ČtD 178/2024  čtvrtek 27. června 2024 


Stavba kanálu D - O - L nás už nebude omezovat

Krajští zastupitelé na svém úterním jednání učinili poslední krok nad plánem na výstavbu labské větve průplavu Dunaj–Odra –Labe, když schválili aktualizace č. 4 Zásad územního rozvoje Pardubického kraje. Tato aktualizace řeší mimo jiné právě zrušení územní rezervy pro tento průplav, čímž se mohou odblokovat rozvojové aktivity měst a obcí na plánované trase.
Je to jedna z nejdůležitějších zpráv pro koridor od Vysokého Mýta přes Choceň, Ústí a Třebovou za dlouhá léta. Krajští zastupitelé po loňském odpískání kanálu Dunaj-Odra-Labe, projektu tlačeného bývalým prezidentem Milošem Zemanem, potvrdili zrušení blokací rozsáhlého území kvůli plánu na výstavbu tohoto průplavu. Obce a města na trase průplavu tak konečně mohou tisíce pozemků volně využít, bez omezení územními uzávěrami.
„Zrušení blokace území pro průplav Dunaj–Odra–Labe je jednoznačnou dobrou zprávou pro starosty měst a obcí, ale také pro samotné občany či potenciální investory. Územní rezerva totiž obcím bránila v rozvoji. Nyní se tak odblokuje poměrně velké množství pozemků. Poměrně široký koridor byl vymezen v místech, která jsou vhodná pro jiné využití, ať už se jedná o bytovou nebo individuální výstavbu,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který doplnil, že vyjmutí průplavu DOL neovlivňuje krajskou podporu pro splavnění Labe do Pardubic. „Projekt splavnění Labe do Pardubic a multimodální uzel má i nadále naši prioritu, proto ostatně opravy všech mostů na trase řešíme také v tomto kontextu tak, aby průplavný profil odpovídal budoucímu splavnění,“ doplnil Netolický.
Krajský radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr, do jehož gesce změna zásad územního rozvoje spadá, vyjmenoval také další významné změny. „Zásady územního rozvoje Pardubického kraje byly vydány krajským zastupitelstvem v dubnu 2010, jejích první aktualizace proběhla v září 2014, druhá pak v červnu 2019 a třetí aktualizace v září 2020.
Ve čtvrté změně řešíme kromě průplavu Dunaj-Odra-Labe mimo jiné také upřesněnou trasu přivaděče k dálnici D35 kolem Vysokého Mýta a Chocně. Aktualizace obsahuje také vymezení specifické oblasti SOB 9, ve které se projevuje aktuální problém ohrožení území suchem, vymezení plochy územní rezervy RN09 pro lokalitu vhodnou pro akumulaci povrchových vod Albrechtice na vodním toku Moravská Sázava, zrušení koridoru P01 – propojovací VVTL plynovod Olešná – Náchod – Polsko. V rámci dokumentu také vypouštíme koridory, ve kterých byly již záměry realizovány. Ruší se tak například pro přeložku silnice I/37 v úseky Chrudim – Slatiňany,“ upřesnil radní Ladislav Valtr.

O čem se jednalo 24. června na zastupitelstvu města:


Informace o rekonstrukce budoucí budovy městské knihovny

Informace o  plánované výstavbě nového pavilonu domova pro seniory.

Schválena závěrečná zpráva o hospodaření města v roce 2023 a rozpočtová změna č. 5 letošního roku.

Rozpočtová změna obsahuje:

Demolice bývalého průmyslového areálu v Bezděkově (1,6 mil. Kč)

Rekonstrukce objektu pro dětskou skupinu v MŠ Habrmanova - navýšení původní obligátní částky 100 tis. Kč. z důvodu nutnosti předělání projektu na podmínky dotace je nutné navýšit ukazatel o 150.000 Kč.

 rekonstrukce podlahy v jídelně ZŠ Ústecká, (510 tis. Kč) Na základě požadavku vedení školy na rekonstrukci podlahy v jídelně byla odhadnuta částka na realizaci ve výši 510.000 Kč.

rekonstrukce el. a datových sítí  ZŠ Ústecká (2,4 mil. Kč)

Rekonstrukce depozitáře Městského muzea Borek - zvýšení o 500tis. Kč. V rozpočtu na rok 2024 je zavedena jen tzv. obligátní a tedy nic neříkající částka částka 100.000 Kč. Z důvodu příprav na realizaci (instalace EPS, EZS, zabezpečení vstupu, stěhování exponátů) je potřeba navýšit ukazatel o 500.000 Kč.

