ČtD 165/2024  pátek 13. června 2024 


ZŠ Habrmanova dva týdny pod Tatrami 

Naše škola poprvé využila možnosti získat dotace z Evropské unie v rámci programu Erasmus+. Konkrétně jsme se rozhodli realizovat projekt „ Jak recykluji já a moje škola“. Jeho cílem je zvýšit povědomí žáků o recyklaci odpadu, o jejich roli v produkování odpadu, procvičení digitálních dovedností a týmová spolupráce.
Hlavním tématem projektu je téma ekologické, a to tvorba a recyklace odpadu v domácnosti, ve škole, ale i ve městě. V přípravném období sbírali žáci data o tom, jak sami separují jednotlivé druhy materiálů (papír, plast, kov a bioodpad). Dále proběhly ještě různé přednášky k tomuto tématu, navštívili jsme místní kompostárnu a skládku TKO v Třebovicích.
Poté byli žáci 8. ročníku rozděleni na dvě poloviny a vydali se postupně na týdenní exkurzi do slovenského Svitu. Zde nám byla partnerem místní ZŠ Mierová, která už s podobnými projekty zkušenosti měla. Každé dopoledne jsme pracovali ve škole ve skupinách na různých aktivitách – analýza nasbíraných dat o třídění odpadu, tvorba recyklačního kvízu a plakátu, výroba mýdel a recyklovaného papíru a „šití“ módních doplňků z již použitého oblečení. Poslední den byly všechny výtvory a výrobky prezentovány.
Ve volném čase jsme měli možnost navštívit město Poprad, zábavní centrum Tricklandia ve Starém Smokovci a v neposlední řadě jsme mohli poznat krásy místní přírody na Popradském a Štrbském plese.
Oba běhy proběhly bez sebemenších komplikací. Velký podíl na tom měl kolektiv učitelů a jejich žáků z partnerské školy. Dále výborné ubytování a strava, jak ve škole, tak na hotelu. A vůbec vstřícnost všech, s kterými jsme přišli do kontaktu. Třešničkou na dortu bylo to, že žáci měli vše hrazeno z programu Evropské unie Erasmus+.
Mgr. Daniel Peroutka, učitel ZŠ Habrmanova, Česká Třebová

Rekonstrukci chodníku a veřejného osvětlení na Křibu provede RYDO

Zhotovitel se zavazuje provést na svůj náklad a nebezpečí pro objednatele dílo spočívající zejména V provedení rekonstrukce chodníku a veřejného osvětlení na sídlišti Křìb v České Třebové. Rozsah prací je stanoven projektovou dokumentací „Rekonstrukce chodníku na sídlišti Křìb V České Třebové“ Projektová dokumentace řeší rekonstrukci chodníku, který směrově a výškově navazuje na místní komunikaci. Rekonstrukce spočívá V provedení nové konstrukce s krytem ze zámkové dlažby Včetně podkladních vrstev. Ohraničení chodníku je navrženo betonovými obrubníky uloženými do betonového lože. Dále PD řeší místo pro přecházení se sníženými obrubníky a S hmatovou dlažbou. Dále je zde navržena zpevněná plocha pro umístění kontejnerů na tříděný odpad. Termín zahájení plnění je stanoven nejdříve datem podpisu této smlouvy a termín ukončení plnění je stanoven nejpozději do 120 kalendářních dnů od data účinnosti Smlouvy. Cena předmětu plnění je stanovena dohodou smluvních stran pro rozsah předmětu plnění Stanovený článkem II. této Smlouvy O dílo. Sjednaná cena je cenou nejvýše přípustnou.
Cena díla dle článku II. této Smlouvy o dílo činí:   1 248 070, - Kč  (Slovy: Jedenmiliondvěstěčtyřicetosmtisícsedmdesát korun českých) včetně DPH 21%.  Cena je platná po celou dobu realizace díla. Zhotovitel potvrzuje, že cena obsahuje veškeré náklady a zisk zhotovitele nutné k řádné realizaci díla.  Při zadání zakázky  byla předpokládaná hodnota vyšší 1 716 015 Kč bez DPH

Základní škola Ústecká ulice nebude mít od 1. srpna definitivního ředitele

Jedno z květnových usnesení rady města je o tom, že bere na vědomí zápis z jednání konkursní komise na vedoucí pracovní místo ředitele/ředitelky Základní školy Česká Třebová, Ústecká ulice ze dne 24. dubna 2024.   Zde nebyl nikdo vybrán, nikdo se do konkurzu nepřihlásil.  Znamená to, že konkurz  bude v rozumném termínu vyhlášen opakovaně a zatím dojde k pověření statutárního zástupce.

Na ZŠ Nádražní budou dvě přípravné třídy.

Zatím zde byla jedna třídy, která je určená pro ty, kteří dostali odklad školní docházky. Dříve chodily tyto děti do mateřské školy, nyní se pro ně zřizují přípravné třídy. Je to rozumné řešení, které pomůže nové prvňáčky připravit na školu a současně zamezí, aby se jako žáci mateřské školy povinnostem třeba vyhýbali  Je to v souladu § 47 školského zákona.  Navíc díky tomuto rozhodnutí není zbytečně zatěžován systém mateřských škol ve městě a je dobře využita volná kapacita v budovách základních škol.

Otevřenost a transparentnost ústecké radnice můžeme u nás závidět

V Ústí je pravidlem férově informovat občany, pořádají se proto také diskusní besedy s veřejností  k vybraným tématům a před každým jednáním, zastupitelstva jsou k dispozici podrobné informace o průběhu jednání včetně navržených usnesení a informujících dokumentů, které u nás dostávají jen zastupitelé, kteří musí dodržovat mlůčenlivost. A v Ústí n.O: nemusíé?  A navíc je úroveň  těchto sdělení  opravdu na výši. Nemyslím, že bych měl rozebírat jednotlivé tabulky jako názorný příklad otevřených informací, ale  uvedu odkaz na veřejný dokument, který popisuje finanční hospodaření města k 31. květnu 2024. Dokument jsem stáhl na stránky Českotřebovského deníku, takže bude přístupný i tehdy, kdyby byl ze zdroje odstraněn.  Najdete jej na tomto odkaze ZDE.
Je to dle mne vzorový příklad průběžného férového informování veřejnosti.

V Ústí n.O. připravují vyhlášku o zákazu zábavní pyrotechniky

 Významné jsou výjimky, které jou navrženy trakto: zákaz používání zábavní pyrotechniky, provádění ohňostrojů a ohňostrojných prací se nevztahuje na: 1. prskavky, konfety, dortové a obdobné fontány, pokud jsou jako pyrotechnické výrobky zařazeny do kategorie F1 a Ještě na dny konání společenské akce Město v pohybu - týden dobré pohody, a to pouze v místě konání této akce na Mírovém náměstí. Do třetice pak  je výjimka  31. prosince v době od 16:00 hod. do 24:00 hod. a 1. ledna v době od 00:00 hod. do 02:00 hod.

ÚMRTÍ - Zemřel Ing. Josef Silbrník

Dne 10. června  zemřel ve věku 85 let Ing. Josef Silbrník. Strojař, odborník, který se věnoval  většinu svého života pedagogické práci ve svém oboru - strojařině.  Měl jsem tu čest se s ním  potkat profesně  v učitelském sboru Střední odborné školy pro studující při zaměstnání, která sice měla (od  roku 1954) své působiště v České Třebové ve vile gymnázia, ale  měla svá externí pracoviště v řadě dalších měst orlickoústeckého i svitavského okresu. A tak jsme za svými žáky jezdili třeba do Ústí, Letohradu,  také do Svitav nebo do Poličky či  Moravské Třebové, nebo i do Lanškrouna či Litomyšle. Ve škole jsme se potkávali nikoliv denně, při poradách, konzultacích či zkoušení dálkařů a pod. Ing. Josef Silbrník byl především odborníkem, který dokázal   u svých dospělých žáků, třeba mistrů v továrnách či na dráze získat patřičný respekt a současně také působit  kolegiálně.otvrdili by mi to jistě i jeho kolegové, např. Ing. Miroslav Horský z Litomyšle, Ing. J. Doleček, Ing. Šafránek z Chocně, Ing. Miloš Lána, Ing. Karel Skřivánek, tehdejší ředitel Ing. Jiří Preisler, Ing. Josef Matula či JUDr. J. Holý nebo Vlasta Koblicová. Bohužel již všichni odešli do pedagogického nebe. Jsou ale i další pamětníci a ti by mi to potvrdit mohli:  Dáša Štyrská, Milan Plocek, Radmila Hýblová, Věra Plocová...  Pak přišel rok 1989 a škola se musela změnit.  A právě Josef Silbrník byl hnacím motorem pro vytvoření, vlastně obnovení, strojní průmyslovky a obchodní akademie v České Třebové s denním studiem.
Město Česká Třebová se snažilo po změně režimu vybudovat  respekt v rozšířeném středním školství. A právě Josef Silbrník dbal na to, aby se nic nezanedbalo. Došlo k přístavbě vily, kde je dodnes výtvarný a taneční obor ZUŠ v důstojných podmínkách a nakonec  škola získala pro svou potřebu  školní budovu na Komenského ulici. Škola se rozvíjela a Josef Silbrník se stal jejím ředitelem. Využil všech možností, které tehdy byly možné. Nicméně přišel populační útlum, nových škol vznikla řada i jinde, projevilo se to zejména u obchodní akademie. Výsledkem bylo slučování škol a v českotřebovském případě šlo o sloučení této nově vzniklé SOŠ s průmyslovkou, vznikla  VDA. Vím dobře, že tuto skutečnost Ing. Josef Silbrník nesl velmi těžko. Ne proto, že přišel o post ředitele , nakonec odešel do důchodu, ale protože se tím zničila celá jeho dlouholetá intenzivní práce, chtěl přece ve Třebové zachovat  větší počet středních škol jako základ vzdělanosti, kterou našed město potřebuje jako sůl.   Nenašel se tehdy (na vyšších místech) nikdo, kdo by jej v této jeho cestě  podpořil.
Abych nekončil tak smutně, tak musím také zmínit  jeho  působení v českotřebovském autoklubu. Auta a motory - to byla jeho dlouholetá a velká láska, byl konstruktérem, návrhářem, ladičem motorů, zkušebním jezdcem a současně i závodníkem v jedné osobě.  Takových - dnes bychom řekli bláznů - tehdy bylo v České Třebové více a dodnes se scházejí a na tato pionýrská léta vzpomínají. A  jméno Josef Silbrník je v těchto vzpomínkách mnohokrát opakované. A jistě bude i nadále, protože  sešlosti závodníků budou dále pokračovat.
Ing. Josef  Silbrník byl významnou  českotřebovskou osobností z řady stránek a bude na něho vzpomínat mnoho jeho kamarádů a také žáků, kterým se během svého života věnoval. Čest Jeho památce! (mm)

