ČtD 164/2024  čtvrtek 13. června 2024 


Modernizace uzlu Česká Třebová: poslední úpravy projektu    

(Foto Správa železnic)
Stavba, která se mimo jiné dotkne téměř 60 kilometrů kolejí, 400 výhybek a 30 mostů, co do délky realizace bude srovnatelná snad jen s modernizací dálnice D1, která trvala devět let. Zatímco původní plány odhadovaly, že přesáhnou 10 miliard korun, nedávno přesáhly částku 20 miliard. Více najdete v článku na serveru idnes ZDE

Nové video 
Výstava kreativních kurzů Univerzity třetího věku

Na této výstavě absolventů kreativních kurzů Univerzity třetího věku jsou vystaveny práce absolventů čtyř kursů: kurzu keramiky vedeného paní Bc. Anetou Pirklovou, DiS., kurzu skla a kovu, který vede paní Ing. Hana Milerová, kursu Kreativní rok vedeného paní Ladou Poukovou a  kurzu malba a kresba vedeného mnou, Ludmilou Rašnerovou. Více v samostatném článku ZDE. Video ZDE

Krajský fotbalový přebor zakončil FK Česká Třebová tříbrankovou výhrou

FK Česká Třebová - Přelouč 3 : 0 (0:0)
Všechny branky padly ve 2. poločase a jejich střelci byli Matěj Deml, Zdeněk Vaňous a Jakub Jelínek. Zápas Pod jelenicí sledovalo 100 diváků.  Ostatní zápasy posledního soutěžního kola se budou teprve hrát ve čtvrtek a především v sobotu 15. června.  Nejzajímavější bude sobotní zápas Horní Ředice - Svitavy,  jistě bude velikánská návštěva. Jde totiž o skutečné finále. Svitavy už přišli díky České Třebové o vítězství ve finále krajského poháru a nyní mohou ještě přijít o 1. místo v krajském přeboru! Doufejme že bude zápas přenášený na TVCOM.cz

Návštěva MŠ U Koupaliště na farmě Avena v Dlouhé Třebové

Dne 4. 6. 2024 jsme s našimi dětmi ze třídy Veverek navštívili kravín farmy Avena v Dlouhé Třebové. Přijali jsme tak pozvání p. Válka, který k nám do třídy vodí dceru Zuzanku. Už samotná cesta autobusem byla pro děti zážitkem. V kravíně se nám po celou dobu návštěvy věnoval pan Válek, který je zde vedoucím živočišné výroby. Spousta dětí poprvé na vlastní oči viděla skutečné  krávy  a malá telátka. Děti statečně nabíraly slámu na kolečko a vozily je kravám. Viděly jsme i kravičky, které čekají na otelení a malá telátka, která žijí  ve speciálních boxech venku. Dozvěděly jsme se  spoustu zajímavých informací a zážitků o jejich chovu a o zpracování mléka, ale udělaly jsme si i obrázek o každodenní náročné práci zaměstnanců kravína. Velkým překvapením pro děti byla jízda na traktorech. Na rozloučenou děti dostaly sladkou odměnu a sáček kmínu pro své maminky. Děkujeme panu Válkovi a zaměstnancům kravína, kteří  nám věnovali svůj čas a odpovídali na všetečné otázky dětí. 
Hana Lustyková a Lenka Kocourek Marková uč.

ÚMRTÍ - Zemřel Ing. Josef Silbrník

Dne 10. června  zemřel ve věku 85 let Ing. Josef Silbrník. Strojař, odborník, který se věnoval  většinu svého života pedagogické práci ve svém oboru - strojařině.  Měl jsem tu čest se s ním  potkat profesně  v učitelském sboru Střední odborné školy pro studující při zaměstnání, která sice měla (od  roku 1954) své působiště v České Třebové ve vile gymnázia, ale  měla svá externí pracoviště v řadě dalších měst orlickoústeckého i svitavského okresu. A tak jsme za svými žáky jezdili třeba do Ústí, Letohradu,  také do Svitav nebo do Poličky či  Moravské Třebové, nebo i do Lanškrouna či Litomyšle. Ve škole jsme se potkávali nikoliv denně, při poradách, konzultacích či zkoušení dálkařů a pod. Ing. Josef Silbrník byl především odborníkem, který dokázal   u svých dospělých žáků, třeba mistrů v továrnách či na dráze získat patřičný respekt a současně také působit  kolegiálně.otvrdili by mi to jistě i jeho kolegové, např. Ing. Miroslav Horský z Litomyšle, Ing. J. Doleček, Ing. Šafránek z Chocně, Ing. Karel Skřivánek, tehdejší ředitel Ing. Jiří Preisler, Ing. Josef Matula či JUDr. J. Holý. Bohužel již všichni odešli do pedagogického nebe.  Jsou ale i další pamětníci a ti by mi to potvrdit mohli:  Dáša Štyrská, Milan Plocek, Radmila Hýblová, Věra Plocová...  Pak přišel rok 1989 a škola se musela změnit.  A právě Josef Silbrník byl hnacím motorem pro vytvoření, vlastně obnovení, strojní průmyslovky a obchodní akademie v České Třebové s denním studiem.
Město Česká Třebová se snažilo po změně režimu vybudovat  respekt v rozšířeném středním školství. A právě Josef Silbrník dbal na to, aby se nic nezanedbalo. Došlo k přístavbě vily, kde je dodnes výtvarný a taneční obor ZUŠ v důstojných podmínkách a nakonec  škola získala pro svou potřebu  školní budovu na Komenského ulici. Škola se rozvíjela a Josef Silbrník se stal jejím ředitelem. Využil všech možností, které tehdy byly možné. Nicméně přišel populační útlum, nových škol vznikla řada i jinde, projevilo se to zejména u obchodní akademie. Výsledkem bylo slučování škol a v českotřebovském případě šlo o sloučení této nově vzniklé SOŠ s průmyslovkou, vznikla  VDA. Vím dobře, že tuto skutečnost Ing. Josef Silbrník nesl velmi těžko. Ne proto, že přišel o post ředitele , nakonec odešel do důchodu, ale protože se tím zničila celá jeho dlouholetá intenzivní práce, chtěl přece ve Třebové zachovat  větší počet středních škol jako základ vzdělanosti, kterou našed město potřebuje jako sůl.   Nenašel se tehdy (na vyšších místech) nikdo, kdo by jej v této jeho cestě  podpořil.
Abych nekončil tak smutně, tak musím také zmínit  jeho  působení v českotřebovském autoklubu. Auta a motory - to byla jeho dlouholetá a velká láska, byl konstruktérem, návrhářem, ladičem motorů, zkušebním jezdcem a současně i závodníkem v jedné osobě.  Takových - dnes bychom řekli bláznů - tehdy bylo v České Třebové více a dodnes se scházejí a na tato pionýrská léta vzpomínají. A  jméno Josef Silbrník je v těchto vzpomínkách mnohokrát opakované. A jistě bude i nadále, protože  sešlosti závodníků budou dále pokračovat.
Ing. Josef  Silbrník byl významnou  českotřebovskou osobností z řady stránek a bude na něho vzpomínat mnoho jeho kamarádů a také žáků, kterým se během svého života věnoval. Čest Jeho památce! (mm)

Krásné kaktusy, nová expozice léčivek
V pondělí začala v ekocentru Podorlicko výstava kterou musíte vidět!

Je to výstava tradiční a velmi zajímavá. Nejen pro školy, které mohou zde v rámci expozice doložit téma na řadě vynikajících exemplářů, připravených odborníky.  Právě červen je měsíc, kaktusy kvetou a  termín výstavy je tedy dán touto skutečnosti. Letos je opět větší expozice než loni nebo předloni.  Podílejí se na ni čtyři kaktusáři z regionu: Grund, Urban, Vacek a Fojtů, nainstalovali opravdovou krásu. Na výstavě dostanete nejen inspiraci, ale také možnost si  zakoupit kolekci, která bude právě pro vaše podmínky a dostanete navíc i rady do života, které se vyplatí dodržovat. 
A oceníte nejen "zájmové téma" kaktusy a sukulenty, ale také druhý artikl, kterému je věnována celá přednášková druhá  výstavní místnost -  léčivé rostliny připravené ve vynikající kolekci. Jsou zde i k prodej pěstované exempláře, které mohou rfst ve vaší zahrádce už zítra odpoledne! Všech je zde za velmi výhodné ceny, není zde žádná přirážka dána velkoobchodnimi řetězci A tak zde třeba získáte  zajímavý, i když třeba pichlavý dárek, který jinde neseženete.  Pro ukázku z výstavy máme video z loňska:


VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 


Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru  Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00

Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.

Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko



V Chrudimi  předali maturitní vysvědčení sestřičkám a sociálním pracovníkům

Náměstkyně hejtmana zodpovědná za zdravotnictví Michaela Matoušková se na začátku června zúčastnila slavnostního ceremoniálu předávání maturitních vysvědčení čerstvým absolventům Střední školy zdravotnické a sociální Chrudim. Tato škola, která si zakládá na vysoké úrovni vzdělávání a rodinném přístupu, již 35 let připravuje budoucí zdravotníky.
Slavnostní den patřil bezmála padesáti budoucím sestřičkám a bratrům z oborů Praktická sestra a Sociální činnost. Náměstkyně během svého proslovu vyzdvihla jejich nezištnou obětavost a neúnavnou pomoc, kterou poskytovali již v době pandemie COVID-19. „Jsem nesmírně hrdá na všechny studenty našich zdravotnických škol. Jejich odhodlání pracovat v tomto oboru je úctyhodné a vyžaduje srdce na správném místě,“ uvedla.
Symboly naděje v podobě květiny a motýla
Úspěšným maturantkám uvázala na ruku květinový kotylión, který symbolizuje naději a bude jim připomínat tento jedinečný den. Čtyři přítomné zdravotní bratry obdarovala dřevěným motýlkem, aby zdůraznila jejich mužnost a současně poukázala na jejich stále ojedinělou přítomnost v tomto oboru. „Viděla jsem před sebou nejen absolventy, ale také budoucí hrdiny, kteří budou přinášet světlo a naději tam, kde je to nejvíce potřeba. Přeji vám všem hodně štěstí a úspěchů v budoucím profesním i osobním životě,“ uzavřela Matoušková.
V Pardubickém kraji jsou 4 zdravotnické školy v Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí a Svitavách, ve kterých maturují středoškolsky vzdělané praktické sestry . V Ústí a v Chrudimi je také maturitní studium v oboru sociální činnost.   V Ústí nad Orlicí je též  vyšší odborná škola, která vychovává diplomované zdravotní sestry. Obdobné studium připravují také ve Svitavách. Zaručuje dostatek vzdělaných zdravotních sester pro samostatnou činnost ve zdravotnických zařízeních. Zdravotní sestry jsou také obsolventy  Fakulty zdravotně sociální na Univerzitě Pardubice.

  
Salesiáni se věnují mládeži, v Pardubicích opravili svůj původní dům

Salesiánské centrum v Pardubicích je jedno z deseti v České republice. Věnuje se zejména dětem a mládeži a mladým dospělým. Nedávno salesiáni dokončili zevrubnou rekonstrukci svého původního domu na Zborovského náměstí za celkem 72 milionů korun. Malým dílem přispívá i Pardubický kraj.
V Salesiánském centru Pardubice v současnosti působí tři salesiánské organizace. Salesiánský klub mládeže nabízí různorodé volnočasové aktivity pro děti, mládež a rodiny. Centrum Don Bosco se věnuje mladým lidem, kteří museli odejít z vlastní rodiny nebo jim to hrozí. Doprovází je na cestě k nalezení bezpečného místa v životě. V různých programech pracují s dvěma stovkami mladých ve věku 14–35 let. Kněží a řeholní bratři, kteří sídlí v Pardubicích, tvoří tzv. salesiánskou komunitu.  Spravují celý objekt, pracují v Klubu mládeže i v Centru Don Bosco a starají se o kostel, který navštěvuje kolem 300 lidí, z nichž stovka se schází i mimo kostel, k nejrůznějším dobrovolnickým aktivitám.
Budovou prošly všechny režimy
„Budova má zajímavou historii,“ říká náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který se přišel podívat, jak salesiáni využijí krajskou dotaci. Sám zde navštěvoval jazykovou školu, která měla v kostele hudebnu a v dnešním víceúčelovém sále jídelnu. „Původní objekt postavili salesiáni v letech 1939–1942. Potom ho zabrali Němci pro řízení protiletecké obrany. Salesiáni se vrátili až po válce, kdy se dům stal mimo jiné i domovem válečných sirotků. Hrálo se tu divadlo, byla tu dechová kapela, ale vše trvalo jen do roku 1950. Tentokrát dům zabrali v rámci Akce K, namířené proti všem klášterům a řádům, komunisté. Vznikla zde základní škola Koněvova, jejíž budovy byly po etapách dostavovány v 60. a 80. letech, a která se později specializovala na výuku jazyků,“ konstatuje Línek.
Návrat salesiánů
V restitucích získali salesiáni po rozsáhlých jednáních svůj majetek zpět v roce 1991 a obnovili v Pardubicích svou činnost. Nejprve zde pronajali a poté odprodali novější části budov Mateřské a základní škole Noe, kterou zřizuje Archa – Sbor Církve bratrské v Pardubicích. Svou činnost sestěhovali do původní budovy ze 40. let. „K prodeji došlo v roce 2022 a veškerý výnos z prodeje byl využit na pokrytí části nákladů na rekonstrukci oné původní budovy,“ informuje Marie Benáková.
Rekonstrukce
Osmdesát let stará budova s dosluhujícími instalacemi prošla celkovou rekonstrukcí včetně zateplení a položení nové střechy. Autoři návrhu vnitřních i vnějších prostor jsou architektka Tereza Šmídová a projektant Luboš Laksar. Autorem návrhu interiéru kostela sv. Václava je architekt Pavel Hrdý a nástěnný obraz navrhl malíř Václav Sokol. Přestavbu za 72 milionů korun financoval majitel domu, Salesiánská provincie Praha. Plánovaná spoluúčast pardubických salesiánů na rekonstrukci a zejména na vybavení domu byla deset milionů Kč, z nichž měli naspořeno sedm milionů, na sehnání dalších tří milionů byla vyhlášena veřejná sbírka a žádáno o nejrůznější dotační a nadační tituly.
Pomoc kraje
Rada Pardubického kraje schválila dotaci ve výši jednoho milionu korun. „Dohodli jsme se s vedením Salesiánského centra, že naši dotaci využijí na pořízení vzduchotechniky do víceúčelového sálu, který je pod kostelem,“ informuje Línek. Velký sál je společným prostorem pro všechny výše jmenované organizace. Bude sloužit k setkávání, kulturním a společenským aktivitám, dá se tam hrát stolní tenis a další hry a je také otevřen akcím jiných organizací.
Zrekonstruovaný dům salesiáni se svými spolupracovníky slavnostně otevřeli koncem května 2024, plný provoz ale bude zahájen až na začátku školního roku 2024/25.
„Věříme, že dům bude zázemím pro mladé lidi a prostorem pro dobrovolnické a dobročinné (nejen) křesťanské aktivity. Poslání domu mohou všichni vidět na jeho fasádě, kde čtyři barevná puzzle znázorňují čtyři hlavní principy salesiánského přístupu k práci s mládeží – je to škola, domov, hřiště, a kostel,“ konstatuje Aleš Kalina, ředitel Centra Don Bosco.
Kdo jsou salesiáni
Salesiáni Dona Boska jsou katolický řeholní řád, který se věnuje výchově a vzdělávání mládeže. Založil je italský kněz Don Bosco roku 1859 v Turíně. Ve světě dnes působí zhruba 17.000 salesiánů ve více jak 130 zemích světa. Polovina z nich pracuje jako misionáři v rozvojových zemích, kde provozují školy, střediska volného času a misijní centra. V České republice více jak 100 salesiánů na 15 místech se svými spolupracovníky provozují střediska pro děti a mládež, sociální služby, farnosti a další aktivity (nakladatelství Portál, VOŠ Jabok…)


Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023