ČtD 166/2024  sobota 15. června 2024 



VÝZKUM GYMNAZISTEK ZAUJAL VĚDCE Z NASA 


Ve dnech 6. 6. - 9. 6. 2024 se tým studentek (Nela Houdová, Andrea Špitálská a Štěpánka Petrová) z Gymnázia v České Třebové zúčastnil mezinárodního badatelského festivalu GLOBE Games, který se konal ve slovenském městě Svit. Svoje výzkumy představilo 31 badatelských týmů ze Slovenska a z České republiky. Program GLOBE vznikl v USA a nyní probíhá ve 127 zemích světa. 
Organizátorem GLOBE Games byla Střední odborná škola polytechnická J. A. Baťu Svit. Právě v prostorách této školy byly týmy ubytovány. Měly zde nádherný výhled na slovenské pohoří Vysoké Tatry. Hlavním účelem účasti českotřebovské delegace byla prezentace a obhajoba výzkumného projektu. Ten se zabýval vlivem nepravidelného sekání trávníků na biodiverzitu a mikroklima měst. Výzkum byl proveden v parcích v České Třebové. Studentky obhajovaly svůj projekt anglicky před odbornou porotou. Její součástí byl také vědec Peter Falcon z organizace NASA. Projekt jej velmi zaujal. Ještě další den probíral možnosti dalších výzkumů. Tým obdržel ocenění a věcné ceny z ambasády USA. 
 Pro účastníky byl v dalších dnech připraven pestrý program v podobě terénní hry v lese, besed s odborníky a volitelných workshopů. Studentky se naučily pracovat se satelitními snímky a vyzkoušely si také různé pokusy v chemických laboratořích hostitelské školy.
V sobotu se konal průvod městem a oficiální ukončení GLOBE Games 2024. Zde nastoupily společně týmy Gymnázia Česká Třebová a Střední odborné školy polytechnické J. A. Baťu. Primátorkou města Dášou Vojsovičovou a ředitelkou školy Evou Nebusovou byla oceněna dlouholetá spolupráce obou škol. 
V neděli týmy vyrazily na výlet ke Štrbskému plesu ve Vysokých Tatrách.  Potom se všichni rozjeli domů plni zážitků a nových výzkumných námětů. 
Štěpánka Petrová 6.A, Hana Grundová  VÍCE ZDE

Sekat, či nesekat trávníky? Toť otázka!

Přemýšleli jste někdy nad tím, co všechno může vyrůst v městském parku, když ho přestanete pravidelně sekat? Běžné trávníky jsou ve městech sečeny až šestkrát ročně, ale mnozí z vás si jistě povšimli, že od loňského roku máme u nás v České Třebové již několik ploch označených cedulkou „Pozor, kvetu! Nekosíme!“. Na těchto plochách se tedy trávník kosí pouze dvakrát ročně. Nesečené úseky najdete v parku Československých legií, v parku Javorka, ve stromové aleji před učilištěm a jídelnou Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana na Skalce a od letošního roku se přidala další plocha na sídlišti Lhotka. Mnozí plochy vnímají jako zkrášlení města, na jiné mohou působit neupraveně, či jim dokonce mohou připadat nepraktické. Estetika těchto úseků je věc názoru. Faktický dopad omezeného kosení trávníků na mikroklima a biodiverzitu parků se však v rámci programu GLOBE pokusil vyzkoumat badatelský tým studentek (Andrea Špitálská, Johana Nováková, Nela Houdová a Štěpánka Petrová) z Gymnázia Česká Třebová pod vedením PaedDr. Hany Grundové.

V průběhu dubna a května prováděly studentky opakovaná měření na sečených i nesečených plochách v parku Československých legií a v parku Javorka. Výzkum byl zaměřený na proměny teplot půdy v různých hloubkách půdy a na povrchu, změny v procentuálním obsahu vody v půdě a rozmanitost druhů rostlin i živočichů na dané ploše. K měření využívaly sondové i běžné teploměry, Kopeckého sondu a metodu liniového transektu pro pozorování změn biodiverzity druhů. 

