ČtD 163/2024  středa 12. června 2024 


Nové video  Litomyšl otevřela brány -
nově  otevřený zámek, obrazárna i rodný byt Bedřicha Smetany
Návštěvníkům státního zámku Litomyšl se otevírají nové interiéry, včetně nejstaršího divadelního sálu, zámecké kuchyně a moderně pojaté expozice pod názvem Proč je zámek UNESCO. Novinkou je také celoroční provoz této památky. Zásadními úpravami prošel zámek díky projektu IROP pod názvem Zámek Litomyšl – Božský zámek, který dnes slavnostně zakončili ministr kultury Martin Baxa, generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková a další hosté.
Moderně pojatou expozici Proč je zámek UNESCO mohou zájemci navštívit po absolvování jakéhokoliv jiného okruhu – k zakoupené vstupence jim bude automaticky vydána i bezplatná vstupenka do této expozice. Ta je kromě multimediálních efektů a modelem historického lešení tvořena komiksem, čímž cílí (nejenom) na mladou generaci a dětské návštěvníky. Stavebními zásahy prošel také prostor, který je využíván Městskou obrazárnou Litomyšl, na své místo se vrátil pokoj komorníka. Byly obnoveny víceúčelové prostory v přízemí, které jsou využívány ke kulturním akcím či pronájmům. Pokladna se přeměnila v moderní návštěvnické centrum.  Byl modernizován požární a zabezpečovací systém, došlo k modernizaci technického zařízení (silnoproudé a slaboproudé instalace, osvětlení). V rámci vlastních zdrojů NPÚ došlo k rekonstrukci hlavního sociálního zařízení pro návštěvníky.
Jedním z klíčových výstupů projektu Zámek Litomyšl – Božský zámek je vytvoření plošiny, která umožní přístupnost expozic v patrech i pro osoby s omezenou pohyblivostí. Zásadní je také zavedení celoročního provozu zámku – mimo hlavní návštěvnickou sezonu (duben-říjen) bude otevřen i ve čtvrtek, pátek a sobotu; během adventních víkendů i v neděli.

Zpřístupnění obnovených prostor na zámku v Litomyšli

8. června 2024 byla na státním zámku Litomyšl za přítomnosti ministra kultury Mgr. Martina Baxy, generální ředitelky NPÚ ing. arch. Nadi Goryczkové a dalších čestných hostů ukončena první fáze stavební obnovy. V rámci projektu byly v letech 2023-2024 obnoveny krovy, střešní plášť na celé budově zámku, byla restaurována sgrafitová výzdoba komínů. Ve 2. a 3. patře zámku byly obnoveny původní historické interiéry. Pro veřejnost přinesl tento projekt tyto výstupy:
  • V nabídce prohlídkových okruhů je od června nový okruh pod názvem Novinky po rekonstrukci
  • K zakoupené vstupence je (opět od 1. června) možnost navštívit novou expozici Proč je zámek UNESCO zdarma
  • Zámek se stal bezbariérový díky vybudované plošině
  • Zámek bude mít celoroční provoz
  • Od 1. 7. budou mít návštěvníci možnost samostatné prohlídky historické kuchyně, odkud mohou vystoupat i na věž. Tento doplňkový okruh se otevře až na letní prázdniny.  
  • Více najdete ve zvláštním článku s fotodokumentací ZDE

