Příloha Českotřebovského deníku   

                                                       Výstava kreativních kurzů Univerzity třetího věku 

 

Na této výstavě absolventů kreativních kurzů Univerzity třetího věku jsou vystaveny práce absolventů čtyř kursů:

kurzu keramiky vedeného paní Bc. Anetou Pirklovou, DiS.,

kurzu skla a kovu, který vede paní Ing. Hana Milerová,

kursu Kreativní rok vedeného paní Ladou Poukovou

a  kurzu malba a kresba vedeného mnou, Ludmilou Rašnerovou.

 

Krátce o jednotlivých kursech a jejich členech.

Kurs KERAMIKA vedený lektorkou paní Bc. Anetou Pirklovou, DiS.  pracoval v 5 členech a  jejími členkami jsou:

Alena Straková, Dana Čípová,Ilona Jasanská, Pavla Venclová a Vlasta Paříková

Jistě se potěšíte jejich keramickými výtvory vystavenými v této výstavní síni.

 

Kurs SKLO A KOV se zabývá uměleckým zpracováním skla a kovu a je od samého začátku své existence, což je letos už 6 let, veden paní Ing. Hanou Milerovou. O tento kurs je tak veliký zájem, že pracuje ve třech skupinách, má tedy 15 členů. Jmenovitě jsou to pak: konkrétně

Alena Straková, Paní Hana Huclová, Ilona Jasanská, Jana Hrabálková, Jana Hubinková, Jarmila Nováková, Jarmila Zoubelová, Květa Sauerová, Linda Šmídová, Ludmila Rašnerová, Marie Novotná, Milena Netolická, Zdena Moučková, Zdena Nastoupilová, Zdenka Pániková

 

KURS KREATIVNÍ ROK pracuje v rámci U3V 1. rokem a vede ho paní Lada Pouková.  Zabývá se různými rukodělnými aktivitami (např. keramika, drátování, pedig,…)

3 členy, a to jmenovitě: Soňa Novotná,  Ilona Jasanská, a Hana Huclová. Jejich práce uvidíte v přední – zadní ?  středové části výstavní síně.

 

KURS KRESBA byl naplněn v  historii zdejší Univerzity třetího věku teprve potřetí a pracuje v tomto složení:

Eva Burešová Hana Fišerová Mgr. Věra Hájková Ludmila Pachtová Mgr. Jitka Poláčková  a Alena Straková

Všechny členky tohoto kursu pracují s velkým nadšením a přesto, že některé z nich v oblasti kresby teprve začínají, jejich práce jsou hodné obdivu.   

 

Kurs MALBY, který je v rámci U3V realizován již sedmým rokem.  

V tomto kursu nově tvoří: Božena Báchorová,  Ing. Jana Čiklová a Pavel Vorba, zatímco  Anna Málková, Vlasta Paříková  a  Zdeňka Renčínová jsou členkami těchto kursů od samého začátku, a letos tedy už sedmým rokem.

 

Výtvarná dílka, která uvidíte na stěnách kolem nás, tedy prakticky mapují naši činnost za letošní akademický rok. Některá z nich jste možná už zhlédli na výstavě v restauraci a kavárně EVA, kde jsme letos už potřetí měli samostatnou výstavu.  Naskýtá se otázka po smyslu amatérského výtvarničení ve zlatém seniorském věku.  Všechny absolventy kursů kresba a malba spojuje jedno společné: rády kreslí a malují a kdysi si i přáli vystudovat  tyto obory na středoškolské i vysokoškolské úrovni a věnovat se jim profesionálně.  Výtvarné vidění světa spojené s touhou ztvárnění krásy kolem nás nejrůznějšími technikami však v nich všech přežívá, a tak v okamžiku, kdy jim seniorská etapa života poskytla tolik potřebný čas i jistou svobodu a pohodu, se chopily a využili dané příležitosti. Scházíme se jednou za měsíc na tři hodiny,  mezitím však pracujeme na zadaných výtvarných tématech doma.

Nejsme profesionálové,  jde nám o to kreslit či malovat s radostí a pro radost.  Učíme se vidět svět s obdivem, úctou a pokorou k jeho kráse a tuto pak ztvárňovat nejrůznějšími  výtvarnými technikami – od kresby tužkou, tuší a rudkou, uhlem přes pastel, temperu a  akryl až k akvarelu. Spojuje nás společný zájem i podobný věk a touha po vidění světa z úhlu krásy, už spolu kreslíme či malujeme v ateliéru v budově PALETA, doma nebo v plenéru, anebo podnikáme výlety na zajímavé výstavy.   Chci Vám všem poděkovat za to, že jste přišli a děkuji také Základní umělecké škole za krásný hudební doprovod.

Ludmila Rašnerová


Dopis účastníkům vernisáže ředitelky DDM Kamarád Mgr. Jany Endyšové

Hezký podvečer, vážení přítomní, dovolte i mne touto cestou přivítat Vás na dnešní vernisáži kurzů UTV a zároveň přijměte omluvu mé nepřítomnosti, která je způsobena dnešním návratem ze zahraniční cesty. Letošní rok je velmi plodný na výstavy kurzů naší univerzity. Tato výstava je v pořadí druhou v tomto roce a zároveň práce kurzů Malby a Kresby doplňuje Sklo a kov, Kreativní rok a Keramika. Čeká nás ještě další výstava v červnu, která bude v prostorách Oblastního spolku Českého červeného kříže v Ústí nad Orlicí. Tam se ale představí už jen Malba a Kresba. Vnímám to jako výborný krok k prezentaci Vaší práce v sousedním městě a jsem na Vás opravdu pyšná. Milí přátelé, užijte si dnešní vernisáž, obdivujte tyto krásné práce a děkuji za Vaši účast. Budu se těšit na další osobní setkání. S úctou  Jana Endyšová