Aby se vám s odborných termínů nezatočila hlava, dovolím si je jednotlivě přiblížit. Sondový teploměr je vybaven sondou, která se zasunuje do půdy a s teploměrem je spojená drátkem. Díky sondě můžeme jednoduše měřit teploty i pod povrchem půdy. Kopeckého sonda je jednostranně ostrý kovový kroužek, který se zatlačí do půdy a jeho následným vyjmutím z půdy odebereme i potřebný vzorek půdy. Liniový transekt je výzkumná metoda využívaná k zaznamenání četnosti různých druhů rostlin na určité ploše. V praxi jde o desetimetrové pásmo, které se natáhne na dané ploše a podél něj se následně zaznamenají všechny druhy nacházející se pod pásmem na každém metru.  

Celý projekt začínal s badatelskou otázkou, zda frekvence sekání trávníků dokáže ovlivnit mikroklima města a biodiverzitu vyskytujících se druhů. Počáteční hypotézou badatelské skupiny bylo, že méně časté sekání trávníků dokáže mikroklima i biodiverzitu města zlepšit. Hypotéza se nakonec potvrdila. Ze závěru výzkumu vyplývá, že nesečené plochy mnohem lépe udržovaly stabilní teplotu půdy na povrchu i pod povrchem. Sečené plochy se snadněji přehřívají a také rychleji promrzají a prochládají. Obsah vody v půdě na nesečených úsecích byl průměrně až o 5 % vyšší než na plochách sečených. Na nesečených plochách se pravidelně vyskytovalo mnohem větší množství druhů rostlin a vícero druhů živočichů. Studentky také zaznamenaly na nesečených plochách spoustu druhů rostlin, které začínají v krajině být spíše ojedinělé. V parku Československých legií se jim na nesečené ploše dokonce podařilo zpozorovat pačmeláka cizopasného, který je v Evropě zařazen na Červeném seznamu ohrožených druhů. Bez dalších sporů tedy můžeme říct, že nefrekventované sekání trávníků pouze dvakrát ročně je vskutku více než prospěšné pro zdraví městské fauny a flóry i pro mikroklima. 

Johana Nováková 6.A Gymnázium Česká Třebová 

 


Téma: Gymnastika v České Třebové

Školní sportovní klub Česká Třebová. Po rozkliknutí webových stránek se mi zobrazí fotografie usměvavých dětí a moto „Pohyb je radost…“
Bohužel toto však neplatí pro Gymnastiku. Resp. pohyb radost být může, ale v tomto sportu NESTAČÍ. Dcera (ročník 2018) začala tento sportovní kroužek navštěvovat minulý rok v říjnu. Trénink 2x týdně po 1,5 hodině. Ani jedinkrát mi neřekla, že by se ji na hodinu nechtělo, nebo že by ji to tam nebavilo. Naopak byla ze cvičení nadšená a vždy vyprávěla, co vše na kroužku dělaly, ukazovala, co nového se naučily a co mají trénovat. Ve čtvrtek 13.6. před poslední hodinou v letošním roce mi přišla trenérka oznámit, že se dcera moc nikam neposouvá. To ve stručnosti znamenalo: na příští rok s ní nepočítáme.
Při mé zmínce, že ji kroužek baví a dělá ho ráda, mi bylo řečeno, že je bázlivá a že potřebují holčičky, které budou jezdit na závody. Na to, aby mohly kroužek navštěvovat děti, které sport pouze baví, ale nevyčnívají svou genialitou nebo předpoklady vyhrávat zlaté medaile (moje slova), nemají prý kapacitu trenérek.
Jako opravdu velmi neprofesionální však beru to, že toto bylo řečeno před dcerou, která vše slyšela! Toto jednání se mi natolik nelíbilo, že jsme na poslední hodinu už nešly. První, co mi po pár krocích dcerka s brekem řekla bylo : „Mami, paní trenérka říkala, že se nesnažím, ale já jsem se snažila. Takže už tam nemůžu chodit?“
Tento článek sepisuji hlavně proto, aby rodiče, kteří chtějí dát děti na gymnastiku v České Třebové zvážili, jestli jejich děti jsou dostatečně pohybově nadané, aby mohly provozovat tento sport. Případně počítat s tím, že to není sport pro všechny.
My jsme tehdy nastupovaly s tím, že si měsíc dcerka gymnastiku zkusí a řekneme si obě strany, jak to vidíme. Že mi někdo řekne po roce, že už ji tam nechtějí, jsem tedy nečekala. Samozřejmě děkuji, že mohla dcera alespoň jednu sezónu gymnastiku navštěvovat. Za mě ji to posunulo hodně dopředu, ačkoli asi ne tolik, kolik bylo potřeba. A zároveň jsem ráda, že za paní Martínkové, ke které jsem osm let chodila já, takové selekce nebyly.
Nepíšu to jako máma, co si myslí, že má výjimečné děti, ale jako máma, co podporuje své dcery v pohybu a v radosti z něho. A jako máma, co nesouhlasí s tím, aby se řešily takové věci před dětmi. Jiřina Dlouhá
PS: kdyby byl v našem městě někdo ochotný vést kroužek gymnastiky, bez cíle být ten nejlepší oddíl, myslím, že by měl spoustu malých zájemkyň :-)

Týden sportu 2024 - programový buletin

Dne 11. června byl zveřejněn buletin s programem Týdne sportu, který dáváme k dispozici ve formátu pdf ke stažení ZDE
protože byl zveřejněn se zpožděním,  zařazujeme jej do programové nabídky na měsíc červen až nyní dodatečně.

Připomeňme nedávno dokončená videa:


Letečtí modeláři v Domě dětí a mládeže

Letecké modelářství má v ČR velkou tradici, a proto DDM Kamarád vypisuje nabídku na doplnění do stávajících modelářských kroužků v budově Paleta. Letecký modelář 1 a Letecký modelář 2 se konají pondělí a středa, vždy 15:45 - 18:45 hodin. Přihlásit se mohou zájemci od 6 do 99 let. Zápisné 1 500 Kč z toho je možné čerpat až polovinu na materiál.
Mladí modeláři mají možnost se naučit formou neformálního vzdělávání, manuální zručnosti, osvojí si základy řezání, broušení, lepení, lakování a také čtení plánků a práci podle výkresové dokumentace, seznámí se se základy aerodynamiky, meteorologie, programování 3D tisku a mnoho dalšího. Letecké modelářství není jenom práce v dílně, ale i létání s modely při tréninku a na soutěžích, které nabízí jedinečnou možnost pohybu v přírodě, na čerstvém vzduchu, v kolektivu přátel, kteří mají společný zájem.
Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

Pardubický kraj je českým lídrem v projektech energetických úspor.
Celkem ušetří více než 700 milionů korun

