Příloha Českotřebovského deníku   

                                               Od romantiky k brutalitě 


 

  Již jedenáct let žiji mimo svoje rodiště, přesto jsem se ještě v pozdním věku rozhodl podělit se s pamětníky o našem mimořádně krásném městském parku,, JAVORKA“

Naši předci vybrali skutečně krásné místo v samém srdci města! Cizí návštěvníci žasnou,co se tady za ta léta vytvořilo za nádheru. Malebná zákoutí lákala k procházkám i posezení. Průzračný pramen (ještě nezakrytý), rybníček s vodníkem,kde se dalo jezdit i na lodičkách, malá ZOO (klec s mývaly), kde jsme vše na procházkách se zájmem sledovali. To bylo naše mládí od padesátých let. Později jsme byli zděšeni, když park procházel revitalizací, že vše malebné a krásné zmizí?

Nakonec se to ale podařilo, staré stromy, hlavně túje, nahradily nové stromy a příroda si opět poradila a i my jsme si zvykli. Na co se ale nedá zvyknout, jsou různé aktivity jedinců či skupin, která se tam brutálně objevují!

První nápad:

Oprava potoka od pramene i s lávkou se povedla a lahodí oku návštěvníka. Že pár otužilců a vyznavačů tohoto trendu si udělalo z potoka atrakci, to nikdo nečekal, a vrcholem všeho je převlékací kabina !! Opět se vyšlo vstříc malé skupině, a s jídlem roste chuť! Další problém je na světě! Když tam ale člověk jednou vleze, tak to je jeho problém, kde se převléci? Stačí obtočit osušku a je vymalováno. Děje se to všude u vody, či rybníka. Ale do parku to proboha v žádném případě nepatří!! Za chvilku by mohla lézt další skupina recesistů do kašny na náměstí!

Druhý nápad:

Poslední dobou šly zvěsti, že se konečně zbourá šeredná betonová restaurace a místo ní vyroste původní ,,retro“ dřevěná, která tam malebně zapadala. Ta by tam slušela ze všeho nejvíc !

Bohužel vše je jinak, má tam vyrůst zděná ,,ubytovna“ sice i s restaurací a to je podle mne další brutalita!! A co auta? Parkovací místa, kterých nebude nikdy dost a do toho prostoru v žádném případě nepatří! Do parku se vždy chodilo pro relax pěšky a na klidné procházky.

Proč se tohle toleruje, dovolí a povoluje??                                                                                                                                                                 Pavel Langhans