Blíží se červnová změna jízdního řádu vlaků a autobusů  


Od neděle 9. června se mění jízdní řády autobusů a vlaků po celém Pardubickém kraji. Zatímco někde nedochází k žádným změnám, jinde čeká na cestující řada novinek. Nejvíce jich je na železnici, kromě zprovoznění zastávky Pardubice centrum se chystá nasazení nových vlaků s názvy ze zvířecí říše. Týká se to souprav RegioFox a RegioSpider, které doplní dvojici RegioSharků.
 
Největší novinka pro cestující se chystá na trati 238 Pardubice – Hlinsko – Havlíčkův Brod, kde budou od neděle jezdit nové jednotky řady RegioFox.Celkem jich bude jezdit sedm, za které Pardubický kraj zaplatí 665 milionů korun. Jednotky budou České dráhy nasazovat postupně, nejpozději k 15. červnu mají být všechny v provozu. Jsou to moderní bezbariérové vozy, které výrazně zvýší komfort cestování. RegioFoxy doplníme dvojicí RegioSharků, což znamená, že s výjimkou dvou osobních vlaků budou všechny soupravy klimatizované. Zvýšíme tím také kapacitu vlaků, takže by neměly jezdit tolik přeplněné, což je další benefit pro cestující. Aby těch zvířat v krajské dopravě nebylo málo, do provozu se také postupně nasazují RegioSpidery, do prosince letošního roku jich bude jezdit 15. S Českými drahami jsme také vyřešili náhradu za nemodernizované soupravy na trati 010 Kolín – Pardubice – Česká Třebová, více informací zveřejníme po podpisu smlouvy, ale prozradit mohu, že komfort cestujících půjde výrazně nahoru,“ vysvětluje první náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš s tím, že kvůli zavedení RegioFoxů se z tratě 238 přesunou jednotky RegioNova, které budou nově obsluhovat tratě 015 Přelouč – Heřmanův Městec a 016 Chrudim – Moravany – Holice.
 
Největší změny se dotknou Chrudimska
Nový jízdní řád na trati 238 je sestaven jako kompromis mezi dlouhodobými požadavky obcí po trase a finančními možnostmi krajské samosprávy. Změna a zajištění lepší a kvalitnější dopravní obslužnosti je umožněna nejenom nasazením RegioFoxů, ale také dokončením modernizace uzlu Pardubice, zdvoukolejněním mostu přes Labe a dalších stavebních úprav na trati. „Posiluje se spojení na trasách Pardubice – Hlinsko – Havlíčkův Brod a Pardubice – Skuteč. Měníme také některé jízdní řády autobusů, aby reagovaly na změny na železnici, a v některých lokalitách posilujeme o víkendech spoje za zrušené cyklobusy. Jak jsme slíbili, dopravní obslužnost posilujeme a například na Svitavsku jsme zahájili pilotní projekt poptávkové dopravy ZkusBus. Snažíme se inovovat a zlepšovat. Pro západ kraje je také důležité vybudování zastávky Pardubice centrum, která byla součástí zvažované ostřešanské spojky. Pardubický kraj její vznik podpořil nejenom milionem korun, ale také objednal vlaky, které na ní budou jezdit. Celkem se jedná o 48 párů vlaků, ty tam budou v pracovní dny zajíždět ve směru od Hradce Králové a Chrudimi. Pardubický kraj za jejich provoz zaplatí 3,5 milionu korun ročně a budeme pečlivě vyhodnocovat jejich obsazenost, abychom případně reagovali na poptávku veřejnosti,“ dodává náměstek Kortyš.
 
Rozsah dopravní obslužnost v autobusové dopravě pro rok 2024 je obdobný jako v roce 2023, kdy se pohyboval na úrovni 16,55 milionu kilometrů. Pardubický kraj loni za poskytované služby dopravcům zaplatil 450 milionů korun, letos se očekávají náklady 480 milionů.
V železniční dopravě dochází k nárůstu dopravní obslužnosti z 5,02 milionu vlakových kilometrů na 5,10 milionu. V letošním roce Pardubický kraj celkově zaplatí za železniční dopravu 868 milionů korun, což představuje meziroční nárůst kompenzace o 33 milionů.
 
Buďte připraveni, ne překvapeni
Další změny se dotknou například tratí 261 Svitavy – Polička – Skuteč – Žďárec u Skutče a 031 Pardubice – Hradec Králové – Jaroměř. Drobné změny se chystají i na jiných tratích. Obdobně tomu je u autobusových spojů. Aby na vás v pondělí při cestě do zaměstnání či školy nečekalo překvapení, můžete se se zněním nových jízdních řádů již teď seznámit na veřejných portálech www.idos.cz, www.iredo.info a dalších.
 
Zoo na kolejích bude k vidění v Pardubicích
Pokud se na nové vlaky RegioFox a RegioSpider chcete podívat nebo se projet historickými vozidly, přijďte se podívat v sobotu 8. června na zastávku Pardubice centrum, kde bude přichystaný program pro veřejnost.