Zemětřesení na radnici 


Zpráva dne:
Na svou funkci místostarostky města rezignovala Bc. Zuzana Nejedlá

Zastupitelstvo města se před prázdninami sešlo v plném počtu, nikdo nechyběl. Měli dost nabitý program, daly by se vypíchnout třeba body spojené se změnou rozpočtu města, schválení nového ceníku prodejů a pronájmů pozemků spojených s novou cenovou mapou města. Bylo toho více, ale všechny programové záležitosti byly nakonec přehlušeny  zprávou, se kterou vlastně až na konci jednání vystoupila místostarostka Zuzana Nejedlá.
Stručně a jasně sdělila, že po důkladném zvážení situace, ve které se nachází  a vzhledem k odpovědnosti ke svým voličům považuje za jediné možné řešení odstoupit z funkce místostarostky. Jako důvody uvedla  zdravotní, osobní a zejména morální, které dále rozvedla podrobněji. Její důvody jsou přesně formulovány, zapadají do sebe. Celé pětiminutové prohlášení, které  přečetla  je zveřejněné na videu , která bylo bezprostředně po jednání zastupitelů zveřejněno na youtube kanálu Českotřebovského deníku i na videoportálu FB Českotřebovského deníku. Během krátké doby  mělo zveřejněné video stovky sdílení a tisíce shlédnutí, na FB profilu Českotřebovského deníku jsou desítky komentářů, vesměs potvrzujících její rozhodnutí za správné, o rozhodnutí komentátoři píší s uznáním. Pro ty, kteří ze zásady videa na počítačích či telefonech nepouštějí, uvedu stručný přepis. 
„Po velmi dlouhém a pečlivém zvážení jsem dospěla k rozhodnutí odstoupit z funkce místostarostky, a to z osobních, zdravotních a hlavně morálních důvodů. Věřím, že je to správný krok jak pro mě, tak pro naše město. Přiznala, že v komunální politice je to o různých názorech i neshodách, ale také o hledání společné cesty. Tu však s některými kolegy radními nenašla, jak uvedla.
Pan hejtman Martin Netolický je motivován svými zájmy a využívá svoji pozici k tomu, aby ovlivňoval rozhodování na úrovni našeho města, což znemožňuje jeho nezávislé a spravedlivé vedení. To, že zásadní rozhodnutí u nás nedělá pan starosta, není žádným velkým tajemstvím. Probíhají diskuze a jednání, o kterých nevím a dozvídám se na poslední chvíli. Nechci být součástí této koalice, musela bych se stydět.... .Snažila jsem se rozpory překlenout a vyřešit, ale dočkala se jen tlaku na svou osobu. Proto jsem se raději rozhodla z vedení města odejít....
Pro vysvětlení situace bude dobré napsat, že rozhodnutí rezignovat na funkci místostarostky přestává být automaticky členkou rady města, ale dále jí zůstává mandát zastupitelky. Rada města bude nyní osmičlenná do té doby, než bude rozhodnuto jinak. Nejbližší řádné jednání zastupitelů bude 23. září, jistě se bude o nové situaci jednat jak v radě města, tak v koaliční radě. Rada města může být doplněna o nového místostarostu, ale také nemusí, právo na doplnění rady města a nominovat pro volbu nového místostarosty má podle uzavřené koaliční smlouvy volební strana Nestraníci. To za předpokladu, že žádné další větší změny v Koaliční smlouvě nenastanou a stávající volební strany budou nadále spolupracovat.
V případě větších problémů by pak bylo možné očekávat mimořádné jednání zastupitelstva, které by mělo být v zájmu všech. Čekají nás významná rozhodnutí, pro které je třeba získat potřebnou shodu a většinu. Jinak podle zákona o obcích  je starosta povinen svolat zasedání zastupitelstva obce, požádá-li o to alespoň jedna třetina členů zastupitelstva obce (v našem případě devět), nebo hejtman kraje. Zasedání zastupitelstva obce se koná nejpozději do 21 dnů ode dne, kdy žádost byla doručena obecnímu úřadu.
Ještě historický exkurz: V historii obnovené samosprávy města od prosince 1990 (kdy se starostou města  stal Ing. Zdeněk Lang a místostarosty Jiří Pásek a Lubomír Hýbl) do současnosti odstoupil z vedení města Česká Třebová místostarosta jen jednou, jedinkrát a to v r. 2000 Ing. Jiří Kubínek, který byl zvolen v prvních krajských volbách do rady Pardubického kraje a stal se radním pro oblast dopravy a dopravní obslužnosti. Tehdy se pak již za Jiřího Kubínka druhý místostarosta nevolil a vedení města pracovalo ve složení Jiří Pásek - starosta František Čech - místostarosta. Bylo to tehdy ovšem velmi náročné období spojené s reorganizací veřejné správy, a vznikem pověřených úřadů III. stupně. Tehdy si Česká Třebová  i pomocí petice sídlo ORP vybojovala.
Další komentáře zainteresovaných osob k nové situaci na českotřebovské radnici neuvádím. Chci ale konstatovat, že odstoupení Zuzany Nejedlé z vedení města je ukázkou nestability, dokazuje že nové vedení města nedokázalo "táhnout za jeden provaz", že zde nepanovala plná důvěra. Podle mého výkladu vznikla již tím, že Program radniční koalice po volbách nebyl vytvářen hledáním společných bodů je oblastí, ale za základ byl vzat jako základ program 3PK který byl v některých oblastech rozšířen, nebo možná i upraven.  Zdálo se mi, že potřeba  zlepšit efektivitu veřejné správy ve městě  byla přeceněna  jako mantra pro směrování radnice, což stabilitě dále nepřispělo. Změny byly potřebné, ale nemuselo jich být tolik. Řada změn byla také provedena pro pohodlnější práci rady města ale nikoliv pro město a jeho občany, pro které stala radnice velmi netransparentní a ve srovnání s okolními městy máme  v této oblasti stále co dohánět.
Věřím, že se podaří, aby si  i vedoucí síla v radniční koalici vzala ze všeho poučení a tím by mohlo dojít ke stabilizaci. Cestu z krize vidím ve zlepšení spolupráce radnice s veřejností.  Méně se chválit a nezamlčovat problémy, stejně nakonec vyplavou napovrch a bude je třeba řešit.  Máme před sebou těžké období, které lze zvládnout vzájemnou důvěrou a nepovyšováním jedněch nad druhými.  (mm)