ČtD 173/2024  sobota 22. června 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Taneční orchestr ZUŠ na ZUŠ OPEN 2024

Vraťme se ještě v čase do soboty 1. června a v uceleném programu vyslechněme koncert Tanečního orchestru ZUŠ Česká Třebová řízeny Milanem Špičákem. Vyslechneme přednesených 19 skladeb, orchestrálních tak i zpívaných a k tomu také moderátorky, které jednotlivé skladby (a vystupující sólisty či zpěvačky) uvádějí.  V Javorce orchestr vystoupil dvakrát, nejdříve na úvod odpoledního programu a potom ještě na závěr. Na videu jsme z vystoupení vytvořili ucelený pořad. Jeho obsah můžeme přehledně vyčíst z přehledu, který uvádíme v tabulce a vybrat si případně skladbu, která by vám neměla ujít.
Budete-li počítat muzikanty, napočítáte  jich 27, k tomu zpěvačky. Více se jich snad na pódium Bennewitzova pavilonu ani nevejde. A to ještě u některých nástrojů střídají, např. u klavíru nebo bicí soupravy.  Takže ve skutečnosti se v Javorce v hodinovém programu představila více než třicítka muzikantů a předvedla co se pod vedením dirigenta na svých zkouškách, často dělených o víkendových, naučili. Byl to nejúplnější přehled repertoáru  Tanečního orchestru, který snese profesionální měřítko.
Za úsilí  při přípravě je třeba poděkovat jak muzikantům, z nichž někteří, nyní již studenti vysokých škol  dojíždějí na víkend, tak především dirigentu Milanu Špičákovi, který je k práci motivuje a sám věnuje přípravě nácviku velkou spoustu času. Řídit tak početný kolektiv, který nemá  každodenně k dispozici je  práce, která zasluhuje uznání.  A každý muzikant není vždy dobře nahraditelný, nástrojové obsazení je velmi pestré. Na nedostatek zájemců spolupracovat si Milan Špičák nemůže stěžovat.  A už nyní připravuje výběr nahrávek  pro další sezónu... Odkaz na video ZDE

Ještě k problému Třebovka: Volá o pomoc, nikdo ji neslyší

Budou prázdniny - období brigád. Proč město nevypíše brigádu pro studenty na odstranění rákosu a porostu z koryta Třebovky. Nebude to 300 Tater materiálu, který nemáme kam uložit, ale jen 3 nebo 4. Vegetaci máme kam vozit - na kompostárnu, proto ji máme. Přitom bude třeba otevřít jez, pak postupně vyplachovat bahno, nejlépe po nějakém velkém dešti a posílat ho dál do oblastí, kde Povodí Labe funguje, když už je (údajně) oblast zadržení vody nad jezem na Zámostí vodním dílem ve správě města. Udělalo by se aspoň něco, peníze na to v rozpočtu máme, 100 tisíc korun. Navrhuju o tom začít rychle jednat, zatím vedení města jen zoufale mává rukama. Již na finančním výboru  se jednalo o tom, proč akce to není zařazena do zásobníku investic a neinvestic k realizaci. Letní brigáda by byla ukázkou, že se staráme a že na víc prostě nemáme....(mm)


