ČtD 177/2024  středa 26. června 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Setkání s Hrabalem v Bennewitzově pavilonu v Javorce

28. března letošního roku uplynulo 110 let od narození jednoho z nejvýznamnějších (a nejpřekládanějších) poválečných českých prozaiků, Bohumila Hrabala. PhDr. Blanka Kostřicová, PhD. se dílem tohoto spisovatele zabývala několik let, a to již jako studentka – napsala o něm mj. diplomovou práci, následovalo několik odborných statí.
V letech 1989 a 1990 se pak s B. Hrabalem dvakrát setkala osobně – jednou v jeho lesní chatě v Kersku, podruhé ve spisovatelově oblíbené pražské pivnici U Zlatého Tygra (obě návštěvy se samozřejmě uskutečnily na Hrabalovo pozvání). Tato setkání vešla ve zbeletrizované podobě do knihy Blanky Kostřicové Dole a nahoře, z níž autorka přečetla příslušné pasáže, spoluúčinkoval Bedřich Ducháček.
Letní literární čtení organizuje Blanka Kostřicová ve spolupráci Kulturním centrem již několik roků v hudebním pavilonu v Javorce.  Příjemné letní pondělí 24. června bylo k literárnímu čtení jako stvořené, ani zima, ani horko, nefoukal vítr, tedy pohoda. A k tomu jsme všichni mohli poznat Bohumila Hrabala z takové stránky, jakou jsme jej ještě neznali.  Odkaz na video z Javorky ZDE
 O Hrabalovi bylo napsáno mnohé, jeho osud nebyl procházkou růžovým sadem a jeho stáří , ve kterém byl popisován jako nevrlý a náladový stařec, možná překrylo i dřívější mladá léta. Jsem tedy vděčný za získání nového pohledu. 
Video je bohužel rušeno hlukem od projíždějících vlaků, zrovna jezdily prakticky v jednom kuse. Váhal jsem zda mám vůbec video zveřejnit. Hluk jsem se snažil odfiltrovat, ovšem za cenu zkreslení hlasů přednášejících. Nejlepším řešením by bylo literární čtení "nahoře" v Bosenském pavilonu.  Odkaz na video z Javorky ZDE

ROZVOJ VÝROBNÍHO AREÁLU FIRMY TECHPLAST V KŘIVOLÍKU

Bylo zahájeno společné územní a stavební řízení pro novou stavbu
Severní hala - Komunikace a manipulační plochy Areálová kanalizace Technologické chlazení - Rozvod stlačeného vzduchu - Technologie výroby Mostové jeřáby - technologické odsávání
Obestavěný prostor objektu 24 332 m3 - Užitná plocha 3 424 m2
Předpokládané kapacity provozu a výroby: - Roční spotřeba granulátu PH: max. 800 t - Denní spotřeba granulátu PH: cca 2,5 t - Uvažovaný počet zaměstnanců: 64
Severní část areálu je vymezena z jižní strany stávající opěrnou stěnou, která odděluje o cca 2,5 m výškově odskočené komunikace a manipulační plochy mezi hlavní výrobní halou a severní halou, z východní a severní strany travnatým svahem osázeným stromky a z východní strany panelovou manipulační plochou. Cca uprostřed této části areálu se nachází stávající objekt severní haly, který hmotově sestává z několika dílčích, hmotově odlišných částí. Hlavní část objektu tvoří dvoulodní hala nepravidelného půdorysu (2 vzájemně posunuté, různě dlouhé kvádry), ke které bylo postupně přistavěno několik menších přístaveb. Zastavěná plocha vč. přístaveb je 2022 m2 , nejvyšší výška objektu je 9,75 m. Z jižní strany k objektu přiléhá konstrukce zastřešení venkovní komunikační trasy s hlavní výrobní halou, k SZ rohu jižní lodě k objektu přiléhá objekt nádrží na vodu. Hala je po celém obvodu obepnuta areálovou komunikací zajišťující její objezdnost a přístupnost ze všech stran. - V rámci záměru je navrženo odstranění části stávajícího objektu na severní straně a přístavba z východní a severní strany objektu, která je tvořená 3mi hmotově odlišnými částmi. Celá přístavba je navržena na ploše 1 530 m2 , výšky jednotlivých částí přístavby jsou 7,85 m, 5,7 m a 4,7 m. Přístavby nepřevyšují stávající objekt hlavní části severní haly. Areálová komunikace a manipulační plochy v této části areálu budou upraveny tak, aby byla stále zajištěna objezdnost objektu a přístupnost ze všech stran.

Knapovecká pouť sv. Petra a Pavla

Zveme Vás v neděli 30. června 2024 do Knapovce. Začínáme ve 14.30 hodin v kostele sv. Petra a Pavla varhanní improvizací. Na varhany hraje Pavel Janeček.
14.30 Varhanní improvizace Pavla Janečka, varhaníka z Rokytnice v Orlických horách.
15.00  Mše svatá v kostele v Knapovci s doprovodem Cecilské hudební jednoty.
16.00  Dětská kapela Betmeni – na louce pod kostelem bude hrát dětská kapela Betmeni z Jehnědí.
16.45  Divadelní pohádky z kufříku a kousků hadříků Lenky Kaplanové a Pavla Janečka, členů DS Vicena Ústí nad Orlicí.
Od 14.30 hodin na louce pod kostelem občerstvení - točené pivo, špekáčky a pouťové koláče. Přijede kolotoč a houpačky. Program pouti se koná pouze za příznivého počasí. Akce je podporována Městem Ústí nad Orlicí.
Zve PhDr. Jana Staňková, tel. 603 569 884 a P. ThLic. Jan Pitřinec

Pozvánka do Doní Doubrouče 
V pátek 28.6. od 20.00 si v hasičárně v Dobrouči můžete popovídat s ministrem zemědělství Markem Výborným

Nemáte doma obrazy akademického malíře Františka Bělského?


Městské muzeum Česká Třebová plánuje v termínu 19. září – 10. listopadu 2024 výstavu akademického malíře Františka V. Bělského. Prosíme majitele obrazů F. V. Bělského, kteří by byli ochotni zapůjčit díla na plánovanou výstavu, aby kontaktovali kurátorku výstavy Mgr. Janu Voleskou telefonicky (604 730 715) nebo e-mailem (voleska@mmct.cz).  Děkujeme!



Letečtí modeláři
v Domě dětí a mládeže

Letecké modelářství má v ČR velkou tradici, a proto DDM Kamarád vypisuje nabídku na doplnění do stávajících modelářských kroužků v budově Paleta. Letecký modelář 1 a Letecký modelář 2 se konají pondělí a středa, vždy 15:45 - 18:45 hodin. Přihlásit se mohou zájemci od 6 do 99 let. Zápisné 1 500 Kč z toho je možné čerpat až polovinu na materiál.
Mladí modeláři mají možnost se naučit formou neformálního vzdělávání, manuální zručnosti, osvojí si základy řezání, broušení, lepení, lakování a také čtení plánků a práci podle výkresové dokumentace, seznámí se se základy aerodynamiky, meteorologie, programování 3D tisku a mnoho dalšího. Letecké modelářství není jenom práce v dílně, ale i létání s modely při tréninku a na soutěžích, které nabízí jedinečnou možnost pohybu v přírodě, na čerstvém vzduchu, v kolektivu přátel, kteří mají společný zájem.
Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

Opakované výběrové řízení  na funkci jednatele společnosti  TEZA

První výběrové řízení vyhlášené v jarním období nebylo úspěšné, proto společnost Teza a její zřizovatel vyhlašují řízení opakované. Podmínky pro uchazeče jsou uvedeny na webu města Česká Třebová, termín odevzdání  žádostí je stanoven na 16. září 2024.  V praxi to ovšem znamená, že po odchodu dosavadního jednatele společnosti  z funkce k 1.7. 2024  bude řízením společnosti Teza pověřen pracovník z managementu společnosti.

Videa Českotřebovského deníku z června 2024


Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.



Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem Za zvířátky kolem světa

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.
Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.


Cesta pro rodinu
Od občanského sdružení k inspirativní neziskovce s mnoha službami

 Pokud by chtěl někdo inspiraci, jak dělat v neziskovce služby pro rodiny, měl by se zajet podívat do Žamberka. Tam už v roce 1996 vzniklo občanské sdružení CEMA, které se v průběhu let změnilo na  komplexního poskytovatele služeb pro rodiny, ať už ty funkční, nebo ohrožené. Organizace nese od roku 2018 název Cesta pro rodinu. Od začátku za všemi těmito aktivitami stojí Dana Hubálková a její tým. A právě ona představila krajskému radnímu pro sociální péči a neziskový sektor Pavlu Šotolovi nové projekty Cesty pro rodinu.
Pro přehlednost si pojďme říct, čemu se Cesta pro rodinu věnuje.  Rodinám pomáhá Rodinné centrum (pro rodiče a děti), Dětská skupina Maceška (pro menší děti) a Klub bez klíče (pro trávení volného času větších dětí). Pro ohrožené rodiny provozuje Cesta pro rodinu Azylový dům a krizovou pomoc. Mladým lidem, kteří se ocitli bez rodinného zázemí, pomáhá Dům na půl cesty. Ekonomicky pomáhá Cestě pro rodinu i vlastní Studio grafiky a kreativní tvorby.
„Stručně se dá říci, že jsme tu pro každého, kdo hledá inspiraci, oporu a pomoc v rodinném životě. Poskytujeme sociální služby, provozujeme podpůrné a zájmové činnosti a vedeme vzdělávací programy za účelem posílení rodiny,“ říká Dana Hubálková.
„U této organizace je vidět velký tah na branku. Letos například koupili od soukromníka rodinný dům, ve kterém mají Dům na půl cesty a plánují koupit od města i budovu Azylového domu a rekonstruovat ji pomocí financí z Národního plánu obnovy. Kromě toho se zapojují do řady projektů ve prospěch ohrožených dětí a rodin a neustále přicházejí s různými novinkami, které vycházejí z aktuálních potřeb. K tomu využívají i dotační programy z Pardubického kraje nebo Burzy filantropie,“ konstatuje radní Pavel Šotola.
Pomoc ohroženým rodinám není jen materiální
Cesta pro rodinu spolu s MAS ORLICKO například pracují na projektu Podpora pro rodiny, děti a mladé dospělé v nepříznivé sociální situaci. „Máme tady děti, kterým se rozpadá rodina, maminky přišly o bydlení, nebo jsou ve špatné sociální situaci. S tím přichází i psychické problémy dětí, nezájem o vzdělávání, těžká adaptace v kolektivu, propadání ve škole a nálepky problémových dětí. Naši sociální pracovníci proto spolupracují se školskými zřízeními, kam děti docházejí, a doprovázejí rodiče na jednání se školami. Organizují bezplatné doučování a snaží se děti zapojit do různých aktivit, případně jim podle situace v rodině zajistit psychoterapeutickou podporu. S kolektivem ve škole – učiteli, spolužáky a jejich rodiči - pracují na destigmatizaci těchto dětí. Aby je po příchodu do kolektivu přivítali, nedívali se na ně s předsudky, vzali je mezi sebe a ocenili jejich dobré stránky“ popisuje situaci sociální pracovnice Nela Šlézová. 
Důležitost sociální rehabilitace
Před pěti lety začala Cesta pro rodinu poskytovat i službu sociální rehabilitace pro azylový dům, Dům na půli cesty a časem také pro maminky v terénu. Nyní se kromě klientů v Azylovém domě a Domě na půl cesty starají například o sedm maminek mimo tato zařízení v okruhu do 30 kilometrů od Žamberku.
„Často lidé vůbec netuší, co to sociální rehabilitace je. Jedná se o pomoc lidem buď s postižením, nebo v krizové situaci tak, aby byli časem schopni samostatného života. V tomto případě třeba Cesta pro rodinu pomáhá maminkám se zajišťováním věcí okolo bydlení, radí jim, jak rozložit finance na zálohy a na živobytí, jak zajistit domácnost, jak se starat o děti, pomáhají také s doučováním, se sháněním práce a s postavením se na vlastní nohy. Každý případ, kde se to povede, je pro naši společnost velkou výhrou,“ dodává spolu s poděkováním Cestě pro rodinu Pavel Šotola.  

  

Videa Českotřebovského deníku: