Příloha Českotřebovského deníku   

                                                      Českotřebováci na XVII. Všesokolském sletu 2024 



XVII. všesokolský slet  v Praze skončil a zanechal nám plno  dojmů a nezapomenutelných zážitků.  Českotřebovští sokolové cvičili ve dvou skladbách – ve skladbě pro ženy „Babí léto“ (17 žen) a ve skladbě rodičů a dětí „Čmeláčci“ (4 dvojice). Není bez zajímavosti, že se v jeden okamžik ocitly vedle sebe na ploše stadionu dvě třebovské rodiny s třígeneračními cvičenci, a to rodiny Borkových a Čípových (s babi Kubrtovou) na konci skladby žen a začátku skladby pro rodiče a děti, když se děti schovaly v  tzv. kapce, vytvořené ženami s deštníky.
Program sletového týdne byl bohatý, začal v neděli sokolským průvodem, pokračoval slavnostní mší v chrámu sv. Víta a nočním výstupem na Petřín. V pondělí jsme my ženy šly na komentovanou prohlídku Národního divadla a odpoledne jsme si s průvodcem prohlédly Strahovský stadion. V úterý před nácvikem skladby jsme se prošly Grébovkou a večer jsme si užily slavnostní program „Sokol Gala“ v O2 Aréně, který byl koncipován jako příběh Sokola aneb 162 let sportu. Byla to přehlídka, jak se Sokol vyvíjel od jeho vzniku do současnosti. Na konci programu pak byla večera přehlídka výkonnostního sportu. Ve středu jsme navštívily Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR a odpoledne jsme měly s ostatními ženami nácvik skladby. Ve čtvrtek jsme absolvovaly tzv. projížděčku a generálku na II. program. Večer jsme se jely podívat do Edenu na vystoupení cvičenců v hromadných skladbách  I. programu, které přenášela televize v přímém přenosu. V pátek dopoledne jsme nacvičily nástup se Čmeláčky a odpoledne už přišlo na řadu i naše vystoupení v II. programu, rovněž přenášené v TV.
Byl to úžasný týden, týden radosti z pohybu a krásné hudby, všude panovala pozitivní energie a dobrá nálada. Zažili jsme i chvilky dojetí, např. když se v závěru II. programu vytvořil „strom života“ a všichni cvičili „krokovku“, zahlédli jsme na hlavní tribuně starší seniorku na invalidním vozíku oblečenou v úboru Věrné gardy, jak cvičí alespoň rukama. Dojemný okamžik také nastal, když se po skončení skladby malý Toník (třebovský Čmeláček) rozplakal, jelikož se dovtípil, že skladbu cvičil naposledy. Jeho smutek nebral konce, trochu se však zmírnil, když jej cvičitelka Lenka ujistila, že si na podzim, až začnou znovu pravidelné cvičební hodiny, skladbu Čmeláčků určitě zopakují.
Domů jsme se všichni vrátili sice trochu unavení, avšak šťastní, že jsme tu krásnou atmosféru mohli zažít, a také s vědomím, že bychom měli poděkovat starostovi českotřebovského Sokola Michalu Kadlecovi za velkou podporu a především cvičitelce Lence Strouhalové za úsilí, obětavost a čas, který věnovala nácviku obou skladeb. Tak tedy, Michale a Lenko, moc  DĚKUJEME!
Mirka Červinková
Další fotoreportáže z XVII. Všesokolského sletu najdete ZDE:  1) Sokolský průvod Prahou     2) Sokol GALA v O2 aréně   3) Výběr ze závěrečného vystoupení 5.7.