ČtD 152/2024  sobota 1. června 2024 


Noví absolventi gymnázia převzali maturitní vysvědčení na třebovské radnici

Maturitu složili všichni a s dobrým výsledkem svědčí o tom statistiky, počty vyznamenání a nyní také tzv. "percentil", který srovnává výsledky dosažené u maturit se všemi hodnocenými v České republice. A tak se mohou na gymnáziu pochlubit tak vysokou hodnotou, jako je třeba přes 91%. To znamená, že  takový absolvent patří podle svého hodnocení ke špičce v celé republice a u maturity a ve svém studiu byl skutečně mimořádné úspěšný. Maturitní zkoušky byly záležitostí minulého týdne, ale výsledky jsou  s odstupem.A tak poslední pátek v květnu je tradičním termínem předávání. Letos se předávalo  v obřadní síni radnice za přítomnosti místostarostky Mgr. Petry Válkové.   Jako první získala potvrzení o absolutoriu oktáva (třídní učitelka Mgr. Jarmila Petrová), potom 4.C, která nastoupila pod vedením třídního Jana Kohúta. Po projevech místo Petry Válkové a ředitele školy Mgr. Josefa Menšíka byly nejdříve předány vyhodnoceným studentům za prospěch a reprezentaci školy poukázky na nákup literatury v českotřebovském knihkupectví Kosmas. Hostem slavnosti byl stejně jako v předchozích letech pan PhDr. Josef Zavřel,  z jeho rozhodnutí byly dvěma nejlepším žákům v každé třídě (podle vyhodnocení školy) předány finanční odměny v celkové hodnotě 1000 USD. 
A nakonec se předávala také maturitní vysvědčení. Několik vybraných fotografií z páteční odpolední slavnosti  najdete ve zvláštním souboru  ZDE. Českotřebovský deník uvede zítra v sobotu 1. června večer také video . (mm)

V sobotu bude v Javorce ZUŚ OPEN - odpolední program začne ve 14 hodin 

Současně to bude loterie díky nestálému počasí. Může být hezky, al,e také nemusí, m odely se od sebe liší.  Na webu aladin.cz je předpověď pro náš region celkem optimistická, mohlo by to vyjít. V tom případě přijďte do Javorky. Ve 14 hodin zahájí program taneční orchestru zušky pod vedením Milana Špičáka, který bude také odpoledne uzavírat. A mezi tím je připravena celá řada dalších vystoupení sólistů i souborů
Věřím, že počasí zlobit nebude a že se všichni sejdeme  v Javorce tak jako v předchozích letech, kde jsou optimální podmínky pro  prezentaci práce všech oborů školy, tedy nejen hudebního, ale také tanečního, literárně dramatického nebo  i výtvarného.  Vezměte  s sebou celé rodiny včetně dětí, právě zde poznají, co se všechno dá na naši zušce naučit.
Máme  možnost pustit videozáznam z této z předchozích let  2022 a 2023 tak můžete vzpomínat, jaké to bylo....


REPORT VÁCLAVA POLÁKA z Výletu do Klopot a bezpráví

Nepotěšilo mě zavření stánku u mlýna v Bezpráví. Šenkýř a majitel v jedné osobě to o vlastní vůli zavřel.A bude to užívat pro sebe..
Jistou nadějí je, že  s.r.o. Mlynbezpravi.cz snad má po 9 letech nečinnosti v záměru předělat protější mlýn na penzion. Ale neumřete žízní! Příjemným překvapením je volně přístupná pípa na pivo a limonádu u hospody v Klopotech, viz foto.
 

V Moravské Třebové mají jako první v kraji zkušenosti s poskytováním dostupného bydlení osobám v nouzi

Krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola se vydal do Moravské Třebové, jednoho z dlouhodobě znevýhodněných regionů kraje. Ještě nedávno zde měly sociální služby poměrně malé pokrytí. To se ale v posledních letech rapidně mění k lepšímu a v některých projektech může být Moravská Třebová dokonce inspirací pro další města a obce v kraji.
„Díky větší škále sociálních služeb, které tu v poslední době působí, a také díky evropským projektům, se tu daří zejména v oblasti rozvoje služeb pro osoby v bytové nouzi. Město spolu s organizací SKP Centrum k tomu přistoupily systémově. V rámci projektu vyčlenili 15 bytů pro osoby v nouzi, z toho je deset městských a pět soukromých. Třináct z nich je už zabydleno a lidé, kteří by se mohli ocitnout na ulici, mohou začít nový život,“ říká Pavel Šotola.
Důvody velkého posunu města v této oblasti shrnuje místostarosta Moravské Třebové Václav Dokoupil. „Kvalitní bydlení dostupné každému je pro nás prioritou. Kromě startovacích bytů pro mladé a zvyšování nabídky standardních bytů a stavebních parcel proto logicky nesmíme zapomínat ani na podporu osob v bytové nouzi. V tomto ohledu se osvědčilo více naslouchat a propojovat činnost města s organizacemi, které mají potřebné zkušenosti. Dohromady to pak přináší výsledky. A například zabydlování lidí v nouzi je už vyzkoušené v Brně nebo v Olomouci. Je to investice, která předchází možným výdajům v budoucnu. Lidé v bytech platí běžný nájem, který není ani zvýhodněný, ani lichvářský. Umožní jim to spolu s asistencí sociálních pracovníků se znovu se postavit na nohy.“
O nájemníky v nouzi pečuje nyní díky evropskému projektu tým lidí z SKP-CENTRUM. Pokud projde návrh zákona o podpoře bydlení, měly by obce prostředky na tyto výdaje dostat do rozpočtu. „Přála bych všem obcím, aby si to mohly dovolit a zažít, jaký to má smysl,“ konstatuje projektová manažerka Lucie Polzerová. V jejím týmu jsou klíčové sociální pracovnice, ale také peer pracovnice s osobní zkušeností se ztrátou střechy nad hlavou.  „Do budoucna by se nám hodil i terapeut nebo mediátor, v některých případech využíváme Centrum duševního zdraví Svitavy,“ dodává.
K projektu byl zprvu trochu zdrženlivý i ředitel SKP-CENTRUM Jiří Pitaš. „Musím říct, že jsem svůj názor za poslední rok přehodnotil. Opravdu to ve většině případů funguje. Máme teď třináct zabydlených bytů a problémy jsou minimální.“
Krajský radní Pavel Šotola  navštívil v Moravské Třebové také azylový dům pro rodiče s dětmi Most naděje a moravskotřebovskou charitu, která chce rozšířit své služby i v Jevíčku. Ocenil také činnost rodinného centra Krůček, které je od roku 2020 odnoží svitavského Krůčku a postupně nabírá vlastní zkušenosti. „V Moravské Třebové se potvrzuje, že pokud vytvoříme aktivním lidem v sociálních službách a neziskovém sektoru prostor, který jim nebude házet klacky pod nohy, může naše společnost i díky nim růst. Návštěva v Moravské Třebové mě v tomto směru naplnila optimismem.“

V Ústí budou zahajovat stavbu ateliérů Střední školy umělecko-průmyslové 

Ve čtvrtek 6. června 2024 v 10 hodin se bude konat slavnostní  zahájení stavby ateliérů pro Střední školu uměleckoprůmyslovou v Ústí nad Orlicí v areálu bývalého závodu Perla 01. Jedná se o národnou investici podpořenou velkou dotací EU, bez které by nešlo stavbu realizovat. Investorem stavby je Pardubický kraj. Vybreaným dodavatelem je společnost Marhold z holdingu Enteria - český stavební holding a Stating s.r.o.

Muzejní noc v Kozlově - porovnejte na videu ročníky 2022 a 2024 

Fotoreportáž z dění u chaloupky Maxe Švabinského při Muzejní noci 25. května 2024  najdete ZDE


Bleší trhy na Splavě byly naposledy. Podívejte i na ty loňské, předposlední



  

Soutěž nápadů pro sociální podniky ovládli studenti z Vysokého Mýta

Získat nové nápady pro sociální podniky a podpořit podnikavost. To byl hlavní cíl soutěže, jejíž první ročník uspořádalo v pardubické enteria areně během AbiFestu Centrum Kosatec společně s Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest. A to s pomocí Pardubického podnikatelského inkubátoru (P-PINK) a Pardubického kraje.
„Pardubický kraj systémově a dlouhodobě podporuje sociální podnikání. A to jak formou přímých dotací, tak i vzděláváním a osvětou,“ řekl radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
„Tato forma podnikání často vytváří pracovní příležitosti pro osoby se zdravotním, sociálním nebo kulturním znevýhodněním a dosahování zisku je pro sociální podnik stejně důležité jako zvyšování jeho veřejného prospěchu,“ sdělil Pavel Šotola. Ten generátor nápadů na téma rozvoje sociálního podnikání v Pardubickém kraji velmi uvítal.
Zajímavé myšlenky i nové pohledy
Akce Společně pro sociální podnikání: soutěž nápadů přinesla zajímavé myšlenky a nápady i nové pohledy v oblasti sociálního podnikání.
„Šlo také o jedinečnou příležitost potkat se především s mladými lidmi, kteří mají chuť pracovat a vytvářet něco nového,“ podotkl radní Pavel Šotola, jenž byl též členem poroty soutěže.
V té zvítězil nápad studentů Střední školy technické Vysoké Mýto, jehož hlavním záměrem je větší začlenění vozíčkářů mezi leteckou komunitu. „Chceme dokázat, že u létání nemusí být vozíčkáři jen v rolích pasažérů nebo pasivních pozorovatelů,“ prohlásil mentor projektu, učitel Střední školy technické Vysoké Mýto Martin Štěpánek, který měl z premiéry soutěže skvělé dojmy.
„Jsme rádi, že jsme zvítězili a ověřili si, že náš projekt dává smysl. I proto bychom ho rádi dotáhli do zdárného konce. Máme radost také z toho, že cítíme velkou podporu školy,“ dodal Martin Štěpánek.
Vítězství v soutěži: obrovský úspěch i motivace
„Vítězství v soutěži nápadů je pro nás obrovský úspěch. Je to pro nás další motivace k tomu, abychom naše snažení posunuli dál,“ svěřil se člen vítězného týmu, student Jakub Fous, jemuž celá akce dává smysl hlavně proto, že by rád pomohl splnit vozíčkářům jejich sen.
„Premiéra soutěže se vydařila. Sešla se nám řada zajímavých nápadů. Když se rozpracují, mohou být i podnikatelsky zajímavé,“ nechala se slyšet regionální projektová manažerka CzechInvestu v Pardubickém kraji Lenka Loučková a dodala, že by i v příštím roce chtěli organizátoři pokračovat v nové tradici.
Cíl? Zvýšit povědomí o sociálním podnikání
„Naší snahou je zvýšit povědomí o sociálním podnikání a zároveň i podpora podnikavosti. A tím rovněž zlepšení celkové socioekonomické situace v regionu,“ shrnul ředitel regionální kanceláře CzechInvestu pro Pardubický kraj Tomáš Vlasák.
Tato akce je realizována v rámci projektu č. 2422000002 Podpora podnikavosti, který je součástí Národního plánu obnovy, komponenty 1.4. Digitální ekonomika a společnost, inovativní start-upy a nové technologie, financovaného z Evropského fondu pro regionální rozvoj Nástroje pro oživení a odolnost.

Přehled dotačních programů v oblasti ochrany životního prostředí

A) NÁRODNÍ PROGRAMY
1. Program péče o krajinu
Podporovaná opatření:
• výřez náletových dřevin, sečení a extenzivní pastva
• speciální opatření jako narušování půdního povrchu, péče o hnízdiště, zimoviště atd.
obnova tůní a mokřadů
• záchranné transfery živočichů např. obojživelníků
• péče o památné a významné stromy
• výsadba zeleně mimo les (solitéry, liniové a skupinové prvky)
• realizace vymezených a schválených prvků USES
= maximální výše podpory je 250 tis. Kč a je hrazeno až 100 % uznatelných nákladů
 
2. Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny
Podporovaná opatření:
• opatření přispívající ke zlepšování přirozených funkcí vodních toků, včetně obnovy jejich migrační prostupnosti
obnova nebo tvorba mokřadů a tůní, výstavba, obnova nebo rekonstrukce vodních nádrží přírodě blízkého charakteru s cílem zlepšení retenční schopnosti krajiny a podpory biodiverzity
• zakládání a revitalizace prvků systému ekologické stability vázaných na vodní režim
= maximální výše podpory je 1 mil. Kč a je hrazeno až 100 % uznatelných nákladů
 
3. Národní program ŽP
Výzva č. 4/2023 - Zadržování vody v krajině a městských oblastech
Typ žadatele: Státní a národní podniky, Správy národních parků
• Alokace 658 mil. Kč
Výzva č. 5/2023 - Zadržování vody v krajině a městských oblastech
• Typ žadatele: Dobrovolné svazky obcí, kraje, obce
• Alokace 100 mil. Kč
 
4. Technologická agentura ČR
Podporovaná opatření:
• klima – opatření k ochraně klimatu, adaptace na zvýšenou extremitu srážek i teplot (v sídlech i ve volné krajině)
• ochrana ovzduší
• odpadové a oběhové hospodářství
• ochrana vody, půdy, horninového prostředí a dalších přírodních zdrojů
• biodiverzita, ochrana přírody a krajiny
• environmentálně příznivá společnost, bezpečné a resilientní prostředí, specifické nástroje ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje
 
B) EVROPSKÉ PROGRAMY
 
1. OPŽP 2021-2027
Program se člení na šest specifických cílů:
1.1 Podpora energetické účinnosti a snižování emisí skleníkových plynů
1.2 Podpora energie z obnovitelných zdrojů v souladu se směrnicí (EU) 2018/2001, včetně kritérií udržitelnosti stanovených v uvedené směrnici
1.3 Podpora přizpůsobení se změnám klimatu, prevence rizika katastrof a odolnosti vůči nim s přihlédnutím k ekosystémovým přístupům
1.4 Podpora přístupu k vodě a udržitelného hospodaření s vodou
1.5 Podpora přechodu na oběhové hospodářství účinně využívající zdroje
1.6 Posilování ochrany a zachování přírody, biologické rozmanitosti a zelené infrastruktury a to i v městských oblastech, a snižování všech forem znečistění
 
2. Národní plán obnovy – podpora obnovy přirozených funkcí krajiny
Program se rozděluje do čtyř podprogramů:
Podprogram 164 - Péče o zvláště chráněná území a území soustavy Natura 2000 a péče o zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů
Podprogram 165 - Adaptace vodních, nelesních a lesních ekosystémů na změnu klimatu
Podprogram 166 - Komplexní vodohospodářské studie
Podprogram 167 - Opatření k naplňování komplexních vodohospodářských studií
 
3. Společná zemědělská politika
Podporovaná opatření:
• opatření v oblasti změny klimatu
• péče o životní prostředí
• zachování krajiny a biodiverzity
• obnovení rovnováhy sil v potravinovém řetězci
• podpora generační obměny
• dynamické venkovské oblasti
• ochrana kvality potravin a zdraví
• znalosti a inovace
• zajištění spravedlivého příjmu
• zvýšení konkurenceschopnosti
 
4. Integrovaný regionální operační program
Zelená infrastruktura měst a obcí - v aktivitě Zelená infrastruktura měst a obcí AOPK ČR zpracovává a vydává stanoviska k projektům pro Specifický cíl 2.2 Posilování ochrany a zachování přírody, biologické rozmanitosti a zelené infrastruktury a to i v městských oblastech a omezování všech forem znečistění (dále jen „SC 2.2“). Stanoviska jsou vyhotovována na základě specifických kritérií přijatelnosti SC 2.2 pro oblast sídelní zeleně včetně přírodě blízkých vodních prvků.
AOPK ČR v rámci stanoviska posuzuje návrh realizace sídelní zeleně a přírodních či přírodě blízkých vodních prvků. Vyjadřuje se k charakteru, rozsahu a kvalitě projektu, jak přispívá k rozvoji sídelní zeleně, posílení modrozelené infrastruktury, k zachování či zvýšení biologické rozmanitosti v městském prostředí, k propojení s volnou krajinou, k celkovému zkvalitnění životního prostředí měst a obcí.
Stanovisko AOPK ČR je povinnou přílohou žádosti o podporu.
Podporovaná opatření:
• plošný a kvalitativní rozvoj zelené a modré infrastruktury ve stavbách krajinářské architektury pro dlouhodobý udržitelný rozvoj měst a obcí
• snížení znečištění ovzduší a vody
• snížení hlučnosti
• snížení dopadů tepelných ostrovů měst a obcí
• zvýšení efektivity hospodaření se srážkovou vodou v městských oblastech, podpora opatření k zasakování a zadržování vody ve městech a obcích
• přizpůsobování se změně klimatu ve městech a obcích
• zachování a zvýšení biologické rozmanitosti vegetace a živočichů ve městech a obcích
• zlepšení kvality života a zvýšení volnočasového potenciálu v sídelním veřejném prostoru ve městech a obcích za pomoci zkvalitňování veřejných prostranství investicemi do stávajících veřejných prostranství a do nevyužívaných ploch pro jejich nové (opětovné) využití
 
5. Operační program spravedlivá transformace (Karlovarský + Ústecký + Moravskoslezský kraj)
Podporovaná opatření:
• malé a střední podniky
• výzkum a inovace
• digitalizace
• čistá energie a energetické úspory
• oběhové hospodářství
• rekultivace a nové využití území
• rekvalifikace a pomoc při hledání zaměstnání
 
6. NOVÝ PROGRAM "LIFE"
Program se dělí na dvě oblasti a čtyři podprogramy:
1. oblast "Životní prostředí", která zahrnuje:
• podprogram "Příroda a biologická rozmanitost"
• podprogram "Oběhové hospodářství a kvalita života"
2. oblast "Opatření v oblasti klimatu", která zahrnuje:
• podprogram "Zmírňování změny klimatu a přizpůsobování se této změně"
• podprogram "Přechod na čistou energii"


