Příloha Českotřebovského deníku   

                                                        Muzejní noc v Kozlově 2024 - fotoreportáž Martina Šebely 

 


Je to tradice, kterou českotřebovské městské muzeum dodržuje od roku 2008, pouze covid tu šňůru dokázal přerušit.  V rámci této akce se řada věcí opakuje, ale  vždy se najde nějaké obohacení. V letošním roce byl první změnou, které si musel každý všimnout stánek s občerstvením instalovaný přímo na zahradě. Počasí se vždy vydařit nemusí a třeba právě v pátek 24., kdy se všechny potřebné věci stěhovaly na chaloupku pršelo jen se lilo vlastně celé dopoledne.  A tak po příští rok pořadatelé plánují pořízení dalšího párty stanu pro návštěvníky, který by se hodil při nevlídném počasí.   Letos byla ještě jedna změna, taková virtuální. Spočívá ve zprovoznění nového virtuálního průvodce Kozlovem pomocí aplikace, kterou si návštěvník nahraje do svého chytrého telefonu. průvodcem po zajímavých místech Kozlova pak bude sám Max Švabinský....  Návod bude na webu muzea nebo pro návštěvníky Kozlova přímo v chaloupce.
Úvodní slovo k letošní Muzejní noci pronesla tradičně ředitelka Městského muzea Mgr. Jana Voleská. Tím byla vlastně zahájena letošní letní sezóna, pro návštěvníky bude chaloupka otevřena od příštího víkendu od 1. června.Po té se chaloupka otevřela pro návštěvníky.
O Muzejní noci je připravena zábava proi návštěvníky, hudební produkce, opékání buřtů. Navíc zde tradičně o Muzejní noci ožívají postavy spojené se slávou chaloupky. V první řadě to je filosof Welz, který žil v Chaloupce ještě v 2. polovině 19. století vlastně v exilu jako poustevník, nahoře v tzv. kufru se návštěvníci mohli setkat přímo s malířem Maxem Švabinským, který ještě v mladých letech zde u okna ryl suchou ocelovou jehlou do mosazné destičky krásu kozlovské krajiny a dokonce nechal na požádání také dotvořit motiv zejména dětské návštěvníky. V Bílém pokoji se pak všichni mohli setkat s Elou Švabinskou, opět jako mladou dámou. Vybavení chaloupky je dobové a původní nábytek navrhoval Rudolf Vejrych.  Chaloupka je po zimě ve velmi dobré provozním stavu připravená přijmou další návštěvníky.
Z Muzejní noci uvádím mimo videa také fotoreportáž Martina Šebely.  
Přiložené nově natočené video  je z velké části zaměřeno na vysvětlení  osudu filosofa Františka Emanuela Welze, který byl vlastně prvním slavným obyvatelem chaloupky a s rodinou Vejrychovou a Švabinským vlastně nesouvisí. Vysvětlení podá přímo oživlý filosof František Welz, jehož roli stvořil vynikajícím  způsobem Vojtěch John ml.