ČtD 145/2024  sobota 25. května 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:

Bleší trhy na Splavě NAPOSLEDY!


První Bleší trh na Splavě se poprvé uskutečnil v 21. a 22. října  2012, byl to výborný počin několika nadšenců. Jejich heslo bylo  Všechno  má své kupce, ať jde o nové výrobky, či staré historické kousky, mnoho lidí v sobě má sklony ke sběratelství, jiní se zde alespoň inspirují..."
Jen první den během pátku zde bylo nejméně 250 lidí a další přicházeli během soboty. Počasí přálo a tak bylo možné rozložit nabídku také v prostoru před vstupem.  Bleší trh oživil střed města a oživil i duši návštěvníků. Při návštěvě se většinou vraceli o spoustu let zpátky....
Bleší trh nezůstal u této premiéry. Druhé další opakování pak bylo na jaře dalšího roku a od té doby ještě devatenáctkát. Počet spolupracovníků se postupně zmenšil, uspořádání stále náročnější.
Tak bylo rozhodnuto: dvacetkrát a dost! Pavel Kohoutek to oznámil již v loňském roce. Jak jsem se dnes 24.5. přesvědčil, tak svému slovu chce Pavel Kohoutek skutečně dostát. Důvodů je více....
Moc bych si přál, aby to, že blešák na Splavě už nikdy nebude  vzalo brzo za své, aby neplatilo. Nikdy přece neříkej nikdy!. Vždyť i  nově vznikající náhradní řešení v podobě trhu na krytu organizované  městem, může být jen dočasné....

   JEŠTĚ V SOBOTU 25. KVĚTNA ´24     


  

Otevřeno v sobotu 9:00-15:00 hodin)  Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. 


Potvrzeno - Národní den železnice bude v České Třebové  21. září 

Železniční fanoušci nejen z Pardubického kraje se mají v letošním roce opravdu na co těšit. Kromě celé řady tradičních akcí včetně letních jízd historických parních vlaků či dalších výročních nostalgických jízd je v letošním roce čeká také Národní den železnice, který se v minulosti konal v různých železničních lokalitách po celé ČR. Předposlední zářijový víkend se na něj však mohou těšit v Pardubickém kraji, konktrétně ve městě železnici zaslíbené, tedy v České Třebové.
„V České Třebové se tradičně konal každoročně jeden z regionálních dnů železnice. Díky jednáním s Českými drahami, jakožto národním dopravcem, se nám podařilo přivést na území Pardubického kraje také vrchol železniční sezony Národní den železnice. Vzhledem k dobré dopravní dostupnosti můžeme očekávat velkou návštěvnost z celé České republiky. Akce je svým rozsahem unikátem v celé Evropě, především s ohledem na množství vystavených exponátů a kombinace prezentace vozového parku od těch nejstarších železničních skvostů až po moderní techniku z českých kolejí,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že Pardubický kraj je připraven pořádání takto velké akce podpořit, a to nejen z hlediska propagace veřejnosti.
„Národní den železnice je každoročně svátkem všech železničářů, cestujících, fanoušků a příznivců ekologické železniční dopravy. Za historickou a moderní technikou se sjíždí z celé republiky a dokonce ze zahraničí. Konání Národního dne železnice 2024 v Pardubickém kraji je tak příležitostí pro zdejší občany seznámit se s minulostí, současností a také s budoucností železniční dopravy v Česku, ale je také příležitostí představit Pardubický kraj u ‚přespolních‘,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.
Přesný program a přehled vozidel, která se Dne železnice 2024 v České Třebové 21. září zúčastní, se nyní připravují. Už v tuto chvíli je však jisté, že součástí akce budou expozice Svět historie, Svět změny, Svět zábavy a chystá se také jedinečná Noční světelná show. Programu se určitě zúčastní řada historických parních, motorových a elektrických lokomotiv, nejmodernější vozidla Českých drah a připraven bude také bohatý kulturní program, koncerty, oblíbené aktivity pro děti a mnoho dalších atrakcí.
Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na 27. září 1825, kdy na svou cestu vyjel první vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington a v jeho čele byl stroj pojmenovaný Locomotion. Vzniklo tak mezinárodní pojmenování pro hnací kolejové vozidlo. První vlak měl 11 vagónů s uhlím a vůz s cestujícími. Vlak měl délku 88 metrů a dosáhl maximální rychlost 9 km/h.

