ČtD 162/2024  úterý 11. června 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Koncert = "hudební dárek" pro Josefa Petráka k devadesátinám
Jméno Josef Petrák skloňujeme v České Třebové již od března, kdy za svou celoživotní práci  hudebního pedagoga, který vychoval v našem městě mnoho příznivců hudby, získal Josef Petrák cenu Českotřebovský Ámos. Josef Petrák byl také nedávno přijat na českotřebovské radnici s dalšími letošními jubilanty působící v kulturní oblasti a vše do třetice uzavřel sobotní koncert, který byl jedním velkým hudebním dárkem  jubilantovi. Na dárku se podíleli jak učitelé školy, tak žáci a bývalí žáci. Proto  vůbec ne náhodou  byl hlavním protagonistou večera Orchestr bývalých žáků školy vedený Jitkou Novákovou a  do programu přispěli i další žáci a učitelé školy. Z koncertu jsme připravili videozáznam, znovu si můžeme připomenout slavnostní atmosféru, která v kostele v sobotu večer panovala (mm)  Odkaz na zkrácený videozáznam koncertu (69 minut) najdete ZDE
Krásné kaktusy, nová expozice léčivek
V pondělí začala v ekocentru Podorlicko výstava kterou musíte vidět!

Je to výstava tradiční a velmi zajímavá. Nejen pro školy, které mohou zde v rámci expozice doložit téma na řadě vynikajících exemplářů, připravených odborníky.  Právě červen je měsíc, kaktusy kvetou a  termín výstavy je tedy dán touto skutečnosti. Letos je opět větší expozice než loni nebo předloni.  Podílejí se na ni čtyři kaktusáři z regionu: Grund, Urban, Vacek a Fojtů, nainstalovali opravdovou krásu. Na výstavě dostanete nejen inspiraci, ale také možnost si  zakoupit kolekci, která bude právě pro vaše podmínky a dostanete navíc i rady do života, které se vyplatí dodržovat. 
A oceníte nejen "zájmové téma" kaktusy a sukulenty, ale také druhý artikl, kterému je věnována celá přednášková druhá  výstavní místnost -  léčivé rostliny připravené ve vynikající kolekci. Jsou zde i k prodej pěstované exempláře, které mohou rfst ve vaší zahrádce už zítra odpoledne! Všech je zde za velmi výhodné ceny, není zde žádná přirážka dána velkoobchodnimi řetězci A tak zde třeba získáte  zajímavý, i když třeba pichlavý dárek, který jinde neseženete.  Pro ukázku z výstavy máme video z loňska:


VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 


Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru  Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00

Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.

Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko


AUTORSKÉ ČTENÍ
BLANKY KOSTŘICOVÉ
KE 110. VÝROČÍ NAROZENÍ
BOHUMILA HRABALA

 28. března letošního roku uplynulo 110 let od narození jednoho z nejvýznamnějších (a nejpřekládanějších) poválečných českých prozaiků, Bohumila Hrabala. PhDr. Blanka Kostřicová, PhD. se dílem tohoto spisovatele zabývala několik let, a to již jako studentka – napsala o něm mj. diplomovou práci, následovalo několik odborných statí. V letech 1989 a 1990 se pak s B. Hrabalem dvakrát setkala osobně – jednou v jeho lesní chatě v Kersku, podruhé ve spisovatelově oblíbené pražské pivnici U Zlatého Tygra (obě návštěvy se samozřejmě uskutečnily na Hrabalovo pozvání). Tato setkání vešla ve zbeletrizované podobě do knihy Blanky Kostřicové Dole a nahoře, z níž autorka přečte příslušné pasáže. Večer bude doplněn četbou eseje o jednom méně připomínaném aspektu Hrabalových próz.
Spoluúčinkuje Bedřich Ducháček.
Pondělí 24. června v 19.00, Bennewitzův hudební pavilon v Javorce

U Malé scény je hotovo a uklizeno. Ještě čekáme až vyroste travička...

Mohlo by se říci "konečně", ale  důležité je že je tato práce vůbec hotová a budova Malé scény zajištěna. Navíc došlo k dalšímu zlepšení pro její využití takže zde je ještě třeba ocenit jako bonus  novou kavárničku a především průchod do zákulisí jeviště řešený tak, aby  nebylo nutné rušit pořady v sále.  Tím získala Malá scéna na dokonalosti. Její  "přiměřená velikost" s cca 200 místy a dobrou akustikou zde umožňuje   realizovat jak koncerty, tak divadla včetně loutkových, neboť k tomu je scéna  upravena. Zvětšený foyer navíc umožní pořádat v tomto prostoru třeba i výstavy nebo prezentace. Na fotografiích nové venkovní úpravy. Opět funguje zkratka kolem předního vchodu na sídliště Trávník.

V SOBOTU BYL NA SKÁLE TURNAJ V BAREVNÉM  MINIVOLEJBALU

VÝSLEDKY NAŠICH DRUŽSTEV:  Žlutý volejbal 5. a ještě 8. - 11. místo - Oranžový volejbal  10. a 12. místo.  Červený volejbal  1., 2., 3. místo Modrý volejbal 1., 2.  a ještě 5., 6., a 8. místo.  Video reportáž z turnaje  ZDE

KLAVÍRISTA TOMÁŠ KAČO 11/6 V ČESKÉ TŘEBOVÉ!

Klavírista, skladatel a aranžér Tomáš Kačo vyráží na turné, na kterém představí skladby ze své připravované desky. Na dvanácti koncertech napříč republikou nabídne publiku ochutnávku repertoáru, který vyjde na novém albu My Songbook. Tomáš Kačo na těchto večerech vzdá hold tvůrcům, kteří svými písněmi navždy ovlivnili jeho dětství. Zazní originální variace na české evergreeny jako jsou Holubí dům, Tulácký ráno či Dej mi víc své lásky. Turné, stejně jako celé album, tak bude poetickou a osobní cestou kultovním českým zpěvníkem druhé poloviny minulého století.  Více na stránkách KC Česká Třebová.

ZkusBus bude na Svitavsku ještě týden zdarma, teprve pak se uvidí...

Pardubický kraj v polovině května spustil společně s českým start-upem CITYA a regionálním dopravcem BusLine na Svitavsku službu #ZkusBus. Jízdní řád minibusu určují sami cestující, stačí si stáhnout appku, vybrat cíl cesty a vyrazit. Data z provozu za první měsíc jsou velice povzbudivá, kraj o týden prodlužuje promoakci, během které jsou všechny jízdy zdarma. Po tomto datu bude služba zpoplatněna.
#ZkusBus vozí obyvatele okolních obcí do Svitav a zase zpátky. Zajišťuje jim komfortní spojení na nákup, k lékaři, do školy či na úřad v období mimo dopravní špičku. Cestující si sami vybírají, kdy pojedou a kam. Díky virtuálním zastávkám je minibus nabere poblíž jejich bydliště a odveze co nejblíže cílové destinaci. „První data z provozu jsou velice povzbudivá. Postupně roste počet jízd i přepravovaných osob. Chtěli jsme pozvolný rozjezd, protože se v Čechách jedná o novinku a jsme prvním krajem, kde se poptávková doprava takto zkouší. S ohledem na to jsme si nastavili i marketingovou kampaň, ale už první týden jsme měli 20 jízd denně a v druhém týdnu jsme atakovali i 30. Z podrobné analytiky, kterou máme k dispozici, vyplývá, že jezdí na jednu objednávku více lidí, třeba maminka s dítětem nebo sourozenci. Zrušených jízd máme naprosté minimum, takže zatím spokojenost. Také o týden prodlužujeme promoakci, takže jízdy zdarma budou trvat do 23. června, pak se ukáže, jaký bude zájem veřejnosti o placenou službu, protože to je pro nás klíčové,“ vysvětluje první náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Svitavy jsou rychlejší než Říčany, s poptávkovou dopravou se lidé naučili mnohem dříve
#ZkusBus přináší flexibilní a rychlý způsob cestování v rámci Svitav a blízkých obcí od Opatova po Radiměř. Umožní cestujícím během 15 minut se dostat kamkoliv budou potřebovat. A jak to celé funguje? V přehledné aplikaci #ZkusBus dostupné na Google Store i Apple Store si pár kliknutími objednáte a zaplatíte minibus s logem Pardubického kraje, který pro vás za pár okamžiků přijede na takzvanou virtuální zastávku. Ta se bude nacházet na bezpečném místě v blízkosti vašeho bydliště či aktuální polohy, kde se zrovna nacházíte. Řidiči řeknete pouze své jméno a jedete. Služba je tu pro vás každý pracovní den mezi 8. a 20. hodinou. Cestu si navíc můžete objednat až den dopředu.
Provoz na Svitavsku hodnotíme velmi pozitivně. Místní v regionu si službu velmi rychle oblíbili. Na 20 až 30 jízd denně jsme se zde dostali během prvního týdne provozu. V porovnání například s Říčany u Prahy to trvalo tři až čtyři měsíce. V datech také vidíme, že například lidé z Radiměře a Opatova jezdí se #ZkusBus na kapacitní MHD směrem do Svitav a vhodně tak doplňujeme stávající systém veřejné dopravy,” říká CEO CITYA Dominik Janík. Více informací a odkazy ke stažení najdete na https://www.citya.io/odvoz-po-svitavsku
#ZkusBus denně najezdí 200 kilometrů  Minibusem se můžete svézt mezi Svitavami a Opatovem, Opatovcem, Dětřichovem, Koclířovem, Kamennou Horkou, Hradcem nad Svitavou, Radiměří a Vendolím. Posláním této služby je zajistit obyvatelům okolních obcí snadnou cestu do regionálního centra za lékařem, na úřad, nákupy a další aktivity.
O nový způsob dopravy je mezi cestujícími zájem a denně v průměru jezdíme 200 km. Cestující jsou se službou spokojeni a pochvalují si i prostorné a pohodlné vozidlo. Zaznamenali jsme i ‚dobrodružný‘ zážitek řidiče, kdy si tři cestující v rámci svého společného výletu postupně zadali tři objednávky dopravy a díky tomu vznikla tříhodinová okružní jízda po hřbitovech,“ sdělil k dosavadnímu fungování #ZkusBusu Jakub Hanzlík ze společnosti BusLine.
Krajským vítězem za regeneraci památek v roce 2023 je Chrudim

V krajském kole Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón České republiky zvítězila v Pardubickém kraji Chrudim. Kromě toho, že postupuje do celostátního kola, získá i odměnu od Pardubického kraje.
Cena je udělována od roku 1994 každým rokem jedné obci, městu nebo městské části, na jejímž území je prohlášena městská památková rezervace či městská památková zóna. Celostátnímu kolu soutěže, jejíž výherce se stává nositelem titulu Historické město roku, předchází kola krajská.
„Za loňský rok bylo v našem kraji vybráno město Chrudim. Odborníci mimo jiné ocenili hlavně obnovu pěti kulturních památek z památkové zóny ve městě. Jednalo se o obnovu staré radnice na Resselově náměstí, měšťanského domu čp. 129 v Koželužské ulici, takzvaného Špalíčku, odvlhčení kostela sv. Kateřiny a  restaurování soch sv. Václava a sv. Vojtěcha v Široké ulici. Oceněna byla i snaha o prohlašování dalších kulturních památek jako je například zastávka na Podhůře z roku 1961 nebo Městský park v Chrudimi, který je teprve druhou samostatně prohlášenou památkou zahradního umění v Pardubickém kraji. Chrudim za to získá od Pardubického kraje odměnu 100 tisíc korun,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek.
Symbolický šek od Pardubického kraje si chrudimští převezmou na krajské kulturní konferenci po prázdninách.
Fotografie: ·  Radnice stará – Resselovo nám. č. p. 1, Chrudim, (oprava fasád, statika III. etapa),

  


Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023