Příloha Českotřebovského deníku   

                                               Město před 22 lety dbalo na architekturu v Javorce


Rok 2003: v Javorce vyrostl na pramenem nový  pavilon

Krásné podzimní počasí v roce 2003 lákalo návštěvníky do parku Javorka i v listopadu.  Na fotografii  nový pavilon nad pramenem v roce 2003.

V parku bylo i v roce  2003 opět vykonáno hodně práce, především v oblasti prameniště, v jakémsi srdci Javorky, kde byly také díky firmě Rydo zhotoveny nové parkové cesty.  Tehdejší  sucho donutilo čerpat i vodu z pramene Javorka, proto z přepadu pramene nyní do vodoteče nic neteče. Rybáři odlovili javorecký rybníček, který se nyní již zase napouští zatím především vodou z Vrbovky.  Po jeho napuštění se rybáři připravovali  na to, že budou zase čerpat vodu do vodoteče tak, aby byl potok znovu obnoven.    

 
Stavební úpravy prameniště v parku Javorka

Již dříve v letech 2001 a 2002 byla velká pozornost věnována návrhům na architektonické řešení pramene Javorka. V lednovém a únorovém čísle ČtZ 2002 byla tomuto problému věnována  zvláštní barevná příloha, kterou nyní znovu uvádím.  Přišly návrhy od více autorů, které byly potom zhodnoceny  a hlavně byly také ještě před rozhodnutím předloženy veřejnosti. 
Tehdy probíhala velká úprava parku Javorka dle návrhů Ing. arch Wagnerové z Brna a svou úlohu zde sehrál obnovený Okrašlovací spolek, neboť v původním návrhu na úpravu parku byla navržena demolice hříbku a domečku pro selku jako prvků, které do parku nepatří. Díky ohlasům ve veřejnosti se pak od odstranění upustilo, oba prvky byly rekonstruovány.
Úpravy parku Javorka probíhaly po etapách, které na sebe nemohly navazovat v libovolném pořadí. Nebylo např. možné úpravy pramene Javorka odkládat a budovat nejdříve cestní síť, když bylo jasné, že  pro zbourání dosavadního železobetonového objektu a vybudování nové stavby včetně nové opěrné zdi bude zapotřebí těžká technika. Proto bylo rozhodnuto o provedení úprav prameniště již v roce  2002 a v návaznosti pak byla provedena úprava parkových cest v této lokalitě (v r. 2003)
Projektové řešení připravil Ing. arch. Petr Kulda, který se zabýval problematikou Javorky komplexně již delší dobu a jehož návrhy jsou dobře hodnoceny. Staveniště bylo připraveno k provedení stavebních prací tak, že akceptuje požadavek tehdejší Orlické vodohospodářské společnosti Česká Třebová s.r.o. na přísné oddělení vodního zdroje Javorka od přečerpávané vody z rybníčka. Tím je splněn požadavek na zamezení kontaminace vodního zdroje povrchovou vodou.
Podle rozhodnutí Rady města byla  veřejná zakázka označená „Stavební úpravy a nástavba pramenního vývěru Javorka“  zadaná firmě  AGILE, spol. s  r. o., Ústí nad Orlicí, která ji provedla dle smlouvy za nejvýše přípustnou cenu 842.034,- Kč včetně DPH.

 

 

Základní architektonická koncepce návrhu
Stávající pramenní vývěr je tvořen nízkým betonovým, resp. kamenným válcovým tělesem s litinovým poklopem, umožňujícím přístup k vodě. S ohledem na místo stavby a omezení, vzešlé předchozí podrobné diskuze o tvaru a funkčním systému objektu prameniště byla zvolena koncepce jedné uzavřené základní hmoty v kruhovém půdorysném uspořádání se středou ve tvaru kulového vrchlíku, tedy podobný styl, v jakém je postaven pramen "Vrbovka". Vodní plocha není volně přístupná a lze na ni pohlížet pouze přes okna, zasklená bezpečnostně odolným izolačním dvojsklem. prostor prameniště je odvětráván přirozeně, větracími štěrbinami ve spodní části oken resp. kruhovou plechovou odvětrávací stříškou nahoře na střeše. rozměry staveniště vycházejí z rozměrů stávajícího objektu prameniště, původní celkový průměr 470 cm je zmenšen na nejmenší možný vnitřní průměr 300 cm, resp. vnější průměr 360 cm.
Rozměry prameniště resp. osazení oken umožňují bezproblémový náhled do podzemí na celý vnitřní prostor včetně původního litinového potrubí (násosky), při současném splnění požadavku na účinnou ochranu vody před jejím případným znečištěním. Přístup dovnitř do objektu (pouze pro pověřené osoby) je zajištěn dveřmi v zadní části. Uvnitř objektu u těchto dveří je navrženo osazení malé manipulační plošiny z nerezu, sloužící pro potřeby případné údržby a sledování vody.
Opěrná zeď kolem prameniště je navržena jako nová v menším rozsahu s půlkruhovým půdorysem. Materiálově je uvažováno se současným standardem: fasáda s tenkovrstvých omítek, sokl z umělého pískovce nebo vhodného keramického obkladu do výšky 30 cm, střešní krytina z měděného plechu, okna dřevná hnědá, venkovní madla před okny z nerezu. užitná plocha prostoru prameniště je 7 m2, světlá výška prameniště od prahu dveří je asi 350 cm.
Zveřejněné obrázky (v roce 2002) mněly veřejnosti přiblížit podobu nového prameniště a jsou fotokopií z technické dokumentace.
Publikace těchto obrázků před otištěním v roce 2002 byla projednána s odborem rozvoje města a investic MěÚ Česká Třebová.
Dnes je pavilon dostaven a má za sebou 21et života, můžem,e posoudit záměr projektanta se skutečností

Dále otiskujeme návrhy z architektonické soutěže vyhlášené v roce 2001 (Zdroj: příloha Českotřebovského zpravodaje únor 2/ 2002)



Abychom si uvědomili, jak se park Javorka proměňoval, uveďme ještě další obrázky vztahující se k lokalitě prameniště Javorka