Sledujeme aktualizaci informačních skříněk na krytu v ulici Pražského. 
Vypadá to, jako by byly z větší části zbytečné!

Celkem zde je 22 skříněk, velmi pěkně provedených, na přístupném místě, jinde by nám mohli závidět. Pro  základní informovanost veřejnosti jsou fajn, ale svůj účel neplní. Skutečně aktuální obsah  má jen minimum skříněk. Nedalo mi to, abych si jejich "informační hodnotu" nevyfotografoval. Fotografie uvedu až třeba po měsíci, až se půjdu podávat, zda se něco přece jen změnilo. A to není pronájem skříněk zadarmo. Zřejmě mají příslušné spolky dostatek financí na to, aby provozovaly  i takovou "zbytečnost". Je sice doba internetu, ale i tak by zde mohla být "výkladní skříň jejich činnosti. Jde o veřejnou prezentaci, každý si může udělat obrázek o tom, jak to v daném spolku chodí. A tak máme např. dva volejbalové kluby. Zatímco Sokol Česká Třebová má svou skříňku aktuální, Sokol II. tam má informace staré několik roků.   Někde to tedy jde a jinde nikoliv. Pochválit můžeme např. ZO ČSOP Podorlicko, Střelnici Luková, Svaz invalidů nebo ZKO Podhorka. Ale letečtí modeláři nají obsah sluncem vybílený, že nic nepřečtete, také judisté skříňku několik let neměnili. A to mají sloužit třeba pro nábor nových žáků. Zřejmě budou aktuálnější webové stránky ale ani to není pravda. Tyto činnosti jsou prostě podceňovány. Jedna z informačních skříněk je nyní neobsazhená. (mm)

Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

Ad: Nová knihovna

Jde skutečně o největší investici letošního a zřejmě i příštího roku. Uvádí se částka 107 milionů korun a to je částka včetně poskytnuté dotace. Její velikost závisí na hodnotě uznatelných nákladů, odhaduje se asi na 2/3 oznámené hodnoty. Zbytek musí město doplatit ze svého. A nejen to. V uvedené částce není započteno vybavení nové budovy, které může stát jistě více než deset milionů korun. 
Navíc město musí hradit náklady spojené se zajištěním stavebního dozoru. Zatím bylo třeba také dofinancovat již provedenou demolici , na kterou byla poskytnuta dotace.  Odhadem nás tedy může stát stavba knihovny z vlastních zdrojů jistě více než 50 milionů korun. Výhodou je, že to bude financováno z rozpočtů roků 2024 a 2025. Doba výstavby je podle smlouvy 18 měsíců, tedy cca do konce příštího roku 2025. Provedení této investice bylo možné  je se získanou dotací, jinak by do toho město nešlo.
Jde tedy nyní o to, aby byla budova knihovny skutečně dobře využita, aby se tato investice vyplatila.  Změnit určení než pro městskou knihovnu není možné, to by neodpovídalo podmínkám dotace.
Věřím, že již v předstihu přinese své představy o budoucím provozu nové budovy   ředitelka městské knihovny, která na přípravě projektu spolupracovala a seznámí s tím veřejnost tak, aby utišila obavy, které část veřejnosti sdílí.
Současně bude po přestěhování knihovny do nového (zřejmě v roce 2026)  uvolněna stávající budova umístěná na poměrně frekventovaném místě v centru města. Je jedy na místě se věnovat v předstihu dalšímu možnému využití, připravit je ve více variantách a nepřevzít hned tu první, která se objevila  - tedy pro přestěhování kanceláři některých odborů městského úřadu.  

Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

DO ÚSTÍ ZAVÍTAL STUDENTSKÝ ORCHESTR

Starosta Petr Hájek v úterý 21. května přijal studenty a členy studentského orchestru ze spřáteleného německého Gymnázia Thomase Strittmattera z města St. Georgen. Spolupráce mezi německým orchestrem a symfonickým orchestrem Decapoda při Základní umělecké škole Jaroslava Kociana trvá již 8 let, a za tu dobu se uskutečnilo celkem 5 výměnných pobytů.
Návštěva našeho města zahrnovala prohlídku a seznámení s našimi hudebními tradicemi. Kromě toho se ve čtvrtek 23. května od 19 hodin bude v Roškotově divadle konat společný koncert, který bude skvělou příležitostí pro nejen hudební fanoušky, ale také pro širokou veřejnost, poslechnout si talentované studentské orchestry.
Festival Pod duhovými křídly nabídl působivá vystoupení, která dokázala chytit za srdce

Čtrnáct působivých kulturních vystoupení nabídl letošní festival Pod duhovými křídly. Emotivní výkony, které dokázaly chytit za srdce, tu předvedli klienti sociálních služeb či organizací pomáhajících zdravotně postiženým z celého Pardubického kraje. Tradiční akci v pardubickém ABC klubu uspořádala Národní rada osob se zdravotním postižením Pardubického kraje ve spolupráci s Pardubickým krajem.
V ABC klubu panovala úžasná atmosféra
„Udělalo nám velkou radost, jaký zájem o účast na letošním ročníku festivalu byl. Opět šlo o velmi vydařená, pečlivě nacvičená vystoupení. Potěšilo nás i to, jak se všichni vzájemně podporovali. V sále byla cítit úžasná atmosféra. Všem, kteří se na této akci podíleli, bych chtěl moc poděkovat,“ konstatoval radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, pod jehož záštitou se festival uskutečnil.
Mnoho krásných dojmů a zážitků
„Jsem moc ráda, že jsme se na festivalu setkali v hojném počtu. Celkem se sešlo na 180 lidí – od těch školou povinných až po seniory. Z akce jsme si odnesli spoustu krásných dojmů a zážitků a hlavně plno pozitivní energie,“ řekla Lenka Skokanová, koordinátorka Národní rady osob se zdravotním postižením Pardubického kraje.
V pardubickém ABC klubu byla k vidění různá taneční, hudební i pěvecká vystoupení. Pobavila též humorná scénka s názvem Setkání dvou hluchých či divadelně-cirkusová etuda Přijel k vám cirkus. Vystoupení na veřejnosti a následný potlesk publika byl pro účinkující odměnou za celé období zkoušení, které je jak pro hendikepované, tak třeba pro seniory součástí terapeutických programů. „Všichni, kteří tu vystoupili, byli skutečnými superstar,“ řekla Zuzana Nováková, moderátorka festivalu, jenž je nedílnou součástí ceny Duhové křídlo.
V září na festival naváže ocenění Duhové křídlo
Cena Duhové křídlo je nejvyšším oceněním Pardubického kraje za práci v sociální oblasti a pro osoby se zdravotním postižením. Uděluje se ve čtyřech kategoriích – Profesionál, Dobrovolník/Filantrop, Poskytovatel sociálních služeb a Cena Michala Hašta za celoživotní/mimořádnou práci ve prospěch osob se zdravotním postižením či jiným znevýhodněním
Nominace lze podávat do 30. června 2024
Nominace na prestižní ocenění může podat kdokoliv do 30. června 2024. A to na formuláři, který je k dispozici na webových stránkách www.duhovekridlo.cz. Nebo je lze zaslat rovněž na e-mail pardubice@nrzp.cz.
Výsledky ceny Duhové křídlo 2024 budou slavnostně vyhlášeny 18. září v Pardubicích.

Už jste viděli nová videa?