ČtD 161/2024 pondělí 10. června 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
U kovárny Františka Bečky na Lhotce bylo 11. žehnání motorek 
 Akce se měla uskutečnit podle původního plánu již minulou sobotu 1. června, ale avizované špatné počasí záměr zhatilo.   Odložení o týden se vyplatilo, protože  v sobotu 8., června byla skutečná pohoda. Ke lhotecké kovárně a na příjezdovou cestu se směstnalo na 40 strojů, většinou hodně silných a velkých, nejvzdálenější účastníci srazu byli z Kutné Hory. Ve 14 hodin byly všichni připraveni přijmout požehnání svých strojů z rukou nepovolanějšího církevního hodnostáře, faráře Petra Pokorného. Je to tradice, která se udržuje již druhou desítku let a počet strojů stále narůstá.  Od hostitele Františka Bečky dostali posvěcený medailonek, vyslechli. Mezi účastníky srazu jsem našel řadu známých tvoří, mimo jiné např. i generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobodu, který přijels dámským doprovodem z nedalekého Ústí nad Orlicí  Následovala spanilá jízda, ke které se museli účastníci srazu seřadit na volnějším prostranství u lhotecké benzinové pumpy. Snadnějšímu výjezdu kolony na hlasní silnici I/14 od benzínky pomáhal i vůz. Policie ČR, který zahradil směr od Třebové. Aby spanilá jízda směr Litice na požehnaných motorkách byla skutečně bez problémů.
Odkaz na 13ti minutové video ZDE.   Jako vzpomínku ještě uvádím video z žehnání motorek v roce 2020

Koncert pro Josefa Petráka plný gratulantů                       
Nevím, jak si plánujete oslavit svoje devadesátiny, ale vhodný návod tu je. Příklad dala českotřebovská základní umělecká škola, která připravila krásný narozeninový koncert pro svého nezapomenutelného učitele Josefa Petráka. Člověka, který jak pro školu, tak město a zdejší Římskokatolickou farnost tolik znamenal. A koncert ukázal, že stále znamená! Není divu, že v sobotu 8. června byl kostel sv. Jakuba plný gratulantů. Pořadatel koncertu - českotřebovská základní umělecká škola, připravila  jistě nejen pro oslavence samotného a jeho rodinu, tak i pro českotřebovské přátele hudby krásný kulturní zážitek.
Jméno Josef Petrák skloňujeme v České Třebové již od března, kdy za svou celoživotní práci  hudebního pedagoga, který vychoval v našem městě mnoho příznivců hudby, získal Josef Petrák cenu Českotřebovský Ámos. Josef Petrák byl také nedávno přijat na českotřebovské radnici s dalšími letošními jubilanty působící v kulturní oblasti a vše do třetice uzavřel sobotní koncert, který byl jedním velkým hudebním dárkem  jubilantovi. Na dárku se podíleli jak učitelé školy, tak žáci a bývalí žáci. Proto  vůbec ne náhodou  byl hlavním protagonistou večera Orchestr bývalých žáků školy vedený Jitkou Novákovou a  do programu přispěli i další žáci a učitelé školy. Z koncertu připravíme videozáznam, aby bylo možné tu slavnostní atmosféru, která v kostele v sobotu večer panovala znovu prožít v klidu doma a záznam i zachovat. Dnes uvádím alespoň  některé fotografie a program tohoto koncertu. (mm)
Program koncertu najdete na odkazu ZDE
 

V pondělí začíná v ekocentru Podorlicko výstava kaktusů  a sukulentů 

Je to výstava tradiční a velmi zajímavá. Nejen pro školy, které mohou zde v rámci expozice doložit téma na řadě vynikajících exemplářů, připravených odborníky. Je třeba ocenit nejen zájmové téma kaktusy a sukulenty, ale také zejména léčivé rostliny připravené ve vynikající kolekci. Ale také pro veřejnost třeba i proto, že výstava je prodejní a lze zde a o za poměrně velmi výhodné ceny. SA tak zde třeba získáte  zajímavý, i když třeba pichlavý dárek, který jinde neseženete. Rozhodně se však přijďte podívat!  Pro ukázku z výstavy máme video z loňska:

VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 


Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru

Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00

Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.

Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko


Krajský fotbalový přebor:

Česká Třebová prohrála v Chocni a Horní Ředice porazila Lanškroun!


Česká Třebová  nedokázala uhlídat  choceňského Kužmu, který nám dal 3 branky, čtvrtou Fikejz. Ten nám ovšem v 1. poločase také pomohl, neboť dal vlastní branku. V poločase to byla ještě remíza 3:3, potom v 68, minutě už  hotující Česká Třebová prohrávala 4:3 a to se do konce zápasu už nezměnilo. Zbývá poslední í zápas, který se hraje již ve středu  na domácím stadionu Pod Jelenicí, budeme hostit Přelouč.  Výkop tohoto posledního zápasu je ve středu 12. 6. v 18 hodin.  V tabulce vedou Svitavy s 63 body o bod před Horní Ředicí, Lanškroun je ze hry, s 60 body na 3. místě, Česká Třebová čtvrtá.  Jenže pozor - Svitavy hrají poslední kolo právě s Horní Ředicí n a jejich hřišti !

V SOBOTU BYL NA SKÁLE TURNAJ V BAREVNÉM  MINIVOLEJBALU

V sobotu 8. 6. 2024 uspořádal volejbalový oddíl Sokola Česká Třebová turnaj v barevném mini volejbalu pro děti od 6 - 12 let. Žlutý volejbal je určen pro nejmenší, tedy 1. a 2. třídu, oranžový volejbalu pak pro žáky 3. a 4. třídy. Červený volejbal je pro pro 5. třídu a v modrém volejbalu hrají žáci 5.  a 6. třídy.
Každou kategorii rozpoznáme podle používaných dresů, každá kategorie má k věku přizpůsobená pravidla. Modrý volejbal se tak již blíží klasické hře. Turnaje se zúčastnilo 43 družstev z Chvaletic, Poličky, Svitav, Moravské Třebové a Dolního Újezdu, a domácího Sokola Česká Třebová, který postavil celkem 15 družstev. Turnaj mohl proběhnout jen díky pomoci oddílových trenérů, hráčů z juniorky, rodičů a dalších nadšenců. Turnaji přálo počasí, bylo téměř ideální - bezvětří, teplo a sluníčko,  nepršelo. Děti si turnaj užily, odměnou jim byly drobné ceny a družstvům na prvních třech místech v každé kategorii také medaile.
Domácímu oddílu se dařilo zejména v červeném volejbale, družstva Sokola obsadila všechna tři medailová  místa. Další medailová umístění získal domácí Sokol ve volejbale modrém – zlatou a stříbrnou medaili.
VÝSLEDKY NAŠICH DRUŽSTEV:
Žlutý volejbal 5. a ještě 8. - 11. místo - Oranžový volejbal  10. a 12. místo. - Červený volejbal  1., 2., 3. místo
Modrý volejbal 1., 2.  a ještě 5., 6., a 8. místo. 
Foto & video reportáž z turnaje  ZDE

KLAVÍRISTA TOMÁŠ KAČO 11/6 2024 V ČESKÉ TŘEBOVÉ!

Klavírista, skladatel a aranžér Tomáš Kačo vyráží na turné, na kterém představí skladby ze své připravované desky. Na dvanácti koncertech napříč republikou nabídne publiku ochutnávku repertoáru, který vyjde na novém albu My Songbook. Tomáš Kačo na těchto večerech vzdá hold tvůrcům, kteří svými písněmi navždy ovlivnili jeho dětství. Zazní originální variace na české evergreeny jako jsou Holubí dům, Tulácký ráno či Dej mi víc své lásky. Turné, stejně jako celé album, tak bude poetickou a osobní cestou kultovním českým zpěvníkem druhé poloviny minulého století.  Více na stránkách KC Česká Třebová.

Bleší trhy na Splavě byly naposledy. Podívejte i na ty loňské, předposlední



  

Pernštejnský kostel z bílého mramoru je opravený, rodová hrobka je ale prázdná

 Slavnostní žehnání zahájilo oslavy dokončení významné revitalizace kostela Povýšení Sv. Kříže v Doubravníku, kde se nacházejí hrobky pánů z Pernštejna a Mitrovských z Nemyšle, posledních majitelů hradu Pernštejn. Žehnání provedl a mši celebroval emeritní brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který potom spolu s hejtmanem Jihomoravského kraje Janem Grulichem a starostkou Doubravníka Barborou Šenkyříkovou zasadili u kostela pamětní dub. Pozdrav do Doubravníku poslal i Pardubický kraj.
„S Doubravníkem nás spojují právě Pernštejnové a jejich rodová historie. Tento slavný rod přesídlil na konci 15. století z Moravy do východních Čech a novým sídlem Viléma  z Pernštejna se staly Pardubice. Právě ty jsou spolu s hradem Pernštejn  s tímto rodem nejčastěji spojovány. V kostele v Doubravníku, v sousedství hradu Pernštejn, byli pochováni Vilém z Pernštejna, jeho syn Jan a další členové rodu. Jejich hrobka byla ale vypleněna švédskou armádou v roce 1645 a zůstaly zde pouze náhrobky.  Jsem rád, že se této významné slavnosti v Doubravníku mohl zúčastnit jako vyslanec Pardubického kraje a města Pardubic historik Jiří Kotyk,  který za nás k pernštejnským náhrobkům v presbytáři kostela položil při této příležitosti květiny,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Právě majitelé místního panství, Pernštejnové, se v první polovině 16. století rozhodli na místě bývalého kláštera ze 13. století postavit monumentální kostel s rodinnou hrobkou. Nedlouho po smrti Viléma z Pernštejna, který měl k místu výjimečný vztah a byl zde pohřben v původním kostele, zemřel i jeho mladší syn Vojtěch, který spočinul v hrobce v Pardubicích. K velké stavbě v Doubravníku pak přistoupil až Vilémův starší syn Jan, který se v té době stal nejbohatším velmožem v českých zemích. Nechal zbourat většinu klášterního areálu a začal stavbu zcela nového kostela, který měl vyjadřovat jeho společenské postavení. Pozval si k tomu i italské mistry, kteří měli zkušenosti s renesančními formami. Práce se však vlekly vinou nastalých finančních potíží Jana z Pernštejna a jeho synů a na čas se úplně zastavily. Projekt se posléze upravoval a zjednodušoval a místo Italů přišli domácí řemeslníci s tradičnějšími formami než Vlaši. Dokončení kostela se nakonec nedožil ani Jan, ani jeho tři synové. Byl vysvěcen až v roce 1583. Později kostel prošel i barokními a novogotickými úpravami.
V letech 2020–2023 se kostel dočkal celkové rekonstrukce. Římskokatolické farnosti Doubravník se podařilo obnovit historicky cennou památku díky dotaci z operačního programu na ochranu kulturního dědictví. Rekonstrukce zahrnovala jak opravu vnějších, tak i vnitřních prostor chrámu. Celkové náklady na obnovu dosáhly 47 milionů korun.
Kostel Povýšení Sv. Kříže v Doubravníku je dodnes v mnohém unikátní. Podobně jako u hradu Pernštejn byl na jeho stavbu použitý nedvědický mramor, který připomíná slavný mramor kararský. Je to jediná sakrální stavba na území České republiky a celé střední Evropy vystavěná z bílého mramoru. V lodi se nachází k pilíři přimknutá mramorová kazatelna, jejíž čtyřboký reliéf zdobí vyobrazení čtyř evangelistů s jejich atributy; na konzole je štítek s kamenickou značkou a letopočtem 1541. Pro svou kulturně historickou hodnotu je kostel s farou od roku 1958 chráněn jako kulturní památka.


Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 

Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru Podorlicko
Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00
Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.
Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko


Už jste viděli nová videa?