Příloha Českotřebovského deníku   

                                                      Městská knihovna v červnu 2024 

 




SRANDAHRY S KNIHOVNOU
Ve středu 19. června od 14 do 17 hodin v parku Javorka. Různé disciplíny pro jednotlivce i pro týmy. Jízdy zručnosti na vlastních odrážedlech a koloběžkách. Odměna pro všechny soutěžící. Poslední registrace v 16 hodin. Akce se koná pouze za příznivého počasí. Pořádá městská knihovna v rámci Týdne sportu.
 
Třebovský blešák – Předprázdninový bleší trh
22. června 2024 (sobota), 9:00–12:00  Místo konání: bývalá tržnice u Nového náměstí (Na Splavě 134, Česká Třebová)
Nemáte rádi plýtvání? Rádi byste si udělali radost věcmi z druhé ruky? Pak jsou pro vás naše Bleší trhy skvělou příležitostí, jak smysluplně nakoupit nebo prodat vše nepotřebné.
Přihlašování prodejců předem přes formulář, který najdete na https://trebovskyblesak.cz/  Akci pořádá městská knihovna.
 
AKCE PRO DĚTI
Matyldino pohádkohraní
4. 6. 2024 (úterý), 16:00, oddělení pro děti
5. 6. 2024 (středa), 16:00, oddělení pro děti
Čtení příběhů a hraní her. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Účastníci obdrží samolepku do pracovního sešitu Knížkohraní. Vstupné dobrovolné.
 
Knižní klubíčko
26. 6. 2024 (středa), 10:00–11:00, oddělení pro děti
27. 6. 2024 (čtvrtek), 10:00–11:00, oddělení pro děti
Knižní klubíčko je tu pro rodiče, které zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let. Kromě tipů na leporela a knížky nechybí nápady na hry a říkanky. Je to také místo pro seznámení se s novými lidmi. Vstupné dobrovolné.
Na dětském oddělení je k dispozici přebalovací pult.
 
AKCE TEENSPACE
Ball games  3. a 4. června, 13:00–15:00
Brawl Stars Meeting  11. června, 13:00–15:00
Riskuj!  24. a 25. června, 13:00–15:00  Akce jsou vhodné pro děti od 10 let.
 
VÝSTAVA V KNIHOVNĚ  STÍNY (V) NÁS  5. 4. – 28. 6. 2024
Výstava, která přináší pohled do světa dvou mladých umělců, kteří spojili své tvůrčí síly. Denis Hác a Kristýna Novotná, dlouholetí přátelé a spolužáci, představí svá rozmanitá díla, jež nevznikla na jedno téma, ale přesto se prolínají spojením jejich uměleckých vizí. První společná výstava těchto dvou autorů nabízí jak díla vzniklá pomocí digitální grafiky, tak i pomocí klasických technik.
 
Příběhy umění a historie
Přednáší Mgr. et Mgr. Jitka Kuběnková. Od 18 hodin. Vstupné: 40 Kč.
Po letní pauze se můžete těšit na:  10. září: Slavní secesní architekti  8. října: Impresionisté  12. listopadu: Malé velké cestování
 
Omezení provozu:  V úterý 18. června knihovna uzavřena.
 
Připravujeme:  Matyldino pohádkohraní v Javorce - Naučná stezka za pokladem
Pro aktuální informace sledujte knihovnu na Facebooku, stránky www.moderniknihovna.cz, psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827, 605 125 323 (pobočka Parník).
 
Komunikace (nejen) s dětmi – kurz Žít s respektem

Možná se také řadíte k lidem, kteří si kladou otázku, jak mluvit s dětmi. Nebo obecněji jak komunikovat, aby rostlo vzájemné porozumění a pohoda v naší rodině i v jiných společenstvích, v nichž žijeme. Či jak lze dětem účinně předávat důležité hodnoty a jak děti efektivně podporovat. A jestli existují zákonitosti na poli komunikace, jejichž respektováním můžeme podpořit vzájemné vztahy a usnadnit a zefektivnit komunikaci.
Na tyto a související otázky můžeme hledat a nacházet odpovědi, které přináší moderní psychologie, soudobé poznatky z oblasti fungování mozku a mnohokrát ověřená zkušenost, a to v České Třebové během kurzu Žít s respektem v první části roku 2025. Provedou nás jím manželé Pavel a Tatjana Kopřivovi, spolutvůrci přístupu a knihy Respektovat a být respektován, zkušení psychologové a vyhledávaní lektoři, sami rodiče pěti dětí.
Kurz je určen rodičům a ostatním zájemcům, pro něž je komunikace s dětmi denním chlebem a umění komunikovat řadí k podstatným dovednostem.
Více o přístupu Respektovat a být respektován stejně jako o kurzech Žít s respektem manželů Kopřivových se lze dozvědět na www.respektovat.com.
Kurz proběhne od ledna 2025 v Městské knihovně Česká Třebová v módu 3krát sobota + neděle. Díky laskavosti společnosti energeia o.p.s. z Heřmanova Městce, která podporuje vzdělávání v souvislostech vedoucí k rozvoji humanity, bude kurz probíhat za dotovanou cenu. Přihlašovací agendu zajišťuje zmíněná společnost energeia o.p.s. Bližší informace o kurzu jsou k dispozici na její adrese www.energeia.cz/kurzy, kde je také možné se přihlásit. Počet míst je omezen.
Informace o kurzu najdeme i na stránkách městské knihovny www.moderniknihovna.cz.