Nové video Českotřebovského deníku: Dobročinný bazar ve Zhoři

Na videu se vracíme do 18. května, kdy se ve sporotpvním areálu ve Zhoři dělo mnoho věcí .  Byla to akce dobročinná a pro radost s programem zajištěným samozřejmě zdarma. Vše pro jednu postiženou holčičku. 
Na obrázku vlevo jsou dvě holčičky s Kabuki syndromem z České Třebové a Lanškrouna. Výtěžek z akce má pomoci malé čtyřleté Laurince Hubálkové (na obrázku vpravo) a její rodině v jejich každodenním životě s mnoha omezeními.
Kabuki syndrom je vzácné genetické postižení, které se projevuje různými kombinovanými vadami, autismem nebo mentální retardací v různém stupni závažnosti.
Život s postiženým dítětem s uvedeným genetickým, postižením není jednoduchý, znamená trvalou anabázi po nemocnicích a lékařských ordinacích kde je třeba nejen sledování vývoje, ale zákroky zajišťující alespoň částečnou kompenzaci kombinovaných vad  které syndrom Kobuki přináší. Vyžaduje speciální přístup ve výchově, trvalý dohled. Rodiny se se zdravými dětmi si často nedokážou  představit, jak by se jejich situace změnila po narození takto postiženého dítěte.  Takových dětí je v Česku jen velmi malý počet, nejsou  proto ani zkušenosti diagnostikou a prevence. Proto je podpora a  uznání rodinám takto postižených dětí na místě a pořadatelé dobročinného bazaru  ve Zhoři se vydali správným směrem. Mimo skutečné pomoci přenesly rodinám radost. A také šířili s správnou myšlenku, že je správné a potřebné  pomáhat slabším a postiženým. Druhým obdarovaným z výtěžku je ještě hospic Bílá holubice z Dolního Újezda. Odkaz na video ZDE

Nesmysl "Smetanova výtvarná Litomyšl" probíhá letos po dvacáté

Podobně jako v uplynulých devatenácti letech. A podporuje jej Ministerstvo kultury i Pardubický kraj.
Nikde není doložen ani jeden obrázek, který namaloval Bedřich Smetana ani se neprojevil jako mecenáš výtvarného umění. A přece má svou "výtvarnou Litomyšl" -  ojedinělý projekt, do něhož se tradičně zapojují jak veřejné kulturní instituce, tak soukromé galerie či nadace, nabídne na dvě desítky výstav. Ústřední výstavou jubilejního dvacátého ročníku Smetanovy výtvarné Litomyšle je velkoryse koncipovaná open-air přehlídka soch sochaře Čestmíra Sušky, absolventa Akademie výtvarných umění v Praze. Jeho deset monumentálních plastik bylo do veřejného prostoru města umístěno se záměrem organického prolnutí individuální estetiky kovových solitérů s osobitou atmosférou vybraných lokalit.
Podobně jako u festivalu hudebního, reflektují rovněž některé z výtvarných projektů letošní „smetanovské téma“. Ducha doby, v níž Smetana žil a tvořil, přibližuje výstava v Městské galerii Litomyšl nazvaná Stanislav Sucharda. Emoce národa. Zcela „smetanovské“ jsou pak dvě nové sochy, které budou v Litomyšli ke skladatelově poctě odhalena. První z nich nese název Cesta života a jejím autorem je sochař Rudolf Burda, s jehož díly jsme se mohli seznámit v minulém roce v Zámeckém pivovaru. Zcela v intencích své tvorby vytvořil R. Burda pro Litomyšl plastiku z vysoce leštěného nerezového materiálu. Minimalistický tvar koule protíná tubus barevných skel, jenž zanechává v matérii sochy abstraktní obrazce. Jejich vyznění evokuje proud tónů, které se vzájemně splétají a prolínají v „barevnou hudbu“. Osobu skladatele vyjádřenou v klasičtějším sochařském pojetí bychom v Burdově soše hledali marně. Cesta života je spíše vyjádřením skladatelovy celoživotní lásky k hudbě a k emocím, které v nás probouzí.
Autorem druhého ze „smetanových pomníků“, nazvaného Auriossa, je sochař a designér Michal Cimala. Jeho volnou tvorbu charakterizuje především reflexe současnosti, která se promítá do velmi osobitě pojímané figurální plastiky. V případě sochy pro Litomyšl se však autor figury vzdal, neboť nutně nepotřeboval pojmenovat neznámé. Pracoval totiž s notoricky známým životním příběhem slavného skladatele. Namísto věrohodnosti se však uchýlil k jeho dekonstrukci, a z vyprávění, které známe z učebnic či odborných textů, si vypůjčil pouze jeden z jeho nejdůležitějších atributů – skladatelovu postupnou ztrátu sluchu. Inspirací mu byla kniha Bedřich Smetana – fyzická osobnost a hluchota od českého antropologa Emanuela Vlčka, konkrétně v ní obsažené kresby ušních kůstek.
Veškeré dění dvacátého ročníku Smetanovy výtvarné Litomyšle je shrnuto na webové stránce www.vytvarnalitomysl.cz a v programovém sešitu, který je k dostání v info pointech hudebního festivalu.

Krásné kaktusy, nová expozice léčivek
V pondělí začala v ekocentru Podorlicko výstava kterou musíte vidět!

Je to výstava tradiční a velmi zajímavá. Nejen pro školy, které mohou zde v rámci expozice doložit téma na řadě vynikajících exemplářů, připravených odborníky.  Právě červen je měsíc, kaktusy kvetou a  termín výstavy je tedy dán touto skutečnosti. Letos je opět větší expozice než loni nebo předloni.  Podílejí se na ni čtyři kaktusáři z regionu: Grund, Urban, Vacek a Fojtů, nainstalovali opravdovou krásu. Na výstavě dostanete nejen inspiraci, ale také možnost si  zakoupit kolekci, která bude právě pro vaše podmínky a dostanete navíc i rady do života, které se vyplatí dodržovat. 
A oceníte nejen "zájmové téma" kaktusy a sukulenty, ale také druhý artikl, kterému je věnována celá přednášková druhá  výstavní místnost -  léčivé rostliny připravené ve vynikající kolekci. Jsou zde i k prodej pěstované exempláře, které mohou rfst ve vaší zahrádce už zítra odpoledne! Všech je zde za velmi výhodné ceny, není zde žádná přirážka dána velkoobchodnimi řetězci A tak zde třeba získáte  zajímavý, i když třeba pichlavý dárek, který jinde neseženete.  Pro ukázku z výstavy máme video z loňska:


VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 


Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru  Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00

Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.

Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko



Unikátní Fitko bez hranic hledá azyl, aby hendikepovaní měli kde cvičit 

Za více než deset let existence se podařilo vybudovat unikátní Fitko bez hranic, které jinde po republice nemá obdoby. Jenže nyní se Integrační sportovní klub pro lidi s hendikepem, který sídlí v basketbalové hale na pardubické Dukle, musí kvůli výstavbě nového areálu Dukla sportovní vystěhovat. Velmi intenzivně teď hledá svůj nový dočasný azyl.
„Koncem letošního roku bude náš klub přibližně na dva roky uzavřen. Abychom zachovali tuto jedinečnou službu, chceme zajistit nové odpovídající prostory. Jsme si vědomi, že je bude potřeba přizpůsobit sportovcům s hendikepem,“ uvedl jeden ze zakladatelů unikátního fitness centra Tomáš Potůček, který je sám upoután na invalidní vozík.
Posilovna, která bude opravdu pro všechny
„Projekt bezbariérového fitka jsme vymysleli proto, že jsme chtěli vybudovat posilovnu, která bude opravdu pro všechny. Občas se stávalo, že v jiných fitness centrech se lidé se zdravotním hendikepem cítili trochu nepatřičně. Proto jsme vyvinuli na míru i některé posilovací stroje. Ty využívají jak lidé s postižením, tak i ti bez hendikepu,“ poznamenal Tomáš Potůček.  Integrační Fitness Club je ojedinělý i v tom, že neklade na jeho návštěvníky striktní pravidla v docházce. „Pro nás je důležitá svoboda. Abychom do fitka mohli chodit ve chvíli, kdy my chceme, na jak dlouho a v jaké intenzitě,“ zdůraznil jeden ze zakladatelů klubu, který navštěvují lidé například po úrazu páteře, po cévní mozkové příhodě, ale i s mentálním postižením, roztroušenou sklerózou, po amputacích či se zrakovým a sluchovým postižením nebo také senioři a lidé s nadváhou.
Zdravotní i sociální benefity
Cvičení v klubu přináší řadu benefitů. Kromě zlepšení fyzické kondice rovněž posiluje sebevědomí a psychickou pohodu. Zásadní vliv má i na rehabilitace či prevenci zdravotních komplikací. „Důležité je rovněž aktivní trávení volného času, sociální kontakty a nová přátelství, která se tu tvoří,“ vyjmenoval Tomáš Potůček.  Jedinečné fitko navíc lidi s hendikepem také zaměstnává. „Například za barem,“ podotkl zakladatel Integračního Fitness Clubu. Ten v současné době intenzivně hledá nové prostory, kam by se celý klub mohl dočasně přemístit. „Nebo alespoň stroje pro hendikepované sportovce, aby měli kde cvičit,“ dodal Tomáš Potůček.
Tipy na nové vhodné prostory uvítají
„Pokud by někdo měl tip na vhodný prostor, určitě ho moc rádi uvítáme. A budeme vděční i za podporu. Každá koruna je dobrá a zvyšuje šanci, že přežijeme těžké časy, kdy budeme muset být v dočasném azylu. Po dokončení výstavby areálu Dukla sportovní máme od Magistrátu města Pardubic i basketbalového klubu příslib, že bychom se do zrekonstruovaných prostor mohli vrátit,“ nastínil jeden ze zakladatelů unikátního fitka, které získalo finanční podporu na letošní premiérové Burze filantropie. „Cílem Burzy filantropie je propojovat neziskové organizace s podnikatelským, firemním a veřejným sektorem,“ sdělila Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka (KONEP), která tento unikátní projekt pořádá společně s Pardubickým krajem.
Přispívá k lepší kvalitě života lidí s hendikepem
„Jsme moc rádi, že se na Burze filantropie dostalo Integračnímu Fitness Clubu finanční podpory. Nabízí unikátní službu, která přispívá k lepší kvalitě života lidí s hendikepem,“ řekl radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. „Klub funguje naprosto skvěle. Chodí tam i moje dcera, která má zdravotní hendikep, a je nadšená,“ řekla předsedkyně komise pro zdravotní a sociální věci při Radě města Pardubic Ivana Dolečková. 

Krajským vítězem za regeneraci památek v roce 2023 je Chrudim

V krajském kole Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón České republiky zvítězila v Pardubickém kraji Chrudim. Kromě toho, že postupuje do celostátního kola, získá i odměnu od Pardubického kraje.
Cena je udělována od roku 1994 každým rokem jedné obci, městu nebo městské části, na jejímž území je prohlášena městská památková rezervace či městská památková zóna. Celostátnímu kolu soutěže, jejíž výherce se stává nositelem titulu Historické město roku, předchází kola krajská.
„Za loňský rok bylo v našem kraji vybráno město Chrudim. Odborníci mimo jiné ocenili hlavně obnovu pěti kulturních památek z památkové zóny ve městě. Jednalo se o obnovu staré radnice na Resselově náměstí, měšťanského domu čp. 129 v Koželužské ulici, takzvaného Špalíčku, odvlhčení kostela sv. Kateřiny a  restaurování soch sv. Václava a sv. Vojtěcha v Široké ulici. Oceněna byla i snaha o prohlašování dalších kulturních památek jako je například zastávka na Podhůře z roku 1961 nebo Městský park v Chrudimi, který je teprve druhou samostatně prohlášenou památkou zahradního umění v Pardubickém kraji. Chrudim za to získá od Pardubického kraje odměnu 100 tisíc korun,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek.
Symbolický šek od Pardubického kraje si chrudimští převezmou na krajské kulturní konferenci po prázdninách.
Fotografie: ·  Radnice stará – Resselovo nám. č. p. 1, Chrudim, (oprava fasád, statika III. etapa),

  


Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023