Příloha Českotřebovského deníku   

                                                       ZUŠ OPEN V JAVORCE  - 1. červen 2024  


Byla to loterie díky nestálému počasí. Po dopoledním dešti se počasí umoudřilo. Chtělo to ale velkou přípravu, každý chtěl předem také zvukovou zkoušku. Zkoušet se tak začalo už od 12 hodin.  Ve 14 hodin pak zahájil program hudebního odpoledne taneční orchestru zušky pod vedením Milana Špičáka, který také kolem půl šesté program uzavíral. Právě začalo opět pršet....  Mezitím byla připravena celá řada dalších vystoupení sólistů z hudebního i tanečního oboru.
Zpíval dětský pěvecký sbor Kajetánek a jeho sborová přípravka, tancovala děvčata II. stupně tanečního oboru, byla připravena sólová vystoupení (včetně sóla na bicí) a také kytarová skupina ZUŠ. Celkem vystoupila asi stovka mladých hudebníků.  N a jeden koncert je 3,5 hodinový program hodně, takže to vlastně byly koncerty dva. Nebo jeden promenádní. Škoda, že nebyl někde k dispozici ucelený tištěný program hudebního odpoledne, aby si návštěvníci mohli organizovat svůj čas a najít si v programu třeba časový prostor pro občerstvení.
Jako v předchozích letech se počasí nakonec na hudebníky smilovalo a byla pěkná pohoda. Navíc vznikla možnost pro prezentaci činnosti výtvarného oboru školy. Přišly celé rodiny včetně dětí, vždyť se zde dobře mohli seznámit s tím, co se v zušce dělá, co se všechno dá na naši zušce naučit. Hlavním smyslem celonárodní akce ZUŠ OPEN, do které se zapojují školy z celé republiky, je vyzdvihnout unikátní systém základních uměleckých škol, který vychovává nejenom profesionály, ale hlavně také publikum, které je vnímavé, které už si to samo zkusilo. Díky tomu se zvyšuje kulturnost celého národa. Akce ZUŠ OPEN se stává kulturní událostí roku s největším počtem zapojených účinkujících.