ČtD 180/2024  sobota 29. června 2024 



28. červen byl letos posledním dnem školy. Začínají prázdniny, zasloužené prázdniny pro žáky i učitele. Nastává rychlá změna režimu v mnoha rodinách a domácnostech, život zpomaluje svoje obvyklé tempo. Každá škola končí svůj školní rok jiným způsobem, zvláštností je loučení s devátými třídami,. V našem případě si připomeňme nejmladší českotřebovskou školu, Školu zítřka sídlící v prostorách Domu dětí a mládeže  v Sadové ulici, která si připomíná konec historicky prvního školního roku. Ten je základem pro další rozvoj. Od příštího roku   znásobí počet žáků a rozhlíží se po nových větších prostorách...... A´T žijí prázdniny!

Obraz Madony pro hraběnku & setkání na zámku v Rychnově Nad Kněžnou 

První den po letním slunovratu v pátek dne 21. 06.2024, se uskutečnilo další setkání spolužáků našeho maturitního ročníku r.1966 Střední průmyslové školy strojnické  Rychnova nad Kněžnou na tamním zámku, podobně jako při minulých setkáních.  Letos to bylo 58 let po naší maturitě.
Při této příležitosti byl jako poděkování darován paní hraběnce Dr. Andrei Kolowrat Krakowské  obraz, od nás všech, kteří jsme ještě z našeho ročníku (S4C 1962 - 1966) "zbyli" za její patronaci všech našich předešlých setkání, jak na zámku, tak v zámecké oboře, nebo i na hřebenech Orlických hor. Přáli bychom si, aby obraz byl vzpomínkou na naše předešlá i budoucí setkávání.
Obraz Madony je dílem Miloše Hrdličky z České Třebové, jehož další pozoruhodné výtvarné práce stojí za připomenutí. Řada z nich byla inspirována italským mistrem Leonardem da Vinci. Každý má svůj příběh.O tom vydal Miloš Hrdlička svým nákladem barevnou publikaci "Po zavátých stopách kvadratury kruhu" s reprodukcemi a popisem svých výpravnách dějových obrazů, které se vztahují k životu a odkazu Mistra Leonarda da Vinci. Jsou ovšem svou podstatou vyjádřením jen malé části ze širokého uměleckého záběru, proplétajícího se celým životem  Leonardovým... Také tuto knihu věnoval Miloš Hrdlička svým spolužákům k výročí 50 let od maturity v roce 2016. Tehdy měli společné setkání"nahoře" na Šerlichu - viz fotografie:
.Díky velké skromnosti Miloše Hrdličky se o jeho pracích mnoho neví a proto považuji darování jeho obrazu hraběnce Kolowrat  Krakowské za příležitost, jak se k pracím Miloše Hrdličky vrátit. Rozměrná díla zaplňují nejen jeho dům, ale jsou i ve sbírkách muzea v Ústí nad Orlicí, České Třebové nebo na zámku v Potštejně.  (mm)

