ČtD 157/2024 čtvrtek 6. června 2024 


 Úspěch českotřebovského studenta Josefa Lenocha v literární soutěži

V sále Jana Kašpara KÚ v Pardubicích proběhlo před několika dny slavnostní vyhlášení výsledků již 30. ročníku literární soutěže „O pardubický pramínek“, kterou pořádá krajská knihovna. Pravidelným účastníkem je Josef Lenoch, student letošní kvarty. I v tomto ročníku uspěl a získal ve své kategorii 1. místo s textem Kterak se stal Josef Švejk čestným občanem Města pražského. Se svými příspěvky na téma „Prstem po mapě" se zúčastnilo v několika kategoriích celkem 140 mladých literátů z 28 škol. Gratulujeme a těšíme se na inspirativní téma dalšího ročníku. 
Jana Divišová

První a třetí místo na Světovém poháru pro Moniku Veitovou.

Výborného výsledku dosáhla  českotřebovská závodnice v silniční cyklistice Monika Veitová na světovém poháru amatérů v Itálii. V časovce jednotlivců na 15km se jí podařilo v kategorii žen zvítězit a obléknout dres pro nejlepšího závodníka.
V masters sérii Granfondo se závodnice týmu Cyklotrénink F. Trkal zúčastnila světového poháru v Chorvatsku. V Umagu se snažila vybojovat stupně vítězů a tím se kvalifikovat na mistrovství světa, které se bude letos konat v Dánsku. Monika obsadila v časovce na 22km třetí místo a tím se jí podařilo vytyčený cíl splnit. Nyní bude probíhat příprava na MS, které se bude konat koncem srpna.
Časovka  (Itálie)  1. Veitová Monika (ČR)  2. Messori Monica (Itálie)  3. Bergomi Marinella (Itálie)    
Časovka Umag (Chorvatsko)  1. Bosma Anneleen (Niz)  2. Pasar Petra (Slov)  3. Veitová Monika (ČR)
Za podporu patří poděkování firmám : Armat spol. s r.oElektro Franc, Zednictví Brindzák,  Auto Eso,  BB Cut,  Sport Bárt,  Pivovar Faltus, Skalický Transport,  Autodoprava Ureš, Autoservis Zempro.         


Omezení dopravy na Starém náměstí

V sobotu dne 08.06.2024 od  cca 14:00 hod. bude na Starém náměstí v klidové zóně  (U kašny)  probíhat výstava automobilů věnovaná automobilovému designérovi a karosáři Josefu Sodomkovi. Akce bude probíhat do cca 17:00 hod. V tuto dobu bude omezen přístup a příjezd do této části Starého náměstí. 
Dne 17.6. 2024 bude zahájena akce „Týden sportů“, která potrvá do 21. 6. 2024.  Z důvodu zvýšeného pohybu osob v okolí Starého náměstí bude v odpoledních a večerních hodinách od 15,00 do 23,00 hod. nutná uzavírka Starého náměstí a příjezdových komunikací. Trvale uzavřeny budou dvě komunikace uvnitř náměstí (mezi ulicemi Nádražní a Lidická a mezi budovou MěÚ a hotelem Bravo). Z důvodu stavby stánků a pódia bude pro dopravu uzavřené parkoviště na Starém náměstí již od 15.6.2024.  Kompletní program týdne sportu naleznete na stránkách:  https://www.tyden-sportu.cz/program

3. oddíl navštívil Svit

V letošním roce se opět skauti ze 3. chlapeckého oddílu střediska Javor Česká Třebová vydali za svými kamarády do Svitu, a to v termínu 23. – 26. 5. 2024.
Ve čtvrtek odpoledne jsme se vlakem s přestupy v Púchově, Žilině a Popradu dostali do Svitu, kde na nás již čekali slovenští skauti. Podebatovali jsme o novinkách a šli spát.
Druhý den jsme vyrazili pěšky do Popradu, kde jsme navštívili zdejší aquapark. V podvečer jsme se vrátili do Svitu, kde jsme si dali tradiční zmrzlinu a pozdravili se se zmrzlinářem. Večer jsme si ještě prošli Svit, kde jsme zjistili, že město letos slaví 90 let od svého založení.
V sobotu jsme měli v plánu návštěvu Slovenského ráje. Netradičně jsme ji začali na Zelené Hoře, kde nám náš průvodce řekl něco z historie tohoto místa. Následovala prohlídka Mnichovi diery a pak jsme se vydali na Prielom Hornádu a Kláštorskou dolinou na Kláštorisko. Odtud jsme se vydali na vlak do obce Letanovce. Po příjezdu do Svitu jsme se stavili na zmrzlinu a pak jsme šli na pizzu, kde jsme se setkali s minulým vedením skautů. V neděli ráno jsme poklidili, rozloučili se a pak nás čekala jen cesta domů.  
Více o oddílu a fotografie z akce lze najít na našich stránkách https://trojkact.skauting.cz/wp/  Akce spolupráce s harcery z Olawy a skauty ze Svitu jsou podporovány Pardubickým krajem a městem Česká Třebová, kterým tímto děkujeme.