ZASTUPITELÉ v ÚSTÍ N.O. NEOMEZILI POUŽÍVÁNÍ ZÁBAVNÍ PYROTECHNIKY

V Kulturním domě v pondělí  po dvanácté zasedalo zastupitelstvo města. Diskutovaným bodem byl návrh obecně závazné vyhlášky města Ústí nad Orlicí o regulaci používání zábavní pyrotechniky.  Ohňostroje již delší dobu názorově rozdělují společnost a předložený návrh vycházel z opakovaných podnětů členů zastupitelstva, občanů města a následných diskusí na schůzích rady. Vyhláška počítala s regulací zábavní pyrotechniky a zákazem ohňostrojů na všech veřejných prostranstvích a místech v zastavěném území města. Vyhláška nakonec po diskusi přijata nebyla.
Zastupitelstvo dále schválilo smlouvy se společností AGILE spol. s r.o., která požádala o odkoupení pozemku a komunikace města v lokalitě Cihlářská za účelem stavby obchodního centra. Uzavřeny byly smlouvy o smlouvě budoucí kupní za celkovou kupní cenu 1,297 milionu korun bez DPH.
Uzavřena byla také smlouva o smlouvě budoucí kupní na prodej pozemku v lokalitě Za Vodou v Hylvátech, na němž chce kraj postavit bytový dům s několika domácnostmi pro celkem 12 uživatelů služeb jím zřizované příspěvkové organizace Domov pod hradem Žampach (domov pro osoby se zdravotním postižením). Ke kupní ceně stanovené na zhruba 6 milionů korun bude připočteno DPH v zákonné výši platné v době výkupu. Zastupitelé dále schválili vyúčtování hospodaření a účetní závěrku města za rok 2023, dotace na regeneraci městské památkové zóny a některé nominované na cenu města.

Zákaz koupání v rybníku Dlouhý v  Lanškrouně

"Voda je tady nebezpečná ke koupání," uvedli ve čtvrtek hygienici ke vzorkům odebraným 17. června. "Neodpovídá hygienickým požadavkům, nález sinic překročil III. stupeň hodnocení, hrozí akutní poškození zdraví, vyhlašuje se zákaz koupání. Průhlednost 0,6 m, výskyt vodního květu ve stupni 2 hojný, charakterizovaný vegetačním zákalem ve vodním sloupci v ploše celého rybníka a nálezy shluků sinic při břehu rybníka," píše se v jejich zprávě.  V neděli 23.6. zde ale odstartuje Triatlon rybnického spolku Jen blbni.... (Zdroj: Orlický deník)

66. Smetanova Litomyšl

Národním festivalem Smetanova Litomyšl, který je letos svou délkou a rozsahem nejdelší od svého vzniku v roce 1946, vrcholí celorepublikové oslavy dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany. Bohatý program nabídnou Festivalové zahrady, Smetanova výtvarná Litomyšl a Smetanova poetická Litomyšl.
Zahajovací koncert 66. ročníku Národního festivalu Smetanova Litomyšl se za přítomnosti prezidenta republiky Petra Pavla a dalších vysokých ústavních činitelů uskutečnil 8. června po slavnostním setkání u zrekonstruovaného rodného bytu Bedřicha Smetany. Česká filharmonie pod taktovkou Jakuba Hrůši provedla v rámci zahajovacího koncertu 66. ročníku festivalu výběr ze Smetanových děl.
Z dalších skladeb zakladatele české národní hudby na festivalu zazní Má vlast, kterou opět zahraje Česká filharmonie, tentokrát pod vedením Tomáše Netopila. Mou vlast uslyšíme také premiérově v úpravě pro dechový soubor PhilHarmonia Octet, který ze svého vystoupení pořídí nahrávku. Od Smetany dále zazní například Triumfální symfonie či skladby pro dva až čtyři klavíry a také všechny jeho opery.
Hlavním bodem oslav Smetanova jubilea ovšem bude opera Libuše, jež měla být podle autora uváděna jen při těch nejvýznamnějších událostech. Na jejím nastudování na letošním ročníku festivalu se už v roce 2019 dohodl umělecký ředitel Vojtěch Stříteský se světově uznávaným českým dirigentem Jakubem Hrůšou, který ji provede společně s Českou filharmonií. Libuši ztvární Kateřina Kněžíková, role Přemysla se ujme Adam Plachetka.
Z důvodu pokračující rekonstrukce Státního zámku Litomyšl se i v letošním roce hlavní pořady konají ve Festivalové hale (na zimním stadionu) s kapacitou téměř 1300 diváků. Proti loňsku ale Festivalová hala doznala výrazných změn akustických a vizuálních. Měla by být plnohodnotným koncertním sálem a uměleckým dílem současně. Výtvarné řešení vychází z maleb Veroniky Bílkové, stejně jako celkový vizuál letošního ročníku festivalu. Podrobný program 66. ročníku hudebního festivalu najdete na smetanovalitomysl.cz.
Pro širokou veřejnost jsou již tradičně po dobu festivalu otevřeny multižánrové Festivalové zahrady. Podrobný program najdete na festivalovezahrady.cz.