Pardubický kraj nyní spouští nový energeticky úsporný projekt.  Modernizace energetického hospodářství v devíti školách a jednom zdravotnickém zařízení se kraji vrátí z budoucích úspor energie. Významnou část budou tvořit úspory z fotovoltaiky v sedmi areálech. Díky modernímu energeticky úspornému osvětlení se zlepší i kvalita vnitřního prostředí zaměstnanců, studentů či pacientů. Projekt bude mít na starost společnost ENESA z ČEZ ESCO. Pardubický kraj je množstvím EPC projektů a objemem úspor českým lídrem. Celková úspora všech projektů realizovaných v kraji dosahuje 706 milionů korun. EPC snížily emise CO2 celkově o 141 800 tun CO2
„Pardubický kraj byl jedním z prvních, který v Česku spustil projekt energetických úspor formou EPC a stále jsme v tomto ohledu podle informací společnosti ČEZ mezi kraji absolutním lídrem. Protože máme s těmito projekty velmi pozitivní zkušenosti, rozhodli jsme se pustit do dalšího projektu opět ve spolupráci se společností ENESA z ČEZ ESCO. EPC kraji zaručí úspory bez nutnosti počáteční investice, navíc s jasnou garancí výsledku. Šetříme tím veřejné prostředky, modernizujeme budovy kraje a přispíváme k lepšímu životnímu prostředí. Nový projekt je výjimečný výkonem fotovoltaických elektráren, které využívají bateriová úložiště, a navíc navazuje na předchozí energeticky úsporné modernizace, které nám už od roku 2006 přinášejí souhrnnou úsporu nákladů na energie v celkové hodnotě přes 700 milionů korun,“ vysvětluje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Nově spouštěný projekt zahrnuje budovy Odborného léčebného ústavu v Žamberku, a také tamní gymnázium, střední a základní školu. Modernizací projdou i školské objekty v Letohradě, Lanškrouně, České Třebové a Ústí nad Orlicí.
Největší investici si vyžádá výměna starých plynových kotlů za výkonné kondenzační kotle a výstavba fotovoltaických elektráren v sedmi objektech či areálech s celkovým výkonem 1,2 MWp.  Dojde také k výměně 8 000 stávajících svítidel za moderní a energeticky úsporné LED. Počítá se i s opatřeními, která přinesou snížení spotřeby vody o skoro 3 000 m3 ročně. Projekt také snižuje roční emise CO2 o 1 367 tun.
„Máme za sebou úspěšné EPC projekty v mnoha regionech, nicméně Pardubický kraj je v tomto ohledu skutečným průkopníkem a inspirací pro ostatní. První projekt jsme tu realizovali téměř před dvaceti lety, díky rekonstrukci vytápění a osvětlení jsme už tehdy kraji šetřili miliony korun ročně. Od počátku se do EPC zapojily desítky škol nebo ústavy sociální péče. Jsem rád, že můžeme ve spolupráci pokračovat a pomáhat s další modernizací, a šetřit tak životní prostředí i rozpočtové výdaje kraje. Pardubický kraj nastoluje v celé zemi trend, který postupně přebírají i další české regiony,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.
Energeticky úsporné projekty řešené metodou EPC, kdy dodavatel smluvně ručí za výši úspor, realizují v Pardubickém kraji již téměř dvě desetiletí. První soubor budov vysoutěžil kraj jako zadavatel v roce 2006. V objemu úspor i počtu vysoutěžených EPC projektů je Pardubický kraj nejlepším v celém Česku s celkovou garancí úspor přes 700 milionů korun. Ve srovnání s jinými regiony Česka je Pardubický kraj lídrem. Celkové úspory v projektech, kdy zadavatelem je krajský úřad, činí například v Moravskoslezském kraji zhruba 200 milionů korun, v hlavním městě asi 150 milionů korun.
„Dosažená úspora bývá navíc často ještě větší než garantovaná. Kromě zaručené úspory je důležité i zvýšení hodnoty našich objektů díky modernizaci a inovacím. V minulých letech jsme například do škol instalovali počítačově řízený systém regulace teplot v jednotlivých místnostech, což zajišťuje optimální teplotu v místnostech podle jejich obsazenosti a počasí. Výrazně tak omezujeme plýtvání a šetříme náklady,“ připomíná hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Součástí nynějšího projektu je i energeticky management, který umí ušetřit dalších 5 procent nákladů na energie. Kromě dohledu dokáže upozornit i na místa s dalším potenciálem úspor.
„Mám radost, že se nám podařilo uspět v náročném výběrovém řízení a že můžeme uplatnit naše bohaté zkušenosti s EPC v Pardubickém kraji. EPC od ENESA zpravidla šetří ještě nad rámec garantované částky i po skončení smlouvy, výhody pro kraj tak mohou být ještě vyšší. Všechny naše projekty navíc energiemi šetří až do konce životnosti zařízení, které instalujeme,“ říká Pavol Fraňo, generální ředitel ENESA.
Práce na EPC začnou na podzim 2024, konec realizace energeticky úsporných opatření je plánován na prosinec 2025.
Nový projekt v číslech: (před verifikací)
Garantovaná roční úspora nákladů na energie:             12,6 mil. korun bez DPH v cenách ref. roku
Délka poskytování garance úspor:                               12 let (2026–2037)
Garantovaná úspora celkem:                                       151 mil. korun bez DPH
Počet objektů/areálů:                                                  10
Roční garantovaná úspora v technických  jednotkách:
•              Elektrická energie                                       1 591 MWh
•           Voda                                                             2 867 m3
•           Roční ekvivalent emisí CO2:                          1 367 tun

  

ý.


Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

Pozvánka na vernisáž letní výstavy v městském muzeu