ČtD 174/2024  neděle 23. června 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Letní výstava v muzeu plná kočárků

Jde o letní výstavu v českotřebovském městském muzeu, jejíž vernisáž se uskutečnila ve čtvrtek 20. června 2024. Už její úvod byl zajímavý. Místo tradiční hudební produkce na vernisáži vystoupila skupina Berušky - děti z mateřské školy U Stadionu, které pod vedením svých učitelek předvedly milé a zajímavé vystoupení, které v každém zanechalo velký dojem. Výstavu "Až přiletí čáp" uvedlo velmi dobře. S vernisážovým projevem vystoupila ředitelka muzea Mgr. Jana Voleská. Ukázala, jak je jí téma "Kočárky kam se podíváš" blízké, vybrala si výstavu, která se bude určitě líbit dětem i starším generacím. protože téma kočárek je v rodinách důležité již v mnoha generacích. Video je pozvánkou na výstavu, kde se dozvíte více. Českotřebovský deník připravuje o této výstavě delší dokument. Tuto pozvánku uvádíme proto, aby výstava vešla ve známost a mohli jsme částečně poodhalit její expozici. Proto - přijďte na výstav, je otevřena až do 1. září 2024 denně mimo pondělí. Vstupné vskutku lidové - 30 Kč.

Benefiční koncert pro lavice v českotřebovském kostele sv. Jakuba

Komorní orchestr Jaroslava Kociana  uspořádal v sobotu 22. června v kostele sv. Jakuba benefiční koncert, jehož výtěžek byl použit práce do sbírky, kterou pořádá Římskokatolická farnost pro realizaci výměny lavic v kostele sv. Jakuba. Každý, kdo zde někdy seděl, ať již na bohoslužbách nebo koncertech, které se v tom akusticky vynikajícím prostoru pořádají v poměrně velké počtu, tak mě dá za pravdu, že dojem z koncertu je negativně ovlivněn kvalitou sezení. Navíc přisunutí lavic až ke stěnám kostela neumožňuje (jak je  jinde zcela běžné) obsazování lavic do plného počtu míst. Rekonstrukce  byla nutná, a přesto se u památkářů velmi těžko prosazovala Podobné to je pak se zajištěním dotace.  Kostel je přece kulturní památkou. 
Nejde přitom o lacinou záležitost, výměna lavic v kostele má stát na 4,5 milionu korun!  Zajistit tuto částku v jediném roce je skutečně nad síly farnosti, počítá se s tím, že akce bude  rozdělena do dvou roků. Na financování se mimo farnosti  a vyhlášení sbírky bude podílet i Pardubický kraj, kde je ke schválení dotace 1 milion korun a město Česká Třebová bude právě v pondělí rozhodovat o individuální dotaci ve výši 250 tisíc korun, kterou doporučila rada města. Letos má být provedena rekonstrukce levé poloviny kostelních lavic, která je již nyní demontována.  Současně již byla smontována první část lavic v novém provedení. Má již také své definitivní umístění, někteří návštěvníci dnešního koncertu mohli nové lavice již dnes vyzkoušet. Celkově pak bude v kostele v lavicích méně míst k sezení,  tolik, kolik je nyní potřeba.  Další lavice budou umístěny v kapli P. Marie na Horách. O historii lavic bude zajímavé sepsat historický exkurs, jejich osud je celkem zajímavý.
Vraťme se na dnešní koncert, který měl charakter letního koncertování při otevřených dveřích . Repertoár koncertu můžeme prostudovat na přiloženém programu.  Vesměs díla, která pohladila na duši a ve spojení s mistrovským provedením vytvořila dokonalý zážitek. Posluchačům se domů nechtělo, KOJK musel přidávat, byly ovace vestoje.
Všichni se jistě rádi sejdou na dalším koncertu již nových kostelních lavicích.Českotřebovský deník připravil z koncertu videozáznam, bude uveden co nejdříve. (mm)

Blešák na krytu u Nového náměstí bez varování zrušen

V noci byla ovšem velká bouřka, ale sobotní ráno 22. června bylo bez deště a také prognózy vypadaly dobře. Nicméně plocha na krytu zůstala prázdná, brána zamčená a jedinou zprávou pro zájemce byl leták na v chodu do podzemní s nápisem ZRUŠENO.  Ani na webu města nebo městské knihovny, která je pořadatelem akce, nebyla o zrušení blešího trhu žádná zmínka. Pořadatel  je samozřejmě závislý na počasí, ale s ním musel počítat i při předchozích akcích. Snad letní termín 22. června již na takovou akci příliš nelákal,  vlastně jsem  nenašel nikoho, kdo by litoval, že  je akce zrušena. Je to ovšem poučení, po letákové a plakátové kampani vlastně nevíme, zda  se blešák bude nebo nebude konat. Není tu žádné zajištění, ale ani žádná povinnost pořadatele trh otevřít?  Nelze přece čekat, že bude pořád hezky. A dnes špatné počasí nebylo, viz fotografie pořízená v 11 hodin dopoledne. (mm)


Ocenění pro zámek  Hrádku u Nechanic

Zámek Hrádek u Nechanic zvítězil ve veřejném hlasování Památky pro každého a kastelán Mgr. Martin Rejman převzal cenu Adolfa Heyduka za bezbariérový základní prohlídkový okruh pod názvem Lesk a sláva Harrachů.
Mezi bezbariérové objekty se od 1. června zařadil i zámek Litomyšl, památka UNESCO, kde byla zbudována plošina, která umožňuje přístupnost expozic v patrech i pro osoby s omezenou pohyblivostí.
Cenu Adolfa Heyduka vyhlašuje mezinárodní vzdělávací projekt Hugo na cestách ve spolupráci s Památkovou komorou ČR a Geoparkem Český ráj o. p. s. Partnerem projektu je zapsaný spolek Ochrana Klokočských skal. Záštitu nad tímto konáním převzala Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova. Památky a lokality nominuje veřejnost a pouze veřejnost také hlasuje, cena je udílena od roku 2015. V kategorii Památky UNESCO a Národní kulturní památky obdržel v minulosti  cenu například Státní zámek Litomyšl – za haptický plán areálu památky UNESCO, Hospitál Kuks – za haptickou „knížku" - doplněnou o haptický plán areálu hospitálu a bylinkové zahrady, vyobrazení sochy Lehkomyslnosti a erbu rodu Šporků nebo Státní zámek Kynžvart – za prohlídky bez bariér pro osoby s pohybovým hendikepem.
Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově má v gesci 17 objektů v regionech Liberecka, Pardubicka a Královéhradecka. Její ředitel, Miloš Kadlec, upřesňuje: „V každém regionu jsou určeny objekty s rozšířenou nabídkou pro návštěvníky se speciálními potřebami – haptické plány, modely či knížky jsou na Liberecku k dispozici na denně otevřeném zámku Sychrov, na Lemberku, Frýdlantu a na hradě Grabštejn, na Pardubicku na zmiňovaném zámku Litomyšl, na Královéhradecku na Kuksu. Zcela, nebo částečně bezbariérové jsou prohlídky na oceněném Hrádku u Nechanic, na Kuksu či v Ratibořicích, na Pardubicku na zámku v Litomyšli, který má nově celoroční provoz a na Kunětické hoře, na Liberecku je výtah na hradě Grabštejn, ale přístupová cesta má svá úskalí; na Sychrově je zcela bezbariérový okruh Zlatý poklad. Na ostatních objektech jsou bezbariérová například nádvoří, areály, ale na prohlídkových okruzích jsou schody. Pro osoby neslyšící jsou základní prohlídkové okruhy na zámku Slatiňany a zámku Hrádek u Nechanic přeloženy do českého znakového jazyka - návštěvníci jsou vybaveni textem s fotografiemi a QR kódem, po jehož načtení na chytrý telefon nebo tablet si mohou přehrát videopřeklad průvodcovského slova do českého znakového jazyka“.

Letečtí modeláři
v Domě dětí a mládeže

Letecké modelářství má v ČR velkou tradici, a proto DDM Kamarád vypisuje nabídku na doplnění do stávajících modelářských kroužků v budově Paleta. Letecký modelář 1 a Letecký modelář 2 se konají pondělí a středa, vždy 15:45 - 18:45 hodin. Přihlásit se mohou zájemci od 6 do 99 let. Zápisné 1 500 Kč z toho je možné čerpat až polovinu na materiál.
Mladí modeláři mají možnost se naučit formou neformálního vzdělávání, manuální zručnosti, osvojí si základy řezání, broušení, lepení, lakování a také čtení plánků a práci podle výkresové dokumentace, seznámí se se základy aerodynamiky, meteorologie, programování 3D tisku a mnoho dalšího. Letecké modelářství není jenom práce v dílně, ale i létání s modely při tréninku a na soutěžích, které nabízí jedinečnou možnost pohybu v přírodě, na čerstvém vzduchu, v kolektivu přátel, kteří mají společný zájem.
Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

Opakované výběrové řízení  na funkci jednatele společnosti  TEZA

První výběrové řízení vyhlášené v jarním období nebylo úspěšné, proto společnost Teza a její zřizovatel vyhlašují řízení opakované. Podmínky pro uchazeče jsou uvedeny na webu města Česká Třebová, termín odevzdání  žádostí je stanoven na 16. září 2024.  V praxi to ovšem znamená, že po odchodu dosavadního jednatele společnosti  z funkce k 1.7. 2024  bude řízením společnosti Teza pověřen pracovník z managementu společnosti.

Nová šestikolka pro zimu i léto v Dolní Moravě

Pardubický kraj kromě dobrovolných hasičů a složek integrovaného záchranného systému dlouhodobě podporuje také obměnu technického vybavení pro Horskou službu. V loňském roce poskytl kraj částku jeden milion korun na pořízení nové šestikolky a přívěsného vozíku s příslušenstvím pro stanici na Dolní Moravě. S fungováním této moderní techniky, která pomáhá záchranářům v těžkém terénu, se seznámil hejtman Martin Netolický.
„Oběma stanicím Horské služby v našem kraji, tedy Čenkovicím a Dolní Moravě, se snažíme dlouhodobě pomáhat prostřednictvím individuálních podpor na konkrétní projekty, které zlepšují jejich materiálně technické vybavení. To je vedle proškolených záchranářů klíčové pro včasný a účinný zásah a to jak v zimě, tak v létě, protože těžkých letních úrazů bohužel přibývá, což potvrzuje také naše zdravotnická záchranná služba,“ vysvětlil důvody podpory hejtman Martin Netolický. „Na základě žádosti náčelníka Horské služby jsme v loňském roce poskytli jeden milion korun na pořízení nové šestikolky a přívěsného vozíku s příslušenstvím pro stanici na Dolní Moravě. Šestikolku je díky možnosti výměny kol za sněžné pásy využívat celý rok, i když bychom si samozřejmě všichni přáli, aby byla potřeba jejího využití co nejmenší,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Podpora kraje Horské službě je dlouhodobě stabilní a vždy vychází z konkrétních potřeb horských záchranářů. „V roce 2021 jsme podpořili nákup čtyřkolky pro stanici v Čenkovicích. Starší stroj nám naopak Horská služba poskytla pro obsluhu tvrze Bouda, která je v majetku kraje. Vedle toho jsme pomohli s nákupem skialpinistických lyží, defibrilátorů, GPS přístrojů nebo víceúčelových nosítek. Nesmím zapomenout ani na stavbu nové stanice v Čenkovicích, na kterou jsme v roce 2015 přispěli půl milionem, což byl impuls pro zahájení stavby," vyjmenoval krajskou podporu hejtman Netolický.

 

Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.


V úterý 18. června byl otevřen aquapark v Ústí nad Orlicí. 

Hned první den lákalo k vodě krásné a teplé počasí. Návštěvníky našeho aquaparku čeká řada atrakcí a nechybí samozřejmě občerstvení. Také současná teplota vody nahrává příjemnému osvěžení v parných dnech, které nás čekají. Aktuálně má velký bazén 24 C a dětský bazén 26 C, což je srovnatelné s teplotou vody ve středomořských letoviscích:)
Přijďte si užít odpočinek a zábavu do našeho aquaparku, je otevřen denně od 10 do 18 hodin a ceny vstupného začínají na 40 korunách za jednorázový vstup pro dítě od 4 do 10 let ke 100 korunám za dospělého. Majitelé městských karet mají vstupné ještě výhodnější. Více informací naleznete na webu https://bazenusti.cz/aquapark/


Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem Za zvířátky kolem světa

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.
Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.

  

Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023