úprava učebny fyziky na ZŠ Habrmanova,  (460 tis. Kč)

rekonstrukce osvětlení tělocvičny Na Skále (510 tis. Kč)

údržba cyklostezek bike /skiareál Peklák 570 tis. Kč  Na základě předběžných cenových nabídek je potřeba ukazatel navýšit o 570.000 Kč. Na realizaci bude využita dotace z Pardubického kraje ve výši 389.620 Kč.

rekonstrukce chodníku na sídlišti Lhotka (970 tis. kč)

Parkoviště u Pucholtů (200 tis. Kč)

Parkoviště u ZUŠ Kozlovská (400 tis. Kč)

novou položkou je RE-USE centrum (v hodnotě 1 mil. Kč) Bude se jednat o dva sklady a dvě propojené buňky vybavené regály. Na realizaci bude podána žádost o dotaci.

Sanace krovů budov v hodnotě 2200 tis. Kč   Na základě Posouzení dřevěných konstrukcí z hlediska jejich napadení dřevokaznými houbami a hmyzem se rozhodlo o sanaci napadených krovů na ZŠ Nádražní, ZŠ Habrmanova, ZŠ Ústecká, ZŠ a MŠ Na Rovině a rotundě Svaté Kateřiny.

zbudování nového multifunkčního hřiště v lokalitě Borek 2700 tis. Kč počítá ovšem   s celkovou dotací přes 2 miliony Kč.

Zastupitelé pro svoje rozhodování získali pro svoje potřeby ovšem navíc také  tzv. "Zásobník investičních / neinvestičních záměrů".

Zde jsou uvedeny záměry včetně jejich skutečných cen a rozlišeny projekty aktuální a "záložní" a dokonce i projekty, s  jejichž realizací se nepočítá.   Vzhledem k tomu, že jde o významnou  informaci, považuji za nutné i tento zásobník v nějaké podobě zveřejnit.  Podobně byl  zveřejněn v loňském roce.  Potřeba jeho zveřejnění je specifickou potřebou města Česká Třebová, kde  jsou ze zásady v rozpočtu města zveřejňovány ve skutečných objemech investice  až těsně před  podpisem smlouvy s dodavatelem nebo před podáním žádostí o dotaci. Do té doby je u investic často  jen obligátní hodnota 100 tisíc Kč, která rozhodně není žádnou informací o tom, kolik bude třeba na realizaci uvedené položky zaplatit.  Veřejnost se pak nestačí divit, když např. rekonstrukce zasedačky na radnici, původně  rozpočtovaná na 100 tisíc korun (které veřejnost nevěnovala velkou pozornost) se v rozpočtovém opatření rady města z 21. 5. 2024 zvýšila najednou o 3 miliony korun, přestože se nejedná o nezbytnou investici.   Odkaz na Zásobník  investičních projektů najdete ZDE

Schválena vyhláška o stanovení místních koeficientů daně z nemovitosti - novou vyhlášku najdete na odkazu ZDE

Nová pravidla pro prodej a pronájem pozemků v majetku města.  (pravidla ani cenová mapa nebyla zatím zveřejněna)

Zóny a jejich ocenění byly zpracovány znalce, budou každý rok předvídatelně aktualizovány.

Schválen záměr převodu budovy bývalé pošty v Klácelově ulici na Pardubický kraj.

Ten zde plánuje zřídit administrativní centrum Domova u Studánky, který v současné době prochází transformací. Podle hejtmana Martina Netolického, který zastupitelům tento záměr prezentoval, bude v místě sídlit administrativa a terapeutické dílny.  Tento objekt po přestavbě nebude tedy nesloužit k bydlení.

Schválena připravenost města zajistit financování nového pavilonu domova pro seniory v případě, že bude kladně vyřízena žádost o dotaci z Národního plánu obnovy.

Nové individuální dotace:

oprava střechy farní stodoly  (100 tisíc)

restaurování lavic v Kostele sv. Jakuba.

aktivity Komunitního centra Petrklíč (100 tis. Kč)

Schválen nový plán sociálního začleňování 

Schváleno poskytnutí návratné finanční výpomoci místní pobočce Naděje

NADĚJE plánuje využít návratnou finanční výpomoc ve výši cca 12  milionů korun na rekonstrukci svého nízkoprahového zařízení na sídlišti Borek. Připravuje projekt pro poskytnutí 100% dotace,  která  bude ovšem poskytnuta v případě přiznání až po dokončení investice. Pokud dotace poskytnuta nebude, investice nebude realizována. Prostředky na pořízení projektové dokumentace ovšem vráceny nebudou, v případě poskytnutí dotace se všechny prostředky městu vrátí.

Více podrobností o jednání zastupitelstva 24.6. 2024 lze zjistit ze zveřejněných usnesení ZM.
Jednotlivá města však k publikování usnesení  z jednání zastupitelstva přistupují různým způsobem. V Ústí n.O. je např. poskytnut vlastně zápis z jednání s mnoha podrobnostmi, v Č. Třebové je všechno důležité "v příloze"
Jak prezentuje usnesení ZM z 24.6. 2024 Česká Třebová  - najdete ZDE
V Ústí prezentují nejen usnesení ZM  ale také zápis z jednání - najdete ZDE
Informaci z jednání zastupitelstva města jsem připravil na základě získaných informací také  pokud možno s  vysvětlením jednotlivých změn položek, neboť se domnívám že taková informace z radnice poskytnuta nebyla, lze to porovnat na webu města.
Poznámka: informace o odstoupení místostarostky Zuzany Nejedlé není součástí zprávy z jednání ZM proto, že se o tomto nehlasovalo. Bude však jistě součástí zápisu z jednání, který ještě nebyl vyhotoven.  (mm)

ÚSTECKÉ MISTRY JIU-JITSU PŘIJAL STAROSTA

Dnes se na ústecké radnici konalo slavnostní přijetí starostou města Petrem Hájkem, který přivítal úspěšné sportovce Jana Kubína mladšího, Bruna Čížka a Denisa Banduroviche. Tito sportovci se nedávno stali žákovskými Mistry České republiky v brazilském Jiu-Jitsu na Mistrovství ČR ve Frýdku-Místku, kde všichni tři získali první místa ve svých kategoriích.
Kromě úspěchů v brazilském Jiu-Jitsu zaznamenal Jan Kubín mladší další významný úspěch. V neděli se v Praze konalo finále celoroční ligy MMA (MMAA - Czech MMA Association), kde získal titul Mistra České republiky v kategorii do 43,1 kg. Starosta při přijetí ocenil vynikající reprezentaci města a poděkoval mladým sportovcům za jejich tvrdou práci.
Na stejném  mistrovství ve Frýdku Místku  startovala také reprezentace  DSC GYM Česká Třebová. V porovnání se zápasníky z Ústí se českotřebovskému týmu dařilo ještě podstatně lépe.  Podařilo získat 11 zlatých 8 stříbrných a 5 bronzových medailí. Díky tomu  DSC GYM Česká Třebová  získal nejvíce bodů a mistrovský pohár nejlepšího týmu. Škoda, že si to nikdo oficiálně neocenil třeba na našem Týdnu sportu.

Knapovecká pouť sv. Petra a Pavla

Zveme Vás v neděli 30. června 2024 do Knapovce. Začínáme ve 14.30 hodin v kostele sv. Petra a Pavla varhanní improvizací. Na varhany hraje Pavel Janeček.
14.30 Varhanní improvizace Pavla Janečka, varhaníka z Rokytnice v Orlických horách.
15.00  Mše svatá v kostele v Knapovci s doprovodem Cecilské hudební jednoty.
16.00  Dětská kapela Betmeni – na louce pod kostelem bude hrát dětská kapela Betmeni z Jehnědí.
16.45  Divadelní pohádky z kufříku a kousků hadříků Lenky Kaplanové a Pavla Janečka, členů DS Vicena Ústí nad Orlicí.
Od 14.30 hodin na louce pod kostelem občerstvení - točené pivo, špekáčky a pouťové koláče. Přijede kolotoč a houpačky. Program pouti se koná pouze za příznivého počasí. Akce je podporována Městem Ústí nad Orlicí.
Zve PhDr. Jana Staňková, tel. 603 569 884 a P. ThLic. Jan Pitřinec

Pozvánka do Doní Doubrouče 
V pátek 28.6. od 20.00 si v hasičárně v Dobrouči můžete popovídat s ministrem zemědělství Markem Výborným

Nemáte doma obrazy akademického malíře Františka Bělského?


Městské muzeum Česká Třebová plánuje v termínu 19. září – 10. listopadu 2024 výstavu akademického malíře Františka V. Bělského. Prosíme majitele obrazů F. V. Bělského, kteří by byli ochotni zapůjčit díla na plánovanou výstavu, aby kontaktovali kurátorku výstavy Mgr. Janu Voleskou telefonicky (604 730 715) nebo e-mailem (voleska@mmct.cz).  Děkujeme!



Letečtí modeláři
v Domě dětí a mládeže

Letecké modelářství má v ČR velkou tradici, a proto DDM Kamarád vypisuje nabídku na doplnění do stávajících modelářských kroužků v budově Paleta. Letecký modelář 1 a Letecký modelář 2 se konají pondělí a středa, vždy 15:45 - 18:45 hodin. Přihlásit se mohou zájemci od 6 do 99 let. Zápisné 1 500 Kč z toho je možné čerpat až polovinu na materiál.
Mladí modeláři mají možnost se naučit formou neformálního vzdělávání, manuální zručnosti, osvojí si základy řezání, broušení, lepení, lakování a také čtení plánků a práci podle výkresové dokumentace, seznámí se se základy aerodynamiky, meteorologie, programování 3D tisku a mnoho dalšího. Letecké modelářství není jenom práce v dílně, ale i létání s modely při tréninku a na soutěžích, které nabízí jedinečnou možnost pohybu v přírodě, na čerstvém vzduchu, v kolektivu přátel, kteří mají společný zájem.
Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

Opakované výběrové řízení  na funkci jednatele společnosti  TEZA

První výběrové řízení vyhlášené v jarním období nebylo úspěšné, proto společnost Teza a její zřizovatel vyhlašují řízení opakované. Podmínky pro uchazeče jsou uvedeny na webu města Česká Třebová, termín odevzdání  žádostí je stanoven na 16. září 2024.  V praxi to ovšem znamená, že po odchodu dosavadního jednatele společnosti  z funkce k 1.7. 2024  bude řízením společnosti Teza pověřen pracovník z managementu společnosti.

Videa Českotřebovského deníku z června 2024


Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.



Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem Za zvířátky kolem světa

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.
Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.


Pardubický kraj pokračuje v proměně sociálních služeb ústavního charakteru na služby komunitního typu

V sociální oblasti kraj zřizuje sedm pobytových služeb pro osoby se zdravotním postižením. Už řadu let se snaží o jejich přeměnu tak, aby klienti mohli žít co nejvíce v běžném prostředí. V současné době už 67 procent klientů žije v domcích nebo bytech. Krajští radní jednali o výstavbě, nebo nákupu dalších domků, do kterých by se mohli přesunout další klienti.
Cílem je, aby lidé s postižením nebo jinými specifickými potřebami, byli respektováni s právem na důstojný život. Proces proměny zahrnuje nejen přemístění z institucionální péče, ale i zajištění dostatečných podpůrných služeb a zdrojů v komunitě, aby tito lidé mohli žít plnohodnotně svůj život.
„Na plánovanou výstavbu, koupi, či rekonstrukci budou využity prostředky z evropských fondů. Deinstitucionalizace sociálních služeb spadá pod Regionální akční plán Pardubického kraje 2021-2027 financovaný prostřednictvím IROP. Jsem rád, že se nám touto cestou podařilo získat 224 milionů korun, které máme připraveny právě na podporu klientů, aby žili v přirozeném prostředí a byli součástí běžné společnosti,“ uvádí radní pro regionální rozvoj, Ladislav Valtr.
Intenzivní pozornost by měla být věnována i kvalitě poskytovaných služeb, aby nedošlo k přenosu ústavních prvků do nově budovaných domácností.
Připravované projekty rodinných domků za více než 320 milionů korun by měly zlepšit život dalším uživatelům, kteří využívají sociální služby. Můžu zmínit například některé obyvatele Domova pod Kuňkou v Rábech. Pro ně připravuje Pardubický kraj bydlení v rekonstruovaném domě v Heřmanově Městci a v novostavbě dvojdomku v Pardubicích v lokalitě Na Tvrzi. Další projekty jsou komunitní bydlení v České Třebové, Dům Za Vodou v Ústí nad Orlicí, nebo Komunitní dům sociální služby Domova Na cestě,“ popisuje Pavel Šotola, radní zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.
Pardubický kraj se v uplynulých letech stal v České republice lídrem v transformaci sociálních pobytových služeb a ostatní se k tomuto trendu postupně přidávají. „Například nového domku se už dočkali také klienti Domova u studánky v Anenské Studánce, který byl letos v dubnu slavnostně otevřen v Rudolticích nedaleko Lanškrouna. Nyní už je vydané stavební povolení na domek Rudoltice II, což považuji za další úspěch,“ podotýká Šotola.

  

Videa Českotřebovského deníku: