa?



 

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 

Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.