V Královéhradeckém kraji slouží turistům první kompostovací toaleta 

V Prachovských skalách se otevřela vůbec první kompostovací toaleta na území Královéhradeckého kraje. Český ráj, který zejména v sezóně čelí enormnímu náporu turistů, si od záchodku slibuje snížení množství tzv. podpapíráků v krajině. Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu klade důraz na odpovědné cestování a snaží se předcházet nepříjemnostem způsobeným overtourismem. V Prachovských skalách, které jsou zejména v létě plné návštěvníků, proto slavnostně otevřela první kompostovací toaletu.
,,Skrze projekt Chodím beze stop destinační společnosti Český ráj nás napadlo umístit do přírody kompostovací toaletu. Od prvotní myšlenky po instalaci záchodku uběhly dva roky, během kterých jsme museli čelit spoustě nepředvídatelným problémům,“ vysvětluje Petra Bednářová z královéhradecké centrály, která za nápadem stojí. Dřevěnou budku, která zakrývá kompostovací zařízení firmy Ekozachody.cz, navrhli i vyrobili studenti Střední průmyslové školy stavební v Hradci Králové. ,,Moc rádi jsme navázali spolupráci se stavební školou a požádali studenty o jejich vlastní návrhy dřevěné budky. Ti se úkolu nezalekli. Nám se nakonec líbil ten nejnápaditější návrh, který byl jako jediný kulatý,“ dodává Petra Bednářová. Studentka Báru Štumpovou, jejíž návrh vyhrál, se nechala inspirovat tvarem šnečí ulity. ,,Když někdo řekne suchý záchod, většina lidí si představí domeček se šikmou střechou a vyříznutým otvorem ve
tvaru srdce na dveřích. Proto jsem zvolila kruhový tvar, aby můj návrh byl jiný a něčím zajímavý,“ dodává studentka.
A jak se vlastně taková kompostovací toaleta používá? V případě, že turista záchod využívá pro malou potřebu, nemusí dělat nic – toaleta je zcela bezúdržbová. Po vykonání velké potřeby je však nutné použít jednu lopatičku speciálního zásypového materiálu z pilin a písku. V momentě, až bude vybírací nádoba naplněná, vyprázdní se a její obsah se dále využije. Pro stavbu toalety zvolili studenti v čele se svým vedoucím, panem Ing. Václavem Břeněm, modřín kvůli velkému obsahu pryskyřice. ,,Pryskyřice dokáže odolávat jak vlhkosti a zimě, tak vysokým teplotám a suchu. Životnost záchodku proto odhadujeme na cca 20 let,“ upřesňuje Břeň
Princip toalety je od českotřebovské firmy "Ekozáchody.cz" Honzy Betlacha, který z využití jeho patentu v  Českém ráji má jsitě radost. Stránky firmy ekozachody.cz  přináší spoustu zajímavého.  Navštivte je!


Pardubický kraj se dohodl s dopravcem České dráhy a.s. na další významné investici do vozového parku

