ČtD 172/2024  pátek 21. června 2024 



 Nové video Českotřebovského deníku: Třebovka volá o pomoc! 

Současná situace na dříve dobře vyčištěném regulovaném úseku Třebovky na Zámostí se stává neúnosnou. Je to úsek koryta Třebovky, který  je často fotografován a tak máme dostatek informací, jaké to bylo dříve a jaké to je teď. Mnoho obyvatel města tudy nechodí, proto je významné se stávající situací zabývat. To je první krok ke změně, kterou bych si přál. Kolem Třebovky jsem chodil celý život, zažil jsem zde dvě povodně (1958 a 1997) a pamatuji si, že  Jak před regulací v roce 1957-58, tak i potom zde  taková situace jako nyní nenastala. Když jsem si srovnal v čase fotografie, které mám k dispozici, tak zjistím, že "velké čištění" řeky proběhlo v roce 2004/2005 a potom v roce 2014. Nikdy to neplatilo město Česká Třebová.
Nyní po deseti letech situace na vyčištění určitě dozrála a vypadá to, jako bychom to měli platit z městského rozpočtu.  Pro letošek tam najdeme položku "Odbahnění Třebovky" s hodnotou 100 tisíc korun, což je obligátní částka, kterou dnes dává  město pro každou investici, neb má strach, že by se někde předalo a peníze tam ležely ladem. A tak potom podle potřeby přisypává.   Jenže pokud by to fakt mělo platit město (jak to zatím vypadá) tak to může stát třeba 3 miliony a to je docela škoda.  Přitom podle zveřejněných snímků je zřejmé, že náplavka vznikla zejména v roce 2020, kdy na Třebovce probíhala stavba mostu na Zámostí a současně protipovodňové úpravy na toku od Rambouskova mostu proti proudu zejména v obci Rybník. A tak nánosy vznikly "propláchnutím stavenišť na Třebovce při několika velkých vodách právě v roce 2020 což v kombinaci se zahrazením koryta stavbou mostu způsobilo dnešní situaci.  Bylo by tedy logické, kdyby se o tuto práci spojenou s vyčištěním koryta postaral - stejně jako v předchozích letech 2005 a 2014 - správce toku, tedy Povodí Labe s.p., který byl také investorem protipovodňových úprav. V Rybníku koryto vyčistili a u nás jej naopak naplnili bahnem.
Nedovedu pochopit, že se nyní k tomu nehlásí.  Jednání na Povodí Labe proběhlo, ale zřejmě ne k úplné spokojenosti. Fotografii z jednání uvádím... Sám si samozřejmě přeju vyčištěné říční koryto, ale současně i to, aby tuto práci nemuselo platit město Česká Třebová. Byly by to vyhozené peníze, za které bychom mohli udělat spoustu jiné užitečné práce.
Vždyť to je důsledek akce, která měla v povodí Třebovky od povodní pomoci a přitom nám naopak přinesla nové starosti. (mm)

Slavnostní předání výučních listů letos ve velkém sále KC

Střední odborná škola technická a dopravní Gustava Habrmana zorganizovala v závěru školního roku  tradiční slavnostní vyřazení 4 tříd absolventů učebních oborů elektrikář, nábytkář a strojní mechanik. Byla to událost skutečně velmi slavnostní a letos se snad poprvé konala mimo školní  budovu ve velkém sále českotřebovského Kulturního centra. Důvodem byla  velká přestavba a modernizace společenského sálu na Skalce, který je v současné době staveništěm.
Slavnostního vyřazení absolventů a předání výučních listů se konalo za účasti mnoha rodičů absolventů, a mimo učitelů a funkcionářů školy se slavnosti zúčastnili také zástupci partnerských závodů a společností, se kterými škola dlouhodobě úzce spolupracuje
Po slavnostním zahájení, ve kterém nechyběla česká státní hymna a projev ředitele školy Mgr. Jana Kováře  začal slavnostní akt předávání výučních listů. Průvodcem byl Mgr. Robert Jordán, výuční listy obdrželi absolventi z ruku svých třídních učitelů. Většinou v modrých deskách, s vyznamenáním pak v deskách červených. Zajímavostí školy je i to, že každý třídní učitel obdržel od ředitele školy za úspěšné dovedení  své třídy  tříletým studiem zvoleného oboru pamětní plaketu. Slavnostní rámec této akci dodali i žáci českotřebovské základní umělecké školy Romana Hylenová a Ondřej Mikolecký.
Z každé třídy, absolventů pak byli dva nejlepší oceněni věcnými dary od partnerských závodů a společností. Tradicí slavnosti je také závěr, spojený s písní "We are the champions"....
Slavnost měla vysokou společenskou úroveň. Na svou školu  budou její absolventi jistě vzpomínat.
Působení střední odborné škola technické a dopravní Gustava Habrmana ve významném segmentu technických oborů je hodnoceno velmi dobře řadou zaměstnavatelů v regionu, poskytuje  kvalitní odbornou přípravu.  Ze slavnosti připravuje Českotřebovský deník videoreportáž.
Zatím několik fotografií::
1. projev ředitele školy, 2. Společnost LDM oceňuje nejlepší strojní mechaniky 3. absolventi oboru Nábytkář s třídním učitelem



Jednání kraje se státem o obchvatu Vysokého Mýta pokračují

Průběh stavby dálnice D35 a spolupráce Pardubického kraje, Vysokého Mýta a ministerstva dopravy na vybudování severozápadního obchvatu města a propojení D35 směrem na Choceň byly hlavními tématy jednání ve Vysokém Mýtě. Toho se za Pardubický kraj zúčastnili hejtman Martin Netolický, náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš a radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
„Prostředky, které nám byly alokovány memorandem se státem na budování přivaděčů k dálnici D35, využijeme do poslední koruny. V tuto chvíli zbývá vyřešit ten nejsložitější a finančně nejnáročnější z nich, a to přivaděč od Vysokého Mýta do severní části kraje včetně obchvatu Chocně a Běstovic. Právě tento přivaděč ve fázi studie převzal Pardubický kraj od státu, který jej měl původně realizovat. Máme na něj již platné posouzení vlivu na životní prostředí, projektování probíhá. Po zpřesnění nákladů dle projektové dokumentace je třeba řešit financování této stavby, které není ve stávajících možnostech krajského rozpočtu. Na trase je mimoúrovňové křížení železničních tratí, a to jak lokálky na Litomyšl, tak i hlavního železničního koridoru, dále jsou zde mostní objekty přes řeku Loučnou a Tichou Orlici. To vše má samozřejmě dopad do ceny a náročnosti stavby. Trasa kolem Chocně se upravovala také po dohodě s místní samosprávou Chocně,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V rámci této stavby je proto nutné individuální řešení, protože jen náklady na tříkilometrový obchvat Vysokého Mýta přesahují 800 milionů korun. Pokud by zůstalo stávající rozpočtové určení daní pro kraje, tak bychom byli schopni se podlet částkou 200 milionů korun. Jsem rád, že pan ministr Kupka vnímá potřebu tento obchvat realizovat. Shodli jsme se, že využijeme pro další jednání parametry memoranda, ale nebudeme jej formalizovat. Ostatně memorandum není právně závazný dokument a jedná se spíše o deklaraci, stěžejní pak pro nás je usnesení vlády,“ doplnil hejtman Martin Netolický.
Náměstek hejtmana Michal Kortyš očekává, že se stát k takto významné stavbě přivaděče pro Vysoké Mýto a napojení severu finančně připojí, což se jednáním výrazně posunulo. „První etapa obchvatu Vysokého Mýta je pro nás naprostou prioritou. Dálnice D35 odvede tranzitní dopravu  z centra města, ale je nutní odvést dopravu také směřující ze severu. Z našeho pohledu je obchvat Vysokého Mýta z hlediska budování silnic II. a III. tříd v kraji v nové trase zcela klíčový i s ohledem na budování dálnice. Úsek dálnice okolo Vysokého Mýta by měl být zprovozněn v listopadu příštího roku. Pan ministr Kupka a zástupci ŘSD nás ubezpečili, že termíny stavby v tuto chvíli dodavatel drží. Dálnice až do Opatovce by pak mohla být hotová v roce 2027,“ řekl Michal Kortyš.
Druhou etapou navazující na obchvat Vysokého Mýta je modernizace stávající komunikace II/357 za přibližně 50 milionů a třetí etapou pak samotný obchvat Chocně až po napojení na momentálně modernizovanou silnici II/312 u Mostku jako součást celého projektu modernizace silnice II/312 Choceň – České Libchavy. 
Zástupci kraje a státu se dohodli na tom, že v dubnu příštího roku budou provedena měření intenzity dopravy na stanovených úsecích. Paralelně s tím bude kraj pokračovat v přípravě stavby tak, aby v průběhu roku 2025 bylo možné zahájit výběrové řízení na zhotovitele stavby.

Letečtí modeláři
v Domě dětí a mládeže

Letecké modelářství má v ČR velkou tradici, a proto DDM Kamarád vypisuje nabídku na doplnění do stávajících modelářských kroužků v budově Paleta. Letecký modelář 1 a Letecký modelář 2 se konají pondělí a středa, vždy 15:45 - 18:45 hodin. Přihlásit se mohou zájemci od 6 do 99 let. Zápisné 1 500 Kč z toho je možné čerpat až polovinu na materiál.
Mladí modeláři mají možnost se naučit formou neformálního vzdělávání, manuální zručnosti, osvojí si základy řezání, broušení, lepení, lakování a také čtení plánků a práci podle výkresové dokumentace, seznámí se se základy aerodynamiky, meteorologie, programování 3D tisku a mnoho dalšího. Letecké modelářství není jenom práce v dílně, ale i létání s modely při tréninku a na soutěžích, které nabízí jedinečnou možnost pohybu v přírodě, na čerstvém vzduchu, v kolektivu přátel, kteří mají společný zájem.
Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

Opakované výběrové řízení  na funkci jednatele společnosti  TEZA

První výběrové řízení vyhlášené v jarním období nebylo úspěšné, proto společnost Teza a její zřizovatel vyhlašují řízení opakované. Podmínky pro uchazeče jsou uvedeny na webu města Česká Třebová, termín odevzdání  žádostí je stanoven na 16. září 2024.  V praxi to ovšem znamená, že po odchodu dosavadního jednatele společnosti  z funkce k 1.7. 2024  bude řízením společnosti Teza pověřen pracovník z managementu společnosti.

  

Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.


V úterý 18. června byl otevřen aquapark v Ústí nad Orlicí. 

Hned první den lákalo k vodě krásné a teplé počasí. Návštěvníky našeho aquaparku čeká řada atrakcí a nechybí samozřejmě občerstvení. Také současná teplota vody nahrává příjemnému osvěžení v parných dnech, které nás čekají. Aktuálně má velký bazén 24 C a dětský bazén 26 C, což je srovnatelné s teplotou vody ve středomořských letoviscích:)
Přijďte si užít odpočinek a zábavu do našeho aquaparku, je otevřen denně od 10 do 18 hodin a ceny vstupného začínají na 40 korunách za jednorázový vstup pro dítě od 4 do 10 let ke 100 korunám za dospělého. Majitelé městských karet mají vstupné ještě výhodnější. Více informací naleznete na webu https://bazenusti.cz/aquapark/

Podnět vyslyšen: kontejnerová stání Na Slunečné mají zástěnu 

Je to samozřejmě náhoda, moje přáno zakrýt kontejnery při pohledu opd hřbitova je rychle vyslyšeno. Je to dobře. Pohled  už bude maskován modřínovou zástěnou. Od léta roku 2022 jsou v České Třebové postupně jednotlivá kontejnerová stání doplňována o paravanové zástěny s aretačním systémem. Úprava proběhla ve čtyřech lokalitách v ulicích Grégrova, Tykačova, Tylova a Na Slunečné. Celkem bylo na tuto vlnu kultivace vynaložena 305 000 korun bez DPH. Aretační systém, který jasně vymezuje prostor učený pro jeden kontejner, je vyhotoven ze žárově zinkované oceli. Paravanové zástěny jsou ze sibiřského modřínu namořeného kvalitním nátěrem se včelím voskem. Ten zaručuje nízké náklady na údržbu, kterou ale bohužel stejně nikdo nedělá. Souběžně s dnešní instalací probíhá také revize dříve zbudovaných paravanů. První byly např. postaveny v Borku, na sídlišti Lhotka, v Habrmanově ulici  a v ulici V lukách. Zajímavé také je uvést, že podnět k tomu, aby byl tento aretační systém v České Třebové použit pochází od pracovníka odboru investic Bc. Jana Vanička. Dnes máme dvouleté zkušenosti a můžeme napsat, že tehdy vybral dobře. (mm)
 
Vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku 2024 se staly Horní Ředice

Vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku 2024 v Pardubickém kraji se staly Horní Ředice na Pardubicku. Celkem se do krajského kola přihlásilo 19 obcí. Slavnostní předání ocenění se uskuteční v Horních Ředicích 18. srpna. Kromě hlavní ceny byly rozdány také stuhy za společenský život, činnost mládeže či péči o zeleň.
„Do letošního ročníku krajského kola Vesnice roku se přihlásilo 19 obcí, do všech krajských kol pak 196 obcí. Pevně věřím, že tento počet bude v dalších letech jen růst, protože se obce mají opravdu čím pochlubit. Příklady vítězů posledních let mohou přitáhnout do soutěže další, a proto jsem rád, že se pořádají také semináře, které mají vysvětlit význam soutěže. Abychom ještě více podpořili zájem, tak poskytujeme vítězné obci dotaci na libovolnou aktivitu ve výši jednoho milionu korun z krajského rozpočtu. To může být především pro malé obce velmi výrazná finanční pomoc,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Důvody výběru Horních Ředic popsal radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil. „Odborná komise krajského kola Vesnice roku se shodla na tom, že v Horních Ředicích se potkává celá řada aktivit jak samosprávy, tak místních spolků. Jsou zde dlouhodobě a pečlivě udržovaná veřejná prostranství včetně zeleně po celé obci. Místní spolky, jako fotbalový klub, tenisový klub, myslivecký spolek Babinec a Hornoředické ochotnické divadlo, se aktivně podílejí na mnoha kulturních a společenských akcích, čímž přispívají k bohatému společenskému životu obce. Toto ocenění je výsledkem dlouhodobého rozvoje a podpory společenských a sportovních aktivit v obci. Významným počinem je také nová mateřská škola za 25 milionů korun z vlastních prostředků v pasivním energetickém standardu. Významná je také  záchrana a přemístění kapličky u silnice I/36 z roku 1836, na což jsme poskytli obci dotaci z krajského rozpočtu.“
Kromě vítěze v hlavní kategorii bylo rozhodnuto také o vítězích v pěti dalších oblastech. Modrou stuhu za společenský život získala obec Vraclav, bílou stuhu za činnost mládeže obec Křenov, zelenou stuhu za péči o zeleň, krajinu, veřejná prostranství a životní prostředí obec Příluka, oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu obec Červená Voda a fialovou stuhu za inovativní řešení obec Prosetín. Diplomy a další ocenění budou slavnostně předány 18. srpna 2024 v Horních Ředicích.


Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem Za zvířátky kolem světa

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.
Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.

  

Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

Pozvánka na vernisáž letní výstavy v městském muzeu