ČtD 155/2024 úterý 4. června 2024 



Nové video Českotřebovského deníku:
Oficiální předání staveniště nové budovy knihovny společnosti VCES

Oficiální předání staveniště  pro stavbu nové knihovny v České Třebové se v Kulturním centru konala v pondělí 3. června dopoledne za účasti starosty města Zdeňka Řeháka, ředitelky městské knihovny Mgr. Gabriely Boháčkové a zástupce obchodního ředitele společnosti VCES. a.s. Ing. Martina Minaříka.
Starosta města ocenil, že zhotovitel, vybraný ve výběrovém řízení splnil všechny požadavky ze zadání a ctí termín dokončení stavby tak, aby vše proběhlo s požadavky dotačního programu. Gabriela Boháčková zdůraznila potřebu vybudování nové budovy pro městskou knihovnu a ocenila, že to je vlastně poprvé ve více než stoleté historii městské knihovny, kdy bude nová budova budována podle požadavků na knihovnu kladených. Zástupce zhotovitele ukázal, že v našem regionu budoval i jiné významné stavby, jako je budova urgentního příjmu v orlickoústecké nemocnici a a novou nemocnici následné péče v Moravské Třebové.
V návaznosti na vystoupení řečníků se konal podpis smlouvy o předání staveniště. Smlouvu podepsal za investora Jaromír Sobek, pracovník odboru investic Městského úřadu Česká Třebová a Ing . František Zachař, jako zástupce zhotovitele. Účastníci akce pak měli možnost se přímo na staveništi seznámit se záměrem přestavby budovy bývalé svářečské školy určené k rekonstrukci. Ta byla právě dnešním dnem zahájena. (MM) Odkaz na video ZDE

Komunikace (nejen) s dětmi – kurz Žít s respektem

Možná se také řadíte k lidem, kteří si kladou otázku, jak mluvit s dětmi. Nebo obecněji jak komunikovat, aby rostlo vzájemné porozumění a pohoda v naší rodině i v jiných společenstvích, v nichž žijeme. Či jak lze dětem účinně předávat důležité hodnoty a jak děti efektivně podporovat. A jestli existují zákonitosti na poli komunikace, jejichž respektováním můžeme podpořit vzájemné vztahy a usnadnit a zefektivnit komunikaci.
Na tyto a související otázky můžeme hledat a nacházet odpovědi, které přináší moderní psychologie, soudobé poznatky z oblasti fungování mozku a mnohokrát ověřená zkušenost, a to v České Třebové během kurzu Žít s respektem v první části roku 2025. Provedou nás jím manželé Pavel a Tatjana Kopřivovi, spolutvůrci přístupu a knihy Respektovat a být respektován, zkušení psychologové a vyhledávaní lektoři, sami rodiče pěti dětí.
Kurz je určen rodičům a ostatním zájemcům, pro něž je komunikace s dětmi denním chlebem a umění komunikovat řadí k podstatným dovednostem. Více o přístupu Respektovat a být respektován stejně jako o kurzech Žít s respektem manželů Kopřivových se lze dozvědět na www.respektovat.com.
Kurz proběhne od ledna 2025 v Městské knihovně Česká Třebová v módu 3krát sobota + neděle. Díky laskavosti společnosti energeia o.p.s. z Heřmanova Městce, která podporuje vzdělávání v souvislostech vedoucí k rozvoji humanity, bude kurz probíhat za dotovanou cenu. Přihlašovací agendu zajišťuje zmíněná společnost energeia o.p.s. Bližší informace o kurzu jsou k dispozici na její adrese www.energeia.cz/kurzy, kde je také možné se přihlásit. Počet míst je omezen.
Informace o kurzu najdeme i na stránkách městské knihovny www.moderniknihovna.cz.


