ČtD 148/2024  úterý 28. května 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:  
ZÉDKA - výstava žáků výtvarného oboru ZUŠ  v Ekocentru Podorlicko

Práce žáků třídy Markéty Doležalové ve spolupráci s Denisou Váňovou
  V přednáškovém sále ekocentra Podorlicko se přednáší, ale také vystavuje. V neděli 26. května skončila výstava "Zédka" žáků ZUŠ ve spolupráci s Denisou Váňovou. Byla to jen kratičká čtyřdenní výstava a málem jsem ji nestihl navštívit.  Je ovšem velmi důležitá, výtvarné práce žáků je třeba vystavovat a ne je schovávat do šuplíku. A tady na výstavě jich byla vystavena velká spousta. Tento počin je zatím první vlaštovkou a ukázkou jak dobře lze také využít prostory ekocentra. Za iniciativu a spolupráci  je třeba organizátorům poděkovat. Výstavu připomínáme na videu. Bude to dobré pro ty, kteří se sem pro krátkost otevření nedostali nebo se o výstavě nedověděli.  Jistě se něco takového bude někdy zase opakovat. Více na videu  ZDE


Krajští záchranáři získají moderní školicí středisko

Nejen nové výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, ale také nové výcvikové středisko pro složky integrovaného záchranného systému připravuje vedení Pardubického kraje. Zahájení výběrového řízení na zhotovitele stavby na svém pondělním jednání schválili krajští radní. Předpokládané náklady rekonstrukce stávajícího objektu v Průmyslové ulici v Pardubicích činí 20,5 milionu korun včetně DPH.
„Záměrem na vybudování výcvikového střediska nejen pro naše záchranáře, ale také pro další složky integrovaného záchranného systému, se zabýváme již delší dobu. Nyní jsme se rozhodli zahájit výběrové řízení na rekonstrukci stávající budovy v Průmyslové ulici v Pardubicích. Jedná se zejména o změnu vnitřních dispozic stávající budovy tak, aby zde vznikly moderní výukové místnosti, sociální zařízení, skladovací prostory a místnost speciálně určená pro výcvik. Předpokládaná hodnota stavebních prací podle projektové dokumentace činí 20,5 milionu korun včetně daně,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Podle náměstkyně hejtmana Michaely Matouškové je cílem tohoto záměru zvýšit komfort při provádění výcviku záchranářů, ale také dalších různých typů školení. „Chceme, aby toto středisko sloužilo nejen pro výcvik všech posádek naší zdravotnické záchranné služby, ale také pro výcvik studentů akreditovaného kurzu řidič ZZS a současně pro potřeby výcviku první pomoci složek IZS a praktickou výuku studentů univerzity," vysvětlila záměry kraje náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.
Pardubický kraj v tuto chvíli čeká na stanovisko hasičů k projektové dokumentaci, a proto prozatím nebyla podána žádost o stavební povolení. „Zadávací řízení bude zahájeno bezprostředně po získání stanoviska státních hasičů a podání žádosti o stavební povolení na stavební úřad. Konkrétní termíny pro podání nabídek do výběrového řízení budou doplněny v závislosti na zahájení stavebního řízení,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.

AbiFest, festival zážitků a boření bariér, sevrátil do pardubické arény

Po pěti letech se v pardubické enteria areně uskutečnil AbiFest, festival zážitků a boření bariér, který nabídl jedinečná setkání lidí s hendikepy a bez. Tuto unikátní událost tradičně podporuje i Pardubický kraj.
Unikátní propojení světa zdravých a hendikepovaných
„Jsem moc rád, že se po pěti letech opět obnovila tradice AbiFestu. Moc si toho cením a jsem vděčný za to, že se znovu podařilo velmi zajímavou formou propojit svět zdravých i hendikepovaných,“ konstatoval radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
„Příprava a organizace takové akce není jednoduchá. Mám radost z toho, že se nám podařilo navázat na dlouholetou tradici a mohli jsme znovu prožít den plný silných příběhů. Všem, kteří nám jakýmkoliv způsobem pomohli, patří velký dík,“ řekla za pořádající Centrum Kosatec jeho ředitelka Pavlína Potůčková.

 

Abilympiáda ukázala schopnosti zdravotně postižených
Základním stavebním kamenem AbiFestu byla abilympiáda. Ta dává soutěžícím se zdravotním hendikepem možnost ukázat své schopnosti v různých pracovních dovednostech. „Tato soutěž otestuje nejen jejich dovednosti. Slouží také jako prostředek k podpoře zaměstnávání a inkluzi,“ konstatovala Pavlína Potůčková.
Inspirativní přehlídka komerčních i sociálních podniků
Inspirativní komentovaná přehlídka komerčních i sociálních podniků ve spolupráci s CzechInvestem nabídla příležitosti pro navázání nových spoluprací a získání zakázek.
Na AbiFestu nechyběli ani zástupci úřadu práce. Ti zájemcům poskytli informace o možnostech vzdělávání či pracovních pozicích pro lidi s hendikepem.
Doprovodný program lákal na hudební, pěvecká a taneční vystoupení i přehlídku hasičské techniky.
Závěr AbiFestu obstaral večerní koncert pardubické kapely eNDee v Kosatci.

Muzejní noc v Kozlově - porovnejte na videu ročníky 2022 a 2024 


Kraj podporuje spolkovou činnost hendikepovaných  

Organizace osob se zdravotním hendikepem zajišťují svým členům spolkovou činnost podle různého druhu postižení. Pořádají třeba různé ozdravné pobyty s edukačním a cvičebním programem a na ostatní aktivity se jim nedostává finančních prostředků. Proto je Pardubický kraj podporuje individuálně. Jedná se o Svaz diabetiků, Unii ROSKA, Svaz postižených civilizačními chorobami v ČR, Klub Bechtěreviků a Společnost Parkinson. Nyní mezi ně kraj rozdělil více než 200 tisíc korun.
„Krajské dotace tyto  organizace využívají na pokrytí například nájemného pro pravidelná setkání či na pronájmy tělocvičen pro zdravotní cvičení, hrazeny jsou také energie, internet, telefonní poplatky, různé kancelářské potřeby související se spolkovou činností. Některé organizace zakoupí z dotace například notebook či tiskárnu, jiné pořádají vzdělávací semináře zaměřené na konkrétní zdravotní postižení,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Celkem mají tyto organizace u nás téměř dva tisíce členů a kraj na jejich spolkovou činnost rozdělí částku 208 tisíc korun. 

