ČtD 159/2024 sobota 8. června 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Jubilant Kajetánek & skupina Gladies´společně na ZUŠ OPEN

Pěvecký sbor Kajetánek se na ZUŠ  OPEN v sobotu 1. června poprvé představil ve spolupráci s kapelou ZUŠ, která vystupuje s názvem Gladies´. Jejich společné vystoupení bylo úspěšní a vzbudilo ohlas. Na šestiminutovém videu jsou dvě společné písničky. Sbor Kajetánek řídí Pavla Skopalová, skupinu Gladies´ vede Tomáš Felger, sólo zpívá Johana Nováková. Sbor Kajetánek letos slaví 30 let činnosti, na podzim připravuje jubilejní koncert....
První jubilant:pěvecký sbor KAJETÁNEK  - třicet let na scéně
Dětský pěvecký sbor Kajetánek byl založen v roce 1994. Na startovní čáře s ním stáli dva mladí cílevědomí učitelé – Silvie a Petr Pálkovi. Po jejich odchodu v roce 1997 svěřil tehdejší ředitel ZUŠ Bohuslav Mimra sbor do rukou mladé, schopné a energické učitelky Petry Helebrandové, kterou před třemi lety vystřídala neméně schopná a energická Pavla Skopalová. Výsledky jejich cílevědomé práce jsou znát na všech vystoupeních Kajetánku – sboru přípravného (děti 1. až 3. třídy) a sboru hlavního – děti od třídy čtvrté. Vzpomínám si na oslavy 25. výročí založení Kajetánku, byl to krásný koncert, který potvrdil tradici sborového zpěvu v našem městě a ukázal na jeho další budoucnost.  Pamětní list převzala sbormistryně Pavla Skopalová, předchozí vedoucí Petra Helebrandová a jako zřizovatel sboru také ředitelka ZUŠ Jarmilka Holcová.
 

Stále stejná písnička, kterou změnit nelze

Jde mi o nedokonalou dokumentaci jinak dobře připravených slavnostních přijetí různých skupin na českotřebovské radnici, město jejich přípravě a vlastnímu průběhu věnuje velkou pozornost, ale výsledná dokumentace o události je  nedokonalá. Stalo se to letos nyní už potřetí a zdá se tedy, že se jedná o styl, na který si bude třeba zvyknout. 
O události je na webu města uvedena zpráva a fotodokumentace, která je opět anonymní. Fotografka  splnila svou práci tím, že nafocené snímky předala k umístění na webovou stránku, aniž by bylo označeno co snímky znamenají, kdo je na fotografiích z přijetí zachycen. Stalo se to  letos již při  ocenění nejlepších sportovců města za loňský rok, stalo se to při vyhlášení cen města a nyní potřetí při přijetí jubilantů z oblasti kultury.    "Vysypáním" fotografií, kde je u všech stejný titulek,  bylo dosaženo maximum možného, na víc prostě naše radnice nemá (viz fotosken z webu města). Upozorňuji na to již potřetí a zřejmě zbytečně a žádný účinek to mít nebude. Pokud by se to totiž změnilo, tak by se tím přiznala chyba a to přece není možné.  Přitom napsat řádnou tiskovou zprávu  není tak těžké, stalo se tak např. při předání staveniště na stavbu nové městské knihovny, tato zpráva je v pořádku.
Důsledkem je to, že chce-li se občan dozvědět o tom, kdo byl  oceněn jako nejlepší sportovec, kdo dostal cenu města, kdo se zúčastnil přijetí jubilantů z oblasti kultury, nemůže se na město jako zdroj informací spoléhat. Je zde také placené zpravodajství OIKTV, ale i zde jsou jen titulky s označením těch, kteří byli požádáni o rozhovor, ostatní jsou jen "křoví", které redakci nezajímá. Mohu tak třeba dokumentovat, že počet shlédnutí informace na webu a FB Českotřebovského deníku, kde jsou potřebné informace uvedeny, jsou vícenásobně vyšší než obdobná čísla pro dvaapůlminutové zpravodajství OIKTV, přestože zde je regionální působnost. Počet sledujících televizních repríz se ovšem nikde nezjišťuje a zjistit se ve skutečnosti dobře nedá. Změnit tuto situaci nelze, to by se musel změnit přístup radnice. (mm)

Parkoviště s 21 místy u hoteláku zcela prázdné! Proč? (Vy to chápete?)

Na Trávníku zápasíme s nedostatkem parkovacích míst a nevíme si s tím rady, loni město vybudovalo parkoviště pro 12 míst u domu čp. 1995 - 97 s odvážným názvem hlavní dopravní prostor sídliště (a přitom 6 stávajících míst tím zrušilo) za 3 miliony korun. A tady za závorou jistě soukromého parkoviště pro Rezidenci Belveder je prázdno, před závorou není kde stát.
Když se tento dům připravoval na rekonstrukci tak dostal výjimku z pravidla že ke každému novému bytu musí být parkovací místo. 
Je to snad  poslední výjimka ve městě. Snad proto, že nejde o novostavbu, ale rekonstrukci domu, kde již lidé bydleli.  Při dokončování stavby byly velké obavy jak to bude, až se tento dům naplní bydlícími rodinami, kde budou parkovat. Právě proto také udělalo předchozí vedení města všechno proto, aby uvedlo do života systém placeného rezidenčního parkování, který platí např. v oblasti kolem nádraží. Nová ,městská vláda to rychle smetla se stolu, ale neudělala dobře. Výsledek vidíme právě na fotografiích - proč by se platilo za parkování na ploše za závorou, když před ní to jde stále řešit zadarmo.   Nová parkoviště se nestaví, problémy na sídlišti narůstají. A podobně je třeba řešit sídliště Lhotku nebo Křib. Každý chce mít auto zaparkované pod okny a zadarmo. Ale občané bydlící v široké oblasti kolem nádraží platí a nikdo se jich neptal. Snad se už proslýchalo, že bude změna, že se rezidentní parkování na Trávník přece jen vrátí, ale už máme polovinu roku a zatím se nezdá, že by to někdo připravoval..... Je tu i otázka: Proč budovat nová parkoviště, když jedno nové zůstává zcela prázdné?  (MM) Fotografie ze 7.6. 2024)

V areálu ústecké Perly začíná stavba ateliérů Umprumky

Ve čtvrtek 6. 6. 2024 začala v areálu bývalé textilky Perla v Ústí nad Orlicí stavba ateliérů Střední školy uměleckoprůmyslové, jejímž zřizovatelem je Pardubický kraj. Ten zde do konce roku 2025 postaví moderní novostavbu za 180 milionů korun včetně vybavení a služeb jako autorský dozor a technický dozor investora. Téměř 165 milionů získá kraj z dotace Národního plánu obnovy na revitalizaci brownfieldů. Zhotovitelem stavby jsou společnosti Marhold a Stating.
„Za projektem ateliéry naší uměleckoprůmyslové školy jsou hodiny a hodiny tvrdé práce, složitých majetkoprávních jednání a příprav. Jedná se pro tuto chvíli o největší krajský projekt v oblasti školství a i podle zástupců ministerstva pro místní rozvoj se jedná o příkladný záměr na revitalizaci brownfieldu, za což se sluší poděkovat také vedení Ústí nad Orlicí, které nám po celou dobu bylo silným partnerem. Původní záměr jsme připravovali do jiného dotačního programu, a proto bylo nutné přizpůsobit projekt podmínkám Národního plánu obnovy, což se podařilo. Opět se nám ukázalo, že kdo je připraven, není překvapen. Také díky pozitivnímu vývoji na stavebním trhu se podařilo celou stavbu vysoutěžit výrazně lépe, než byla původní předpokládaná hodnota, což nám uvolní ruce také na další investice v oblasti školství. Celkově se pohybujeme na částce 180 milionů korun včetně vybavení a služeb jako autorský dozor a technický dozor investora. Samostatná stavba vychází na přibližně 140 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že stavba by měla být dokončena před vánočními svátky roku 2025.
Novostavba ateliérů nahradí stávající prostory školy ve Špindlerově ulici. „Uměleckoprůmyslová škola v Ústí nad Orlicí je z krajského pohledu unikátní a především spádová nejen pro náš kraj. Proto chceme posunout zázemí do podmínek 21. století, jelikož si to žáci, ale i pedagogové zaslouží. V nové budově budou umístěny učebny, dílny, ateliéry a potřebné zázemí pro výuku uměleckých oborů textilní výtvarnictví, užitná fotografie a média, průmyslový design, modelářství a návrhářství oděvů, grafický design a pro obor obalová technika. Součástí budou i dvě počítačové učebny. Ostatní učebny školy zůstanou v areálu v Zahradní ulici,“ popsal projekt krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.
Podle náměstka hejtmana Pardubického kraje pro oblast investic a kultury Romana Línka se jedná o mimořádný projekt, který by mohl sloužit jako vzorový pro další regiony. „V poslední době se hodně mluví o kreativním průmyslu. Mnoho lidí neví přesně, co si pod tím představit, ale když tento termín blíže prozkoumáte, zjistíte, že nositeli kreativního průmyslu mohou být právě absolventi zdejší uměleckoprůmyslové školy. Ti, kteří mají talent, dovednosti a dokážou svou budoucí ekonomickou činnost založit na kulturních hodnotách nebo uměleckých vyjádřeních. My z Pardubického kraje se snažíme jim k tomu vytvářet co nejlepší podmínky, nyní tedy formou stavby nových ateliérů. Věřím, že se to úspěšně propíše do fungování školy i budoucích absolventů,“ řekl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek.
Pardubický kraj se i s ohledem na nastavení rozpočtového určení daní snaží být aktivní v rámci různých dotačních programů. O tom svědčí také stavba ateliérů v Perle. „Od samého počátku našich úvah a příprav na vybudování ateliérů v Perle jsme dělali maximum proto, abychom získali externí zdroje, protože pro krajský rozpočet by se jednalo o velký zásah, který by nám narušil další investiční akce. Původně jsme připravovali žádost do Integrovaného regionálního operačního programu. Když se ukázalo, že se v rámci Národního plánu obnovy otevřela možnost čerpat zajímavější prostředky na přeměnu brownfieldů, tak jsme projekt upravili tak, aby odpovídal podmínkám výzvy. Nakonec z tohoto finančního nástroje získáme 165 milionů korun. Za velmi pružné jednání bych rád poděkoval kolegům z našeho odboru rozvoje, ale také projekční kanceláři,“ uvedl radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.


Burza filantropie překonala rekord! Neziskovky z Pardubicka získaly 912 tisíc

Všechny dosavadní rekordy překonala letošní premiérová Burza filantropie. Unikátní akci, která propojuje neziskové organizace s podnikatelským, firemním a veřejným sektorem, uspořádala v Obecním domě ve Starém Hradišti ve středu 5. června 2024 Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) společně s Pardubickým krajem. Celkem bylo mezi neziskové organizace působící na Pardubicku rozděleno 912 000 korun!
Absolutní rekord v rámci jedné burzy
Máme obrovskou radost. Je to absolutní rekord v rámci jedné burzy. A to v počtu donátorů, kterých se sešlo 17, stejně jako podpořených projektů a především peněz, které se podařilo získat,“ uvedla ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka, garantka a fundraiserka Burzy filantropie Jana Machová.
Nevládky už přesvědčily donátory o projektech za 20 milionů
„Když jsme s Burzou filantropie v roce 2011 začínali, vůbec jsme netušili, kam až se můžeme dostat. Moc nás těší, že neziskové organizace dokáží připravit skvělé a velmi pestré projekty z různých oblastí, na které donátoři slyší a dává jim smysl je podpořit. I tentokrát byly všechny zajímavé a bylo těžké vybírat, koho podpořit. Náš velký dík patří všem, kdo se zasloužil o to, že se z Burzy filantropie stal fenomén. V současné době jsme už překročili hranici 500 podpořených projektů za celou historii burz a brzy v Pardubickém kraji přesáhneme částku 20 milionů korun,“ radoval se radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
„Jsem šťastná za to, jaké báječné nápady se na Burze filantropie rodí. A výtěžek z letošní premiéry na Pardubicku je naprosto úžasný. Je to dobrá zpráva o tom, že v Pardubickém kraji spolu táhneme za jeden provaz,“ sdělila senátorka a ředitelka Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ Miluše Horská, jež je i místopředsedkyní správní rady Koalice nevládek Pardubicka. 
Pohybové kroužky pro děti s hendikepem
„Byli jsme mile překvapeni štědrostí donátorů. Velice si vážíme podpory i uznání. Všem podporovatelům patří velký dík a organizátorům také,“ prohlásila Eva Hrdinová z organizace Atletika Bez Bariér, která na svůj projekt Pohybové kroužky pro děti s hendikepem získala dokonce více prostředků, než požadovala. Místo 75 tisíc korun se mohla radovat z 85 tisíc korun.
Největší podpora tomuto projektu směřovala od ČSOB Pojišťovny, která věnovala 25 tisíc korun. Částkou 10 tisíc korun přispěl i Pardubický kraj. „Obdivuji energii a úsilí, které do pohybových aktivit s dětmi se zdravotním hendikepem Atletika Bez Bariér vkládá. Je vidět, že je to projekt dělaný srdcem,“ dodal Pavel Šotola.
„Jde o 13 pohybových kroužků pro 130 dětí s hendikepem. I díky podpoře na Burze filantropie pro ně mohou být zcela zdarma,“ upřesnila Eva Hrdinová.  
Kdo byl letos na pardubické burze podpořen?
Donátoři na pardubické burze podpořili například rekonstrukci zázemí Záchranné stanice Lipec, terapeutické služby pro pěstounské rodiny, které nabízí společnost Amalthea. Dárci přispěli též na rekonstrukci multifunkčního sálu v budově pardubické křesťanské základní školy Noe. Mezi úspěšnými žadateli byl i Salesiánský klub mládeže – Centrum Don Bosco s projektem Řídím, tedy jsem (lépe zaměstnatelný), ale také terapeutická linka Sluchátko, Komunitní centrum Petrklíč s projektem pečovatelské služby pro seniory, zážitkové pobyty pro rodiny hendikepovaných dětí organizované Střediskem rané péče v Pardubicích či sousedská akce uprchlického centra Kalyna.
Jako donátor ocenil skvělou atmosféru
Premiérovou Burzu filantropie v pozici donátora zažil na vlastní kůži holický radní pro oblast kultury Lukáš Peška. „Poprvé jsem se Burzy filantropie zúčastnil před lety v jiné roli, kdy jsem ještě jako zástupce Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ žádal o podporu pro naše hendikepované žáky a prezentoval náš projekt. Už tehdy mě Burza filantropie zaujala svým výjimečným konceptem a skvělou atmosférou, která zde panovala. Tentokrát jsem měl za úkol rozhodovat o podpoře. Nebylo to vůbec jednoduché. Všechny prezentace byly působivé a dokázaly mě chytit za srdce. Jsem rád, že v Pardubickém kraji takový výjimečný počin máme a že i město Holice se k němu připojilo. Podpořilo šest zajímavých projektů v celkové částce 30 tisíc korun,“ podotkl holický radní Lukáš Peška, který kvitoval, že u řady projektů nešlo jen o finanční pomoc.
Rodí se nová partnerství a spolupráce
„Na Burze filantropie je unikátní také to, že zde vznikají nová partnerství a spolupráce, a to i mimo tento projekt. Vedle finanční podpory si tak neziskové organizace z Pardubicka odnesly rovněž nabídky na propagaci svých aktivit, dobrovolnickou činnost nebo jinou formu pomoci, která by se jim mohla hodit. Těší mě, že i to vnímají jako další přidanou hodnotu Burzy filantropie,“ dodala ředitelka Koalice nevládek Pardubicka Jana Machová.   


  



Videa Českotřebovského deníku:


VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 

Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru Podorlicko
Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00
Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.
Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko



Už jste viděli nová videa?