JAK DOPADLO PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ MĚSTA 


Zpráva, zveřejněná na webu města je dlouhá, předlouhá a nevěřím, že ji bude někdo číst. Předmětem přezkoumání jsou údaje o ročním hospodaření, tvořící součást závěrečného účtu:
plnění příjmů a výdajů rozpočtu včetně peněžních operací, týkajících se rozpočtových prostředků,
finanční operace, týkající se tvorby a použití peněžních fondů,
náklady a výnosy podnikatelské činnosti územního celku,
peněžní operace, týkající se sdružených prostředků
finanční operace, týkající se cizích zdrojů ve smyslu právních předpisů o účetnictví,
hospodaření a nakládání s prostředky poskytnutými z Národního fondu  
vyúčtování a vypořádání finančních vztahů ke státnímu rozpočtu, k rozpočtům krajů...
Předmětem přezkoumání je také
nakládání a hospodaření s majetkem ve vlastnictví územního celku,
nakládání a hospodaření s majetkem státu
zadávání a uskutečňování veřejných zakázek
stav pohledávek a závazků a nakládání s nimi,
ručení za závazky fyzických a právnických osob,
zastavování movitých a nemovitých věcí ve prospěch třetích osob,
zřizování věcných břemen k majetku územního celku,
účetnictví vedené územním celkem,
ověření poměru dluhu územního celku k průměru jeho příjmů  atd.
Byl však použit jen výběrový způsob šetření.  Za účelem vykonání přezkoumání hospodaření byly použity postupy,  které jsou rozsahem menší,  poskytují přiměřenou jistotu a jsou auditorem aplikovány na základě jeho odborného úsudku včetně vyhodnocení rizik. Při vyhodnocování těchto rizik auditor bere v úvahu vnitřní kontrolní systém města...
Auditor Karel Novák (z Lanškrouna) zveřejnil především tyto závěry:
Na základě provedeného přezkoumání hospodaření jsem nezjistil žádnou skutečnost, která by mne vedla k přesvědčení, že přezkoumávané hospodaření není ve všech významných (materiálních) ohledech v souladu s hledisky přezkoumání hospodaření. Při přezkoumání hospodaření jsem nezjistil závažné chyby a nedostatky. 
Ty nedostatky, které byly zjištěny mají být podle textu zprávy  v příloze B. Ta sice byla zveřejněna, ale není zde uveden popis ani jednoho konkrétního nedostatku nebo nějaké doporučení. Je zde pouze výčet dokumentů, které byly studovány a to je opravdu nezajímavé čtení.
Podíl pohledávek na rozpočtu  2,26%
Pohledávky 9 706 847,53 Kč  Rozpočtové příjmy 429 235 967,53 Kč
Podíl závazků na rozpočtu  14,22%
Závazků 61 024 196,60 Kč   Rozpočtové příjmy 429 235 967,13 Kč
Podíl zastaveného majetku na celkovém majetku  0 Kč.
Vymezení zastaveného majetku 0,- Kč  Majetek pro výpočet ukazatele 2 704 230 542,33 Kč
Dluh města nepřekročil 60 % průměru jeho příjmů za poslední čtyři rozpočtové roky.
V závěru zveřejněného textu  je ještě uvedeno, že Město Česká Třebová se k návrhu výsledku přezkoumání hospodaření nevyjádřilo.
Možná stojí ještě za uvedení, že Karel Novák zajišťuje služby auditora pro město Česká Třebová dlouhá léta a právě letos byla radou města smlouva na tuto činnost vypovězena. (mm)


Poznámka:
Ke transparentnosti a nekorupčnímu hospodaření s veřejnými penězi pomáhá každý z nás tím, že se bude zajímat o dění v obci.  Stačí pár malých krůčků. Čím víc hlídačů, tím lepší Česko, tedy i Česká Třebová. Když čtu výše uvedenou zprávu auditora, zůstávám zcela v klidu - naše město je bezchybné, není zde ani jedna malinkatá chybička. Nějak se mi to nechce úplně věřit. Jinými slovy - za mně je tato zpráva velmi nekonkrétní.  Hlídá třeba vypsaná zakázková řízení, to je správně, jsou dokonce vyjmenovaná. Jenže tak nějak uniká  ne tak krátká řada zakázek, které byly zadány  tzv. "z ruky", tedy přímým oslovením budoucího vybraného dodavatele, samozřejmě za jeho cenovou nabídku, která mu byla obratem potvrzena a objednávku hned dostal. Tady přece lze ušetřit a třeba ještě více než na avizované a dosažené úspoře  na platech úředníků.... Ušetřily by se tak nejen desítky tisíc, ale   více. Tyto peníze jdou do soukromých kapes.  Zprávě auditora vytýkám malou konkrétnost, tak musím sám být konkrétnější. Uvádím tedy hned dva aktuální příklady, tedy objednávku na práci, která mohla a měla být být řešena včas alespoň jednoduchém po zakázkovém řízení spojeném s oslovením více potenciálních dodavatelů. Jistě se mohlo ušetřit.... (mm)