V sobotu 1. června začne rekonstrukce Wonkova mostu v Pardubicích 

Bude trvat až do podzimu příštího roku. Oprava je nutná kvůli nevyhovujícímu technickému stavu mostu. Kvůli probíhajícím pracím bude provoz zúžený do dvou pruhů.
Most Pavla Wonky je klíčovou dopravní stavbou v krajském městě, přes kterou denně přejede zhruba 33 tisíc aut. Od června budou motoristům místo čtyř jízdních pruhů a jednoho odbočovacího sloužit pouze dva. „Dlouhodobě na náš záměr upozorňujeme, protože nemůžeme s rekonstrukcí otálet. Výměna nosných lan mostu je nutná a rozhodli jsme se, že v projektu půjdeme náročnější a nákladnější cestou, aby jejich údržba byla do budoucna co nejsnazší. Díky použitým moderním technologiím připravíme most pro budoucí generace. Nová nosná lana jsou vyrobena přímo pro most Pavla Wonky a mají dvojí protikorozní ochranu. Jejich stav bude možné v budoucnu kontrolovat a případně je i měnit bez větších dopravních omezení. ŘSD zvládlo ve stanoveném čase udělat opravu čtyřpruhu v Pardubicích, takže my můžeme podle plánu začít s rekonstrukcí mostu. V Čechách se moc nechválí, ale já bych jim chtěl vyslovit uznání, protože termín to byl šibeniční a ŘSD s dodavateli odvedli skutečně dobrou práci,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš s tím, že pro rekonstrukci Wonkova mostu vznikl i speciální web www.wonkac.cz, kde se budou postupně zveřejňovat další informace.
Záznam z veřejného projednání najdete na https://www.facebook.com/VychodoceskaTelevize/videos/2159397584391840/
Náklady ve výši 183 milionů korun plně hradí Pardubický kraj
Oprava mostu postaveného mezi lety 1956 a 1959 potrvá do října roku 2025. „Rekonstrukce je rozložená do dvou stavebních sezon s předpokládaným ukončením v říjnu 2025. Vysoutěžená cena prací je 183 milionů korun s daní, což dělá z rekonstrukce klíčového mostu přes Labe v centru krajského města jeden z našich největších investičních projektů pro tento rok. Zároveň se jedná o další významnou a potřebnou investici kraje na území města Pardubic. Je to navíc záměr, který je plně financovaný z krajského rozpočtu,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Doprava v režimu 1+1
Od června bude most otevřený vždy ve dvou pruzích v režimu 1+1, tedy jeden směr do centra a jeden z centra. „Provoz se bude posouvat po šířce mostovky v závislosti na tom, kde zrovna budou probíhat práce. Stavaři budou pracovat zejména v útrobách mostu. Důležité je, že most Pavla Wonky bude vždy průjezdný – i pro MHD, kde jen dočasně dojde k nahrazení trolejbusů autobusy,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Zdeněk Vašák s tím, že dopravní opatření vznikla na základě zpracovaného dopravního modelu.
Veřejnost navíc bude moci sledovat webkamery, které budou umístěny na obou stranách mostu a díky tomu mít okamžité informace o stavu dopravy. Záznam najdete v průběhu června na webu www.wonkac.cz.
Stavaři budou na rekonstrukci pracovat po částech
Oprava bude probíhat v etapách. Ty jsou rozděleny podle jednotlivých trámů mostu na středový, levý a pravý. „Každý trám mostu má tři komory a v každé z nich je potřeba vyměnit čtyři lana. Pro jejich výměnu je potřeba vybudovat na koncích mostu přístupový kolektor, provést vrty pro nová lana a jejich ukotvení a vybudovat nové deviátory pro správné vedení předpětí v konstrukci mostu,“ popsal úkol zhotovitele Pavel Hrdina, ředitel divize Mostní stavby ze společnosti Chládek & Tintěra Pardubice.
Předpokládaný harmonogram

• Únor až květen 2024: přípravné práce s žádnými či malými dopravními omezeními.
• 1. června 2024 až 9. listopadu 2024 - doprava na mostu v režimu 1+1, převedení dopravy do krajních pruhů, bude se pracovat ve středu mostu.
• 9. listopadu 2024 až 10. března 2025 - doprava na mostu v režimu 1+1 přes mostní provizoria, průjezdný střed mostu, pro chodce pravá strana.
• 10. března 2025 až 1. září 2025 - doprava na mostu v režimu 1+1 přes mostní provizoria, průjezdný střed mostu, pro chodce levá strana.
• září 2025 až 31. října 2025 - doprava na mostu v režimu 1+1 přes mostní provizoria, převedení dopravy do krajních pruhů, bude se pracovat ve středu mostu.
• Předpoklad dokončení opravy mostu říjen 2025.
U výše uvedených termínů může dojít k neočekávatelným změnám, proto sledujte web www.wonkac.cz, kde budeme v nutných případech harmonogram aktualizovat.
 
O Wonkově mostu
Most měří více než 170 metrů a jeho hmotnost dosahuje přibližně 9000 tun. Šířka stavby je necelých 25 metrů, z toho 18 metrů slouží pro vozovku a zbývající šířka potom pro pěší a cyklisty. Nosných lan je v každém komorovém nosníku 12, celkem tedy 36. Jejich funkce spočívá především v zajištění dostatečné únosnosti mostu od zatížení dopravou.

Bleší trhy na Splavě byly naposledy. Podívejte i na ty loňské, předposlední





Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 

Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru Podorlicko
Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00
Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.
Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko

Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

Už jste viděli nová videa?