ČtD 168/2024  pondělí 17. června 2024 


Běh na Kozlovský kopec má již 33 letou historii

Letos se běželo na Kozlovský kopec po třiatřicáté, závod má dlouhou tradici a slavnou minulost, býval totiž také zařazen do seriálu Českého poháru v bězích do vrchu.  Největší účast je zaznamenána před 11 lety v roce 2013, kdy bylo na startu 151 závodníků.
Dnes již takový počet  dosažen není, letos jich bylo "jenom" 93, ale  zájem závodníků o tento běh je stále velký a termín dobře zapadá do kalendáře obdobných závodů do vrchu.  Má dobrý a sehraný pořadatelský tým, rychlé vyhodnocení výsledků a možnost porovnání s předchozími ročníky závodu.. Zatím mám na videu tři poslední ročníky závodu. K tomu přidávám z videoarchivu také  další události se vztahem k Iscarex poháru v minulých letech.
Závod v běhu na Kozlovský kopec se poprvé uskutečnil v červnu roku 1992 za účasti pouhých 17 závodníků. Běželo se tehdy na jiné trati se startem na Novém náměstí. Od té doby se závod konal každoročně, ani v době covidu nebyl vynechán. Atletický klub Iscarex je pořadatelem od svého vzniku v roce 1998.

Krajský fotbalový přebor skončil. Horní Ředice mistrem kraje

Teprve poslední kolo rozhodlo o tom, kdo bude mistrem Pardubického kraje. Rozhodující utkání v Horních Ředicích v sobotu podvečer sledovalo 325 diváků a vidělo heroický výkon domácího celku, který dokázal porazit silné Svitavy 4 : 0 po poločase 2 : 0.  Do úpravy tabulky je ještě  třeba započítat vítězství Lanškrouna v Bohdanči 0 : 5.   Tabulku uvádím  po kompletním dokončení soutěže níže.
Z ní vyplývá, že FK Česká Třebová je na 4. místě s 60 body. Můžeme dodatečně spekulovat, jak by to bylo, kdybychom v závěru body neztráceli. Prohra v Chocni a domácí remíza s Holicemi  nám vzala celkem 5 bodů. A tak bychom se dostali na bodový zisk mistra Horní Ředice a skóre bychom museli mít díky těmto ziskům teoreticky lepší.  Možnost vyhrát krajský přebor tu tedy byla, ale kdyby se nepočítá. I tak byli fanoušci českotřebovského fotbalu potěšeni zlepšenou hrou týmu, který opustil klidné vody ve středu tabulky ve snaze dosáhnout lepšího umístění. To se jistě podařilo a patři tedy za zlepšení celému týmu poděkovat. Na podzim budou další boje a co když bude zlepšená hra pokračovat. Smutní musí být zejména ve Svitavách, kde přišli  hned najednou o dvojí možnost získat titul. Jednak v posledním kole se připravili o titul krajského mistra a předtím 6, června v Pardubicích  přenechali krajský pohár Hejtmana FK Česká Třebová. To je další deviza třebovského týmu v této fotbalové sezóně 2023/2024.
Závěrečná tabulka krajského fotbalového přeboru 2023/2024

Od konce května má Občanská poradna působící při Oblastní charité Ústí nad Orlicí otevřeno druhé kontaktní místo v České Třebové, které se nachází na adrese Semanínská 2084 (v prostorách neziskové organizace Naděje). Přístupné je každé sudé pondělí v čase 13:00 až 15:00 a na konzultaci je vhodné se předem objednat. I nadále zůstává otevřeno kontaktní místo s adresou Na Splavě 82 a to každé pondělí v čase 9:00 až 12:00.

Letečtí modeláři v Domě dětí a mládeže

Letecké modelářství má v ČR velkou tradici, a proto DDM Kamarád vypisuje nabídku na doplnění do stávajících modelářských kroužků v budově Paleta. Letecký modelář 1 a Letecký modelář 2 se konají pondělí a středa, vždy 15:45 - 18:45 hodin. Přihlásit se mohou zájemci od 6 do 99 let. Zápisné 1 500 Kč z toho je možné čerpat až polovinu na materiál.
Mladí modeláři mají možnost se naučit formou neformálního vzdělávání, manuální zručnosti, osvojí si základy řezání, broušení, lepení, lakování a také čtení plánků a práci podle výkresové dokumentace, seznámí se se základy aerodynamiky, meteorologie, programování 3D tisku a mnoho dalšího. Letecké modelářství není jenom práce v dílně, ale i létání s modely při tréninku a na soutěžích, které nabízí jedinečnou možnost pohybu v přírodě, na čerstvém vzduchu, v kolektivu přátel, kteří mají společný zájem.
Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

Ve druhé polovině letošního roku společnost ČEZ Distribuce zahájí práce na unifikaci v České Třebové.
Ke zvýšení spolehlivosti a kapacity distribuční sítě dojde během let 2024 – 2027 v České Třebové. Ve městě proběhne plánovaná unifikace. V rámci stavby dojde k přechodu z napěťové hladiny 6 kV na napěťovou hladinu 35 kV v souladu s harmonogramem sjednocování napěťových hladin v distribuční soustavě. Práce budou zahájeny v polovině letošního roku a hotovo by mělo být v roce 2027. Stavba je rozdělena do tří etap. Celkem bude položeno 15 km kabelového vedení vysokého napětí a rekonstrukcí projde 37 trafostanic. Na tuto stavbu navazují další stavby ČEZ Distribuce, a.s. spojené s modernizací železničního uzlu Česká Třebová.
Celkové náklady na rekonstrukci dosáhnou 214 milionů korun.

Opakované výběrové řízení  na funkci jednatele společnosti  TEZA

První výběrové řízení vyhlášené v jarním období nebylo úspěšné, proto se vspolečnost Teza a její zřizovatel vyhlašují řízení opakované. Podmínky pro uchazeče jsou uvedeny na webu města Česká Třebová, termín odevzdání  žádostí je stanoven na 16. září 2024.  V praxi to ovšem znamená, že po odchodu dosavadního jednatele společnosti  z funkce k 1.7. 2024  bude řízením společnosti Teza pověřen pracovník z managementu společnosti.

Dotace města na restaurování kostelních lavic
Rada města schválila poskytnutí účelové individuální dotace pro Římskokatolickou farnost  Česká třebováí  na „Restaurování kostelních lavic 2. etapa" ve výši 250 000 Kč. 
Rada města doporučila Zastupitelstvu města schválit poskytnutí účelové individuální dotace žadateli ŘKF Česká Třebová na opravu střechy stodoly v areálu děkanství Česká Třebová v upravené výši 100.000 Kč. 

Kryt CO v Alešově ulici bude sloužit skautům 

 Rada města schválila záměr výpůjčky nebytových prostor v objektu čp. 135 (krytu) na Alešově ulici v České Třebové spolku Junák - český skaut, středisko Javor Česká Třebová, z.s. za účelem uskladnění materiálu k jeho činnosti (tábory, akce) od 01.06.2024 na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou 1 měsíc. Vypůjčitel bude hradit náklady na elektrickou energii a dále drobné opravy. Vypůjčitel dostal za úkol  zajistit nejméně dvakrát ročně (nejpozději k 30.06. a k 30.10.) posečení přiléhajících pozemků včetně mulčování nebo odvozu posekané trávy. Dosud byl tento objekt pronajat za malý nájem pro zkoušení hudební skupině, po výpovědi se našel nový vhodný uživatel, který bude mít objekt ve výpůjčce, nájemné hradit nebude.

Další přímé zadání zakázky

Rada města schválila přímé zadání veřejné zakázky malého rozsahu „Servisní práce rolby zimního stadionu v České Třebové“ a .uzavření smluvního vztahu se zhotovitelem ICETECHNIK.CZ s.r.o. Hostín u Vojkovic za cenu ve výši 352.106,80 Kč bez DPH

Smluvní pokuta nebude prominuta
Rada města na základě žádosti zhotovitele nesouhlasí s prominutím smluvní pokuty v rámci investiční akce "Přístavba kavárny a šatny objektu Malá scéna, Česká Třebová".

Návratná finanční výpomoc pro NADĚJI

Rada města doporučila svým usnesením  z 3. června  zastupitelstvu města schválit poskytnutí návratné finanční výpomoci NADĚJI, se sídlem K Brance 11/19e, 155 00 Praha 5 - Stodůlky a uzavřít smlouvu o poskytnutí návratné finanční výpomoci. Návratná finanční výpomoc ve výši 11 milionů Kč se poskytuje na realizaci projektu „Modernizace nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Naděje Česká Třebová“.Podstatou této výpomoci je umožnit realizaci záměru, neboť profinancování dotace bude provedeno až po dokončení  stavebních úprav a to v plné 100% výši.

Dřevostavba ve sportovním areálu ve Svinné  do pronájmu pro hasiče
Rada města schválila3. června  záměr pronájmu zázemí sportovního areálu ve Svinné, tedy dřevostavby čp. 72 za účelem provozování kulturních, společenských a sportovních akcí a provozování stánkového prodeje SH ČMS-Sboru dobrovolných hasičů Svinná od 01.08.2024 za cenu minimálně 500 Kč/rok.

Obdivuhodný nárůst výkonů českotřebovského nákladního dopravce Retrack Czech

Podle dále uvedené tabulky je nyní českotřebovský nákladní dopravce Retrack Czech, sídlící v České Třebové v Matyášově ulici v areálu překladiště podle výkonu za prvních  měsíců letošního roku 2024  uveden jako sedmy největši dopravce v nákladní železnični dopravě  na  síti Správy železnic. Jde o společnost založenou v září roku 2020, kdy tedy začínala z nuly. pro zajímavost ještě uvedu že na síti železnic v České republice působí celkem 36 společností, které se zabývají nákladní dopravou. 

Velká zakázka pro Eko Bi na modernizaci veřejného osvětlení 

Rada města schválila  zadání veřejné zakázky na stavební práce „VO Česká Třebová – NPO 2023“ a uzavření smluvního vztahu s dodavatelem Eko Bi s r.o. za nejvýše přípustnou cenu ve výši 6 735 498,62 Kč s DPH.
Z příloh, které jsou součásti smlouvy o dílo, nedávno publikované s registru smluv, se podařilo zjistit, že zakázka se týká dvou velkých lokalit města. Jde zejména o lokalitu Semanínská ulice + Borek, dále o oblast od ulice Táborské  oblast po sídliště Lhotka západně od hlavní silnice I/14 v uvedeném úseku včetně oblasti za železniční tratí  od konce města (v ul. Pod Březinou až po sídliště a rodinné  domy  Pod Jelenicí (ted vlastně po Litomyšlskou silnici. Mapové podklady pro grafické znázornění rozsahu modernizace VO se mi podařilo získat a budou tedy v Českotřebovském deníku publikovány.  Termín ukončení plnění této zakázky je 31.12. 2024. 

Týden sportu 2024 - programový buletin

Dne 11. června byl zveřejněn buletin s programem Týdne sportu, který dáváme k dispozici ve formátu pdf ke stažení ZDE
protože byl zveřejněn se zpožděním,  zařazujeme jej do programové nabídky na měsíc červen až nyní dodatečně.

Připomeňme nedávno dokončená videa:


V Nekoři slavili hasiči 150 let od založení sboru 

Byl u toho naturalizovaný nekořský občan a nadšenec, ovšem též třebovský (parnický) rodák Pavel Langhans, který nejen fotografoval, ale také kreslil a s hasiči úzce spolupracoval. Právě výsledky této spolupráce  si můžeme prohlédnout, Jsou to nejen vydané "placky", ale také seriál poštovních známek s kresbami Pavla Langhanse na hasičské téma . Nejlépe si je prohlédneme ve větším - po kliknutí na obrázek se zvětší do nového okna přes celou obrazovku. V Nekoři mají hasičský sbor o rok mladší než v České Třebové....
  

Pardubický kraj je českým lídrem v projektech energetických úspor.
Celkem ušetří více než 700 milionů korun

Pardubický kraj nyní spouští nový energeticky úsporný projekt.  Modernizace energetického hospodářství v devíti školách a jednom zdravotnickém zařízení se kraji vrátí z budoucích úspor energie. Významnou část budou tvořit úspory z fotovoltaiky v sedmi areálech. Díky modernímu energeticky úspornému osvětlení se zlepší i kvalita vnitřního prostředí zaměstnanců, studentů či pacientů. Projekt bude mít na starost společnost ENESA z ČEZ ESCO. Pardubický kraj je množstvím EPC projektů a objemem úspor českým lídrem. Celková úspora všech projektů realizovaných v kraji dosahuje 706 milionů korun. EPC snížily emise CO2 celkově o 141 800 tun CO2
„Pardubický kraj byl jedním z prvních, který v Česku spustil projekt energetických úspor formou EPC a stále jsme v tomto ohledu podle informací společnosti ČEZ mezi kraji absolutním lídrem. Protože máme s těmito projekty velmi pozitivní zkušenosti, rozhodli jsme se pustit do dalšího projektu opět ve spolupráci se společností ENESA z ČEZ ESCO. EPC kraji zaručí úspory bez nutnosti počáteční investice, navíc s jasnou garancí výsledku. Šetříme tím veřejné prostředky, modernizujeme budovy kraje a přispíváme k lepšímu životnímu prostředí. Nový projekt je výjimečný výkonem fotovoltaických elektráren, které využívají bateriová úložiště, a navíc navazuje na předchozí energeticky úsporné modernizace, které nám už od roku 2006 přinášejí souhrnnou úsporu nákladů na energie v celkové hodnotě přes 700 milionů korun,“ vysvětluje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Nově spouštěný projekt zahrnuje budovy Odborného léčebného ústavu v Žamberku, a také tamní gymnázium, střední a základní školu. Modernizací projdou i školské objekty v Letohradě, Lanškrouně, České Třebové a Ústí nad Orlicí.
Největší investici si vyžádá výměna starých plynových kotlů za výkonné kondenzační kotle a výstavba fotovoltaických elektráren v sedmi objektech či areálech s celkovým výkonem 1,2 MWp.  Dojde také k výměně 8 000 stávajících svítidel za moderní a energeticky úsporné LED. Počítá se i s opatřeními, která přinesou snížení spotřeby vody o skoro 3 000 m3 ročně. Projekt také snižuje roční emise CO2 o 1 367 tun.
„Máme za sebou úspěšné EPC projekty v mnoha regionech, nicméně Pardubický kraj je v tomto ohledu skutečným průkopníkem a inspirací pro ostatní. První projekt jsme tu realizovali téměř před dvaceti lety, díky rekonstrukci vytápění a osvětlení jsme už tehdy kraji šetřili miliony korun ročně. Od počátku se do EPC zapojily desítky škol nebo ústavy sociální péče. Jsem rád, že můžeme ve spolupráci pokračovat a pomáhat s další modernizací, a šetřit tak životní prostředí i rozpočtové výdaje kraje. Pardubický kraj nastoluje v celé zemi trend, který postupně přebírají i další české regiony,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.
Energeticky úsporné projekty řešené metodou EPC, kdy dodavatel smluvně ručí za výši úspor, realizují v Pardubickém kraji již téměř dvě desetiletí. První soubor budov vysoutěžil kraj jako zadavatel v roce 2006. V objemu úspor i počtu vysoutěžených EPC projektů je Pardubický kraj nejlepším v celém Česku s celkovou garancí úspor přes 700 milionů korun. Ve srovnání s jinými regiony Česka je Pardubický kraj lídrem. Celkové úspory v projektech, kdy zadavatelem je krajský úřad, činí například v Moravskoslezském kraji zhruba 200 milionů korun, v hlavním městě asi 150 milionů korun.
„Dosažená úspora bývá navíc často ještě větší než garantovaná. Kromě zaručené úspory je důležité i zvýšení hodnoty našich objektů díky modernizaci a inovacím. V minulých letech jsme například do škol instalovali počítačově řízený systém regulace teplot v jednotlivých místnostech, což zajišťuje optimální teplotu v místnostech podle jejich obsazenosti a počasí. Výrazně tak omezujeme plýtvání a šetříme náklady,“ připomíná hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Součástí nynějšího projektu je i energeticky management, který umí ušetřit dalších 5 procent nákladů na energie. Kromě dohledu dokáže upozornit i na místa s dalším potenciálem úspor.
„Mám radost, že se nám podařilo uspět v náročném výběrovém řízení a že můžeme uplatnit naše bohaté zkušenosti s EPC v Pardubickém kraji. EPC od ENESA zpravidla šetří ještě nad rámec garantované částky i po skončení smlouvy, výhody pro kraj tak mohou být ještě vyšší. Všechny naše projekty navíc energiemi šetří až do konce životnosti zařízení, které instalujeme,“ říká Pavol Fraňo, generální ředitel ENESA.
Práce na EPC začnou na podzim 2024, konec realizace energeticky úsporných opatření je plánován na prosinec 2025.
Nový projekt v číslech: (před verifikací)
Garantovaná roční úspora nákladů na energie:             12,6 mil. korun bez DPH v cenách ref. roku
Délka poskytování garance úspor:                               12 let (2026–2037)
Garantovaná úspora celkem:                                       151 mil. korun bez DPH
Počet objektů/areálů:                                                  10
Roční garantovaná úspora v technických  jednotkách:
•              Elektrická energie                                       1 591 MWh
•           Voda                                                             2 867 m3
•           Roční ekvivalent emisí CO2:                          1 367 tun

  

Ještě letos bude hotová nová cyklostezka mezi Lanškrounem a Lukovou. Minulý týden firma převzala staveniště. Svazek obcí Lanškrounsko na cyklostezku dostal dotaci z EU, která pokryje 85 procent nákladů. V minulém týdnu proběhlo oficiální předání staveniště, hotovo má být do konce roku.

Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

Pozvánka na vernisáž letní výstavy v městském muzeu