ČtD 147/2024  pondělí 27. května 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:  
Muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského  2024

Muzejní noc pořádá českotřebovské muzeum v Kozlově od roku 2008, pouze covid tu šňůru dokázal přerušit.  V rámci této akce se řada věcí opakuje, ale  vždy se najde nějaké obohacení. O změnách hovoří ve videu ředitelka muzea Mgr. Jana Voleská.  Muzejní nocí byla vlastně zahájena letošní letní sezóna, pro návštěvníky bude chaloupka otevřena od příštího víkendu od 1. června.Po té se chaloupka otevřela pro návštěvníky.
O Muzejní noci byla připravena zábava pro návštěvníky, hudební produkce, opékání buřtů. Navíc zde tradičně o Muzejní noci ožíly postavy spojené se slávou chaloupky. V první řadě to je filosof F. E. Welz, který žil v Chaloupce ještě v 2. polovině 19. století vlastně v exilu jako poustevník, nahoře v tzv. kufru se návštěvníci mohli setkat přímo s malířem Maxem Švabinským, který ještě v mladých letech zde u okna ryl suchou ocelovou jehlou do mosazné destičky krásu kozlovské krajiny a dokonce nechal na požádání také dotvořit motiv zejména dětské návštěvníky. V Bílém pokoji se pak všichni mohli setkat s Elou Švabinskou, opět jako mladou dámou. Vybavení chaloupky je dobové a původní nábytek navrhoval Rudolf Vejrych.  Chaloupka je po zimě ve velmi dobré provozním stavu připravená přijmou další návštěvníky
Pro srovnání: Max.Švabinský v r. 1896, Ela na obraze Švabinského a filosof František Emanuel Welz ještě jako osobnost....
Z Muzejní noci uvádím "čerstvé" video ze soboty 2024.Videa ze zahájení turistické sezóny v Kozlově jsme již točili a tak je srovnání uvádím také znovu můžeme porovnávat  To nové je z velké části zaměřeno na vysvětlení  osudu filosofa Františka Emanuela Welze, litomyšlského rodáka, který se nejdříve u Rybičků v České Třebové skrýval před zatčením jako funkcionář z revolučních událostí roku 1848. Byl vlastně prvním slavným obyvatelem chaloupky a jeho příběh s rodinou Vejrychovou a Švabinským, kteří chaloupku proslavili, vlastně nesouvisí. Vysvětlení svého osudu podá přímo oživlý filosof František Emanuel Welz, jehož roli stvořil vynikajícím  způsobem Vojtěch John ml. Samozřejmostí je nová prohlídka chaloupky  tak, jak startuje do letošní letní sezóny 2024.  

FANDÍME JAK SE DÁ Projekt školní družiny a školního klubu na ZŠ Ústecká

Naše ŠD a ŠK se připojily k projektu Hrdé školy. Rozhodli jsme se, že společně podpoříme naše hokejisty v boji o medaile. Pravidelně společně sledujeme a doplňujeme tabulku hokejových výsledků. Děti si vyzkoušely, jak těžká je práce s hokejkou, a to i bez bruslí. Není jednoduché vést míček, kličkovat a dobře se trefit. Jako správní fandové si děti vyrobily fandítka a vlaječky. Někteří přišli i v reprezentačních dresech. Naše společné nadšení určitě neskončilo a fandit budeme až do konce.
Jsme hrdí, že naši hokejisté bojovali o medaile.  Všichni jim držíme palce!!!!!!

Na Skále pořádal T. J. Sokol velký volejbalový turnaj mladšího žactva. 

Turnaje se zúčastnilo se deset týmů z České Třebové, Poličky, Svitav, Letovic, Moravské Třebové, Dolního Újezda  a z Pardubic. O deset sportovních týmů a jejich doprovod se staral sehraný tým funkcionářů a trenérů volejbalového oddílu T.J. Sokol, po celý den byl v provozu bufet a to za velmi lidové ceny. "Však to přece pro děti, nemůžeme na nich vydělávat", říkala obsluhující Markéta Jelínková Bělková. Žízeň byla velká a tak se musely zásoby během dne doplňovat. Zahájení bylo dopoledne o deváté hodině, kdy už měla družstva  za sebou potřebné rozehrání. Počasí přálo a bouřka přišla až po 18. hodině, to už byli všichni doma.
Družstva byla rozdělena do dvou skupin. Ve skupinách se hrálo dopoledne a další  zápasy o umístění v turnaji přišly na řadu po 13. hodině odpoledni.  "Turnaj má hlavní úkol zajistit, aby si všichni hráči v družstvech  co nejvíce zahrálo, nejde tedy primárně o výsledky", říkal již v úvodním řeči při zahájení ředitel turnaje Michal Kadlec. To bylo jistě beze zbytku splněno. To neznamená že by se nefandilo a to i velmi nahlas. Nejvíce povzbuzování bylo pro obě českotřebovská družstva.  Byla to ta správná sportovní atmosféra.
Nakonec šlo ovšem také o výsledky. Českotřebovská družstva nedopadla vůbec špatně. Áčko vyhrálo svoji skupinu A, B tým obsadil ve druhé skupině druhé místo za Pardubicemi.   Nejvíce pozornosti n a sebe poutal zápas o první místo v turnaji Sokol Česká Třebová A - Pardubice. první set se Domácím sokolům nepodařil, ale potom hru otočili, druhý set s převahou vyhráli s také ve třetím zkráceném setu si dokázali s týmem Pardubic poradit. Béčko Sokola pak skončilo třetí, když v utkání o třetí místo porazili Poličku A 2:0 na sety.  Odměny  připravili pořadatelé pro všechny týmy. Ze zápasu připravuje Českotřebovský deník videoreportáž, která bude uvedena v nejbližších dnech.

Zédka - výstava dětských kreseb výtvarného oboru základní umělecké školy

V přednáškovém sále ekocentra Podorlicko se nyní nepřednáší, ale vystavuje. Právě dnes v neděli 26. května skončila výstava "Zédka" žáků ZUŠ ve spolupráci s Denisou Váňovou. Byla to jen kratičká výstava a málem jsem ji nestihl navštívit.  Je ovšem velmi důležitá, výtvarné práce žáků je třeba vystavovat a ne je schovávat do šuplíku. A tady na výstavě jich byla vystavena velká spousta. Tento počin je zatím první vlaštovkou a ukázkou jak dobře lze také využít prostory ekocentra. Za iniciativu a spolupráci  jhe třeba organizátorům poděkovat. Nejlépe bude, když si výstavu připomeneme na videu. Bude to dobré pro ty, kteří se sem pro krátkost otevření nedostali nebo se o výstavě nedověděli.  Jistě se něco takového bude někdy zase opakovat. Více na videu Českotřebovského deníku zítra.

Bleší trhy na Splavě byly naposledy. Podívejte i na ty loňské, předposlední



Krajský fotbalový přebor: "Povinná" výhra v Moravanech 5 : 0   

Znamená stálou naději v boji o špici, zatímco krize v Libišanech je hodně hluboká. Prohrálo s Holicemi 15:0.   Naši soupeři  Lanškroun a Svitavy mají o bod více, ale mají před sebou ještě těžký zápas s Horní Ředicí. Takže ještě nevyhráli, uvidíme. V tabulce je Česká Třebová na třetím místě.  Utkání v Moravanech bylo jednoznačným vítězstvím hostů.  Z našich hráčů si pouze Šimon Klímek přivezl udělenou žlutou kartu. Střelci gólů jsou Šimon Klímek, Jan Deml, Matěj Deml (penalta) a dvě branky dal Vojtěch Novotný.
B tým hrál v Semaníně a vyhrál 1 : 5 . Střelci branek jsou  Jiří Kubát (penalta), Matěj Polášek 2, Adam Rybka a Dominik Horák.  B tým České Třebové je nyní v tabulce na 5. místě o bod za B týmem Lanškrouna.

Jak to je s návštěvností koncertů (nejen) na festivalu Bennewitz ?

Podrobnou statistiku letošního a loňského ročníku festivalu uvádím na základě informace Zdeňka Neterdy. Obsazenost je v čase zahájení představení. Potvrzuje, že  v návštěvnosti  festivalových, ale i jiných kulturních jsou problémy, že by stálo zato zlepšit koordinaci akcí v našem města tak, aby se nekumulovaly a vážit, které akce třeba ani nepořádat. Protože jsem jeden ze zakladatelů  Bennewitz festivalu, tak  bych chtěl především napsat, že je třeba hledat řešení a vzory jinde.  Pro mne tím vzorem je především pětitisícové město Skuteč a jeho festival "Tomáškova a Novákova Skuteč", protože na tuto úroveň myslím máme. Zde jsou ovšem jak velké koncerty na zimním stadionu  tak i externí koncerty např. v Luži nebo Chrasti.

Věřím, že i u nás bychom mohli Bennewitz festival resuscitovat. Prostě vzít do rukou dramaturgii sami a nesvěřovat ji za peníze patronovi festivalu, který sem přinese ty  koncerty, které běžně uvádí po celé republice. Prostě se více "rozkročit" a nebát se žánrů, které zde zatím na festivalu nebyly. Využít krajskou dotaci, ale snažit se také o další sponzory a mecenáše. Uvádět koncerty, na které přijedou také z okolních měst, zajistit včasné odstartování a propagaci. Nesvádějme všechno jen na cenu vstupenek, zajistěme možnost zakoupení vstupenky jako dárku už i k vánočním svátkům. Prostě to udělejme tak, aby statistiky příště vyšly lépe....


 Bennewitz festival 2024

                                                                        obsazeno míst                       v %

11. 4. Jar. Svěcený + hosté                                   110 z 298                    37

20. 4. KOJK pocta A. Dvořákovi                             83 z 298                    28 

  9. 5. Velvet underground sym. provedení     59 z 298                    20

20. 5. Štefan Margita                                               129 z 298                    43 

11. 5. Z hudebních kurzů Jar. Svěceného byla letos dobrovolná akce

27. 4. PS Bendl u "Coufalů" - Bendl + Otakar - obrovský zájem, jako každý rok. 

 

Bennewitz festival 2023

                                                                             obsazeno míst             v % 

14. 4.  Jar. Svěcený + Ciganski diabli              179 z 298               60

15. 4. KOJK                                                               196 z 298                66

20. 4. Orbis trio                                                         52 ze 192            27   

21. 4. Pražská konzervatoř                                   55  z 298              19   

22. 4. Koncert frekventantů houslových kurzů

          Jar. Svěceného                                                  6   z 298               2

Vyprodán byl koncert rockových skladeb v podání filharmoniků. a opět plný sál v Přívratu  při koncertu sborů Bendl a Spinek.


Jsem trochu na rozpacích z hodnocení Zdeňka Neterdy, který v souvislosti s koncertem frekventantů houslových kurzů Jaroslava Svěceného  píše o fiasku. Nevím, zda si představoval, že na žáky naší zušky přijde plný sál Kulturního centra, že to bude "kasatrhák"? 
Především bych chtěl napsat, že pořádání houslových kurzů Jaroslava Svěceného JE PŘÍNOS! Kurzy v programu své místo mají, ale vím, že nejsou dotaženy do konce.  Považuji třeba za samozřejmost, že frekventanti kurzů obdrží za své několikadenní snažení nějaký certifikát nebo alespoň pamětní list. Místo toho je odměnou jen skupinová fotografie s mistrem. To se mi zdá málo. Pořádání kurzů by mělo být nějak koordinováno s dalšími akcemi v systému základních uměleckých škol, tedy vyhlášení kurzů s podmínkami na začátku školního roku. Tím by kurzy získaly větší renomé splnily účel a nebyly jen náhodnou sešlostí těch, kteří se třeba na poslední chvíli podle aktuálního stavu připravenosti přihlásí. Místo v kurzech bychom  také mohli (a měli)  nabídnout v našich partnerských městech, hudba spojuje národy. Podobně před časem v Olawě pořádali pro výtvarníky letní plenér i s účastí Českotřebováků.
Festival Bennewitz je velkou příležitostí obohatit kulturní program ve městě, není určen pro obohacení pokladny Kulturního centra. Na tomto festivalu nikdy nevyděláme. Když ho pořádat přestaneme, budeme ale chudší. A budeme-li se snažit o zlepšení, budeme ještě bohatší. A nemusí zde být jen masové akce pro velké sály!  Snažme se tedy o změnu, po 25 letech  máme dost zkušeností. Jedno jméno celý festival neutáhne! A nejde jen o festival, problém je závažnější a bude dobré se k němu ještě vrátit. Dobře vím, že se tomu bude také věnovat kulturní komise města.
Milan Mikolecký


Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 

Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru Podorlicko
Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00
Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.
Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko

Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

Už jste viděli nová videa?

E