ČtD 143/2024  čtvrtek 23. května 2024 


Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů  

PÁTEK  24. A SOBOTA 25. KVĚTNA ´24


  

Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.

20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,

ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)

Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.


Kdo je Pavel Šotola, který přijel na Den rodin do Javorky?


V souvislosti s nedělním Dnem rodin v Javorce a řadou návštěv, se kterými jsme se zde mohli setkat, jsem dostal několik podnětů  na to, abych lépe vysvětlil, kdo je Pavel Šotola, který zde byl vítán jako lídr Koalice pro Pardubický kraj pro podzimní krajské volby.  (Zdá se tedy, že byl ve stávajícím týmu radních zřejmě méně propagován než ostatní osobnosti, které byly  ve vydávaných tiskových zprávách jmenovány častěji. Snad to bylo i tím, že se o sociální oblasti, kterou má Pavel Šotola v radě Pardubického kraje na starosti, se přece jen tolik nemluví, jako o dopravě  nebo o školství.) Proto připomenu některé tiskové zprávy, které se práce Pavla Šotoly úzce dotýkají,  např. možné využití nyní problémového domu čp. 7 v Klácelově ulici pro přemístění Domova u Studánky k nám do České Třebové a se změnami jeho systému činnosti. Sociální oblast je stále významnější už tím, že obyvatelstvo stárne, prodlužuje se věk a pro stárnoucí populaci je třeba zajistit  zlepšení podmínek pro plnohodnotný život.
Pro letošní krajské volby je Pavel Šotola ustanoven lídrem Koalice pro Pardubický kraj, která se podílí na vedení Pardubického kraje od samotného vzniku na přelomu století. Jsme velmi rádi, že v Pavlu Šotolovi máme oporu, nikdy neodmítl pomoc při hledání řešení v oblasti sociální problematiky a také v rámci kraje se může pochlubit výsledky, které jiné kraje nemají.
Přesto bude lépe představit Pavla Šotolu blíž.  Pavel Šotola  (*1970) pochází z Hrochova Týnce a od roku 1994 žije v Hlinsku. Je ženatý, má dceru a syna. Absolvoval Střední průmyslovou školu stavební ve Vysokém Mýtě a České vysoké učení technické v Praze, obor konstrukce a dopravní stavby. Je držitelem osvědčení Ministerstva vnitra ČR o zvláštní odborné způsobilosti pro výkon činnosti na úseku územního plánování. K jeho zálibám patří lyžování, cyklistika a tanec.  
V oblasti fungování státní správy je erudovaný díky svým funkcím na Okresním úřadu v Chrudimi, kde pracoval např. jako  vedoucí referátu regionálního rozvoje Okresního úřadu Chrudim, velmi dobře se vyzná v programu obnovy venkova a dotační politiky státu vůči obcím. V letech 2002 - 2012 vykonával funkci místostarosty města Hlinsko, potom i jako člen rady města. Od roku 2012 dosud - tedy po tři volební období - je Pavel Šotola členem Rady Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor a přitom stále v Hlinsku pracuje jako zastupitel města.
Věřím, že se s Pavlem Šotolou v České Třebové ještě setkáme i spolu s Magdalénou Peterkovou, která je také zastupitelkou Pardubického kraje za  Koalici pro Pardubický kraj a kandiduje v podzimních volbách s Pavlem Šotolou na stejné kandidátce setkáme a připravíme nějaký  konkrétní rozhovor právě nad sociální problematikou, která se týká nás všech. (mm)

Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

Skončil festival Bennewitz 2024

Pondělním koncertem Štefana Margity byl zakončen letošní ročník hudebního festivalu Bennewitz 2024, který byl bohatší než v minulých letech a protáhl se od dubna až do 20. května.  Na programu byly jak tradiční koncerty domácích souborů  - tedy pěveckého sboru Bendl spolu s Otakarem Vysoké Mýto nebo Komorního orchestru Jaroslava Kociana  s dechovou sekcí Filharmonie Hradec Králové. Uskutečnil se také další ročník houslových kurzů Jaroslava Svěceného.  Doslova vyprodaný nebyl žádný z koncertů, pokud nebudeme počítat tradičně až po střechu zaplněný sál u Coufalů v Přívratu. Možná opravdu bránilo větším návštěvám  vyšší finanční rozpětí vstupenek, vím, že by přišli jistě i další, ale vstupné tomu zabránilo. Existuje však 50% sleva pro členy Kruhu přátel hudby, na to se nesmí zapomenout. Českotřebovský deník natočil videa ze tří koncertů, na dalších točit nelze proto, že profesionální umělci si jakékoliv takové možností nepřejí a neumožňuji. Natočit jen úvodní projevy a rozhovor nepovažuji za dost dobrou prezentaci festivalu. Zde narážíme zejména na to, že z okolí nám na koncerty přijede opravdu málokdo. (mm)

Pocta obětem II. světové války jako separátní akce 3PK

Přiznám se, že této na sociálních sítích publikované akci příliš nerozumím. Ve sváteční den 8. května dopoledne položila desetičlenná delegace 3PK pro prosperující  Českou Třebovou separátně květiny u památníku, kam kladou věnce jako zástupci města (o den dříve) pravidelně od roku 1980. Toto bylo tedy jaksi navíc. Potud OK, ovšem ve stejný den 8. května  o pár hodin později odpoledne se o pár desítek metrů dál konala městská slavnost odhalení nového památníku našim českotřebovským veteránům Boženě Ivanové a Vasilu Timkovičovi a tam už z 3PK až na jednu výjimku nikdo nepřišel. Je to pro mne jakýmsi signálem toho, že radnice nepracuje společně jako tým a že zde existují odstředivé tendence vyniknout jinak než společnou prací a působením. Myslím, že právě účast na odpoledním odhalení památníku mohla být ukázkou, jak moc si  tým 3PK váží právě našich hrdinů, kteří prošli válkou a které právě naše město ocenilo udělením čestného občanství. Každý si o tom udělá obrázek sám. (mm)

Prezident Petr Pavel na pevnosti Bouda   


Ve středu 22. května přijel prezident Petr Pavel  nejdříve na  prohlídku statku U Svatého Jána v Kunvaldu, debatoval se zemědělci a byl pak odjel na prohlídku Muzea starých strojů a technologií v  Žamberku . Poobvědval se starosty z regionu v Evropském domě v Králíkách, navštívil zdejší oddělení policie ČR  a přejel na Suchý vrch ke Kramářově chatě  Zde po krátkém brífinku se vydal procházkou pěšky po červené značce k pevnosti Bouda. Z návštěvy mám foto a video dokumentaci Aleše Spirmana, který jej jako jeho věrný příznivec doprovázel a dojel již v úterý podvečer na setkání  občanů s prezidentem ve Vysokém Mýtě. Pro to, aby byl Petr Pavel zvolen prezidentem udělal mnoho, byl pozván i na loňskou inauguraci a stejně jako já si nedovede představit, že by dnes třeba navštívil Pardubický kraj ve funkci prezidenta druhý kandidát z loňských voleb Andrej Babiš.  (mm)
 
K návštěvě prezidenta uvádím  krátké video, které najdete na odkazu zde

V hlavní roli hokej - také na našem Starém náměstí

Zatěžkávací zkouška bude ve čtvrtek večer.  Soupeř zdatný, mohli jsme mít  možná jiného - německý tým by pro nás byl  čitelnější. První projekce se vydařila, až na ten výsledek zápasu, za to ovšem ani firma Starmon ani DS Intex nemůže.  Ve čtvrtek od 20:20  se tu jistě sejde početnější dav...

Píseň 9.B ZŠ Parník o nočním běsu na Bezdězu v soutěži na 4. místě z 22 škol

Soutěž na písničku propagující hrad Bezděz vyhlásil státní hrad Bezděz před dvěma měsíci a nyní bylo na 22. květen, tedy na dnešek naplánováno vyhodnocení. Opravdu bylo  publikováno s tím, že na 1. místě bylo víceleté gymnázium v Jateční ulici v Ústí nad Labem, na druhém 1. ZŠ v Plzni a třetí ZŠ Brno Heyrovského.  Na parnickou základní školu a její devátou B tedy vyšla čtvrtá pozice. Nejde o medaile, odměnou mělo být přespání na hradě Bezděz. Významný je samotný počin, tedy snaha vytvořit společné  audiovizuální dílo, které obsahuje stanovený cíl, který se jistě splnit podařilo.  Na parnické základce  zpívají rádi a často a tak byla jistě účast v soutěži vzpruhou k dalším úspěchů, téma a příležitost k tomu se jistě zase najde. (mm)

Zahájení Smetanovy výtvarné Litomyšle


Společně s městem Litomyšl si Vás dovolujeme pozvat na neformální zahájení Smetanovy výtvarné Litomyšle v pátek 7. června 2024.  V 17.00 zahájíme za účasti autora open-air výstavu Čestmír Suška / Rovnováha před chrámem Nalezení sv. Kříže (Jiráskova ul., Litomyšl).
Výstava v exteriéru města prezentuje výběr ze sochařské tvorby Čestmíra Sušky, absolventa pražské Akademie výtvarných umění a jednoho z významných organizátorů dění na české umělecké scéně. Deset monumentálních plastik bylo do veřejného prostoru města umístěno se záměrem organického prolnutí individuální estetiky kovových solitérů s osobitou atmosférou jednotlivých lokalit. Součástí vernisáže bude komentovaná prohlídka výstavy, vedená sochařem Čestmírem Suškou. (Společně přijdeme k Poesiomatu).
V 18.00 uvedeme do života Litomyšlský Poesiomat.  Interaktivní periskop z hlubin Země, jukebox na poezii – vyslechnout můžete básně, hudbu či povídání spjaté s Litomyšlí (zelená plocha u Smetanovy lávky).
V 19.00 představíme sochu Auriossa sochaře a designéra Michala Cimaly (park u Smetanova domu).
Termín „Auriossa“ vznikl spojením latinského výrazu pro ucho (auris) a kosti (ossa). Michal Cimala si jej vybral jako název pro své nejnovější umělecké dílo – pomník Bedřicha Smetany situovaný do parku u Smetanova domu v Litomyšli. Sochaře inspirovala kniha Bedřich Smetana – fyzická osobnost a hluchota od českého antropologa Emanuela Vlčka z roku 2001, konkrétně v ní obsažené kresby ušních kůstek – kladívka, kovadlinky a třmínku.

 Veletrh sociálních služeb v Ústí nad Orlicí:
Pestrá nabídka pro ty, co potřebují pomoc. Přijel i Pavel Šotola.

Řadu užitečných informací měli možnost získat návštěvníci Veletrhu sociálních služeb, který se uskutečnil v kulturním domě v Ústí nad Orlicí. Slavnostního zahájení akce, která umožnila zájemcům seznámit se s širokou nabídkou služeb pro seniory, rodiny s dětmi i osoby se zdravotním postižením, se zúčastnil také radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Dostupná síť sociálních služeb v regionu
„Tato tradiční akce je vítanou příležitostí pro sdílení vzájemných zkušeností. Zároveň zajímavou formou představuje široké veřejnosti pestrou škálu sociálních služeb na Orlickoústecku. Těší mě, že sociální služby fungují velmi dobře. A to nejen v tomto regionu, ale po celém Pardubickém kraji. Chtěl bych všem, kteří v této oblasti působí, poděkovat za jejich práci. Za jejich péči a úsilí, které věnují nejen samotné sociální službě, ale především klientům, o které se starají,“ řekl Pavel Šotola.
„Síť sociálních služeb je v Pardubickém kraji i na Orlickoústecku poměrně dostupná. Ten, kdo nějakou pomoc v této oblasti potřebuje, tak v naprosté většině případů se mu jí dostane,“ sdělil krajský radní Pavel Šotola a ocenil i spolupráci s městem.
Místostarostu potěšila příjemná atmosféra
„Velmi si vážíme toho, že spolupráce mezi městem a krajem je na výborné úrovni,“ reagoval místostarosta Ústí nad Orlicí Jiří Preclík, jehož potěšila i příjemná atmosféra akce. „Jsme moc rádi, že jsme se po dvou letech mohli potkat, vyměnit a sdílet některé zkušenosti. Veřejnost zde měla možnost seznámit se s poskytovateli sociálních služeb regionu. Je dobře, když lidé vědí, kam se mají obrátit a kde získávat informace, když potřebují pomoc sami nebo pro své blízké,“ podotkl Jiří Preclík.
Taneční i pěvecká vystoupení dětí z místních škol
Veletrh sociálních služeb v Ústí nad Orlicí nabídl i prezentaci výrobků klientů jednotlivých zařízení či možnost nákupu kompenzačních pomůcek pro osoby s různým postižením.  Za pozornost stál rovněž doprovodný program. Připravena byla taneční a pěvecká vystoupení dětí z místních škol. Součástí veletrhu byla též přednáška na téma Nové drogy dnešní doby a jejich rizika.
Akci pořádala Řídící skupina komunitního plánování sociálních služeb v Ústí nad Orlicí.


Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

Už jste viděli nová videa?