Šéf Národní sportovní agentury vyjíždí do regionů. S hejtmanem jednal o nastavení podpory sportu

Podpora budování sportovní infrastruktury v Pardubickém kraji byla hlavním tématem jednání hejtmana Martina Netolického s předsedou Národní sportovní agentury Ondřejem Šebkem. Řeč byla o aktuálních dotačních programech NSA pro města, obce či sportovní kluby, ale také o přípravě zákona o sportu.
„Bohužel v minulosti byla ze strany státu a tehdejších představitelů Národní sportovní agentury vytvářena u sportovních klubů, ale i měst a obcí vytvářena velká očekávání, která však nejsou podpořena adekvátním objemem finančních prostředků, které jsou na jednotlivé dotační programy alokované. Parametry dotačních programů jsou velmi kvalitně zpracované, ale bohužel je to o penězích. Jsem rád, že se NSA snaží vyjíždět do regionů a nejen o této problematice hovořit. Podpora budování sportovišť všeho druhu je v České republice bohužel dlouhodobě velmi podfinancovaná,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Ten také hovořil o podpoře sportu ze strany Pardubického kraje. „Z pohledu kraje se jedná o nadstavbu, ale v rámci našich dotačních programů se snažíme podporovat kluby, města a obce, ale všem musí být zasazeno do možností našeho rozpočtu. Individuálně podporujeme také například projekty, které uspěli právě u Národní sportovní agentury,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Toho předseda NSA Ondřej Šebek informoval o Plán podpory pohybu dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních a státní politiky školního a vysokoškolského sportu pro období 2024–2028, který připravilo Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy ČR. V rámci tohoto programu by mohl vzniknout dotační program na budování a opravy školních hřišť, která by měla mít smíšenou funkci pro školy, ale i pro širokou veřejnost.

