DAŇ Z NEMOVISTÍ A ČESKÁ TŘEBOVÁ


Česká Třebová má novu vyhlášku o dani z nemovitých věcí
Proč byla nová vyhláška přijata a jaký má význam

Zákon o Dani z nemovitostí č. 338/1992 Sb byl novelizován již dříve (v roce 2023) a prvním rokem jeho platnosti v nové podobě byl  rok 2024.  Proběhly nemalé změny, daň byla zvýšena, další změny budou platit od roku 2025. V České Třebové byla v červnu přijatá obecně závazná vyhláška, která  má především zabránit tomu, aby nedocházelo k dalšímu zvyšování daně z nemovitostí pro majitele nemovitostí zejména v připojených obcích.
Do roku 2023 byl v České Třebové pro stanovení výše daně z nemovitých věcí v platnosti základní koeficient. Česká Třebová  jej před lety mohla zvýšit, ale např. na rozdíl od Ústí n.  O. to neudělala. Ke zvýšení došlo pro rok 2024 díky novele zákona. Všechny vybrané prostředky zůstaly v městském rozpočtu  V roce 2023 byl příjem z této daně necelých 10 milionů, letos je v rozpočtu částka 17800 tis. Kč, neboť došlo ke změně v zákoně uvedených sazeb. Stát však pro obce upravil jiné příjmové položky, takže na novele město nevydělalo.
Město nyní může upravit velikost daně z nemovitosti  pro jednotlivé části s vlastním katastrálním územím nebo pro skupiny nemovitých věcí (např. garáže) prostřednictvím obecně závazné vyhlášky.  Díky tomu se dá např. omezit zvýšení  daně  na katastrech připojených obcí  (Kozlov, Svinná, Skuhrov). nebo stanovit jiné hodnoty pro vybrané skupiny nemovitostí (např. garáře, objektry k podnikání nebo pro rekreaci) Od 1. ledna 2025 totiž  nelze snížit koeficient podle počtu obyvatel  o jednu až tři kategorie tak jako dosud a tak by majitelé nemovitostí  např. v Kozlově by platili stejnou daň  jako  v České Třebové, došlo by půor n ě k podstatnému zvýšení. Přijatá vyhláška  je stanovena tak, že místní koeficient pro  k.ú,  Skuhrov, Kozlov, Svinná byl stanoven na v zákoně nejnižší možnou hodnotu 0,5. Na Lhotce, na jejímž katastru je také sídliště Lhotka, však zůstává místní koeficient na hodnotě 1,0.
Vyhláška také upravuje pomocí stanoveného  koeficientu 1,5 výši daně pro skupiny nemovitostí  jako jsou rekreační trvale neobydlené objekty, garáže  nebo stavby určené pro podnikání.  Pro ostatní  jej základní místní koeficient  1,0.Vyhláška byla přijata včas, takže bude zahrnuta do vyúčtování pro daňovou povinnost v roce 2025, občané nemusí dávat žádné nové daňové přiznání.
Stručný přehled o zavedení koeficientů pro výpočet daně z nemovitostí v novele zákona dále uvádím, v případě detailních informací je třeba prostudovat samotnou novelu  zákona č. zákona č. 338/1992 Sb. např. na odkazu ZDE

 

Koeficienty daně z nemovitých věcí 


Koeficienty podle počtu obyvatel

Právní úprava týkající se koeficientů dle počtu obyvatel se od 1. 1. 2024 věcně nemění.  

Koeficient podle velikosti obce

Velikost obce

Koeficient

Do 1000 obyvatel

1,0

1000 až 6000 obyvatel

1,4

6000 až 10 000 obyvatel

1,6

10 000 až 25 000 obyvatel (Česká Třebová)

2,0

25 000 až 50 000 obyvatel

2,5

Nad 50 000 obyvatel a ve Františkových Lázních, Luhačovicích, Mariánských Lázních a Poděbradech

3,5

V Praze

4,5

 

Koeficienty, které upravují stavební pozemky a které jsou dle zákona o dani z nemovitých věcí před novelou vymezeny v § 6 odst. 4, jsou nově uvedeny v § 6 odst. 3 a 4. V § 6 odst. 3 zákona č. 338/1992 Sb
 novela zákona o dani z nemovitých věcí  uvádí výčet jednotlivých koeficientů dle počtu obyvatel v obci a ust. § 6 odst. 4
 novela zákona o dani z nemovitých věcí obsahuje pravomoc obcí obecně závaznou vyhláškou upravovat tyto koeficienty.
Od  1. 1. 2025  dochází ke změně:
Dochází ke zrušení pravomoci obce snížit koeficient podle počtu obyvatel o jednu až tři kategorie obecně závaznou vyhláškou. Pravomoc obce zvýšit koeficient o jednu kategorii obecně závaznou vyhláškou zůstává zachována. Obec ale nebude moci tento koeficient zvýšit o jednu kategorii na jednotlivou část obce, ale pouze pro jednotlivé katastrální území nebo jednotlivý městský obvod nebo jednotlivou městskou část.
K obdobným změnám dochází u koeficientů podle počtu obyvatel, které upravují budovy obytných domů včetně ostatních budov tvořících příslušenství k budově obytného domu (skupiny obytných domů) a ostatní zdanitelné jednotky (skupiny ostatních zdanitelných jednotek).
Stejně jako u stavebních pozemků, a tak i v případě zdanitelných staveb a zdanitelných jednotek užívaných pro bydlení dochází od  1. 1. 2025  ke zrušení pravomoci obce snížit koeficient podle počtu obyvatel o jednu až tři kategorie obecně závaznou vyhláškou. Pravomoc obce zvýšit koeficient o jednu kategorii obecně závaznou vyhláškou taktéž zůstává zachována.
 
V souvislosti s koeficienty podle počtu obyvatel je třeba upozornit na skutečnost, že od 1. 1. 2025 se nebude počet obyvatel obce stanovovat podle posledního sčítání lidu,  bude rozhodující počet obyvatel obce podle vyhlášky k provedení zákona o rozpočtovém určení daní 
 
Inflační koeficient
Od zdaňovacího období roku 2024 se novelou zákona o dani z nemovitých věcí zavádí inflační koeficient. Inflační koeficient je upraven v § 11f  novely zákona o dani z nemovitých věcí. Inflačním koeficientem se násobí výsledná daň z pozemků a výsledná daň ze staveb a jednotek. Pro zemědělské pozemky činí inflační koeficient vždy 1,0, protože základ daně u zemědělských pozemků již zohledňuje inflaci. Změnu inflačního koeficientu bude vyhlašovat Ministerstvo financí formou sdělení zveřejněného ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv do 30. 6. kalendářního roku bezprostředně předcházejícího zdaňovacímu období. Na zdaňovací období roku 2024 je inflační koeficient JE stanoven ve výši 1,0. 
 
Místní koeficient
U místního koeficientu podle  § 12  zákona o dani z nemovitých věcí dochází ke změnám. Od 1. 1. 2024 bude obec moci stanovit obecně závaznou vyhláškou místní koeficient ve výši v rozmezí 0,5–5,0, což znamená, že oproti znění zákona o dani z nemovitých věcí před novelou, kdy je výše koeficientu v rozmezí od 1,1–5,0, může obec i zavedením místního koeficientu daň snížit.
K velkým změnám u místního koeficientu dochází od 1. 1. 2025. Výše a rozmezí místního koeficientu se sice nemění, ale obecně závaznou vyhláškou bude moci obec stanovit místní koeficient pouze pro:
obec,  jednotlivé katastrální území, jednotlivý městský obvod nebo jednotlivou městskou část,  jednotlivou skupinu nemovitých věcí. Pro vybrané nemovité věci bude moci obec stanovit místní koeficient opatřením obecné povahy.
Pokud budou chtít obce mít nadále zatížené místním koeficientem vybrané nemovité věci či jednotlivé části obce neodpovídající existujícímu katastrálnímu území či městské části nebo městskému obvodu, budou muset vydat opatření obecné povahy, ve kterém budou muset nově vymezit předmětné nemovité věci.