ČtD 171/2024  čtvrtek 20. června 2024 



 

Týden sportu: sportovalo se v Javorce
Pod korunami stromů bylo přece jen chladněji než na plném slunci, byla zde možnost občerstvení a ze škol sem není tak daleko.   Javorka se změnila na jedno velké barevné mraveniště. Klobouk dolů před všemi, kteří dokázali tento dav  organizovat a řešit sportovní výsledky.  Soutěživost je významná vlastnost a zde byla využita dokonale. Připomeňme, že v prvních ročnících Týdne portu se takto závodilo ve městě na rozpálené dlažbě. Ještě že máme Javorku, která je pro takové akce jako stvořená.  Pro akci byla vzorně uklizená a hlavně bezpečná.

Propagační akce na parkovišti u Billy - vám se to líbí?

I tak je zde tak málo parkovacích míst a nyní ty pro zákazníky obchodu nejbližší obsadila jakási promo akce tříkolek, jistě se souhlasem obchodu. Jinak byl to snad nešlo.
 Je to precendens, bude se to jistě možné v různých formách opakovat. Je to vlastně soukromý pozemek a tak lze jen napsat, zda se to líbí nebo nelíbí. Víc nic s tím neuděláme.

Chodci jsou přítěž

Mrzí mě, že jsem dnes neměla foťák. Šla jsem do střediska. Na chodníku u vývěsky parte v Podbranské jedno kolo a další dvě si to drandila na sdílených kolech po chodníku u cukrárny. Přece nesjedou od střediska 2 metry na silnici. A cestou zpátky? Na chodníku u cukrárny  tři velká auta. Chodče, polib si a přejdi na silnici. O tomhle si můžeme nechat ve Třebové  jen zdát: (VV) https://www.akademiemobility.cz/pesi-doprava
Pěší doprava: Potřebujeme infrastrukturu pro pěší takovou, která v lidech vyvolá touhu chodit pěšky a která to svým designem dává jasně najevo. Strach z nebezpečí na chodnících, přechodech ale i celkově v prostoru odrazuje od pěší chůze. Bezpečnost jde tedy ruku v ruce s udržitelností, a proto je nezbytné aktivně budovat a udržovat chodníky, přechody, místa k přecházení, ale také lavičky a veřejný prostor vůbec.

