ČtD 160/2024 neděle 9. června 2024 



Nové video Českotřebovského deníku:  NOC KOSTELŮ

  V první části videa uvádíme ukázky z koncertu žáků ZUŠ v kostele sv. Jakuba, ve druhé části se zúčastníme veřejné zkoušky pěveckého sboru Worship v Domě CASD ve Smetanově ulici. Opět jde o ukázku z dění v domě CASD. Noc kostelů měla i letos ekumenický charakter a konala se ve všech působištích církví v České Třebové. Navštívil jsem např. cfarní sbor Církve československé husitské, kde byla komentovaná prohlídka Vyskočilovy vily. K vidění byly např., původní vitráže, díky dotaci města Česká Třebová restaurované tak, že nikdo nepozná, že část maleb na oknech schodiště vily musela být nově rekonstruována.  Vila je v dokonalém stavebním stavu, nedotkly se jí žádné stavební zásahy a je vyhlášena kulturní památkou. Můžeme porovnat moderní vitráž v domě CASD a historickou z Vyskočilovy vily. Z noci kostelů uvádím také fota  ze sborového domu CASD.
Ze zkoušky sboru Worship:

U kovárny Františka Bečky na Lhotce bylo opět žehnání motorek 
Akce se měla uskutečnit podle původního plánu již minulou sobotu 1,. června, ale avizované špatné počasí záměr zhatilo.   Odložení o týden se vyplatilo, protože  v sobotu 8., června byla skutečná pohoda. Ke lhotecké kovárně a na příjezdovou cestu se směstnalo na 40 strojů, většinou hodně silných a velkých, nejvzdálenější účastníci srazu byli z Kutné Hory. Ve 14 hodin byly všichni připraveni přijmout požehnání svých strojů z rukou nepovolanějšího církevního hodnostáře, faráře Petra Pokorného. Je to tradice, která se udržuje již druhou desítku let a počet strojů stále narůstá.  Od hostitele Františka Bečky dostali posvěcený medailonek, vyslechli. Mezi účastníky srazu jsem našel řadu známých tvoří, mimo jiné např. i generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobodu, který přijels dámským doprovodem z nedalekého Ústí nad Orlicí  Následovala spanilá jízda, ke které se museli účastníci srazu seřadit na volnějším prostranství u lhotecké benzinové pumpy. Snadnějšímu výjezdu kolony na hlasní silnici I/14 od benzínky pomáhal i vůz. Policie ČR, který zahradil směr od Třebové. Aby spanilá jízda směr Litice na požehnaných motorkách byla skutečně bez problémů. Ze srazu mám  několik fotografií, zítra bude také natočené video. (mm)


Nový jízdní řád, nová zastávka v Pardubicích  bez plánované slavnosti 

Pardubický kraj společně s Českými drahami spouští od neděle 9. června do provozu nové vlaky RegioFox. Jejich první promojízdy se měly uskutečnit na zastávce Pardubice centrum v sobotu 8. června, ale s ohledem na tragickou nehodu, která se stala tento týden, se vedení kraje rozhodlo s ohledem na zachování piety akci zrušit.  
Nákup, výroba i nasazení do ostrého provozu trvalo v případě RegioFoxů několik let. Krajská samospráva si od nových motorových vozidel polského výrobce PESA slibuje výrazné zvýšení kvality v regionální dopravě. „Nové soupravy budou jezdit na trati mezi Pardubicemi a Havlíčkovým Brodem, ale o víkendech i mezi Žďárcem u Skutče a Svitavami. Celkem jsme objednali sedm RegioFoxů za 665 milionů korun. Jednotky budou České dráhy nasazovat postupně. Jsou to moderní bezbariérové vozy s kapacitou 115 míst pro sezení a maximální rychlostí 120 kilometrů za hodinu. Samozřejmostí je palubní wi-fi, klimatizace a další vybavení, které by v 21. století mělo být standardem,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.  
Dvoudílné „lišky“ jsou vybavené spalovacím motorem nejnovější generace, který splňuje přísné emisní normy a je možné při provozu využívat biopalivo HVO, které ještě více sníží ekologické dopady z provozu. „Na vlaky se těšíme několik let, protože jejich dodání zkomplikoval covid i válka na Ukrajině. Jejich nasazení je součástí našich plánů na modernizaci dopravních prostředků v regionální dopravě a jsem přesvědčený, že s novými vozy RegioSpider, kterých bude jezdit celkem 15, výrazně zvýšíme komfort cestujícím. Díky nasazení RegioFoxů se nám uvolní vozy RegioNova, které budou nově jezdit na tratích Přelouč – Heřmanův Městec a Chrudim – Moravany – Holice. Takže je to takový dominový efekt, kterým zvyšujeme kvalitu i na dalších místech,“ dodal první náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.  
Více informací o nasazení nových vlaků a změnách jízdních řádů najdete - https://www.pardubickykraj.cz/aktuality/124953   
To, že je nasazení nových jednotek RegioFox pro Pardubický kraj velice pozitivní zprávou, měla podtrhnout plánovaná oslava. Ta se měla uskutečnit 8. června na zastávce Pardubice centrum. S ohledem na tragickou nehodu z tohoto týdne byl avizovaný program zrušen. „Je to naprosto samozřejmé rozhodnutí, o kterém jsme s kolegy ze samosprávy ani na chvíli nepochybovali. Akce byla naplánovaná a jistě by lidem udělala radost, ale bylo by krajně neslušné a nemorální se fotit a tvářit vesele pár metrů od místa, kde nedávno zemřeli lidé. Proto jsme akci zrušili,“ vysvětluje Michal Kortyš.
Slova náměstka Kortyše potvrdil také hejtman Martin Netolický. „Dohodli jsme se, že vozy s ohledem na neštěstí nasadíme do ostrého provozu bez promoakce a ještě do konce června bychom chtěli pozvat starosty obcí, kterými budou vlaky projíždět, na kontrolní den. Chceme si s odstupem času ověřit, jak jsou vozidla vnímaná cestujícími,“ řekl hejtman.

KLAVÍRISTA TOMÁŠ KAČO 11/6 2024 V ČESKÉ TŘEBOVÉ!

Klavírista, skladatel a aranžér Tomáš Kačo vyráží na turné, na kterém představí skladby ze své připravované desky. Na dvanácti koncertech napříč republikou nabídne publiku ochutnávku repertoáru, který vyjde na novém albu My Songbook. Tomáš Kačo na těchto večerech vzdá hold tvůrcům, kteří svými písněmi navždy ovlivnili jeho dětství. Zazní originální variace na české evergreeny jako jsou Holubí dům, Tulácký ráno či Dej mi víc své lásky. Turné, stejně jako celé album, tak bude poetickou a osobní cestou kultovním českým zpěvníkem druhé poloviny minulého století.  Více na stránkách KC Česká Třebová.

Moravskotřebovsko trápí pomalý internet

Jedním z velkých témat Pardubického kraje poslední doby je rozvoj hospodářsky a sociálně ohrožených území. Na základě statistik se jedná o území Moravskotřebovska, Českotřebovska, Králicka a Svitavska. V rámci prvních dvou území již aktivně fungují jednotlivé pracovní skupiny a řídící výbory a postupně se pozornost směřuje také na zbývající dvě. V tomto týdnu se sešly řídící výbory v České a Moravské Třebové. Tématem v Moravské Třebové byl především rozvoj vysokorychlostního internetu, což je momentálně nejpalčivější problém, který má vliv také na vylidňování celého regionu Moravskotřebovska a Jevíčska.
„Náš přístup k hospodářsky a sociálně ohroženým územím je unikátní v rámci celé České republiky. V Moravské i České Třebové již implementujeme jednotlivé části integrovaného plánu rozvoje a máme patrné první viditelné výsledky,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že výrazně by se měl o tato ohrožená území starat více stát. Ostatně přístup kraje k periferním oblastem ocenil v rámci své návštěvy regionu také prezident České republiky Petr Pavel. Podle starosty Moravské Třebové Pavla Charváta je přístup kraje unikátní a městu pomohl v mnohém. „Přiznám se, že na počátku jsem byl skeptický, jelikož různých plánů a strategií na všech úrovních vzniká mnoho. Nicméně integrovaný plán rozvoje pro náš region Moravskotřebovska a Jevíčska nám v první fázi pomohl uvědomit si naše reálné problémy a porovnat naše území nejen s jinými lokalitami v Pardubickém kraji, ale i celorepublikově. Jedná se i o identifikaci problémů, ale především výzev, které musíme nyní aktivně uchopit s pomocí kraje především my,“ řekl Pavel Charvát.
Velkým tématem Moravskotřebovska a Jevíčska je špatné a často absentující pokrytí vysokorychlostním internetem. Díky spolupráci se společností CETIN by se do roku 2026 mělo výrazně zlepšit připojení k internetu až ve 40 obcích v kraji. „Oblast Moravskotřebovska je z hlediska kraje velmi specifická v tom, že absence vysokorychlostního internetu v řadě míst je považována za největší problém. Nejsou to silnice, zdravotnictví, školství nebo sociální služby. Je to právě nedostatečná kapacita nebo úplná absence vysokorychlostního internetu, který na mnoha místech považujeme za téměř samozřejmý. I přesto, že se nejedná o naši primární kompetenci, tak chceme pomoci, protože na řadu míst se soukromému sektoru nevyplatí jít. Nicméně ministerstvo průmyslu a obchodu nastavilo výzvu tak, že kraj nemůže být žadatelem, i když by chtěl, jelikož nejsme a nemůžeme být podnikatelem v telekomunikační infrastruktuře,“ řekl hejtman.
Bývalý ministr pro místní rozvoj, senátor a stávající zastupitel Pardubického kraje Radko Martínek připomněl, že Česká republika je při zavádění vysokorychlostního internetu nejhorší v Evropě. „Moravskotřebovsko se vylidňuje a vysokorychlostní internet je jedním z důvodů. Řada lidí dnes může pracovat z domova a je jim jedno, jestli to bude Jevíčko nebo Brno. Chtěli by čerpat levnější služby venkova, ale nemohou, jelikož musí za kvalitním internetovým připojením do větších sídel. To znamená, že nemůžeme udržet ani mladé lidi v některých regionech, jelikož internet čerpají téměř 24 hodin denně a sedm dní v týdnu,“ řekl Radko Martínek.
Zlepšení dopravního spojení do Brna
Jedním z dílčích identifikovaných problémů bylo také dopravní napojení směrem do jihomoravského kraje a především do Brna. „V prosinci 2023 se na základě podnětů z území podařilo změnit autobusové jízdní řády a zlepšit napojení Jevíčska na Brno, a to posílením spojů do Rájce-Jestřebí, odkud je možné pokračovat vlakem na Brno, do kterého pravidelně dojíždí řada studentů. Odpadla tak nutnost přestupu v Boskovicích,“ uvedl jeden z příkladů konkrétní pomoci hejtman Martin Netolický.
Stát připravuje samostatný dotační program pro HSOÚ
Zástupce ministerstva pro místní rozvoj informoval zástupce regionů o systému bonifikace hospodářský a sociálně ohrožených území v rámci stávajících dotačních titulů, ale také o přípravě zcela samostatného dotačního programu na podporu rozvoje těchto regionů. V tuto chvíli by se mělo jednat o dva miliony korun na jedno území, a to především na projektovou přípravu. Pardubický kraj již dlouhodobě znevýhodněné regiony podporuje nejen prostřednictvím vlastního dotačního programu, ale také zvýhodněním ve všech vyhlašovaných dotačních programech.
Podpora investic do rozvoje dostupného bydlení
Ředitelka Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje Klára Štefančová prezentovala fungování krajského regionálního centra na podporu dostupného bydlení a dotační program na vznik dostupných bytů, a to jak v rámci výstavby, tak nákupu již existujících bytových jednotek a jejich opravy. Město Moravská Třebová se v rámci tohoto programu plánuje zapojit a získat dostupné byty pro své občany.

Bleší trhy na Splavě byly naposledy. Podívejte i na ty loňské, předposlední



  


Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 

Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru Podorlicko
Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00
Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.
Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko


Už jste viděli nová videa?