Příloha Českotřebovského deníku   

                                                       Hotelová nálepka z České Třebové 



Vydávání hotelových nálepek představovalo především v meziválečném, ale i v poválečném období,  jednu z forem propagace známých hotelů. Obvykle se lepily na kufry. Kdo měl tehdy svůj kufr - „papírák“ polepený nálepkami, byl považován za „světem protřelého“ cestovatele. Takto ozdobená zavazadla nebyla tehdy ničím neobvyklým. Zejména velké hotely v Praze i světových metropolích tyto nálepky poskytovaly svým hostům. Hotelové nálepky se však vyskytovaly i v případě  menších hotelů. Jednu z nich měla i Česká Třebová. Dochovala se hotelová nálepka v modré barvě, pocházející z českotřebovského hotelu Padevět. Pochází z meziválečného období a je na ní hotel vypodobněn na poměrně známé fotografii, pořízené od Nádražní ulice. Snímek je doplněn nápisem „HOTEL PADEVĚT  ČESKÁ TŘEBOVÁ ČESKOSLOVENSKO“. Tato nálepka je poměrně zajímavým a moc se nevyskytujícím  sběratelským artiklem. V našem městě bylo v minulosti sedm hotelů a pouze Padevět, jako hotel nejvyšší kategorie  s prvotřídním vedením, měl tyto nálepky. O vysoké úrovni tohoto podniku slouží i mnohé vzpomínky pamětníků, kteří pamatují zdejší hudební produkce, taneční večery a vyhlášenou kuchyni. Ještě před několika lety, když se ve Třebové řeklo, že půjdeme do Padevětu, představovala tato věta skutečný gastronomický zážitek.
 Kromě hotelové nálepky měl hotel Padevět i jiné formy propagace. Byly to  především inzeráty v místním a regionálním tisku. Samostatnou kapitolou hotelové reklamy jsou pohlednice. Těch je známá celá řada. K dostání byly u obsluhy hotelu nebo na recepci. Hotelový host si je mohl zakoupit a odeslat domů nebo přátelům. Ty nejstarší známe dvě, pocházející z doby před rokem  1910, kdy hotel, pod tehdejším názvem „U Koruny“ provozoval Josef Hyšperský. Jedná se vlastně o jednu pohlednici, vydanou ve dvou barvách, v zeleném a hnědém provedení. Z této doby pochází také pozvánka na vepřové hody s krásným obrázkem čuníka. Do té se ručně vpisovalo datum konání akce. Celá řada černobílých fotopohledů pochází z meziválečného období. Znázorňují hotel v pohledu z čelní strany a ze  směru od Nádražní ulice. Vydávány byly firmami  GRAFO ČUDA Holice v Č.,  Foto-fon a Bromografie.  Ze stejné doby pochází též dvě známé pohlednice, zelená a hnědá s vyobrazením vnitřku hotelové  kavárny. Na jejich rubové straně máme zmínku o vydavateli: Hlubotisk firmy Josef Doleček Červený  Kostelec.
  Před vydáváním fotopohlednic s motivem hotelu si jeho majitelé, rodiny Padevětova  a Krejčích,  nechávali zhotovovat fotografie hotelu, které se zde prodávaly. Máme dochovány dvě stvrzenky z roku 1929, pocházející od majitele fotoateliéru v České Třebové, J. F. Císaře. Na první z nich účtuje zhotovení  80 ks fotografií hotelu, na druhém potom 2x 150 ks fotografií se stejným motivem. Ty později nahradily právě pohlednice od výše uvedených firem. Známá je také fotografie vnitřku kavárny, kterou rodina majitelů odeslala přátelům. I tyto se zde nejspíš prodávaly.   Poslední známá pohlednice hotelu pohází někdy z poloviny osmdesátých let  20. století. Představuje čtyřzáběrovou pohlednici hotelu Moskva, jak byl tehdy nazýván. Na snímcích je zde prezentován hotel z ulice, jídelna, kavárna  a salonek. Vzadu je uveden autor: Foto Z. Kočík – Svépomoc Praha.   Pohlednice i hotelová nálepka jsou dnes sběrateli  vyhledávaným sběratelským artiklem.
Martin Šebela