Mezi Ústím a Letohradem silnice částečně opravena


Na silnici II/360 mezi Ústím nad Orlicí a Letohradem byly na konci tohoto týdne dokončeny velkoplošné výspravy komunikace, oproti původnímu plánu překročily 35 tisíc metrů čtverečných. Práce vyšly na více než 17,5 milionu korun včetně daně. Zároveň se ještě na letošní rok plánuje první etapa celkové rekonstrukce silnice, která je dlouhodobě velmi výrazně zatěžována nejen osobní, ale i nákladní kamionovou dopravou.
Velkoplošné výspravy nejvíce poškozených úseků v celkovém rozsahu přibližně 35 tisíc metrů čtverečných byly v tuto chvíli nejrychlejším možným řešením tak, abychom zabránili degradaci povrchu vozovky od lesního úseku u Letohradu až po železniční přejezd u Černovíru. Řešili jsme výspravy živičného krytu vybraných úseků s tím, že jsme po celou dobu oprav zachovali provoz na komunikaci, která je velmi využívaná nejen osobní, ale i nákladní dopravou. Celkové náklady přesáhly 17,5 milionu korun,“ sdělil náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš s tím, že k původně vytipovaným úsekům Správa a údržba silnic Pardubického kraje po dohodě se samosprávami přidala ještě část silnice mezi Dolní Dobroučí a Letohradem, které se realizují v tomto týdnu. V případě příznivého počasí budou tyto dodatečné práce dokončeny v pátek 14. června a od soboty bude obnoven standardní provoz v celém úseku.
Důležitou zprávou pro obyvatele Dolní Dobrouče je,  že v obci se kvůli rekonstrukci kanalizace vynechá při výspravách zhruba 110 metrů komunikace. Práce na kanalizaci mají začít zhruba do měsíce a obec následně zajistí opravu silnice. Na tomto postupu se dohodla Správa údržba silnic Pardubického kraje se zástupci samospráv.
Práce na silnici II/360 však pro letošní rok nekončí. Kraj chce zahájit první etapu komplexní rekonstrukce této komunikace mezi Ústím nad Orlicí a Letohradem. „Také na základě jednání se starosty obou měst a Správou a údržbou silnic Pardubického kraje jsme rozdělili komplexní rekonstrukci této silnice do několika etap. Nultou etapou byly plošné výspravy, první etapou je pak úsek od okružní křižovatky ulic Cihlářská a Letohradská až po železniční přejezd u Černovíru. V tomto případě očekáváme dokončení prací ve druhém pololetí příštího roku také s ohledem na klimatické podmínky, které v této oblasti nebývají příznivé a stavební sezonu mohou zkrátit,“ nastínil hejtman Martin Netolický s tím, že opravy dalších úseků budou pokračovat také v návaznosti na možnosti krajského rozpočtu.

Krásné kaktusy, nová expozice léčivek



Národní kulturní památku nad městem Králíky čeká rekonstrukce

Poutní areál Hora Matky Boží u Králík (Dolní Hedeč) s kostelem Nanebevzetí Panny Marie je od roku 2018 národní kulturní památkou. Je v majetku církve a slouží poutníkům, věřícím i široké veřejnosti jako silně duchovní místo s výjimečnou architekturou i uměleckou výzdobou. Vede k němu krásné stromořadí z Králík s křížovou cestou, které bylo vyhlášeno alejí roku 2023. Z vrcholu kopce je dechberoucí výhled do krajiny. Areál čeká v příštích dvou letech významná rekonstrukce.
„Této národní kulturní památce pomáháme z kapitoly kultury a ochrany památek na Pardubickém kraji už řadu let. Díky tomu tady vybudovali třeba nový vstup se zastřešeným zázemím a bezbariérovým vchodem. Nedávno přispěl Pardubický kraj částkou 950 tisíc korun na projektovou dokumentaci pro provedení nadcházející rekonstrukce. Proto jsem se rád přijel podívat, jak je vše připraveno,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek.
Podle duchovního správce poutního místa Karla Moravce je dokumentace hotová a bude se soutěžit dodavatel. „Doufáme, že náklady odhadnuté na 80 milionů korun o něco poklesnou. Část pokryje dotace z evropských fondů, ale část musíme sehnat z vlastních prostředků. Chtěli bychom stavět za provozu v letech 2025-2026.“
Rekonstrukce bude spočívat především ve výměně většiny střešních krytin z pozinkovaného plechu za měděný plech. Opraveny budou fasády, klášter získá nový výtah a zpřístupní se i část podkroví, která je spojena s historií internace  a také pobytu řádových sester.
Poutní areál na Hoře Matky Boží tvoří bývalý klášter servitů s konventem a ambit. Na nádvoří na umělé terase vrcholu kopce je umístěna kaple Svatých schodů a za ní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Tento uzavřený celek s nárožními věžicemi je přístupný branou se schodištěm,  které lemují  symetricky umístěné kaple Ukřižování a Oplakávání.
 
Poutní tradice zde vznikla za třicetileté války, komplex budov byl ale postaven až koncem 17. století. Poté, co byl do kostela na hlavní oltář umístěn Milostný obraz Panny Marie Sněžné, se začalo místu říkat  „Hora Matky Boží“. Vzácný obraz, který byl kopií malby z baziliky Santa Maria Maggiore v Římě, získal zakladatel kostela Tobias Jan Becker od hraběnky Putzardové ze Slatiňan u Chrudimi v době, kdy byl vychovatelem jejích vnuků. Tobias měl obraz s sebou všude, kde jako kněz působil a nabádal lidi, aby se  k němu modlili a ctili jej. Později, když obraz věnoval na Horu Matky Boží, byl dodatečně ozdoben stříbrnou tunikou, perlami a zlatým řetízkem.
O první velkou rekonstrukci areálu na Hedči se zasloužil  německý krajan Franz Jentschke, který byl podle svých slov zázračně uzdraven na přímluvu Matky Boží z Králík. V roce 1988 se začalo s přípravou oprav kapliček křížové cesty, které stojí podél aleje z města na Horu Matky Boží. O rok později se pokračovalo s opravou exteriérů kaplí. Když byly čtyři kaple hotovy, padl v listopadu 1989 komunismus. Poté pomáhala i nově zřízená nadace. Jednou z největších akcí organizovanou Franzem Jentschkem byla obnova Poutního domu, která probíhala v letech 1990 - 1993. Na financování se podíleli větší polovinou redemptoristé, zbývající část pak hradili krajané z Německa. Další rekonstrukce Poutního domu se uskutečnila v roce 2020, dům nyní slouží poutníkům i turistům a je celý bezbariérový.  TZ

  
Hrad Košumberk v Luži rozšířil zázemí pro své návštěvníky. 

Také díky podpoře Pardubického kraje ve výši 600 tisíc korun se podařilo městu, které je vlastníkem hradu, vybudovat nové sociální zařízení v prostorách bývalé konírny. O dalším postupu záchrany hradu jednal se starostou Luže Ladislavem Peterkou hejtman Martin Netolický.
 „Hrad Košumberk není jen dominantou Luže a okolí, ale také významným turistickým místem v rámci celého Pardubického kraje. Město se dlouhodobě také s přispěním krajských dotací snaží hrad nejen zachraňovat, ale také rozvíjet a rozšiřovat možnosti pro návštěvníky, a to nejen v rámci expozic. Město má zpracovaný Projekt záchrany kulturní památky hradu Košumberk zaměřený především na statické zajištění stavebních konstrukcí a konzervaci hradní zříceniny, který postupně po etapách realizuje. V rámci posledního setkání s panem starostou de facto před rokem přesně jsme se domluvili, že i s ohledem na velké množství kulturních a společenských akcí je nutné vybudovat odpovídající sociální zařízení pro návštěvníky. To bylo dlouhé roky řešeno mobilními toaletami, což i s ohledem na ráz památky nebylo vhodné. Městu jsme přispěli částkou 600 tisíc korun, což je třetina z celkového rozsahu investice, kterou jistě návštěvníci ocení,“ uvedl hejtman Martin Netolický.


Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023