Eldis upevňuje svoji pozici v Indii. Přidá dalších 20 nových radarů

Společnost Eldis Pardubice, přední český výrobce aktivních radarových systémů, si připsala další významný úspěch v Indii. Díky nově získané zakázce dodá firma, jejíž radary pokrývají již dnes prakticky celý vzdušný prostor této země, do roku 2026 do Indie další dvě desítky radarů. Kromě toho firma aktuálně řeší v Indii zakázku od indického námořnictva a pobřežní stráže na 11 kombinovaných radarů a letos vyhrála tendr na dodávku přesného přibližovacího radaru nové generace pro organizaci HAL. Po dokončení všech instalací bude v Indii fungovat téměř šest desítek radarů společnosti Eldis.
Na indickém trhu je Eldis Pardubice, člen divize CSG Aerospace průmyslové skupiny CSG, úspěšný dlouhodobě. Již dnes pokrývají radary pardubického výrobce téměř celý vzdušný prostor této rozlohou sedmé největší země světa. Úspěch v tendru na dalších dvacet radarů pro tamní řízení letového provozu Airports Authority of India (AAI) je nejlepším důkazem dobře fungující spolupráce a kreditu, který Eldis v Indii získal. Celkem objednaných 20 radarů se skládá z 11 kombinovaných (PSR/MSSR) a 9 sekundárních radarů (MSSR). Některé budou dodány jako náhrada starších radarů, z větší části však budou radary umístěny na nová letiště.
„Celá tato zakázka bude v řádu vyšších stovek milionů korun. Objednávka je v souladu s indickým programem Vision 2040, v níž je mimo jiné popsaný dramatický růst civilní letecké dopravy v zemi. Program vydalo tamní ministerstvo pro civilní letectví. Rozvoj letectví v Indii je v porovnání s Evropou nebo jinými částmi světa obrovský. Není to jenom vize, jak napovídá název programu. Skutečně ho realizují,“ říká Filip Vogel, obchodní ředitel Eldisu Pardubice, který zároveň vede dceřinou společnost Eldis India.
Také proto, že objednávka souvisí se zmíněným programem Vision 2040, na dodávky nových radarů Indové spěchají. První dva, konkrétně pro letiště Jewar a Nová Bombaj, budou dodány ještě v letošním roce. Kompletní dvacítka by měla být dle smlouvy předána do konce roku 2026. Také vzhledem k velkému rozmachu letectví v Indii půjde z větší části o nové instalace. Jen část dodaných radarů nahradí starší zařízení. Například Nová Bombaj je zcela nové letiště, které zvýší obslužnost tohoto přístavního města s více než patnácti miliony obyvatel.
„Do Indie v rámci tendru nedodáváme naše radary nové generace, protože podmínkou výběrového řízení bylo, že zařízení musejí být alespoň tři roky v provozu. Radar naší nové generace přesto do Indie dodáme. Letos jsme uspěli v tendru na přesný přibližovací radar ve fixní verzi, který je určen na letiště Bangalore na jihu Indie. Tendr vypsala organizace HAL, Hindustan Aeronautics Limited, což je velká firma pod ministerstvem obrany, která vyvíjí vlastní letadla a vrtulníky a sídlí právě v Bangalore,“ popisuje Filip Vogel.
Indii obchodní ředitel Eldisu Pardubice dobře zná a orientuje se v tamních předpisech, které se v čase vyvíjejí a mění. Zároveň musí Eldis splňovat u každé zakázky přísné požadavky na částečnou lokalizaci výroby v Indii, proto spolupracuje s lokálními subdodavateli, a proto ostatně existuje společnost Eldis India. Například na probíhající zakázce na 11 kombinovaných radarů pro indické námořnictvo spolupracuje Eldis Pardubice s indickou společností Manhindra Telephonics.
Úspěchy slaví Eldis i v Evropě
Přestože Indie představuje nejvýznamnější referenci a nejvýraznější úspěch Eldisu Pardubice, firmě se daří také na jiných trzích. Ostatně její radary slouží v bezmála třiceti zemích na čtyřech kontinentech. Eldis aktuálně realizuje zakázku na dodávku dvou kombinovaných a jednoho sekundárního radaru pro polské řízení letového provozu PANSA. Zde již instaluje radary nové generace a tento projekt v zemi NATO se pro firmu zároveň stane významnou referencí.
„Loni v prosinci jsme uspěli v prestižním výběrovém řízení na dodávku primárního radaru s dosahem sto námořních mil pro norské letectvo, což nás velice těší. Náš přesný přibližovací radar nové generace finálně testujeme na letišti na základě podepsané zakázky pro německou armádu a teď jej dodáváme prostřednictvím exportní agentury CSG, společnosti Excalibur International, do další země NATO, konkrétně do Turecka. Zapomenout nemohu ani na projekt v Maroku, což je pro nás další významná reference v zemi pod dohledem Eurocontrolu a zároveň přibyla další země, kde již máme instalovaný radar,“ doplňuje Filip Vogel.
Právě radary nové generace, které pardubický výrobce úspěšně vyvinul, jsou nezbytnou podmínkou účasti v tendrech zemí pod dohledem organizace Eurocontrol. Díky tomu a díky referencím, jakou získala firma například v Polsku, se může hlásit do dalších tendrů. Dalším produktem, který má pro Eldis Pardubice velký potenciál, je 3D radar. Ten aktuálně v rámci rozsáhlého projektu firma dodává, rovněž prostřednictvím Excalibur International, do Indonésie. Nedávný veletrh Airspace Ženeva, jehož se Eldis spolu s dalšími společnostmi divize CSG Aerospace zúčastnil, ukázal, že o produkty Eldisu Pardubice je solidní zájem.



Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 

Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru Podorlicko
Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00
Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.
Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko


Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

Už jste viděli nová videa?