KOHOUTI UŽ HRÁT NEBUDOU


KONEC! Kohouti hrát nebudou
Ve středu 20. března vybojovali českotřebovští Kohouti mistrovský titul, když potřetí ovládli krajskou ligu Pardubického a Královéhradeckého kraje. O šest týdnů později úspěšný tým opouští hokejovou scénu!!
Po oslavě vítězství (29.3.) přišlo rychlé vystřízlivění. Generální partner klubu, společnost Rieter CZ, avizoval na slavnostním večírku (29.3.) nutnost úsporných opatření.
Hokejový klub požádal o finanční pomoc město (5.4.), odkud přišla (18.4.) zamítavá odpověď. Vzápětí (19.4.) společnosti Rieter CZ zveřejnila prohlášení o ukončení podpory hokejového klubu a uvolnění místa pro nového hlavního partnera.
Bylo jisté, že skupina stávajících sponzorů značný výpadek finančních prostředků po odchodu generálního partnera nenahradí. Předseda klubu Vladimír Vaněk vedl intenzívní jednání s několika firmami, které by se potencionálně mohly stát novými partnery klubu. Jedna z královéhradeckých firem byla spolupráci nakloněna, ovšem jen do chvíle, kdy se dozvěděla, jakým způsobem je hokejový klub podporován městem, v němž působí.
Hlavním problémem těchto jednání byl absolutní nedostatek času. Ztratit v polovině dubna generálního partnera a nahradit jej co nejrychleji novým, se ukázalo být nereálné.
Hokejový klub HC Kohouti Česká Třebová tímto oficiálně sděluje, že nepodá přihlášku do ročníku soutěže 2024/2025.
Ještě jednou děkujeme všem, kteří nám fandili a přáli.  HC Kohouti Česká Třebová

Na komentáře je brzy, ale je potřeba nějaký napsat. 

Škoda, že nebyl v záloze nějaký plán B.
Zrušená podpora z Rieter CZ rozhodla  o osudu Kohoutů, a možná také o zrušení cyklomaratonu. Ze zveřejněných textů se zdá, že v záloze mělo být město, které se mělo v nějaké krátké stanovené pětidenní lhůtě rozhodnout, zda nasype do projektu hodně peněz. Rozhodlo později a zamítavě. Podpora sportu je u nás velká, ale není bez hranic. Takovou změnu je třeba dlouhodobě připravovat a řešit v předstihu, nelze takto z ničeho nic svalovat termínované povinnosti na městskou samosprávu.
Ukázalo se, že projekt HC Kohouti byl dobrý, jen když měl dostatek finanční podpory. Škoda, že nesměřoval ke spolupráci s mládežnickým týmem a že ho nikdo k tomu nenabádal. Je to ale nemoc hokeje na této úrovni, honba za výsledky, za úspěchem. Byl dostatek hráčů, kteří se nechali za stanovených podmínek nominovat a mládežnický oddíl musel posílat hráče hrát jinam.
Výše uvedené rozhodnutí jistě neudělá radost hokejovým fanouškům, kteří by jistě fandili, i kdyby  tým nešel jen od výhry k výhře. Rozhodnutí také neudělá dobré jméno českotřebovskému hokeji, nový tým, který jistě vznikne, bude v nevýhodné situaci.
Zatím to vypadá, že Česká Třebová bude najednou tímto jedním rozhodnutím bez hokeje.
Věřím že nebude. 92 let dlouhá historie českotřebovského hokeje to nedovolí. (mm)