ČtD 169/2024  úterý 18. června 2024 


 Nové video Českotřebovského deníku: V centru pozornosti ŠKOLA ZÍTŘKA

Končí první školní rok nově zřízené Školy zítřka v České Třebové, která pro svůj začátek získala azyl v klubovnách Domu dětí a mládeže Kamarád. Její působení nebude možné bez spolupráce s městem, společně řeší budoucí rozvoj. Již v březnu proto školu navštívil hejtman Martin Netolický, na návštěvě byl i Českotřebovský deník….
Absolvovali jsme návštěvu ve výukové hodině vlastivědy a ,mateřského jazyka a potom se debatovalo o tom, jak je výuka v nové škole zaměřena a jak může její rozvoj v dalších letech ovlivnit práci na standardních českotřebovských základních školách. Připomeňme, že již deset let působí v České Třebové Základní škola Na rovině, která aplikuje pedagogiku Montessori. Během doby dorostla do devíti třídní školy a osamostatnila se od svého dřívějšího zřizovatele v Chrudimi a dokonce ve spolupráci s městem využila možnost pro své potřeby nově rekonstruovat školní budovu na Lhotce. je však zajímavé, právě z této školy přešla do nové ŠKOLY ZÍTŘKA a nových podmínek celá skupina 12 žáků prvního trojročí.  Debatovalo se také o možnostech rozvoje této nové školy a zejména vlivu dalšího růstu na ostatní městem zřizované základní školy. Právě hejtman Martin Netolický, který je také radním našeho města se zajímal o to, zda a jak lze zajistit soulad v rámci základního školství v České Třebové.
Školní rok utekl jako voda a školáci se po absolvování výuky už těší na zasloužené prázdniny. Do nového školního roku se zapsalo dalších 12 žáků, bude to vlastně první první třída na Škole zítřka. Na zkušenosti, podmínky práce i budoucnost školy jsem se zeptal hlavních protagonistů školy zítřka Davida Janeby a Elišky Havelkové… (Fotografie z prezentace vlastivědného projektu)
Milan Mikolecký, Českotřebovský deník. Odkaz na 17ti minutové video najdete ZDE

Letečtí modeláři
v Domě dětí a mládeže

Letecké modelářství má v ČR velkou tradici, a proto DDM Kamarád vypisuje nabídku na doplnění do stávajících modelářských kroužků v budově Paleta. Letecký modelář 1 a Letecký modelář 2 se konají pondělí a středa, vždy 15:45 - 18:45 hodin. Přihlásit se mohou zájemci od 6 do 99 let. Zápisné 1 500 Kč z toho je možné čerpat až polovinu na materiál.
Mladí modeláři mají možnost se naučit formou neformálního vzdělávání, manuální zručnosti, osvojí si základy řezání, broušení, lepení, lakování a také čtení plánků a práci podle výkresové dokumentace, seznámí se se základy aerodynamiky, meteorologie, programování 3D tisku a mnoho dalšího. Letecké modelářství není jenom práce v dílně, ale i létání s modely při tréninku a na soutěžích, které nabízí jedinečnou možnost pohybu v přírodě, na čerstvém vzduchu, v kolektivu přátel, kteří mají společný zájem.
Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

Opakované výběrové řízení  na funkci jednatele společnosti  TEZA

První výběrové řízení vyhlášené v jarním období nebylo úspěšné, proto společnost Teza a její zřizovatel vyhlašují řízení opakované. Podmínky pro uchazeče jsou uvedeny na webu města Česká Třebová, termín odevzdání  žádostí je stanoven na 16. září 2024.  V praxi to ovšem znamená, že po odchodu dosavadního jednatele společnosti  z funkce k 1.7. 2024  bude řízením společnosti Teza pověřen pracovník z managementu společnosti.

Slet župy Pippichovy v Pardubicích  

Na ploše atletického stadionu v Pardubicích se v neděli odpoledne pod záštitou hejtmana Martina Netolického konal krajský sokolský slet za účasti dvou tisíc cvičenců, který byl generálkou na všesokolský slet v Praze. Zaplněný Městský atletický stadion na Dukle viděl poslední krajský slet před vyvrcholením XVII. všesokolského sletu, který se uskuteční od 30. června do 5. července v Praze.
Krajský slet v Pardubicích nabídl pestrý dvoudenní program. V sobotu pořadatelé připravili pro rodiny doprovodný program ve formě sportovních aktivit a divadelní představení souboru Ledříček z Klášterce nad Orlicí. Neděle patřila od rána sokolské pouti a dalším aktivitám na vedlejší ploše. Předvedení sletových skladeb začalo ve 14:00.
Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, pod jehož záštitou se slet konal, měl radost, že je na ploše ve srovnání se sletem před šesti lety více cvičenců a především bylo mnohem více zaplněné hlediště. Na závěr se na ploše sešli všichni cvičenci a za své vydařené představení si znovu vyslechli potlesk spokojených diváků. "Nedávno jsme viděli špičkový hokej, aktuálně se hraje špičkový fotbal a my jsme dnes viděli špičkový sport pro všechny. Dnes zvítězila radost z pohybu," uzavřel slet Jindřich Kalous, starosta z pořádající sokolské župy Východočeská-Pippichova..
Na krajský slet v Pardubicích zvalo 70 pestrobarevných deštníků v Klášterní ulici. Týden před krajským sletem tam ženy a seniorky předvedly skladby Babí léto a Leporelo, společně tak kolemjdoucí navnadily i na cestu do Prahy. Foto: Třebovské sokolky a deštníky...

 Ze sobotního programu českotřebovských sokolek: Automatické mlýny

Slet měl bohatý doprovodný program, my (ženy) jsme se v sobotu po nácviku rozhodly projít historickým městem a pak absolvovat komentovanou prohlídku Automatických mlýnů, ze které jsme byly nadšeny. Z vyhlídkové plošiny byly krásné výhledy na Kunětickou horu, Orlické i Železné hory.
Fotoreportáž z nedělního  sletového odpoledne najdete ZDE (zatím první část, druhá část bude zítra)

Co má společného kůň Jana Žižky na Vítkově a ten u zámku ve Slatiňanech? 

Odpověď zní: mnohé. Především autora – Bohumila Kafku, a pak i celou podobu. Slatiňanský kůň je totiž jeden ze stěžejních přípravných modelů pro pomník Jana Žižky na Vítkově z roku 1935. Později udělal sochař model ve větším měřítku, který byl vzhledem k válečným událostem a umělcově smrti v roce 1942 dokončen až v po válce. Jan Žižka dosedl na hřbet tohoto koně na Vítkově až v roce 1950.   Menší bronzová socha koně z Kafkovy pozůstalosti doputovala před více než 70 lety do sídla tehdejšího hipologického muzea do Slatiňan, kde je dodnes. A stále v poměrně dobré kondici, i když potřebuje trochu specializované údržby.
Kastelán Jaroslav Bušta a náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu a investice Roman Línek si prohlížejí sochu umístěnou na zánovním pískovcovém soklu uprostřed rozkvetlé a krásně upravené zámecké zahrady. Při podrobnějším zkoumání jsou vidět malé rezavějící plochy adomin trochu nesourodá patina s mapami od ptačích exkrementů. V nejspodnější části hlavy je znatelná i miniaturní navrtaná dírka pro odtok vody.
„Nechali jsme si vypracovat odborný restaurátorský průzkum sochy s možnostmi renovace,“ říká kastelán Bušta a pokračuje: „Vyplynulo z něj, že socha je v poměrně dobrém stavu, ale je potřeba se o ni odborně starat. Byla umístěna v Kafkově ateliéru a původně se asi nepočítalo s jejím vystavením venku. Proto neměla třeba ani ochranný nátěr nebo dírky na odtok vody. Ta v soše postupně kondenzuje a jen z hlavy jsme vypustili asi 20 litrů. Problémem jsou i vnitřní železné šrouby, které rychleji korodují, proto se letos v létě pustíme do asi čtrnáctidenní renovace, která je odhadnutá na bezmála 180 tisíc korun. Uvítáme jakoukoliv finanční pomoc s tímto neplánovaným výdajem.“
Slatiňanský zámek je velkým turistickým magnetem našeho kraje. Díky významným sbírkám Auerspergů a vedlejšímu hřebčínu starokladrubských vraníků byl vždy spojován s koňmi. Věřím, že se podaří znovu obnovit i jeho hipologickou expozici v zatím neotevřené části zámku. Pan kastelán Bušta mě informoval, že už je nyní zpracováván její konceptuální návrh. Tak by v tomto místě zapadl do skládačky i poslední dílek puzzle, na kterém stavíme část marketingu cestovního ruchu kraje. Proto rád podpořím renovaci této Kafkovy sochy koně svou záštitou spojenou s částkou 50 tisíc korun,“ vysvětluje Roman Línek.
Slatiňanský zámek je v majetku Národního památkového ústavu a nedávno prošel první etapou rozsáhlé rekonstrukce. Je asi nejlépe interiérově vybaveným zámkem v celém širokém okolí a jeho kastelán Jaroslav Bušta se dlouhodobě snaží podle fotografií a dobových dokumentů dohledávat všechny předměty, které byly po znárodnění z majetku Auerspergů ve Slatiňanech odvezeny na další místa, a vrátit je do původních prostor. To se mu zčásti daří.

Týden sportu 2024 - na zahájení pršelo

Celý den 17. 6. se vydařil, ale právě v době, kdy se na Staré, náměstí startovalo k podvečernímu programů skupiny Karolína přišly  na krátkou dob zlověstné mraky a déšť. Krátký, ale stál za to, vyčistil ovzduší a večer pak bylo příjemně. Nejdříve jsme připravili letecký snímek pořízený v 19:15 hodin, další fotografie jsou z pozdějšího vystoupení jihočeské folkrockové skupiny Epydemye.  Ještě se vraťme v době sportování na Pekláku:  bylo  krásně. Fandíci davy si to užily, podobně jako v jiných letech.
 

SOBOTA 15.6. -  DEN MYSLIVOSTI  U FLORIANA 

V sobotu 15. červa odpoledne bylo v areálu parnické chaty U Floriána živo - pořádal se Den myslivosti.  Přes poměrně malou propagaci  se k Floriánovi vypravila spousta rodin s dětmi, pro které byl připraven zajímavý program. Také pro dospělé. Pořadateli akce byla myslivecká sdružení působící v našem městě a okolí  pod patronátem města.  Proto  u Floriána nechyběla ani místostarostka Mgr. Petra Válková. PO úvodním ceremoniálu vystoupili Trubači od Zemské brány,  děti i dospělé zaujala přehlídka psů a také nočních dravců - sov Od 15 hdopin pak pro  dobrou náladu a také k tanci hrála kapela (Apalucha band). Českotřebovský deník zde natočil videoreportáž, bude uvedena v nejbližších dnech.

  

Ještě letos bude hotová nová cyklostezka mezi Lanškrounem a Lukovou. Minulý týden firma převzala staveniště. Svazek obcí Lanškrounsko na cyklostezku dostal dotaci z EU, která pokryje 85 procent nákladů. V minulém týdnu proběhlo oficiální předání staveniště, hotovo má být do konce roku.

Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

Pozvánka na vernisáž letní výstavy v městském muzeu