ČtD 146/2024  neděle 26. května 2024 


Poslední sobota v květnu - Muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského 

Je to tradice, kterou českotřebovské městské muzeum dodržuje od roku 2008, pouze covid tu šňůru dokázal přerušit.  V rámci této akce se řada věcí opakuje, ale  vždy se najde nějaké obohacení. V letošním roce byl první změnou, které si musel každý všimnout stánek s občerstvením instalovaný přímo na zahradě. Počasí se vždy vydařit nemusí a třeba právě v pátek 24., kdy se všechny potřebné věci stěhovaly na chaloupku pršelo jen se lilo vlastně celé dopoledne.  A tak po příští rok pořadatelé plánují pořízení dalšího párty stanu pro návštěvníky, který by se hodil při nevlídném počasí.   Letos byla ještě jedna změna, taková virtuální. Spočívá ve zprovoznění nového virtuálního průvodce Kozlovem pomocí aplikace, kterou si návštěvník nahraje do svého chytrého telefonu. průvodcem po zajímavých místech Kozlova pak bude sám Max Švabinský....  Návod bude na webu muzea nebo pro návštěvníky Kozlova přímo v chaloupce.
Úvodní slovo k letošní Muzejní noci pronesla tradičně ředitelka Městského muzea Mgr. Jana Voleská. Tím byla vlastně zahájena letošní letní sezóna, pro návštěvníky bude chaloupka otevřena od příštího víkendu od 1. června.Po té se chaloupka otevřela pro návštěvníky.
O Muzejní noci je připravena zábava proi návštěvníky, hudební produkce, opékání buřtů. Navíc zde tradičně o Muzejní noci ožívají postavy spojené se slávou chaloupky. V první řadě to je filosof Welz, který žil v Chaloupce ještě v 2. polovině 19. století vlastně v exilu jako poustevník, nahoře v tzv. kufru se návštěvníci mohli setkat přímo s malířem Maxem Švabinským, který ještě v mladých letech zde u okna ryl suchou ocelovou jehlou do mosazné destičky krásu kozlovské krajiny a dokonce nechal na požádání také dotvořit motiv zejména dětské návštěvníky. V Bílém pokoji se pak všichni mohli setkat s Elou Švabinskou, opět jako mladou dámou. Vybavení chaloupky je dobové a původní nábytek navrhoval Rudolf Vejrych.  Chaloupka je po zimě ve velmi dobré provozním stavu připravená přijmou další návštěvníky
Z Muzejní noci uvádím zatím pár fotografií. Máme také natočené video, které bude publikováno na youtube kanálu Českotřebovského deníku  v neděli 26.5. večer. Videa ze zahájení turistické sezóny v Kozlově jsme již točili a můžeme uvést znovu, třeba zítra. To nově natočené video  bude z velké části zaměřeno na vysvětlení  osudu filosofa Františka Welze, který byl vlastně prvním slavným obyvatelem chaloupky a s rodinou Vejrychovou a Švabinským vlastně nesouvisí. Vysvětlení podá přímo oživlý filosof František Welz, jehož roli stvořil vynikajícím  způsobem Vojtěch John ml. 
Poslední zajímavost: Chaloupka čp. 50 v Kozlově má nyní stálou obyvatelku - ve sklepě ve studánce sídlí žába, není vůbec malá a tváří se jako strážce pokladu. Tak jsem ji zatím pro návštěvníky vyfotografoval... (mm)

Bleší trhy na Splavě byly naposledy. Podívejte i na ty loňské, předposlední


První Bleší trh na Splavě se poprvé uskutečnil v 21. a 22. října  2012, byl to výborný počin několika nadšenců. Jejich heslo bylo  Všechno  má své kupce, ať jde o nové výrobky, či staré historické kousky, mnoho lidí v sobě má sklony ke sběratelství, jiní se zde alespoň inspirují..." Bylo rozhodnuto: dvacetkrát a dost! Pavel Kohoutek to oznámil již v loňském roce. Jak jsem se dnes 24.5. přesvědčil, tak svému slovu chce Pavel Kohoutek skutečně dostát. Důvodů je více....
Moc bych si přál, aby to, že blešák na Splavě už nikdy nebude  vzalo brzo za své, aby neplatilo. Nikdy přece neříkej nikdy!. Vždyť i  nově vznikající náhradní řešení v podobě trhu na krytu organizované  městem, může být jen dočasné....

Potvrzeno - Národní den železnice bude v České Třebové  21. září 

Železniční fanoušci nejen z Pardubického kraje se mají v letošním roce opravdu na co těšit. Kromě celé řady tradičních akcí včetně letních jízd historických parních vlaků či dalších výročních nostalgických jízd je v letošním roce čeká také Národní den železnice, který se v minulosti konal v různých železničních lokalitách po celé ČR. Předposlední zářijový víkend se na něj však mohou těšit v Pardubickém kraji, konktrétně ve městě železnici zaslíbené, tedy v České Třebové.
„V České Třebové se tradičně konal každoročně jeden z regionálních dnů železnice. Díky jednáním s Českými drahami, jakožto národním dopravcem, se nám podařilo přivést na území Pardubického kraje také vrchol železniční sezony Národní den železnice. Vzhledem k dobré dopravní dostupnosti můžeme očekávat velkou návštěvnost z celé České republiky. Akce je svým rozsahem unikátem v celé Evropě, především s ohledem na množství vystavených exponátů a kombinace prezentace vozového parku od těch nejstarších železničních skvostů až po moderní techniku z českých kolejí,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že Pardubický kraj je připraven pořádání takto velké akce podpořit, a to nejen z hlediska propagace veřejnosti.
„Národní den železnice je každoročně svátkem všech železničářů, cestujících, fanoušků a příznivců ekologické železniční dopravy. Za historickou a moderní technikou se sjíždí z celé republiky a dokonce ze zahraničí. Konání Národního dne železnice 2024 v Pardubickém kraji je tak příležitostí pro zdejší občany seznámit se s minulostí, současností a také s budoucností železniční dopravy v Česku, ale je také příležitostí představit Pardubický kraj u ‚přespolních‘,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.
Přesný program a přehled vozidel, která se Dne železnice 2024 v České Třebové 21. září zúčastní, se nyní připravují. Už v tuto chvíli je však jisté, že součástí akce budou expozice Svět historie, Svět změny, Svět zábavy a chystá se také jedinečná Noční světelná show. Programu se určitě zúčastní řada historických parních, motorových a elektrických lokomotiv, nejmodernější vozidla Českých drah a připraven bude také bohatý kulturní program, koncerty, oblíbené aktivity pro děti a mnoho dalších atrakcí.
Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na 27. září 1825, kdy na svou cestu vyjel první vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington a v jeho čele byl stroj pojmenovaný Locomotion. Vzniklo tak mezinárodní pojmenování pro hnací kolejové vozidlo. První vlak měl 11 vagónů s uhlím a vůz s cestujícími. Vlak měl délku 88 metrů a dosáhl maximální rychlost 9 km/h. (Tisková zpráva ČD)

Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 

Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru Podorlicko
Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00
Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.
Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko

Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

Už jste viděli nová videa?