ČtD 179/2024  pátek 28. června 2024 


Česká Třebová má novu vyhlášku o dani z nemovitých věcí
Proč byla nová vyhláška přijata a jaký má význam

Zákon o Dani z nemovitostí č. 338/1992 Sb byl novelizován již dříve (v roce 2023) a prvním rokem jeho platnosti v nové podobě byl  rok 2024.  Proběhly nemalé změny, daň byla zvýšena, další změny budou platit od roku 2025. V České Třebové byla v červnu přijatá obecně závazná vyhláška, která  má především zabránit tomu, aby nedocházelo k dalšímu zvyšování daně z nemovitostí pro majitele nemovitostí zejména v připojených obcích.
Do roku 2023 byl v České Třebové pro stanovení výše daně z nemovitých věcí v platnosti základní koeficient. Česká Třebová  jej před lety mohla zvýšit, ale např. na rozdíl od Ústí n.  O. to neudělala. Ke zvýšení došlo pro rok 2024 díky novele zákona. Všechny vybrané prostředky zůstaly v městském rozpočtu  V roce 2023 byl příjem z této daně necelých 10 milionů, letos je v rozpočtu částka 17800 tis. Kč, neboť došlo ke změně sazeb uvedených v novele zákona. Stát však pro obce upravil jiné příjmové položky, takže na novele město nic nevydělalo.
Město nyní může upravit velikost daně z nemovitosti  pro jednotlivé části s vlastním katastrálním územím nebo pro skupiny nemovitých věcí (např. garáže) prostřednictvím obecně závazné vyhlášky.  Díky tomu se dá např. omezit zvýšení  daně  na katastrech připojených obcí  (Kozlov, Svinná, Skuhrov). nebo stanovit jiné hodnoty pro vybrané skupiny nemovitostí (např. garáže, objekty k podnikání nebo pro rekreaci) Od 1. ledna 2025 totiž  nelze snížit koeficient podle počtu obyvatel  o jednu až tři kategorie tak jako dosud a tak by majitelé nemovitostí  např. v Kozlově by platili stejnou daň  jako  v České Třebové, došlo by pro ně k podstatnému zvýšení plateb. Přijatá vyhláška  je stanovena tak, že místní koeficient pro  k.ú,  Skuhrov, Kozlov, Svinná byl stanoven na v zákoně nejnižší možnou hodnotu 0,5. Na Lhotce, na jejímž katastru je také sídliště Lhotka, však zůstává místní koeficient na základní hodnotě 1,0 stejně jako pro město Česká Třebová
Vyhláška také upravuje (zvyšuje) pomocí stanoveného místního  koeficientu 1,5 výši daně pro skupiny nemovitostí  jako jsou rekreační trvale neobydlené objekty, garáže  nebo stavby určené pro podnikání.  Pro ostatní  jej základní místní koeficient  1,0. Vyhláška byla přijata včas, takže bude zahrnuta do vyúčtování pro daňovou povinnost v roce 2025, občané nemusí dávat žádné nové daňové přiznání.
Stručný přehled o zavedení koeficientů pro výpočet daně z nemovitostí v novele zákona dále uvádím, v případě detailních informací je třeba prostudovat samotnou novelu  zákona č. zákona č. 338/1992 Sb. např. na odkazu ZDE

Blíží se 17. ročník CHL sezona 2024/25

Výbor CHL se dohodl zachovat stejná pravidla CHL jako tomu bylo v předchozích letech. Drobné změny jsou zapracovány a rozeslány stávajícím týmům a zřetelně vyznačeny.  Ta hlavní změna je, že hráči hrající oblastní ligu a vyšší soutěže, nemohou hrát CHL.
Herní systém zůstane stejný jako byl v minulé sezoně, popřípadě se upraví podle počtu přihlášek. Pro začátek dostaly týmy k dispozici výchozí podklady k dalšímu ročníku t.j. soutěžní řády a přihlášku.  Dále bude provedeno nasazení týmů do soutěže, které je samozřejmě podmíněno počtem přihlášených týmů.

Balkony v Domově pro seniory se opravují

Uplynulo 20 let od dokončení bloku A Domova pro seniory a pohled na omítky na balkonech, kam několik let zatékalo byl velmi smutný. Finanční prostředky se dávaly jinam i tato budova ztrácela na kráse. Přitom na těchto smutných balkonech žili smutní klienti Domova pro seniory. Kdyby takový stav budovy byl v některém městském bytovém domě, jistě by nájemníci žádali úlevy A tady ne.  Stále se mluvilo o budově B za Třebovkou a přitom se zhoršoval stav relativně nové budovy A.  Nyní se vše změnilo, na fotografiích můžeme vidět změnu. Ze strany tzv. "Zahrady" je však stále oplocení staveniště a lešení, takže na plné využití prostor se musí ještě čekat. Zde se jedná o východní stranu. Až bude hotovo, bude třeba pokračovat v opravách na jižní fasádě, aby to nedopadlo jako  na té straně východní.

Kolem Rokytna se pojede od 2. července  (spojka I/35 - D35)

Ve čtvrtek 27. června se uskutečnil poslední kontrolní den na obchvatu Rokytna. Ten se na začátku července otevře v režimu předčasného užívání. Novostavba silnice druhé třídy měří čtyři kilometry a bude sloužit jako přivaděč na dálnici D35. Od tranzitní dopravy se uleví obcím Rokytno, Chvojenec a Býšť, zvýší se také bezpečnost všech účastníků silničního provozu.
„Celkové náklady na výstavbu obchvatu dosáhly necelých 295 milionů korun s daní. Jedná se o stavbu, která je součástí memoranda se státem na budování přivaděčů k dálnici D35, proto jsme čerpali přidělené prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Součástí stavby silnice o šířce 9,5 metru jsou i dva mosty a retenční nádrž. Obchvat spuštěn v režimu předčasného užívání, což znamená, že samotná stavba je hotová a budou probíhat drobné dokončovací práce. Jedná se o standardní postup, kdy chceme řidičům stavbu otevřít co nejdříve, kdy je to technicky a legislativně možné,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Vzhledem k začátku letních prázdnin jsme nechtěli organizovat žádné slavnostní stříhání pásky a tím zdržovat zprovoznění silnice pro veřejnost, proto využíváme poslední kontrolní den stavby před předáním staveniště a plánovaným uvedením do režimu předčasného užívání, o které bylo zažádáno ke 2. červenci. Samozřejmě nás mrzí, že se nepodařilo otevřít komunikaci ještě před prvním prázdninovým víkendem, ale dojde k němu v úterý 2. července před státními svátky a prodlouženým víkendem,“ doplnil hejtman.
Nový obchvat přinese větší komfort nejen řidičům, ale zejména obyvatelům obcí, které trpěly nadměrným provozem tranzitní dopravy. „Díky novému obchvatu budou méně zatížené dopravou, hlukem a také zplodinami. Stavba propojuje dálnici D35 se silnicí I/35 v nové trase mimo zastavěná území, přičemž odvádí tranzitní dopravu z obcí Rokytno a Chvojenec a částečně také z Býště. Dochází také ke zrychlení a zvýšení bezpečnosti dopravy po silnici II. třídy v trase Sezemice – Dobruška. Stavba obchvatu začala v roce 2022. Chtěl bych místním lidem i vedení obce poděkovat za trpělivost. Odměnou za to jim je i nedávno zrekonstruovaný průtah celou obcí. Tam náklady činily 41 miliony korun s daní,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
V okolí obce se nyní opravují také silnice, které sloužily jako návozové trasy pro stavbu dálnice D35, další opravy těchto komunikací jsou v plánu na příští rok. Cena za novou silnici je daná náročností stavby. „Součástí jsou dva mosty – přes Brodecký a Chvojenecký potok a také nová retenční nádrž. Ke stavbě byly využity také BIM technologie, které umožnily vytvořit 3D model stavby, který je velice užitečný při budoucí správě komunikace,“ uvedl Kortyš.

 Východočeské muzeum chystá novou expozici přírody Pardubického kraje

Zámek Pardubice, který je ve vlastnictví Pardubického kraje, se neustále rozvíjí nejen z hlediska investiční činnosti, ale také expoziční. S připravovanou expozicí přírody seznámil ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek hejtmana Martina Netolického. Nová expozice bude umístěna v horním patře hospodářských budov v areálu zámku.
 „Pardubický zámek se dlouhodobě snažíme rozvíjet nejen po stránce investiční aktivity, ale také z hlediska nových expozic. Na návštěvnosti posledních let se ukazuje, že plány, které Východočeské muzeum pod vedením pana ředitele Libánka má, jsou veřejností velmi kladně přijímané. Ostatně důkazem jsou nejen expozice, ale také další akce pro veřejnost, které zámek oživují,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Novinkou, kterou nyní připravujeme, je přírodovědná expozice, která nebude umístěna v hlavním zámeckém paláci, ale v prvním patře hospodářských budov. Veřejnosti představí širokou škálu biotopů a přírodních fenoménů Pardubického kraje. Skrz tradiční přírodovědné muzeum návštěvník vstoupí do moderní expozice, která ho provede přírodou od polabských nížin až po nejvyšší pohoří. Součástí bude také řada interaktivních prvků a dotykových exponátů, což umožní prožít různé zajímavosti z říše rostlin i živočichů a odhalit zákonitosti a vztahy mezi nimi. V tuto chvíli předpokládáme, že bychom expozici mohli otevřít v průběhu roku 2027,“ řekl hejtman Martin Netolický.
„Architektonický návrh je již hotový a nyní pracujeme na detailech jednotlivých vitrín. Vyrábíme interaktivní prvky a připravujeme exponáty pro konkrétní stanoviště. Také hledáme vztahy mezi jednotlivými částmi expozice, aby návštěvníka mohli co nejlépe provést přírodou Pardubického kraje,“ vysvětil ředitel Libánek. Expozice vzniká v budovách, kde donedávna sídlila Gočárova galerie. V přízemí pod ní bude zároveň vybudováno nové návštěvnické centrum.

V ÚSTÍ BYLA PREZENTACE PROJEKTU GALERIE PERLOU
Ve středu 26. června se v areálu bývalé Perly 01 v Ústí nad Orlicí konala prezentace projektu Galerie Perlou. Akce přilákala zájem široké veřejnosti. Vedení města Ústí nad Orlicí ve spolupráci s architektonickým studiem CHYBIK + KRISTOF s.r.o. představilo potenciál prostoru bývalé rozvodny, kotelny a přilehlé bývalé administrativní budovy bývalé textilky. Projekt se skládá ze dvou objektů - z hlavní budovy galerie, která zachovává historické prvky a z budovy, ve které je navržena restaurace, edukační prostory galerie, kancelářské zázemí pro příspěvkovou organizaci města a krátkodobé ubytováním. Součástí této budovy je také střešní terasa, která poskytne výhled na město. Nádvoří s komínem bude sloužit jako klíčový veřejný prostor pro kulturní akce, jako jsou vernisáže, koncerty či přehlídky. 
Připravovaný projekt galerie současného umění, která se díky své otevřenosti může stát novým místem pro setkávání, získává dnešní prezentací reálnější obrysy. Architekt Ondřej Chybík ze studia CHYBIK + KRISTOF představil nejnovější pohledy na budoucnost industriálního dědictví města. Na místě bývalé rozvodny Perla byl na deseti obrazovkách prezentován projekt a k vidění byl také trojrozměrný model budoucí galerie. Model a prezentace projektu budou po dobu třech týdnů přístupné zdarma v Hernychově vile.  (Zdroj: web města Ústí n.O.)


Přes Opočno už tranzitní doprava nejezdí !

Královéhradecký kraj dnes zahájil zkušební provoz druhé etapy obchvatu města Opočno na Rychnovsku. Za nový 1,5 kilometru dlouhý úsek zaplatil 230 milionů korun. Stavba navazuje na první etapu obchvatu, kterou kraj dokončil v roce 2020.
Obchvat má zlepšit dopravní spojení mezi průmyslovou zónou Solnice-Kvasiny a Hradcem Králové a poskytne pohodlný a bezpečný přístup do rekreačních oblastí Orlických hor.
Stavební práce na druhé etapě obchvatu začaly v únoru 2022 a skončily letos v květnu. Celkové náklady na projekt dosáhly 230 milionů Kč včetně DPH, přičemž 100 % nákladů pokryla dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Přípravu, administraci a realizaci akce zajistilo oddělení průmyslových zón CIRI - Centra investic, rozvoje a inovací, servisní organizace zřízené Královéhradeckým krajem.

Obnovu přírodního koupaliště u rybníku v Lanškrouně zastupitelé schválili

Jeden z prvních bodů jednání středečního zastupitelstva města se týkal dlouho připravovaného projektu obnovy přírodního koupaliště u Dlouhého rybníka. Zastupitelé svými hlasy podpořili pokračování příprav a dali projektu zelenou.
Projekt obnovy přírodního koupaliště v současné podobě řeší vedení města již od roku 2017. Myšlenka zasazení koupaliště do této lokality se ale v různých podobách objevuje již od 90. let. Od začátku chtěli radní navázat na historii areálu, který má na rozdíl od jiných míst potenciál nabídnout návštěvníkům mnohem víc. Město bylo historicky vyhlášené právě kaskádovou soustavou sedmi rybníků a dodnes je tato oblast největším turistickým lákadlem. Cílem projektu je nejen zajistit čisté koupání pro občany, jde o celkové oživení této oblasti a zvýšení návštěvnosti, které prospěje také okolním provozům.
V loňském roce byly veškeré plány představeny široké veřejnosti i všem zastupitelům v rámci veřejného projednání. „Veřejného projednání v dubnu minulého roku se zúčastnily asi čtyři desítky občanů, kteří měli možnost zapojit se do diskuze, klást otázky a řešit své výhrady. Pozvánku obdrželi i všichni zastupitelé města. Nezazněly zde žádné zásadní výtky. Projektové přípravy tedy pokračovaly až do nynější fáze, kdy je projekt těsně před soutěží o jeho zhotovitele. Jsem rád, že s obnovou letního areálu bude opravena i restaurace, která bude sloužit svému účelu. Zabráníme tak jejímu zchátrání či prodeji,“ říká místostarosta Miloš Smola.
Ve snaze vyjít vstříc názorům občanů řešila rada města také revizi nutnosti kácení stromů. Došlo tak k úpravám projektu a posunutí stezky vedoucí kolem areálu. Počet stromů, které budou muset ustoupit stavbě se tak významně snížil. Zároveň dojde k náhradní výsadbě, která společně se zbylými stromy zajistí dostatečný stín pro návštěvníky, ale také generační a druhovu různorodost dřevin.
Areál koupaliště u Dlouhého rybníka nyní již desítky let pro mnohé dospělé, ale hlavně pro děti neplní svou funkci koupaliště. Jde totiž především o chovný rybník. Ryby jsou zde nejen dokrmovány, dochází zde ke splachům hnojiv z polí, ve vodě bují vodní trávy. V teplém létě dochází k úhynu ryb či přemnožení sinic a samotné koupání je mnohdy hygienickou stanicí zakázáno. V letošním roce tato situace nastala již na konci měsíce června.
Revitalizace areálu je tak jediný životaschopný projekt, který může obnovit původní funkci koupaliště za srovnatelné náklady, které by bylo třeba vynaložit i v případě výstavby na zelené louce „Nepřekvapilo mě, že část opozice znovu brojí proti pěknému projektu, stejně jako v minulosti u výstavby polikliniky či LArtu. Jejich snažení přispívá pouze k rozdělení společnosti na dva tábory. Tyto snahy nepřinesou dokončení investiční akce, protože s tímto přístupem by ani jeden z projektů realizován nebyl,“ uzavírá starosta města Radim Vetchý. „Vedení města udělalo vše pro to, aby v Lanškrouně vzniklo místo pro čisté koupání,“ shodují se Radim Vetchý a Miloš Smola. (Zdroj: Orlicky.net)

Knapovecká pouť sv. Petra a Pavla

Zveme Vás v neděli 30. června 2024 do Knapovce. Začínáme ve 14.30 hodin v kostele sv. Petra a Pavla varhanní improvizací. Na varhany hraje Pavel Janeček.
14.30 Varhanní improvizace Pavla Janečka, varhaníka z Rokytnice v Orlických horách.
15.00  Mše svatá v kostele v Knapovci s doprovodem Cecilské hudební jednoty.
16.00  Dětská kapela Betmeni – na louce pod kostelem bude hrát dětská kapela Betmeni z Jehnědí.
16.45  Divadelní pohádky z kufříku a kousků hadříků Lenky Kaplanové a Pavla Janečka, členů DS Vicena Ústí nad Orlicí.
Od 14.30 hodin na louce pod kostelem občerstvení - točené pivo, špekáčky a pouťové koláče. Přijede kolotoč a houpačky. Program pouti se koná pouze za příznivého počasí. Akce je podporována Městem Ústí nad Orlicí.
Zve PhDr. Jana Staňková, tel. 603 569 884 a P. ThLic. Jan Pitřinec

Pozvánka do Doní Doubrouče 
V pátek 28.6. od 20.00 si v hasičárně v Dobrouči můžete popovídat s ministrem zemědělství Markem Výborným

Nemáte doma obrazy akademického malíře Františka Bělského?


Městské muzeum Česká Třebová plánuje v termínu 19. září – 10. listopadu 2024 výstavu akademického malíře Františka V. Bělského. Prosíme majitele obrazů F. V. Bělského, kteří by byli ochotni zapůjčit díla na plánovanou výstavu, aby kontaktovali kurátorku výstavy Mgr. Janu Voleskou telefonicky (604 730 715) nebo e-mailem (voleska@mmct.cz).  Děkujeme!



Videa Českotřebovského deníku z června 2024


Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.



Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem Za zvířátky kolem světa

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.
Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.


Pardubický kraj pokračuje v proměně sociálních služeb ústavního charakteru na služby komunitního typu

V sociální oblasti kraj zřizuje sedm pobytových služeb pro osoby se zdravotním postižením. Už řadu let se snaží o jejich přeměnu tak, aby klienti mohli žít co nejvíce v běžném prostředí. V současné době už 67 procent klientů žije v domcích nebo bytech. Krajští radní jednali o výstavbě, nebo nákupu dalších domků, do kterých by se mohli přesunout další klienti.
Cílem je, aby lidé s postižením nebo jinými specifickými potřebami, byli respektováni s právem na důstojný život. Proces proměny zahrnuje nejen přemístění z institucionální péče, ale i zajištění dostatečných podpůrných služeb a zdrojů v komunitě, aby tito lidé mohli žít plnohodnotně svůj život.
„Na plánovanou výstavbu, koupi, či rekonstrukci budou využity prostředky z evropských fondů. Deinstitucionalizace sociálních služeb spadá pod Regionální akční plán Pardubického kraje 2021-2027 financovaný prostřednictvím IROP. Jsem rád, že se nám touto cestou podařilo získat 224 milionů korun, které máme připraveny právě na podporu klientů, aby žili v přirozeném prostředí a byli součástí běžné společnosti,“ uvádí radní pro regionální rozvoj, Ladislav Valtr.
Intenzivní pozornost by měla být věnována i kvalitě poskytovaných služeb, aby nedošlo k přenosu ústavních prvků do nově budovaných domácností.
Připravované projekty rodinných domků za více než 320 milionů korun by měly zlepšit život dalším uživatelům, kteří využívají sociální služby. Můžu zmínit například některé obyvatele Domova pod Kuňkou v Rábech. Pro ně připravuje Pardubický kraj bydlení v rekonstruovaném domě v Heřmanově Městci a v novostavbě dvojdomku v Pardubicích v lokalitě Na Tvrzi. Další projekty jsou komunitní bydlení v České Třebové, Dům Za Vodou v Ústí nad Orlicí, nebo Komunitní dům sociální služby Domova Na cestě,“ popisuje Pavel Šotola, radní zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.
Pardubický kraj se v uplynulých letech stal v České republice lídrem v transformaci sociálních pobytových služeb a ostatní se k tomuto trendu postupně přidávají. „Například nového domku se už dočkali také klienti Domova u studánky v Anenské Studánce, který byl letos v dubnu slavnostně otevřen v Rudolticích nedaleko Lanškrouna. Nyní už je vydané stavební povolení na domek Rudoltice II, což považuji za další úspěch,“ podotýká Šotola.

  

Videa Českotřebovského deníku: