ČtD 156/2024 středa 5. června 2024 


Nové video Českotřebovského deníku: Mám rád Českou Třebovou, říká nový českotřebovský děkan ThMgr. Adam Grabiec

Od srpna 2023 má Česká Třebová nového faráře. ThMgr. Adam Grabiec zaujal místo Miloše Kolovratníka po jeho třicetiletém působení v našem městě. Do České Třebové přišel z farnosti Dolní Újezd a dokonce na místo, kde v roce 2008 sloužil jako kaplan. Rád jsem přijal pozvání na návštěvu, na které jsem natočil pár minut rozhovoru, ve kterém se Adam alespoň částečně představil také českotřebovské veřejnosti. Slíbili jsme si, že to nebyla poslední návštěva a že taková setkání budeme opakovat. V tom prvním je totiž navíc pozvání na letošní Noc kostelů 7. června a také na Benefiční koncert KOJKu, který pomůže ve sbírce na přestavbu kostelních lavic, projektu, který bude stát miliony, které nyní nelze získat z dotačních programů. Odkaz na video ZDE

Nové video: Závěrečný koncert Základní umělecké školy 2024

V úterý 4. června večer se ve velkém sále Kulturního centra konal závěrečný koncert ZUŠ Česká Třebová v tomto školním roce 2023/2024. Českotřebovský deník přináší z koncertu videozáznam rozdělený na dvě části. V I. díle, který předkládáme (o délce cca 30 minut), je ocenění nejlepších žáků školy, t. j. žáků úspěšných na soutěžích základních uměleckých škol a těch, kteří se aktivně podíleli na reprezentaci školy. Připravujeme ještě druhý díl, což bude téměř 80ti minutový záznam 18. koncertní koncertních vystoupení sólistů i souborů školy. Bude připraven během tohoto týdne. Odkaz na I., díl videa ZDE

Město zvýšilo příspěvek pro Orlickoústeckou nemocnici na 250 tisíc korun

Nadační fond S námi je tu lépe vznikl před lety, když byla ještě Orlickoústecká nemocnice samostatným subjektem a to díky iniciativě ředitele a jednatele společnosti  Isolit Bravo Jablonné nad Orlicí Kvido Štěpánka. Ten je dlouhodobě jedním z nejúspěšnějších podnikatelů v našem regionu. podařilo se mu zřídit hnutí, které každoročně pomáhá zdokonalit přístrojové vybavení nemocnice v Ústí nad Orlicí a to i nyní, kdy je již součástí Nemocnice Pardubického kraje. Účel nadačního fondu zůstal pro potřeby nemocnice v Ústí nad Orlicí. Město Česká Třebová v posledních letech  přispívalo do tohoto nadačního fondu částkou 200 000 Kč, podobně jako město Ústí nad Orlicí. Také pro letošní rok byla tato částka ve schváleném rozpočtu města.  Nyní však byla částka rozpočtovým opatřením rady města zvýšena na 250 tisíc. Podle smlouvy, která se byla dnes publikována v registru smluv, je účelem této dotace v letošním roce pořízení nového endoskopu pro vyšetření rekta pro chirurgické oddělení NPK, a.s. Orlickoústecké nemocnice.


Omezení dopravy na Starém náměstí

V sobotu dne 08.06.2024 od  cca 14:00 hod. bude na Starém náměstí v klidové zóně  (U kašny)  probíhat výstava automobilů věnovaná automobilovému designérovi a karosáři Josefu Sodomkovi. Akce bude probíhat do cca 17:00 hod. V tuto dobu bude omezen přístup a příjezd do této části Starého náměstí. 
Dne 17.6. 2024 bude zahájena akce „Týden sportů“, která potrvá do 21. 6. 2024.  Z důvodu zvýšeného pohybu osob v okolí Starého náměstí bude v odpoledních a večerních hodinách od 15,00 do 23,00 hod. nutná uzavírka Starého náměstí a příjezdových komunikací. Trvale uzavřeny budou dvě komunikace uvnitř náměstí (mezi ulicemi Nádražní a Lidická a mezi budovou MěÚ a hotelem Bravo). Z důvodu stavby stánků a pódia bude pro dopravu uzavřené parkoviště na Starém náměstí již od 15.6.2024. 
Kompletní program týdne sportu naleznete na stránkách:  https://www.tyden-sportu.cz/program

Odstartovala cyklistická tour, která pomáhá dětem po onkologické léčbě

Nadační fond Josefa Zimovčáka NA KOLE DĚTEM pomáhá už 15. rok rodinám dětí po onkologické léčbě. Desetidenní jízda napříč Českou republikou má za cíl vybrat peníze pro rekondiční pobyty dětí. Akci podpořil i Pardubický kraj a nad zastávkou v Pardubicích převzali záštitu náměstek hejtmana Roman Línek a radní Alexandr Krejčíř.
„Trasu vybírají organizátoři podle toho, kde jsou jejich projektu nakloněni, takže jsme rádi, že zavítali i do několika měst v našem kraji. Kromě Pardubic jsou to i Holice, Brandýs nad Orlicí, Ústí nad Orlicí, Jablonné nad Orlicí a Králíky. Podle Josefa Zimovčáka už mají hned na začátku desetidenního putování vybráno na dva miliony korun a rádi by to dotáhli na čtyři miliony,“ uvedl Roman Línek, který účastníkům poděkovat a zároveň odmávl začátek druhého etapového dne.
Desetidenní putování, při kterém cyklisté urazí každý den přes 100 kilometrů, skončí v jihomoravských Vrbicích. Peloton jede po silnicích za doprovodu Policie České republiky a tvoří ho muži i ženy. Přibližně 50 účastníků jede celou trasu, další se přidávají v jednotlivých regionech, kde potom počet naroste až na 250. Symbolem nadačního fondu je vysoké kolo Josefa Zimovčáka, který je několikanásobným mistrem světa a ve svých 67 letech na něm absolvuje i celou trasu. Podrobnosti najdete na Cyklotour 2024 | Na kole dětem (nakoledetem.cz)

Sbohem, kanále!
Kraj chce formálně zrušit území rezervu pro průplav Dunaj–Odra–Labe

Na červnovém jednání zastupitelstva se bude jednat o historicky čtvrté aktualizaci zásad územního rozvoje (ZUR). V tomto strategickém dokumentu se podrobně popisují základní požadavky na uspořádání území kraje, zejména se v něm vymezují plochy nebo koridory pro významné záměry s nadregionální důležitostí. Ve čtvrté změně se například upřesňuje trasa přivaděče k dálnici D35 kolem Vysokého Mýta a Chocně či má skončit dlouhodobá blokace rozsáhlého území kvůli plánu na výstavbu průplavu Dunaj–Odra–Labe.
V pořadí již čtvrtá aktualizace ZUR se připravuje více než rok. Její znění v květnu projednala rada Pardubického kraje a o schválení dokumentu budou zastupitelé rozhodovat v úterý 25. června. Pokud aktualizace projde, bude to pro obce v našem regionu velice pozitivní zpráva. „Pokud to vezmu velice stručně, tak se tam řeší například trasa pro umístění přeložky silnice II/312 Vysoké Mýto – Choceň – České Libchavy. Schválením ZUR formálně posvětíme naši snahu najít shodu při stavbě přivaděče k dálnici a umožníme jeho výstavbu. Součástí návrhu je mimo jiné také zrušení územní rezervy pro průplav Dunaj–Odra–Labe. Obce tedy budou moci nakládat s pozemky, které doposud byly vyčleněny pouze na výstavbu kanálu, a nedalo se s nimi jinak pracovat při rozvoji území,“ vysvětluje návrhy na změny ZUR radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Zrušení územní rezervy pro průplav Dunaj–Odra–Labe vítá také hejtman Martin Netolický a zástupci obcí na trase. „O zrušení územní rezervy jsme dlouho usilovali společně se starosty obcí. Na první pohled se jednalo o vizionářský projekt, ale byly to spíše vzdušné zámky. Projekt neměl s ohledem na své náklady, i když jeho jednotlivé funkce bylo možné považovat za pozitivní, nikdy šanci vzniknout. Zároveň je nutné brát v potaz jiné priority státu v oblasti dopravní infrastruktury, a to především v té silniční a železniční. Zrušení územní rezervy pro projekt kanálu Dunaj–Odra–Labe otevře obcím na plánované trase prostor pro další rozvoj. Odblokuje se tak velké množství pozemků v obcích, kterým ochranné pásmo bránilo v rozvoji v přirozeném směru. Koridor byl totiž vymezen v místech, která jsou vhodná pro jiné využití, ať už se jedná o bytovou nebo individuální výstavbu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Ten zároveň připomněl, že kraj i nadále podporuje splavnění Labe do Pardubic. „Panuje jednoznačná shoda, že projekt splavnění Labe do Pardubic a multimodálního uzlu zůstává jednou z priorit. Proto jsme také usilovali o příspěvek státu na opravu mostu v Řečanech nad Labem tak, aby jeho průplavný profil odpovídal budoucímu splavnění. Stejně tak bylo přistupováno například i k mostu mezi Valy a Mělicemi,“ doplnil hejtman Martin Netolický.
První ZÚR Pardubického kraje vydalo zastupitelstvo již v roce 2010 s následnými aktualizacemi v roce 2014, 2019 a 2020.

Lavička Karla Poláčka v Rychnově nad Kněžnou slouží druhým rokem


Je to pocta nejen autorovi, ale i knihám, jejichž význam se bohužel v dnešní společnosti kamsi vytrácí. Všichni pamětníci doby, kdy se v rozhlase četla na pokračování knížka Bylo nás pět nebo obdobné příběhy, už dávno skončila.
V Rychnově na Kněžnou ale na Karla Poláčka nezapomínají. 
Od září 2022 zde mají "Lavičku Karla Poláčka". Nestála statisíce, jak se bylo zapotřebí na zřízení lavičky  vybraného politika, kde se platí jen za použití  jeho jména. a dokonce nebylo potřeba nic platit ani za výrobu krásné a nápadité lavičky a její instalaci. V Rychnově nad Kněžnou lavičku odhalili za deštivého dne  18. 9. 2022 a jejím autorem je řezbář Jan Paďour.. Dřevo zdarma, práce zdarma. Taková krása, taková úcta k člověku - spisovateli..... Fotografie z odhalení připomíná jeho známý příběh...

KLAVÍRISTA TOMÁŠ KAČO 11/6 2024 V ČESKÉ TŘEBOVÉ!

Klavírista, skladatel a aranžér Tomáš Kačo vyráží na turné, na kterém představí skladby ze své připravované desky. Na dvanácti koncertech napříč republikou nabídne publiku ochutnávku repertoáru, který vyjde na novém albu My Songbook. Tomáš Kačo na těchto večerech vzdá hold tvůrcům, kteří svými písněmi navždy ovlivnili jeho dětství. Zazní originální variace na české evergreeny jako jsou Holubí dům, Tulácký ráno či Dej mi víc své lásky. Turné, stejně jako celé album, tak bude poetickou a osobní cestou kultovním českým zpěvníkem druhé poloviny minulého století.  Více na stránkách KC Česká Třebová.

  





Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 

Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru Podorlicko
Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00
Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.
Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko


Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

Už jste viděli nová videa?