České dráhy nasadí v kraji dalších osm jednotek „RegioPanter“, které cestující už znají z tratě 031, kde zajišťují provoz mezi Pardubicemi, Hradcem Králové a Jaroměří. V návaznosti na tyto investice se s nimi Pardubický kraj rozhodl prodloužit smlouvu o dalších pět let. Díky krajským financím se tak zvýší komfort cestujících při cestování v kraji.
„Jedná se o nízkopodlažní třívozové elektrické soupravy, které jsou vybaveny prostorem pro přepravu invalidů na vozíku, jízdních kol a dětských kočárků, bezbariérovým WC, připojením k internetu technologií WiFi, elektrickými zásuvkami 230V s dobíjecím USB portem, klimatizovanými oddíly pro cestující, vnějším a vnitřním informačním systémem, oddílem první třídy, tlačítky zastavení na znamení a mobilní částí zabezpečovacího systému ETCS. Nahrazeny budou klasické soupravy, ve kterých jsou řazeny vysokopodlažní vozy (Bdmtee) bez jakékoliv modernizace a komfortu. Vozy tak přispějí ke zkvalitnění služeb pro cestující,“ popisuje náměstek hejtmana zodpovědný za dopravní obslužnost,“ popisuje náměstek hejtmana zodpovědný za dopravní obslužnost, Michal Kortyš.
Elektrické jednotky byly vyrobeny v letech 2012 – 2014 a dosud zajišťovaly provoz vlaků v jiných krajích. V Pardubickém kraji zajistí provoz vlaků na tratích Kolín – Česká Třebová, Česká Třebová – Letovice (pouze víkendy a svátky), Česká Třebová – Zábřeh na Moravě (pouze víkendy a svátky) a do budoucna po elektrizaci tratě i na trati Česká Třebová – Lanškroun (elektrizace tratě je předpokládána v roce 2026). Celkem bude v Pardubickém kraji provozováno 13 jednotek „RegioPanter“.
„Ve spolupráci s Českými drahami jsme hledali cesty, jak zajistit pro cestující kvalitní služby. Předpokládáme, že nově nasazené vlaky vyrazí na koleje nejpozději se změnou jízdních řádů v prosinci roku 2025. Dopravce od zahájení současné smlouvy v roce 2019 výrazně investoval do nákupu a pořízení železničních kolejových vozidel.  Mezi největší investice patří pořízení 11 modernizovaných motorových vozů „RegioSpider“ pro tratě v okolí České Třebové, sedm nových motorových jednotek „RegioFox“ pro trať Pardubice – Havlíčkův Brod  a nyní i osm elektrických jednotek řady „RegioPanter“ pro výkony na trati č. 010 (Kolín – Česká Třebová). Všechny tyto investice do nových nebo modernizovaných vlaků nám umožnili s dopravce České dráhy a. s. prodloužit smlouvu o dalších pět let,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
V současné době dochází v Pardubickém kraji k významné obnově železničních vozidel, v letošním roce jsou postupně na Českotřebovsku nasazovány rekonstruované vozy „RegioSpider“ a na trati 238 právě nabíhají do provozu nová moderní vozidla „RegioFox“.
Dopravce České dráhy a. s. bude zajišťovat provoz na většině tratí v Pardubickém kraji až do konce roku 2034. Nejpozději v roce 2026 by měly být na všech regionálních vlacích v Pardubickém kraji (vyjma spěšných vlaků Česká Třebová – Letovice) nasazeny nízkopodlažní soupravy. „Jednání o prodloužení smlouvy a nasazení dalších moderních vozidel v kraji probíhala od léta loňského roku,“ doplnil Kortyš. Nasazení dalších nových vlaků je předpokládáno s ohledem rozšíření ETCS (European Train Control System) a elektrizace tratí v roce 2029.
Bez ETCS od ledna stopka
Od 1. ledna 2025 bude na tranzitních koridorech zaveden výhradní provoz vozidel s ETCS, jiná vozidla nebudou moci být provozována. ETCS je evropský vlakový zabezpečovací systém, který umožní předávat strojvedoucímu informace o oprávnění k jízdě i o povolené rychlosti a současně bude strojvedoucího kontrolovat, že tyto pokyny dodržuje. Prostřednictvím systému ETCS předává traťová část do palubní části systému ve vlaku informace, které neustále stanovují a kontrolují dodržování maximální povolené rychlosti daného vlaku. Většina vlakových souprav provozovaných v Pardubickém kraji bude tímto zabezpečovacím systémem vybavena. Od roku 2025 je totiž plánováno postupné rozšiřování systému ETCS i na regionální tratě. V roce 2025 budou tímto systémem vybaveny tratě 017 (v úseku Česká Třebová – Moravská Třebová) a 018 (Choceň – Litomyšl). V následujícím roce bude ETCS zaveden i na trati do Lanškrouna.