Kraj chce ochránit pohraniční pevnosti proti živelným zásahům

Ochrana unikátního pevnostního opevnění, které vzniklo před druhou světovou válkou na obranu tehdejšího Československa, byla tématem jednání hejtmana Martina Netolického na Ministerstvu obrany ČR. Pardubický kraj již delší dobu pracuje na vymezení krajinné památkové zóny. Její celkový rozsah by přesahoval 30 kilometrů čtverečných, 58 objektů těžkého opevnění a 207 objektů lehkého opevnění.
„Celé pásmo od hranice s Královéhradeckým krajem až po Králický Sněžník je pro nás z hlediska památkové ochrany unikátních objektů lehkého a těžkého opevnění velmi důležité. Bohužel se v posledních letech v jiných regionech setkáváme s odprodejem těchto objektů a jejich devastaci, jelikož se z nich stávají rekreační objekty, a to často i na pronájem. S úctou k ochraně tohoto, co vybudovali v nelehké době naši předci, jsem přesvědčený, že je naší povinností tyto objekty chránit. Proto jsme vymezili oblast v rozloze přibližně 30 kilometrů čtverečných, kterou chceme prohlásit za krajinnou památkovou zónu. Ta by zahrnovala 58 objektů těžkého a 207 objektů lehkého opevnění. Následně bychom chtěli postupně jednat o převodu objektů do majetku měst a obcí. Jedná se však nejen o objekty jako takové, ale i o krajinu, která byla výstavbou opevnění proměněna,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
S projektem kraje ministerstvo obrany souhlasí a podporuje jej. „Většina objektů bývalého pohraničního opevnění je zařazena mezi nepotřebný majetek a převádíme je ve veřejném zájmu municipalitám a institucím či je nabízíme zájemcům z řad veřejnosti k odprodeji. Jakékoli projekty, které připomenou naši vojenskou historii i úsilí, které naši předci do vybudování pohraničního opevnění vložili, vítáme a projekt Pardubického kraje podporujeme,“ uvedla vrchní ředitelka sekce majetkové Ministerstva obrany Marta Kopecká.
Zástupci kraje se s ministerstvem obrany dohodli na přípravě projektu a časové osy tak, aby bylo patrné, kdy a jaké kroky by nyní měly následovat. „Pro nás je nyní klíčové, že ministerstvo obrany náš krok vnímá jako cestu, jak zajistit, že objekty, které jsou v majetku státu a jsou označeny za nepotřebný majetek, zůstanou ve veřejných rukou a bude s nimi nakládáno s rozumem, a to i třeba pro edukační účely. Chceme dále intenzivně komunikovat jak s ministerstvem obrany, ministerstvem kultury, ale také Vojenským historickým ústavem nebo Národním památkovým ústavem,“ vyjmenoval hejtman Martin Netolický.

Letečtí modeláři
v Domě dětí a mládeže

Letecké modelářství má v ČR velkou tradici, a proto DDM Kamarád vypisuje nabídku na doplnění do stávajících modelářských kroužků v budově Paleta. Letecký modelář 1 a Letecký modelář 2 se konají pondělí a středa, vždy 15:45 - 18:45 hodin. Přihlásit se mohou zájemci od 6 do 99 let. Zápisné 1 500 Kč z toho je možné čerpat až polovinu na materiál.
Mladí modeláři mají možnost se naučit formou neformálního vzdělávání, manuální zručnosti, osvojí si základy řezání, broušení, lepení, lakování a také čtení plánků a práci podle výkresové dokumentace, seznámí se se základy aerodynamiky, meteorologie, programování 3D tisku a mnoho dalšího. Letecké modelářství není jenom práce v dílně, ale i létání s modely při tréninku a na soutěžích, které nabízí jedinečnou možnost pohybu v přírodě, na čerstvém vzduchu, v kolektivu přátel, kteří mají společný zájem.
Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

Opakované výběrové řízení  na funkci jednatele společnosti  TEZA

První výběrové řízení vyhlášené v jarním období nebylo úspěšné, proto společnost Teza a její zřizovatel vyhlašují řízení opakované. Podmínky pro uchazeče jsou uvedeny na webu města Česká Třebová, termín odevzdání  žádostí je stanoven na 16. září 2024.  V praxi to ovšem znamená, že po odchodu dosavadního jednatele společnosti  z funkce k 1.7. 2024  bude řízením společnosti Teza pověřen pracovník z managementu společnosti.

Nová šestikolka pro zimu i léto v Dolní Moravě

Pardubický kraj kromě dobrovolných hasičů a složek integrovaného záchranného systému dlouhodobě podporuje také obměnu technického vybavení pro Horskou službu. V loňském roce poskytl kraj částku jeden milion korun na pořízení nové šestikolky a přívěsného vozíku s příslušenstvím pro stanici na Dolní Moravě. S fungováním této moderní techniky, která pomáhá záchranářům v těžkém terénu, se seznámil hejtman Martin Netolický.
„Oběma stanicím Horské služby v našem kraji, tedy Čenkovicím a Dolní Moravě, se snažíme dlouhodobě pomáhat prostřednictvím individuálních podpor na konkrétní projekty, které zlepšují jejich materiálně technické vybavení. To je vedle proškolených záchranářů klíčové pro včasný a účinný zásah a to jak v zimě, tak v létě, protože těžkých letních úrazů bohužel přibývá, což potvrzuje také naše zdravotnická záchranná služba,“ vysvětlil důvody podpory hejtman Martin Netolický. „Na základě žádosti náčelníka Horské služby jsme v loňském roce poskytli jeden milion korun na pořízení nové šestikolky a přívěsného vozíku s příslušenstvím pro stanici na Dolní Moravě. Šestikolku je díky možnosti výměny kol za sněžné pásy využívat celý rok, i když bychom si samozřejmě všichni přáli, aby byla potřeba jejího využití co nejmenší,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Podpora kraje Horské službě je dlouhodobě stabilní a vždy vychází z konkrétních potřeb horských záchranářů. „V roce 2021 jsme podpořili nákup čtyřkolky pro stanici v Čenkovicích. Starší stroj nám naopak Horská služba poskytla pro obsluhu tvrze Bouda, která je v majetku kraje. Vedle toho jsme pomohli s nákupem skialpinistických lyží, defibrilátorů, GPS přístrojů nebo víceúčelových nosítek. Nesmím zapomenout ani na stavbu nové stanice v Čenkovicích, na kterou jsme v roce 2015 přispěli půl milionem, což byl impuls pro zahájení stavby," vyjmenoval krajskou podporu hejtman Netolický.

 

Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.


V úterý 18. června byl otevřen aquapark v Ústí nad Orlicí. 

Hned první den lákalo k vodě krásné a teplé počasí. Návštěvníky našeho aquaparku čeká řada atrakcí a nechybí samozřejmě občerstvení. Také současná teplota vody nahrává příjemnému osvěžení v parných dnech, které nás čekají. Aktuálně má velký bazén 24 C a dětský bazén 26 C, což je srovnatelné s teplotou vody ve středomořských letoviscích:)
Přijďte si užít odpočinek a zábavu do našeho aquaparku, je otevřen denně od 10 do 18 hodin a ceny vstupného začínají na 40 korunách za jednorázový vstup pro dítě od 4 do 10 let ke 100 korunám za dospělého. Majitelé městských karet mají vstupné ještě výhodnější. Více informací naleznete na webu https://bazenusti.cz/aquapark/


Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem Za zvířátky kolem světa

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.
Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.

  

Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

Pozvánka na vernisáž letní výstavy v městském muzeu