Smělé plány na využití domu staré pošty v Klácelově ulici

Tuto budovu v Klácelově ulici si předávají městské vlády jako horký brambor. Zedníkova vláda nechtěl mít s modernizací tohoto po léta zanedbávaného městského domu nic společného a chtěla ho prodat.
Hrozilo, že zde vznikne nějaká ubytovna pro nepřizpůsobivé nebo dělníky ze stavby koridoru a dům se bude dále rozpadat.  Jde o dům v klidné ulici v centru, který bylo možné  rekonstrruovat pro bytové účely, na to jsou přece dotace. Takže minulé vedení města  připravilo studii na adaptaci domu tak, že zde vznikne v přízemí prostor pro městskou polici, který  nutně potřebuje  a v patře budou byty. Peníze na adaptaci město získalo z prodeje Jezevčíku, domu čp,. 1979 - 1983 na sídlišti Trávník. Peníze od tohoto prodeje stále leží ladem. Nové Řehákovo vedení města tento záměr zamítlo,  bylo řečeno, že městská policie nové prostory nepotřebuje - má být především v ulicích města.  A po roce hledání tu  máme nejen námět, ale také novou studii. Na červnovém jednání 24.6. s ní mají být seznámeni zastupitelé města.
O budovu projevil zájem Pardubický kraj a chce ji (poměrně nákladně) přestavět na  administrativní centrum Domova U Studánka,  chráněné dílny a další prostory sloužící pro práci a činnost  obyvatel tohoto domova. Nebude zde žádné bydlení, jen nebytové prostory. Využije se budova celá, od sklepa až po půdu, ale úplně přestavěná. Podle studie, kterou jsem měl možnost prohlédnout   nepůjde o levnou záležitost, cena přestavby se odhaduje na 57 - 59 milionů korun.  Přitom podoba domu se z uličního pohledu příliš nezmění. Pro klienty z Anenské studánky se postupně připravuje bydlení na různých místech okresu, nyní např. v Rudolticích, další má být také v jiném novém objektu v České Třebové v lokalitě Ruzdoltičky. V dosavadním Domově v Anenské Studánce mají zůstat jen takoví, kteří nemají předpoklady pro osamostatnění  a potřebují celodenní dohled a péči. Administrativa a správa domova U Studánky se přestěhuje k nám do České Třebové do Klácelovy ulice. Tedy pokud s tím bude naše zastupitelstvo města souhlasit. 
Pro město Česká Třebová to znamená dvě věci:
1) zbaví se problému co má město dál dělat s tímto objektem, jehož přestavba není jednoduchá ani laciná, prostředky pro tento účel  může věnovat na jiné projekty. Jednou z možností je přestavba bývalé administrativní budovy firmy Böhm v Bezděkově (která se nebude bourat)  na byty a služby. I zde se nějaká studie připravuje.
2)  Pro realizaci záměru Pardubického kraje bude třeba najít v zastupitelstvu města podporu pro to, že bude tento objekt bezplatně převeden na Pardubický kraj.  Tem jej pak přestaví za popsaným účelem a v případě, že by jej pro tento záměr nepotřeboval, tak jej zpět předá městu. Podobná smlouva bylo uzavřena o převodu budovy českotřebovského gymnázia.

Letečtí modeláři
v Domě dětí a mládeže

Letecké modelářství má v ČR velkou tradici, a proto DDM Kamarád vypisuje nabídku na doplnění do stávajících modelářských kroužků v budově Paleta. Letecký modelář 1 a Letecký modelář 2 se konají pondělí a středa, vždy 15:45 - 18:45 hodin. Přihlásit se mohou zájemci od 6 do 99 let. Zápisné 1 500 Kč z toho je možné čerpat až polovinu na materiál.
Mladí modeláři mají možnost se naučit formou neformálního vzdělávání, manuální zručnosti, osvojí si základy řezání, broušení, lepení, lakování a také čtení plánků a práci podle výkresové dokumentace, seznámí se se základy aerodynamiky, meteorologie, programování 3D tisku a mnoho dalšího. Letecké modelářství není jenom práce v dílně, ale i létání s modely při tréninku a na soutěžích, které nabízí jedinečnou možnost pohybu v přírodě, na čerstvém vzduchu, v kolektivu přátel, kteří mají společný zájem.
Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

Opakované výběrové řízení  na funkci jednatele společnosti  TEZA

První výběrové řízení vyhlášené v jarním období nebylo úspěšné, proto společnost Teza a její zřizovatel vyhlašují řízení opakované. Podmínky pro uchazeče jsou uvedeny na webu města Česká Třebová, termín odevzdání  žádostí je stanoven na 16. září 2024.  V praxi to ovšem znamená, že po odchodu dosavadního jednatele společnosti  z funkce k 1.7. 2024  bude řízením společnosti Teza pověřen pracovník z managementu společnosti.

  