Kraj dá přes čtvrt miliardy na modernizaci přetížených silnic II/323 a II/324
Modernizace silnice II/323 mezi Břehy a Rohovládovou Bělou je o kousek blíže realizaci. Krajští radní v květnu odsouhlasili podmínky veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace. Pokračuje se i s přípravami na opravu komunikace II/324 v úseku Staré Hradiště – Hrobice. Pro řidiče to znamená, že jízda po těchto silnicích bude do budoucna nejenom plynulejší, ale také bezpečnější.
Stav silnice II/323 spojující obce Břehy a Rohovládova Bělá v současné době neodpovídá jejímu regionálnímu významu, ani frekvenci užívání. To se má díky modernizaci změnit. „Je to silnice, kterou řada řidičů využívá při své cestě na dálnici D11. Jezdí tam řada osobních i nákladních aut, což se negativně projevuje na jejím stavu. Proto chystáme její modernizaci zhruba v pětikilometrovém úseku. Vezmeme to hezky odspoda, takže se nebudeme věnovat jen svrškům, ale i konstrukční vrstvě a dojde i k úpravě oblouků, aby se po komunikaci dalo jezdit bezpečněji a plynuleji,“ uvedl první náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Pokud se podaří vysoutěžit projektanta v předpokládaném termínu a následné administrativní kroky proběhnou podle plánu, stavaři by mohli začít na modernizaci pracovat v roce 2026. Čeká na ně náročný úkol. „Kromě povrchu komunikace musíme vyřešit její odvodnění, dešťovou kanalizaci, úpravu vegetace, ale i výměnu svodidel, vybudování bezpečnostních prvků, například vjezdových bran, které donutí řidiče zpomalit vjezdem do obce. Dojde také k úpravě křižovatky silnic III. třídy u Vlčí Habřiny, modernizovat budeme i autobusové zálivy a zastávky. Zkrátka plánujeme dát celou silnici do pořádku, protože trpí nadměrnou dopravou a chceme to udělat pořádně,“ sdělil náměstek hejtmana pro investice Roman Línek.
Modernizace se plánuje i mezi Starým Hradištěm a Hrobicemi
Na květnovém jednání rady se řešila také modernizace silnice II/324 mezi Starým Hradištěm a Hrobicemi, včetně průtahu obce. I tato komunikace trpí nadměrnou zátěží a místní obyvatelé se obávají zejména nákladní dopravy. Také v tomto v případě se bude rekonstruovat zhruba pět kilometrů silnice. „I tady budeme dělat silnici od podkladních vrstev, protože nemá smysl opravovat jen svršek, který se za pár let poničí. Je potřeba vyřešit i spodek stavby a další záležitosti, aby se tam dalo bezpečněji a lépe jezdit. Pro dotčené obce je modernizace silnic ideální příležitostí si opravit nebo vybudovat chodníky a veřejné osvětlení, protože se stejně budou dělat přeložky sítí. S vedením obcí se to snažíme zkoordinovat,“ dodal náměstek Kortyš k tomuto projektu. S pracemi by se podle odhadů mělo začít na konci letošního léta, kvůli komplikované dopravní situaci v Pardubicích stavaři nejprve zahájí modernizaci v úseku od Hrobic.
Přes čtvrt miliardy korun do dvou úseků silnic
Investice do modernizací výše uvedených komunikací v délce necelých 10 kilometrů podle odhadů překročí čtvrt miliardy korun. Výsledná cena je dána tím, že se nejedná o klasické rekonstrukce. „Ceny to jsou relativně vysoké, dohromady se jedná o více než 270 milionů korun s daní, ale je třeba brát ohled na to, že neopravujeme pouze vrchní vrstvu, ale chceme komplexní modernizaci adekvátní dnešní době a dopravnímu vytížení. Jen silnice mezi Břehy a Rohovládovou Bělou má podle projektového záměru stát zhruba 120 milionů korun. Modernizaci komunikace spojující Staré Hradiště a Hrobice jsme vysoutěžili za 152 milionů. V tomto případě navíc došlo k výrazné úspoře, finální cena je zhruba o 70 milionů nižší než se očekávalo. Jak jsme avizovali, opravy silnic patří společně se zdravotnictvím mezi naše absolutní priority. V letošním roce na rekonstrukce komunikací dáme téměř tři miliardy,“ popsal hejtman Martin Netolický finanční stránku projektů.
Vzhledem k dlouhodobé aktivitě Pardubického kraje při hledání dotací nikoho nepřekvapí, že s modernizacemi úseků silnic II/322 a II/324 výrazně pomohou eurofondy. „Díky kvalitní přípravě jsme uspěli s žádostí o spolufinancování těchto projektů v Integrovaném regionálním operačním programu. Výše dotace může dosáhnout až 85 % uznatelných nákladů, souhrnně se bavíme o zhruba 208 milionech korun, což je velice dobrý výsledek,“ řekl radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.


KLAVÍRISTA TOMÁŠ KAČO 11/6 2024 V ČESKÉ TŘEBOVÉ!

Klavírista, skladatel a aranžér Tomáš Kačo vyráží na turné, na kterém představí skladby ze své připravované desky. Na dvanácti koncertech napříč republikou nabídne publiku ochutnávku repertoáru, který vyjde na novém albu My Songbook. Tomáš Kačo na těchto večerech vzdá hold tvůrcům, kteří svými písněmi navždy ovlivnili jeho dětství. Zazní originální variace na české evergreeny jako jsou Holubí dům, Tulácký ráno či Dej mi víc své lásky. Turné, stejně jako celé album, tak bude poetickou a osobní cestou kultovním českým zpěvníkem druhé poloviny minulého století.  Více na stránkách KC Česká Třebová.

40 obcí z Pardubického kraje bude mít vysokorychlostní připojení k internetu

Pomalé a nestabilní připojení k internetu trápí řadu obyvatel menších obcí. Výjimkou není ani Pardubický kraj, a proto se zástupci samosprávy dlouhodobě snaží situaci zlepšit. Na začátku června došlo k zásadnímu rozhodnutí. Díky úzké spolupráci se společností CETIN, která vlastní největší telekomunikační síť pokrývající celé území České republiky, a Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) dojde v příštích letech k masivním investicím do infrastruktury. Díky tomu se má do roku 2026 výrazně zlepšit připojení k internetu ve 40 obcích v našem regionu.
Nestabilní připojení k internetu komplikuje život lidem všech generací. Ti na něm nehledají pouze zábavu či informace, ale do budoucna má být díky digitalizaci možné vykonávat řadu úkonů bez nutnosti cesty na úřad. Bez zajištění kvalitního připojení by to však nebylo možné. „Je dobře, že se tento problém řeší. My jako Pardubický kraj na to dlouhodobě upozorňujeme a snažíme se aktivně tuto problematiku řešit, protože špatné připojení k internetu ještě více rozevírá nůžky mezi venkovem a městy. Proto je správné, že Evropská unie skrze MPO podporuje rozvoj vysokorychlostního internetu. Do roku 2026 má dojít k vybudování potřebné infrastruktury, tedy instalaci optických kabelů, ve 40 obcích v našem kraji. Celkem se to dotkne 65 místních částí, jedná se o 31 míst na Chrudimsku, 19 na Svitavsku, devět na Pardubicku a šest na Orlickoústecku,“ vysvětluje hejtman Martin Netolický.
O zlepšení pokrytí vysokorychlostním internetem mají zájem stovky starostů z celé republiky. V tomto kole spolupráce MPO s CETINem se jedná o 200 obcí, z nichž pětina je z Pardubického kraje. „Díky soustavnému jednání se všemi institucemi jsme v mezikrajském srovnání dosáhli opravdu skvělého výsledku. Nyní budeme informovat starosty o tom, že jejich obce byly úspěšné a je potřeba součinnost pro přípravu projektu. Harmonogram je takový, že během léta CETIN nacení všechny práce a požádá o dotaci. Na podzim 2024 a jaře 2025 se bude projektovat, a pokud vše půjde hladce, a já doufám, že tomu tak bude, tak je do konce roku 2026 naplánována realizace. Nyní je to na obcích, kterým se budeme snažit maximálně pomoci, aby včas a správně dodaly všechny podklady. Je to pro ně výhra v jackpotu, konkurence byla obrovská a je to velká šance, jak mimo jiné udržet či přilákat mladou generaci na venkov,“ dodává radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Obce a jejich místní části, kde se bude budovat vysokorychlostní připojení k internetu:
Okres Chrudim: Krouna, Seč (místní části Žďárec u Seče, Horní Počátky, Dolní Počátky), Miřetice (místní části Bošov, Dachov, Dubová, Švihov, Švihůvek, Havlovice), Bojanov (místní části Kovářov, Hrbokov), Rosice (místní části Synčany, Brčekoly), Skuteč (místní část Radčice), Rabštejnská Lhota (místní části Rabštejn, Smrkový Týnec), Hroubovice, Ctětín (+ místní části Strkov, Kamenná Horka, Ctěnínek), Tisovec (+ místní části Vrbětice, Dřeveš, Otáňka), Luže (místní část Bělá), Horka, Třemošnice (místní části Starý Dvůr, Podhradí, Skoranov)
Okres Svitavy: Korouhev, Svitavy (místní části Lačnov, Lány), Rozstání, Bezděčí u Trnávky, Jarošov, Sebranice (místní část Pohora), Kunčina (+ místní část Nová Ves), Kunčina, Třebařov, Vendolí, Bezděčí u Trnávky (místní část Unerázka), Jedlová, Karle (+ místní část Ostrý Kámen), Mikuleč, Stašov, Sebranice
Okres Pardubice: Slepotice, Stojice, Labské Chrčice, Živanice (+ místní části Nerad, Dědek), Újezd u Přelouče, Přelouč (místní část Vrchlického), Jezbořice
Okres Ústí nad Orlicí: Horní Čermná, Džbánov, Sopotnice, Cotkytle (+ místní části Janoušov, Herbotice)P

V Ústí začalo Město v Pohybu ve znamení úspor


Tradiční týdenní radovánky probíhaly zejména na ústeckém náměstí a s bohatým kulturním programem. letos to je jinak, Týdenní akce je sice již od zítřka 3. června, ale nákladné kulturní programy na náměstí budou pouze ve čtvrtek v pátek a v sobotu.
Viz podrobný program ZDE. 
Jako by se tím říkalo: "Šetříme, nevyhazujeme peníze oknem." Aktivity  v týdnu se přesunou mimo náměstí a bude to hlavně levnější. Škoda, že se tím neřídí nikdo u nás, kde je "jiný model", Týden sportu. 

Letošní program je oproti předchozím ročníkům trochu jiný. Pondělí 3.6. začalo v 15 hodin v Malé scéně: představení, promítání, hudba a občerstvení. Úterý bude pokračovat Dnem outdoorových aktivit v Cakli a středa bude patřit Sousedské večeři u kostela Nanebevzetí Panny Marie.  Od čtvrtka do soboty budou mít městské slavnosti již tradiční programové schéma, které zahrnuje zejména koncerty na Mírovém náměstí a sobotní divadelní pohádky pro děti na Kociánce včetně pouťových atrakcí na ruční pohon. Slavnosti nebudou ochuzeny o školní sportovní aktivity,  V rámci hlavních večerních programů se představí např. Bára Poláková, Karel Kahovec a The Beatles Revival, Livin Free, Marpo a další.


V Ústí budou zahajovat stavbu ateliérů Střední školy umělecko-průmyslové 

Ve čtvrtek 6. června 2024 v 10 hodin se bude konat slavnostní  zahájení stavby ateliérů pro Střední školu uměleckoprůmyslovou v Ústí nad Orlicí v areálu bývalého závodu Perla 01. Jedná se o národnou investici podpořenou velkou dotací EU, bez které by nešlo stavbu realizovat. Investorem stavby je Pardubický kraj. Vybraným dodavatelem je společnost Marhold z holdingu Enteria - český stavební holding a Stating s.r.o.

CHVÁLA JEDNODUCHOSTI V GALERII POD ÚSTECKOU RADNICÍ

V Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí byla zahájena výstava "Chvála jednoduchosti a všednosti", která představuje díla tří umělců – Honzy Steklíka, Mariana Pally a Eduarda Halberštáta. Tito umělci mají hluboký vztah k městu a jejich tvorba je zde dobře známá.
Halberštát, Palla i Steklík jsou známí svou schopností jednoduše a výstižně vyjádřit složité myšlenky. Jejich díla jsou plná přemýšlivosti, hravosti a humoru, což jim umožňuje reflektovat svět kolem nás. Výstava zahrnuje malby, kresby a objekty z různých období jejich tvorby. Výstava zdůrazňuje používání tradičních materiálů jako hlína, dřevo, plátno, papír, barva, grafit a tuš. Tyto materiály pomáhají zdůraznit jednoduchost a všednost, které jsou dnes vzácné. Cílem výstavy je ukázat krásu v jednoduchých věcech a zabránit tomu, aby byla díla umělců špatně interpretována.
Návštěvníci mohou výstavu navštívit v Galerii pod radnicí v neděli 2. června od 14 do 16 hodin. Poté bude uzavřena a znovuotevřena bude 11. června. Otevírací doba je vždy od úterý do pátku v čase od 10 do 12 a 14 až 17 hodin. Ukončena bude 27. června.

Bleší trhy na Splavě byly naposledy. Podívejte i na ty loňské, předposlední



  





Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 

Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru Podorlicko
Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00
Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.
Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko


Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

Už jste viděli nová videa?