Obnovu přírodního koupaliště u rybníku v Lanškrouně zastupitelé schválili

Jeden z prvních bodů jednání středečního zastupitelstva města se týkal dlouho připravovaného projektu obnovy přírodního koupaliště u Dlouhého rybníka. Zastupitelé svými hlasy podpořili pokračování příprav a dali projektu zelenou.
Projekt obnovy přírodního koupaliště v současné podobě řeší vedení města již od roku 2017. Myšlenka zasazení koupaliště do této lokality se ale v různých podobách objevuje již od 90. let. Od začátku chtěli radní navázat na historii areálu, který má na rozdíl od jiných míst potenciál nabídnout návštěvníkům mnohem víc. Město bylo historicky vyhlášené právě kaskádovou soustavou sedmi rybníků a dodnes je tato oblast největším turistickým lákadlem. Cílem projektu je nejen zajistit čisté koupání pro občany, jde o celkové oživení této oblasti a zvýšení návštěvnosti, které prospěje také okolním provozům.
V loňském roce byly veškeré plány představeny široké veřejnosti i všem zastupitelům v rámci veřejného projednání. „Veřejného projednání v dubnu minulého roku se zúčastnily asi čtyři desítky občanů, kteří měli možnost zapojit se do diskuze, klást otázky a řešit své výhrady. Pozvánku obdrželi i všichni zastupitelé města. Nezazněly zde žádné zásadní výtky. Projektové přípravy tedy pokračovaly až do nynější fáze, kdy je projekt těsně před soutěží o jeho zhotovitele. Jsem rád, že s obnovou letního areálu bude opravena i restaurace, která bude sloužit svému účelu. Zabráníme tak jejímu zchátrání či prodeji,“ říká místostarosta Miloš Smola.
Ve snaze vyjít vstříc názorům občanů řešila rada města také revizi nutnosti kácení stromů. Došlo tak k úpravám projektu a posunutí stezky vedoucí kolem areálu. Počet stromů, které budou muset ustoupit stavbě se tak významně snížil. Zároveň dojde k náhradní výsadbě, která společně se zbylými stromy zajistí dostatečný stín pro návštěvníky, ale také generační a druhovu různorodost dřevin.
Areál koupaliště u Dlouhého rybníka nyní již desítky let pro mnohé dospělé, ale hlavně pro děti neplní svou funkci koupaliště. Jde totiž především o chovný rybník. Ryby jsou zde nejen dokrmovány, dochází zde ke splachům hnojiv z polí, ve vodě bují vodní trávy. V teplém létě dochází k úhynu ryb či přemnožení sinic a samotné koupání je mnohdy hygienickou stanicí zakázáno. V letošním roce tato situace nastala již na konci měsíce června.
Revitalizace areálu je tak jediný životaschopný projekt, který může obnovit původní funkci koupaliště za srovnatelné náklady, které by bylo třeba vynaložit i v případě výstavby na zelené louce „Nepřekvapilo mě, že část opozice znovu brojí proti pěknému projektu, stejně jako v minulosti u výstavby polikliniky či LArtu. Jejich snažení přispívá pouze k rozdělení společnosti na dva tábory. Tyto snahy nepřinesou dokončení investiční akce, protože s tímto přístupem by ani jeden z projektů realizován nebyl,“ uzavírá starosta města Radim Vetchý. „Vedení města udělalo vše pro to, aby v Lanškrouně vzniklo místo pro čisté koupání,“ shodují se Radim Vetchý a Miloš Smola. (Zdroj: Orlicky.net)

Knapovecká pouť sv. Petra a Pavla

Zveme Vás v neděli 30. června 2024 do Knapovce. Začínáme ve 14.30 hodin v kostele sv. Petra a Pavla varhanní improvizací. Na varhany hraje Pavel Janeček.
14.30 Varhanní improvizace Pavla Janečka, varhaníka z Rokytnice v Orlických horách.
15.00  Mše svatá v kostele v Knapovci s doprovodem Cecilské hudební jednoty.
16.00  Dětská kapela Betmeni – na louce pod kostelem bude hrát dětská kapela Betmeni z Jehnědí.
16.45  Divadelní pohádky z kufříku a kousků hadříků Lenky Kaplanové a Pavla Janečka, členů DS Vicena Ústí nad Orlicí.
Od 14.30 hodin na louce pod kostelem občerstvení - točené pivo, špekáčky a pouťové koláče. Přijede kolotoč a houpačky. Program pouti se koná pouze za příznivého počasí. Akce je podporována Městem Ústí nad Orlicí.
Zve PhDr. Jana Staňková, tel. 603 569 884 a P. ThLic. Jan Pitřinec


Videa Českotřebovského deníku z června 2024


Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.


Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem Za zvířátky kolem světa

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.
Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.


  

Videa Českotřebovského deníku: