ČtD 167/2024  neděle 16. června 2024 


Nové video Českotřebovského deníku: Běh na Kozlovský kopec

V sobotu 15. června se v rámci Iscarex poháru 2024 běžel již 33. ročník běhu na Kozlovský kopec. V Závodě s délkou 5400 metrů a převýšením 250 metrů startovalo 93 běžců od juniorů po seniorské kategorie. Nejmladšímu závodníkovi bylo 15 let nejstaršímu Jindřichu Bielčikovi z Lichkova pak čtyřiaosmdesát. Závod proběhl bez rušivých jevů nebo zranění, pořadatelé nemuseli řešit žádné protesty. Bylo příjemné slunečné počasí, jen chvílemi mírně foukalo. Rekordy závodu zůstaly nepřekonány.
V cíli závodu na Kozlovském kopci letos bylo pro mnohé překvapením znovuotevření chaty Maxe Švabinského, i když zatím jen v podobě fungující srubové přístavby. Vítězů měl závod více, podle vypsaných kategorií. Nejrychlejším závodníkem v cíli byl Lukáš Havlík z klubu Hvězda Pardubice, který trať závodu uběhl za 19:04. Nejrychlejší závodník v dresu Iscarexu Jan Šimůnek doběhl na čtvrtém místě. Nejrychlejší žena byla Adéla Vetchá,(Iscarex) v cílovém čase 20:42 a to s velkým náskokem. Průběh závodu je na videu. Výsledky jsou uveřejněny na webu Iscarex.cz ZDE . Vyhlášení výsledku se tradičně konalo v místě startu u budovy VDA.  Odkaz na video je ZDE

Reakce na článek Pár řádek o gymnastice od paní J. Dlouhé

Bezesporné je, že jsme sportovní oddíl, tzn. vykonávající pohybovou aktivitu směřovanou k výkonu a závodění podle daných pravidel (tak jako jiné sportovní kluby v České Třebové) a k tomu je potřeba vybrat děti, které mají předpoklady vhodné pro sportovní gymnastiku, protože tento sport je specifický a náročný. Někdy trenérky vidí u dítěte předpoklady pro gymnastiku hned po prvním tréninku, jindy je nutný delší časový prostor, než se ujistíme, jak má dítě rozvinuté pohybové schopnosti, schopnost učit se gymnastickým dovednostem, projevit odvahu, píli, cílevědomost, překonávat překážky atd. Opravdu to není sport pro každého. Rodiče nových dětí, které mají zájem o gymnastiku jsme s touto skutečností před 1. tréninkem emailem nebo osobně informovaly. Sportovní gymnastika je náročný sport jak pro dítě, tak pro trenéra.  V případě, že v tomto sportu závodíme, je nutné trénink časově naplánovat tak, aby si malý sportovec osvojil potřebné gymnastické dovednosti a naučil cvičební prvky a sestavy v dané věkové kategorii. Proto je nutné s tímto sportem začít ve velmi brzkém věku a k tomu slouží přípravka pro malé děti, kde během roku zjistíme, jestli je pro ně gymnastika opravdu vhodným sportem. Pokud dítě zjistí, že gymnastika je nad jeho síly, dříve nebo později samo dá přednost jinému sportu, případně se trenérka s rodičem domluví a doporučí vhodnější pohybovou aktivitu.
Rády bychom měly velkou členskou základnu jako jiné sportovní kluby v České Třebové a nabízely i formu rekreační gymnastiky dětem (třeba i jako doplněk k jinému sportu), pro které je sportovní gymnastika velmi náročná, ale k tomu nám chybí trenéři. Dvě trenérky a dvě instruktorky se věnují tomuto sportu ve volném čase po práci 3x týdně, aby mohly rozvíjet a připravovat děti na závody. Ideální počet dětí v gymnastické skupině na 1 trenérku je cca 6 – 8. Není to práce jen v tělocvičně, ale i příprava na tréninky, sportovní soustředění, opakující se proškolování se na rozhodčí, nastudování závodního programu a skládání sestav, sebevzdělávání se, protože i metodika gymnastiky není jednoduchá. Ale my to vše děláme moc rády. Jsme také vděčné za všechny rodiče ochotné nám pomáhat nejen s přípravou a úklidem nářadí v tělocvičně před a po každém tréninku, protože pak je více času i sil na samotný trénink. V České Třebové je mnoho bývalých gymnastek, které by mohly absolvovat trenérskou školu a připojit se do našeho týmu a třeba i vést ve svém volném čase kroužek gymnastiky pro děti, které nemají zájem závodit, ale mají zájem o všestrannou pohybovou průpravu. Bohužel se nikdo takový nenašel i přesto, že jsme veřejnost oslovily.
Situace, která vznikla komunikací trenérky s rodičem, jak popisuje J. Dlouhá, nás mrzí. Je těžké individuálně oznamovat negativní zprávy, o to více v tak krátkém čase před tréninkem nebo po tréninku, když rodič přivádí nebo odvádí dítě, během tréninku se zase trenérka věnuje dětem. V budoucnu si vymezíme více času a prostoru pro komunikaci s rodiči.
Za trenérský tým SG: Dagmar Havránková, Martina Dosedělová, Barbora Šedivá, Petra Kolářová.

Letečtí modeláři v Domě dětí a mládeže

Letecké modelářství má v ČR velkou tradici, a proto DDM Kamarád vypisuje nabídku na doplnění do stávajících modelářských kroužků v budově Paleta. Letecký modelář 1 a Letecký modelář 2 se konají pondělí a středa, vždy 15:45 - 18:45 hodin. Přihlásit se mohou zájemci od 6 do 99 let. Zápisné 1 500 Kč z toho je možné čerpat až polovinu na materiál.
Mladí modeláři mají možnost se naučit formou neformálního vzdělávání, manuální zručnosti, osvojí si základy řezání, broušení, lepení, lakování a také čtení plánků a práci podle výkresové dokumentace, seznámí se se základy aerodynamiky, meteorologie, programování 3D tisku a mnoho dalšího. Letecké modelářství není jenom práce v dílně, ale i létání s modely při tréninku a na soutěžích, které nabízí jedinečnou možnost pohybu v přírodě, na čerstvém vzduchu, v kolektivu přátel, kteří mají společný zájem.
Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

Sekat, či nesekat trávníky? Toť otázka!

K článkům na uvedené téma jsem získal během soboty několik ohlasů.  Především upozorňovaly, že zdůvodnění proč trávníky nesekat  je popsáno pouze z jednoho hlediska a ono jich je  určitě víc.   Mohu připomenout, že odbor životního prostředí ne tak dávno rozesílal majitelům pozemků, kteří nesekají výhružné dopisy a zase zde byl pouze jednostranně zdůrazňován  boj proti zaplevelení krajiny. Jsou také problémy alergiků, na nesekaných  zelených plochách v intravilánu nejde sbírat psí hovínka. A estetické hledisko je jednoznačné. Na intenzivně pěstovaných  plochách se trávníky sekají (a zalévají), tedy u nás na náměstí Jana Pernera nebo v Litomyšli na Klášterních zahradách a nejen tam.  Doma jsme opravdu zahradu sekali jen cca 3x za rok a sušili seno pro králíky. To dnes už ve městě téměř nikdo nedělá. Na ne tak dávno nesekaných "trávnících"  v parku na Zámostí se dařilo křídlatce a bolševníku. Těžko dětem vysvětlovat že kopřivy jsou užitečné, když je do takové zelené plochy nemůžete pustit. Problému myslím rozumím, ale je třeba opravdu dobře volit, kde to sekání omezíme a musíme i tak řešit a sledovat co tam skutečně roste. Konkrétně mám připomínku k nesekání trávníku v Parku Legií, který je v centru (a po postavení památníků také pietním místem) a zde by měl být trávník zejména pro lidi či děti. Prošel jsem nedávno rozlehlé Smetanovy sady v Olomouci a posekáno bylo v polovině května všude, na trávnících relaxovaly skupiny lidí na zemi i na lehátkách...  Myslím také že v okolí města je těch nesekaných a málo sekaných ploch spousta a těch několik malých vybraných pozemků tak velký vliv mít nebude. Aktuální termíny sekání zelených ploch ve městě by mohly být veřejně známé, např. přes mapovou aplikaci Marushka. Každý rok je jiný, někdy tráva roste, jindy ne.... Rozhodnutí nesekat znamená také úsporu a bylo by to dobře i doložit. Protože (bohužel) položka "sekání trávy" je těžko zkontrolovatelná. Pokud vím, tak se tato práce platila a odbor životního prostředí to vlastně nekontroloval. Platí to ale nejen u nás, ale i v jiných městech, ale nebudu žalovat.... (mm)

Elektronická aukce stavebních pozemků v Ústí nad Orlicí

Chcete si postavit rodinný dům v Ústí nad Orlicí a hledáte pozemek? Město formou elektronické aukce nabízí v současné době celkem 23 pozemků v lokalitě Nová Dukla, a to na webových stránkách zřízených pro elektronické aukce města https://aukce.muuo.cz/. Termín pro registraci a složení jistoty byl stanoven na 24. června 2024 do 17:00 hodin, samotná dražba bude probíhat dne 26. 6. 2024 od 08:00 do 17:00 hodin. Město v této lokalitě buduje novou technickou infrastrukturu: komunikace, chodníky nebo veřejné osvětlení. Pozemky proto budou k dispozici nejdříve během příštího roku. 

Týden sportu 2024 - programový buletin

Dne 11. června byl zveřejněn buletin s programem Týdne sportu, který dáváme k dispozici ve formátu pdf ke stažení ZDE
protože byl zveřejněn se zpožděním,  zařazujeme jej do programové nabídky na měsíc červen až nyní dodatečně.

Připomeňme nedávno dokončená videa:


Společnost Agile chystá stavbu nové nákupní galerie v Ústí  nad Orlicí 

Vyroste u Cihlářské ulice pod Tescem  v zatím nevyužitém prostoru, tak jak uvádíme na plánku. Část pozemků již měla společnost Agile ve svém vlastnictví, další potřebné pozemky odkupuje nyní  od města Ústí nad Orlicí. Právě na červnovém jednání ústeckého zastupitelstva bude odkoupení potřebných pozemků projednáváno. Trend je obecně takový, obdobné nákupní galerie  rostou i jinde, zpravidla u hypermarketů jako jejich doplněk. Je to poslední rána obchodům v centrech měst, které se dosud udržely. V České Třebové, se nyní vše chystá k letnímu zahájení obchodní činnosti v přístavbě stávající galerie (mm)

Pardubický kraj je českým lídrem v projektech energetických úspor.
Celkem ušetří více než 700 milionů korun

Pardubický kraj nyní spouští nový energeticky úsporný projekt.  Modernizace energetického hospodářství v devíti školách a jednom zdravotnickém zařízení se kraji vrátí z budoucích úspor energie. Významnou část budou tvořit úspory z fotovoltaiky v sedmi areálech. Díky modernímu energeticky úspornému osvětlení se zlepší i kvalita vnitřního prostředí zaměstnanců, studentů či pacientů. Projekt bude mít na starost společnost ENESA z ČEZ ESCO. Pardubický kraj je množstvím EPC projektů a objemem úspor českým lídrem. Celková úspora všech projektů realizovaných v kraji dosahuje 706 milionů korun. EPC snížily emise CO2 celkově o 141 800 tun CO2
„Pardubický kraj byl jedním z prvních, který v Česku spustil projekt energetických úspor formou EPC a stále jsme v tomto ohledu podle informací společnosti ČEZ mezi kraji absolutním lídrem. Protože máme s těmito projekty velmi pozitivní zkušenosti, rozhodli jsme se pustit do dalšího projektu opět ve spolupráci se společností ENESA z ČEZ ESCO. EPC kraji zaručí úspory bez nutnosti počáteční investice, navíc s jasnou garancí výsledku. Šetříme tím veřejné prostředky, modernizujeme budovy kraje a přispíváme k lepšímu životnímu prostředí. Nový projekt je výjimečný výkonem fotovoltaických elektráren, které využívají bateriová úložiště, a navíc navazuje na předchozí energeticky úsporné modernizace, které nám už od roku 2006 přinášejí souhrnnou úsporu nákladů na energie v celkové hodnotě přes 700 milionů korun,“ vysvětluje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Nově spouštěný projekt zahrnuje budovy Odborného léčebného ústavu v Žamberku, a také tamní gymnázium, střední a základní školu. Modernizací projdou i školské objekty v Letohradě, Lanškrouně, České Třebové a Ústí nad Orlicí.
Největší investici si vyžádá výměna starých plynových kotlů za výkonné kondenzační kotle a výstavba fotovoltaických elektráren v sedmi objektech či areálech s celkovým výkonem 1,2 MWp.  Dojde také k výměně 8 000 stávajících svítidel za moderní a energeticky úsporné LED. Počítá se i s opatřeními, která přinesou snížení spotřeby vody o skoro 3 000 m3 ročně. Projekt také snižuje roční emise CO2 o 1 367 tun.
„Máme za sebou úspěšné EPC projekty v mnoha regionech, nicméně Pardubický kraj je v tomto ohledu skutečným průkopníkem a inspirací pro ostatní. První projekt jsme tu realizovali téměř před dvaceti lety, díky rekonstrukci vytápění a osvětlení jsme už tehdy kraji šetřili miliony korun ročně. Od počátku se do EPC zapojily desítky škol nebo ústavy sociální péče. Jsem rád, že můžeme ve spolupráci pokračovat a pomáhat s další modernizací, a šetřit tak životní prostředí i rozpočtové výdaje kraje. Pardubický kraj nastoluje v celé zemi trend, který postupně přebírají i další české regiony,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.
Energeticky úsporné projekty řešené metodou EPC, kdy dodavatel smluvně ručí za výši úspor, realizují v Pardubickém kraji již téměř dvě desetiletí. První soubor budov vysoutěžil kraj jako zadavatel v roce 2006. V objemu úspor i počtu vysoutěžených EPC projektů je Pardubický kraj nejlepším v celém Česku s celkovou garancí úspor přes 700 milionů korun. Ve srovnání s jinými regiony Česka je Pardubický kraj lídrem. Celkové úspory v projektech, kdy zadavatelem je krajský úřad, činí například v Moravskoslezském kraji zhruba 200 milionů korun, v hlavním městě asi 150 milionů korun.
„Dosažená úspora bývá navíc často ještě větší než garantovaná. Kromě zaručené úspory je důležité i zvýšení hodnoty našich objektů díky modernizaci a inovacím. V minulých letech jsme například do škol instalovali počítačově řízený systém regulace teplot v jednotlivých místnostech, což zajišťuje optimální teplotu v místnostech podle jejich obsazenosti a počasí. Výrazně tak omezujeme plýtvání a šetříme náklady,“ připomíná hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Součástí nynějšího projektu je i energeticky management, který umí ušetřit dalších 5 procent nákladů na energie. Kromě dohledu dokáže upozornit i na místa s dalším potenciálem úspor.
„Mám radost, že se nám podařilo uspět v náročném výběrovém řízení a že můžeme uplatnit naše bohaté zkušenosti s EPC v Pardubickém kraji. EPC od ENESA zpravidla šetří ještě nad rámec garantované částky i po skončení smlouvy, výhody pro kraj tak mohou být ještě vyšší. Všechny naše projekty navíc energiemi šetří až do konce životnosti zařízení, které instalujeme,“ říká Pavol Fraňo, generální ředitel ENESA.
Práce na EPC začnou na podzim 2024, konec realizace energeticky úsporných opatření je plánován na prosinec 2025.
Nový projekt v číslech: (před verifikací)
Garantovaná roční úspora nákladů na energie:             12,6 mil. korun bez DPH v cenách ref. roku
Délka poskytování garance úspor:                               12 let (2026–2037)
Garantovaná úspora celkem:                                       151 mil. korun bez DPH
Počet objektů/areálů:                                                  10
Roční garantovaná úspora v technických  jednotkách:
•              Elektrická energie                                       1 591 MWh
•           Voda                                                             2 867 m3
•           Roční ekvivalent emisí CO2:                          1 367 tun

  

Ještě letos bude hotová nová cyklostezka mezi Lanškrounem a Lukovou. Minulý týden firma převzala staveniště. Svazek obcí Lanškrounsko na cyklostezku dostal dotaci z EU, která pokryje 85 procent nákladů. V minulém týdnu proběhlo oficiální předání staveniště, hotovo má být do konce roku.

Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

Pozvánka na vernisáž letní výstavy v městském muzeu