Kraj podporuje vznik domova pro seniory na Žamberecku

Z analýzy Pardubického kraje vyplývá, že některé lokality mají nedostatek lůžek pobytové služby domova pro seniory. Jednou z nich je Žamberecko. V léto oblasti jsou tři menší města – Žamberk, Letohrad a Jablonné nad Orlicí a řada dalších obcí, celkem tu žije kolem 30 tisíc obyvatel. Situace by se po dlouhých letech měla změnit.
 „Pardubický kraj domovy pro seniory nezřizuje, mezi příspěvkovými organizacemi máme jen jeden specializovaný, a to v Přelouči. Naprostou většinu domovů tedy zřizují města a obce. A protože o situaci na Žamberecku víme, zajistili jsme, aby nově vzniklá lůžka mohla být zařazena do krajské sítě sociálních služeb a spolufinancována prostředky ze státního rozpočtu,“ řekl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pardubického kraje Pavel Šotola, který o situaci jednal s vedením města Žamberk.
„Pro naše město s investicemi kolem 25 milionů ročně je stavba Domova pro seniory za 300 milionů nereálná,“ uvedl starosta Žamberka Jiří Mencák. „Proto se díváme po jiných možnostech a hledáme spolupracujícího investora.“
V Žamberku za posledních 30 let už ztroskotalo několik plánů na vznik Domova pro seniory na různých místech. „Nyní máme připravený pozemek za Albertinem s tím, že by domov mohl využívat například kuchyň nebo prádelnu v Albertinu a tím by se vzájemně snižovaly náklady,“ vysvětlil místostarosta Ondřej Jireš. Město připravuje vypsat na investora výběrové řízení. V současné době musí využívat klienti lůžka v širším okolí, několik sociálních lůžek má i Odborný léčebný ústav Albertinum, příspěvková organizace Pardubického kraje.
Terénní a ambulantní péče je tu příkladná
V Žamberku na druhé straně velmi dobře fungují terénní a ambulantní služby pro seniory a další potřebné občany. Ty zde provozuje Centrum sociální péče města. Poskytuje služby jak lidem bydlícím v městském bytovém domě zvláštního určení, tak i v domácím prostředí v okruhu 20 kilometrů. Jsou příkladní v tom, že se soustředí pouze na odbornou pečovatelskou činnost, ve které se stále vzdělávají a tak opustili činnosti, které s péčí přímo nesouvisí, například se jedná o správu budov, komerční úklid či rozvoz obědů,“ ocenil Pavel Šotola.
„Staráme se o lidi bez ohledu na věk a diagnózu, nyní jsou ve věku od 22 do 101 let. Pokud je možné, aby klienti zůstali ve svém prostředí, snažíme se to ve spolupráci s rodinou a zdravotníky zajistit. Proto jsme prodloužili i naši provozní dobu a často jsou rodiny překvapené, jak to jde s naší pomocí zvládnout,“ konstatovala ředitelka Miroslava Krajčírová.
Centrum, které nedávno oslavilo 30 let, může využívat k různým činnostem i společné prostory penzionu, jako společenskou místnost, kapli, tělocvičnu či tvořivé dílny. Klienti se tu setkávají s dětmi, mají zde různé programy a mohou trávit i společný čas.
Ředitelka Centra poděkovala Pavlu Šotolovi i za funkčnost krajských dotací: „Jsem ráda, že krajský systém zohledňuje aktuální potřebu služeb a motivuje nás k dalšímu rozvoji. To není zdaleka běžné,“ dodala Miroslava Krajčírová.

Středoškolská odborná činnost: porotci opět vyberou nejlepší práce

Finálová Celostátní přehlídka a vyhodnocení nejlepších středoškolských prací v rámci soutěže Středoškolské odborné činnosti (SOČ) proběhne ve dnech 21. – 23. června v Pardubicích. Závěrečné obhajoby studentských prací z 18 vědních oborů mohou zájemci z řad široké veřejnosti navštívit v sídle SPŠ elektrotechnické a VOŠ Pardubice slavnostní zahájení a vyhlášení výsledků bude v aule Univerzity Pardubice.
Odborné poroty budou pečlivě posuzovat obhajoby prací z přírodovědných a technických oborů, ale také z ekonomie, managementu, psychologie nebo společenskovědní oblasti. A těm nejlepším SOČka nabízí účast na navazujících zahraničních soutěžích, které středoškolákům pomáhají otevřít dveře k budoucí kariéře.
Jsem mile rád, že náš kraj může hostit celostátní přehlídku Středoškolské odborné činnosti, konkrétně na SPŠ elektrotechnická a VOŠ Pardubice ve spolupráci s Univerzitou Pardubice. Tato soutěž představuje jedinečnou příležitost pro talentované středoškoláky předvést své dovednosti a nápady. Je to významná událost, která podporuje kreativitu a inovaci mezi mladými lidmi a přináší prestiž nejen našemu kraji, ale i celé České republice. Každý rok jsem mile překvapen, kolik máme v naší zemi vědeckých talentů“ řekl radní pro školství Pardubického kraje Josef Kozel.
SOČ je dobrovolnou zájmovou činností žáků denního studia všech typů středních škol a jejím primárním cílem je vést talentované žáky k samostatnému a tvořivému přístupu při řešení odborných problémů. Samotná soutěž je pak organizovaná na čtyřech úrovních od školní, okresní a krajské přehlídky až po celostátní finále.
Odborným garantem soutěže je Národní pedagogický institut České republiky (NPI ČR), který ji zároveň financuje ve spolupráci s Českou vědeckotechnickou společností, Českou nukleární společností a The Kellner Family Foundation, která je hlavním partnerem soutěže. Záštitu nad soutěží má Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Zásadní je pro konání celostátní přehlídky podpora místních partnerů Pardubického kraje a města Pardubice a spolupráce s Univerzitou Pardubice a SPŠ elektrotechnickou a VOŠ Pardubice. 
„Pro talentované a kreativní středoškoláky je SOČka skvělou příležitostí ukázat své kvality veřejnosti, dokonce s možností prosadit se i v mezinárodním srovnání. SOČ je unikátní kombinací badatelské práce s konkrétním tématem a schopnosti ji prezentovat a obhájit před hodnotiteli. Mladí lidé tady získají neocenitelné zkušenosti, které zúročí nejen v profesním, ale i osobním životě,“ ředitel odboru všeobecného vzdělávání NPI ČR Kamil Ubr
Středoškolským studentům soutěž nabízí unikátní možnost vyzkoušet si vědeckou práci, získat neocenitelné know-how a nejlepší účastníci navíc zvyšují svoji atraktivitu pro budoucí zaměstnavatele. Soutěž také poskytne studentům zajímavý vhled do výběru vysoké školy, protože při přípravě práce a obhajoby zjistí, jestli je zvolená oblast tou pravou, která je bude bavit i během vysokoškolského studia. Pomůže jim rovněž s tréninkem veřejné prezentace před odbornými porotami a samotná účast v SOČ znamená zisk množství kontaktů a osobních setkání s inspirativními lidmi. „Třešničkou“ na pomyslném dortu je pak možnost účasti na zahraničních soutěžích, která studentům pomáhá vylepšit jazykovou vybavenost a je velmi oceňovanou položkou v životopisu.

Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.



Domov u fontány Přelouč slavil 60 let od svého vzniku s novými vizemi

Pardubický kraj zřizuje pouze jediný domov pro seniory, a to Domov u fontány v Přelouči, který se specializuje na péči o klienty s různými typy demencí. Nyní tento domov oslavil 60 let od svého vzniku. Nežije ovšem jen historií, ale naopak odvážnými plány na další rozvoj péče o seniory a celého areálu otevřeného i veřejnosti.
V rámci modernizačního plánu již Pardubický kraj v nedávné minulosti provedl významné úpravy budov, které snížily kapacitu pokojů a více zútulnily prostředí domova jak pro klienty, tak pro zaměstnance. Nyní je ale v přípravě zcela nový projekt na výstavbu menšího objektu pro komunitní bydlení seniorů a také projekt na úpravu stávajícího parku, který by měl lépe sloužit potřebám klientů, ale i návštěvníkům a místním obyvatelům.
„Pro Pardubický kraj je plánovaný objekt určitou novinkou v péči o seniory. Jedná se o celkem 18 jednolůžkových pokojů ve třech bytových jednotkách po šesti pokojích. Všichni tedy budou mít své soukromí a celkově bude mít tento model bydlení daleko do zažitých ústavních forem. Kromě toho bude celá budova energeticky nenáročná díky využití solárních panelů a dalších technologií, včetně zelených střech,“ sdělil Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje.
„Asi by bylo skvělé, kdyby takto mohlo vypadat více zařízení pro seniory, bude to ukázka prostředí pro poskytování moderních pobytových služeb,“ doplnil radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, který ocenil i plány na úpravy parku: „ Park je přirozeným prostředím, které příznivě působí jak na seniory, tak na děti, které sem chodí. Teď se v něm objeví i různé prvky smyslové terapie, například vodní, hmatové a zvukové. Domov se tím více otevře jako součást celého společenství.“
V parku vznikne i dětské hřiště a dojde k citlivé obnově zeleně. Vybudování nového jezírka v zahradě bude sloužit nejen jako estetický prvek, ale i pro účely záchytu dešťové vody.
„Těší nás, že Pardubický kraj tyto rozvojové projekty u nás realizuje, nejen že zlepší prostředí našim klientům a veřejnosti, ale i našim zaměstnancům, jimž také umožní zvyšovat kvalitu péče o seniory, kteří u nás žijí. O vysokou kvalitu péče usilujeme dlouhodobě a daří se nám opakovaně při kvalitativních auditech získávat certifikáty Značka kvality, Certifikaci paliativního přístupu v sociálních službách, Garance péče o ránu nebo certifikát Vážka®, který uděluje Česká alzheimerovská společnost za poskytování kvalitní péče osobám s demencí“ řekl Martin Šveřepa, ředitel Domova u fontány.
Na slavnosti k 60. výročí byla také pokřtěna kuchařka Chutné vzpomínky s recepty, které provázely život mnoha současných klientů Domova u fontány.


Komunikace (nejen) s dětmi – kurz Žít s respektem

Možná se také řadíte k lidem, kteří si kladou otázku, jak mluvit s dětmi. Nebo obecněji jak komunikovat, aby rostlo vzájemné porozumění a pohoda v naší rodině i v jiných společenstvích, v nichž žijeme. Či jak lze dětem účinně předávat důležité hodnoty a jak děti efektivně podporovat. A jestli existují zákonitosti na poli komunikace, jejichž respektováním můžeme podpořit vzájemné vztahy a usnadnit a zefektivnit komunikaci.
Na tyto a související otázky můžeme hledat a nacházet odpovědi, které přináší moderní psychologie, soudobé poznatky z oblasti fungování mozku a mnohokrát ověřená zkušenost, a to v České Třebové během kurzu Žít s respektem v první části roku 2025. Provedou nás jím manželé Pavel a Tatjana Kopřivovi, spolutvůrci přístupu a knihy Respektovat a být respektován, zkušení psychologové a vyhledávaní lektoři, sami rodiče pěti dětí.
Kurz je určen rodičům a ostatním zájemcům, pro něž je komunikace s dětmi denním chlebem a umění komunikovat řadí k podstatným dovednostem.
Více o přístupu Respektovat a být respektován stejně jako o kurzech Žít s respektem manželů Kopřivových se lze dozvědět na www.respektovat.com.
Kurz proběhne od ledna 2025 v Městské knihovně Česká Třebová v módu 3krát sobota + neděle. Díky laskavosti společnosti energeia o.p.s. z Heřmanova Městce, která podporuje vzdělávání v souvislostech vedoucí k rozvoji humanity, bude kurz probíhat za dotovanou cenu. Přihlašovací agendu zajišťuje zmíněná společnost energeia o.p.s. Bližší informace o kurzu jsou k dispozici na její adrese www.energeia.cz/kurzy, kde je také možné se přihlásit. Počet míst je omezen.
Informace o kurzu najdete i na stránkách městské knihovny www.moderniknihovna.cz.

Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem Za zvířátky kolem světa

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.
Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.

  

Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

Pozvánka na vernisáž letní výstavy v městském muzeu