Konference Ženy ženám

Na konci května se v Paláci Pardubice uskutečnila jedinečná konference Ženy Ženám, která byla vzájemnou inspirací pro aktivní ženy napříč různými obory. Celou akci ovládlo motto „Naslouchat, pomáhat a řešit aneb k lepší kvalitě života.“
Dámy během diskuze čelily různým výzvám a podnětům. Dozvěděly se například, že neúspěch mohou brát jako příležitost k novému začátku. Zazněla i slova o umění naslouchat a pomáhat. Seznámily se s projekty pro onkologické pacienty, nebo se mohly inspirovat radou, jak být úspěšné na cestě od péče o děti až po ředitelské křeslo. Zazněla i otázka, proč není dost žen v politice.
Akci po celou dobu slovem provázela náměstkyně hejtmana Pardubického kraje pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. „Je neuvěřitelné, jak emotivní příběhy a silné životní zkušenosti jsme zde v sále mohli slyšet. Byla to opravdu velmi přínosná debata a děkuji všem přítomným ženám, které se s námi o to vše podělily. Jsem hrdá na to, že můžeme přispět k posílení postavení žen ve společnosti a podpořit jejich profesionální růst.“ Prostor dostala i témata spojená se syndromem vyhoření či domácím násilím, o kterých by se mělo otevřeně mluvit. 
Během konference zazněly osobní příběhy jako motivace k osobnímu i profesnímu růstu
Pozvání přijala Magdaléna Zemková, ředitelka Sociálních služeb v České Třebové a současně matka dvou malých dětí, která neskrývala nadšení při přednášení o cestách a myšlenkách z pozice v tak náročné profesi. „Moji práci vnímám jako velmi důležitou pro lepší a kvalitnější život naší společnosti,“ dodala s úsměvem a hrdostí. Svou přítomností zaujala i Eva Malinová, ředitelka Krajské hospodářské komory Pardubického kraje, která o své profesi mluvila s nadhledem a humorem. Přednášku nazvala „Business v Pardubickém kraji očima blondýny.“
Mezi přítomnými byla například i Danuše Nerudová, ekonomka a profesorka, která inspirovala svou přednáškou „Neúspěch je cestou k dalšímu poznání“. Sdílela své zkušenosti a poučení, které ji posouvají vpřed. V přednáškovém sále nechyběla ani Lidmila Pekařová, přední klinická psycholožka a autorka knih, nejen o výchově chlapců. Oslovila tak mnoho rodičů v publiku a u několika přítomných mužů dokonce sklidila děkovný úsměv za trefný náhled jejich života. Ženy podiskutovaly i o tom, jak důležité je věnovat pozornost svému zdraví, vést děti k pohybu a najít si cestu ke zdravé výživě.
Na konferenci se sešly známé i méně známé tváře
Své příspěvky přednesly kromě výše jmenovaných také například Eva Urbanová, zakladatelka firmy České bedýnky, Jitka Černá, zakladatelka projektu Ženy v politice, Lucie Fuková, rodačka z Pardubic a první vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny, která poutavě promluvila o své cestě z vyloučené lokality na post vládní zmocněnkyně, nebo Tereza Šmídová, renomovaná architektka, bořící zaběhlé mýty o čtyřnásobných matkách, jež společnost příliš nevnímá, jako proaktivní ve veřejném prostoru.
Konference Ženy Ženám se hned svým prvním ročníkem stala respektovanou platformou, kde ženy sdílely své zkušenosti, inspirovaly se navzájem. Atmosféra byla nabitá emocemi a nadšením. Networkingové přestávky umožnily účastnicím navazovat nové přátelství a  diskutovat o možnostech spolupráce. Organizátorky už teď plánují další ročník konference a doufají, že se setká se stejně velkým úspěchem jako letos.


KLAVÍRISTA TOMÁŠ KAČO 11/6 2024 V ČESKÉ TŘEBOVÉ!

Klavírista, skladatel a aranžér Tomáš Kačo vyráží na turné, na kterém představí skladby ze své připravované desky. Na dvanácti koncertech napříč republikou nabídne publiku ochutnávku repertoáru, který vyjde na novém albu My Songbook. Tomáš Kačo na těchto večerech vzdá hold tvůrcům, kteří svými písněmi navždy ovlivnili jeho dětství. Zazní originální variace na české evergreeny jako jsou Holubí dům, Tulácký ráno či Dej mi víc své lásky. Turné, stejně jako celé album, tak bude poetickou a osobní cestou kultovním českým zpěvníkem druhé poloviny minulého století.  Více na stránkách KC Česká Třebová.


Pozvánka na míčové sedmiboje


TJ Sokol Sudslava a hokejový tým SudNetřeba Vás zvou na míčové sedmiboje dvojic mixů (8.6.) a mužů (15.6.).

• ČASOVÝ PROGRAM:

Prezence: 7.00 – 7.15 hod., losování: 7.15 – 7.30 hod., zahájení: 7.30 - 7.45 hod., odhadovaný konec: 18.00 - 19.00

• STARTOVNÉ: 500 Kč/ dvojici. • OBČERSTVENÍ: grilovaná kýta, pivo, limo a další → i pro nesportovce, přijďte posedět a zafandit.

BLIŽŠÍ INFORMACE K ORGANIZACI

• Přihláška je závazná připsáním platby na účet č. 2884194013/0800 !! --> dříve přihlášení budou upřednostněni.

• Omezený počet účastníků.

• Hraje se vyřazovacím způsobem v každém sportu (podle počtu účastníků na 1 nebo 2 porážky).

• Dvojice budou nalosovány do pavouků), jednotlivá umístění jsou bodově ohodnoceny (lepší výsledek = více bodů), body se na konci sčítají.

• Každý účastník si zajistí vhodnou sportovní obuv (i sálovou do haly pro stolní tenis),tenisovou raketu a pálku na stolní tenis.

• Bližší pravidla níže. • Přihlášky zasílejte na adresu:

karlik.syrovy@seznam.cz nebo na tel. číslo 739 806 424 nebo do zprávy na Messengeru


  



Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 

Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru Podorlicko
Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00
Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.
Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko


Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

Už jste viděli nová videa?