Příloha Českotřebovského deníku   

                                                Na Svitavsku zahájil pilotní projekt #ZkusBus 


Služba je tu pro vás  každý pracovní den mezi 8 a 20 hodinou.
Pardubický kraj, český start-up CITYA a regionální dopravce BusLine společně na Svitavsku spouští pilotní projekt #ZkusBus, který by mohl být revolucí v cestování po našem regionu. Jízdní řády si totiž budou ve speciální aplikaci určovat sami cestující. Novinka má přinést rozšíření veřejné dopravy a zkvalitnění nabídky služeb pro občany. První měsíc je navíc pro všechny zájemce služba zcela zdarma. Stačí si stáhnout appku, vybrat cíl cesty a vyrazit.
#ZkusBus přináší flexibilní a rychlý způsob cestování v rámci Svitav a blízkých obcí od Opatova po Radiměř. Umožní se cestujícím během 15 minut dostat kamkoliv budou potřebovat. A jak to celé funguje? V přehledné aplikaci #ZkusBus dostupné na Google Store i Apple Store si pár kliknutími objednáte a zaplatíte minibus s logem Pardubického kraje, který pro vás za pár okamžiků přijede na takzvanou virtuální zastávku. Ta se bude nacházet na bezpečném místě v blízkosti vašeho bydliště či aktuální polohy, kde zde se zrovna nacházíte. Řidiči řeknete pouze své jméno a jedete.
Více informací a odkazy ke stažení najdete na https://www.citya.io/odvoz-po-svitavsku
Alternativa k autobusům pod taktovkou Pardubického kraje
Jedná se o pilotní a dovolím si dodat, že i unikátní projekt, kterým chceme lidem nabídnout alternativu ke klasickým autobusům. Ty mají pevně dané jízdní řády, takže nejsou flexibilní co se zastávek i času týče. Navíc je jejich provoz drahý, takže se ekonomicky nevyplatí na méně využívaných trasách ‚vozit vzduch‘. Proto je tu #ZkusBus, kde si jízdní řády uzpůsobíte sami. Kolik vás bude cesta stát, uvidíte dopředu v aplikaci. Garantujeme její výši bez jakýchkoliv dalších poplatků na straně zákazníka. Cílíme nejenom na seniory mířící na úřad či k lékaři, ale i mládež dojíždějící na kroužky či maminky na mateřské dovolené, které se potřebují dostat z okolních obcí do Svitav. První měsíc od zahájení služby budete moci využívat #ZkusBus zcela zdarma. Po tomto úvodním zkušebním režimu bude cena jízdenky činit zhruba 40 až 45 Kč, a to i jednoho rodiče se dvěma malými dětmi,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš s tím, že pokud se provoz osvědčí, chce Pardubický kraj tuto formu dopravy nabídnout i do dalších částí regionu.

Zkušební provoz bude trvat od 13. května do 13. října. Pak dojde k vyhodnocení dat a celého fungování #ZkusBusu.

Minibusem se můžete svézt mezi Svitavami a Opatovem, Opatovcem, Dětřichovem, Koclířovem, Kamennou Horkou, Hradcem nad Svitavou, Radiměří a Vendolím. Provoz pouze v rámci Svitav nebude možný, protože #ZkusBus nemá plnit roli městské hromadné dopravy či konkurovat svitavskému Senior Taxi. Posláním #ZkusBusu je zajistit obyvatelům okolních obcí snadnou cestu do regionálního centra za lékařem, na úřad, nákupy a další aktivity.
Fanouškem #ZkusBusu je i ministr dopravy Martin Kupka
Oficiálního spuštění nové služby na Svitavsku přijel 14. května osobně podpořit i ministr dopravy Martin Kupka. Ten je dlouhodobě známý jako zastánce alternativních forem dopravy. „Je to důležitý krok v rámci celé České republiky. Poptávková doprava výrazně vychází vstříc uživatelům. Od podobných služeb si na celostátní úrovni slibujeme snížení nákladů i mnohem lepší naplnění potřeb veřejnosti. Velice oceňuji Pardubický kraj, který je vůbec prvním regionem v republice, jenž se vydal touto cestou,“ pronesl na tiskové konferenci ministr.
Tuzemský start-up CityA je průkopníkem na poli poptávkové dopravy
Že #ZkusBus není a nebude klasické taxi, ale doplněk k oficiální veřejné dopravě, potvrzuje i to, že v minibusu budou s vámi další cestující. Ti se v daný čas a požadovaném směru budou také potřebovat někam dostat. Chytrý algoritmus bude vždy vypočítávat tu nejefektivnější trasu, abyste se dostali pohodlně, bezpečně a rychle tam, kam máte namířeno.  „Technologie CITYA už více než rok a půl úspěšně funguje v Říčanech u Prahy a v obcích okolo Říčan. Během našeho působení jsme tam odvozili desítky tisíc cestujících s průměrnou obsazeností čtyři až šest míst a průměrným hodnocením jízd pět hvězdiček z pěti. Z dat zároveň vidíme, že jsou naše služby nejvíce oblíbené u rodičů s dětmi. Na skvělé výsledky z Říčan chceme navázat i na Svitavsku. Z naší dopravní analýzy nám vyšlo, že Svitavy jsou pro spuštění operativní veřejné dopravy v Pardubickém kraji skvělý začátek. Nabízí nejvhodnější podmínky a existující veřejná doprava zde potřebuje doplnit flexibilnější alternativou. Mám radost, že našimi technologiemi můžeme vytvářet příznivější podmínky pro život místních a také pro udržitelnou a kvalitní veřejnou dopravu,” říká CEO CITYA Dominik Janík. „Tohle je jen začátek, věřím, že dlouhodobé spolupráce, ve které jdeme směrem k využívání menších, ekologičtějších a v budoucnu plně elektrických a autonomních autobusů. Naším cílem je, aby zodpovědná mobilita – tedy volba necestovat všude vlastním autem a chovat se ekologicky – byla dostupná pro všechny, ne jen pro ty, kteří si mohou dovolit dnes ne úplně dostupný elektromobil,“ dodává.
#ZkusBus  je tu pro maminky s kočáry, děti, dospělé i seniory!
Společnost Busline dodává do projektu vozidlo s řidičem. „V okolí Svitav nasazujeme vozidlo Ford Turneo. Kromě místa pro řidiče má sedm sedadel pro cestující. Auto je vybaveno klimatizací, z obou stran pojízdnými dveřmi, otočnými sedadly, prostorným kufrem pro kočárek, dětskou sedačkou a dalšími věcmi zpříjemňující komfortní jízdu. Značnou výhodou pro nás je, že řidič nemusí být držitelem řidičského oprávnění skupiny D, stáčí mu pouze klasické B a průkaz taxislužby. Společnost Busline Pardubicko disponuje potřebnou licencí k provozování taxislužby,” sdělil zástupce dopravce Jakub Hanzlík.
Odbavení probíhá zcela mimo řidiče, který od zákazníků nepřijímá žádné peníze. „Vše si objednává cestující přes aplikaci, v autě není žádný odbavovací systém a řidič se může plně soustředit na svoji činnost, od které je slovo řidič odvozeno – tedy řízení, což urychluje celý proces a zvyšuje bezpečnost provozu,“ doplňuje Hanzlík.
Odkaz ke stažení aplikace
App store: https://apps.apple.com/cz/app/zkusbus/id6499282412
Google play: https://play.google.com/store/apps/details?id=io.citya.passenger.zkusbus

Proč nás to zajímá na Českotřebovsku ?


Právě před deseti lety byl u nás vyhlášen projekt RADIOBUS, který tehdy předběhl dobu o celých deset let.   Měl být kopií projektu společnosti AUDISBUS z Rychova nad Kněžnou, některé spoje měly jezdit jen na zavolání. Tedy v podstatě tak jako je dnes zaváděno na Svitavsku jen s tím, že spoje na objednávku žádné nebudou, spojení si zajistí sami budoucí uživatelé. Misto malého autobusu bude jezdit mikrobus.   Nyní je na objednávání spojů mobilní aplikace, tedy pokrok, který má snadnit komunikaci objednatele a  dopravce.  Zatím na Svitavsku jezdí od včerejška 13. května jediné vozidlo - sedmimístný mikrobus, které jsem měl dnes na tiskovce ve Svitavách vyzkoušet.  Zaměření je na Svitavsko, tedy obvod ORP Svitavy, který zasahuje až k nám na Zádolku.  Další pokrok je v tom, že se podle sdělení ministra Martina Kupky, který se tiskovky zúčastnil, připravuje nová legislativní úprava, podle které bude tento způsob přepravy cestujících vlastně na přivolání považován za veřejnou dopravu na kterou se vztahují dotace k úrovně kraje. Právě to nebylo před těmi deseti lety možné a snad i proto tento projekt zkrachoval. Nyní běží pouze pilotní projekt, naostro to začne až od nového jízdního řádu.   Zmíněnou legislativní úpravu je třeba nejdříve protlačit parlamentem.   
Co je společného mezi situací 2014 a 2024? Tehdy i nyní je před volbami. Tehdy to byly volby komunální nyní se jedná o volby senátní a krajské. A z toho lze soudit, že právě senátor a radní pověřený péčí o dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš díky svým kontaktům v Praze dokázal projekt posunout dál a prosadit to, že se potřebná legislativní úprava dostala do balíku opatření, které budou moci na podzim vstoupit do života. Před deseti lety měl zájem na zdaru projetu zejména starosta Jaroslav Zedník a to nestačilo. Krajský radní pro dopravu Ing. Dušek měl tehdy  jiné starosti a jiné záměry.
Přesnější informace a formulace mám na videu z tiskové konference. Byla dle mého názoru  zajímavá také pro nás, protože obdobné opatření, tedy zavedení aplikace #ZkusBus nás zřejmě brzo čeká, možná již v příštím roce. Pardubický kraj hodlá tuto možnost rozšiřovat. Je aktuální pro zajištění veřejné dopravy do malých obcí mimo špičku a zajištění dopravy školáků občanů do zaměstnání. O tom, kdy bude #Zkusnus zaveden i v našem regionu  rozhodnou zkušenosti ze Svitavska a současně také iniciativa od  krajských zastupitelů po podzimních volbách. Není to totiž iniciartiva města, nejde o městskou dopravu.  Na Svitavsku tomu jistě pomohla iniciativa Michala Kortyše před volbami.... Také my máme svého senátora Petra Fialu....