ČtD 183/2024  úterý 2. července 2024 


Nové video Českotřebovského deníku: Toulavý deník na Rozálce


Velorex ve výtvarném umění v Galerii Kulturního centra celé prázdniny!

Nová výstava v Galerii Kulturního centra otevřena - celé prázdniny. Výstava nenápadná, která zve k návštěvě.  Škoda že není poutač, transparent, na dva měsíce trvání by se to vyplatilo, je to hlavní cesta z nádraží do města.Škoda že není na výstavě také třeba nějaký  velorex třeba jen jako artefakt k fotografování s návštěvníky. Aby bylo možné posoudit,  co je hezčí, zda velorexy ve výtvarném umění nebo velorex reálný trojrozměrný. Velorex je pojem a mohli bychom ho pěstovat více.  Před radnicí by měla parkovat  patrola  velorexů v barvách městské policie, Muzeum  má jistě velorex jako služební vozidlo. Možná by ho měl mít jako služební vůz i starosta, třeba pro místní letní vyjížďky..... A co novinka - Elektrovelorex, na tom se ještě nepracuje?
Asi přeháním, ale je-li letos celé prázdniny v České Třebové svátek velorexů nebo oskarů, mělo by to být nějak vidět.... Podívejte se do Litomyšle. Tam je 200 let Smetanovi a Smetana je prostě všude. My se pomalu snažíme přiblížit, tak máme alespoň velorex ve výtvarném umění. Mohli jsme však mít alespoň "Obrazárnu velorex" nebo také "Rodný dům velorexů" a iniciovat petici a hnutí "Velorex do UNESCO". Sousedé mají  přece Smetanovu výtvarnou Litomyšl. Snad všechno napraví plánovaný sraz vozítek velorex 26. července.  Tím Litomyšl trumfneme, sjezd Smetanova rodu tam (zatím) neplánují....
Obrázky z výstavy: 1) velorex VIP, 2) Velorex REX, 3) velorex snový 4) velorex bojový... A takových i  jiných tu je! 
 
Českotřebovské sokolky  na sletu v Praze

Průvod Sokolů, jemuž do dvaceti tisíc hlav zřejmě mnoho nechybělo, prošel v neděli 30. června centrem Prahy. Byl prvním ze zásadních bodů programu XVII. všesokolského sletu, který vyvrcholí ve čtvrtek a v pátek příštího týdne hromadnými vystoupeními ve Fortuna Areně ve Vršovicích. Ve skladbě Babí léto budou svičit také českotřebovské sokolky.

Zajímavost dne - montáž anténního systému na komíně  u Korada

 Tento komín nikdy Koradu nepatřil, "zdobil" mazutovou kotelnu bývalého ÚZCHV  a když se někdy začátkem sedmdesátých let montoval tak slibovali i nám na Hřbitovní, že odtud dostaneme dálkový rozvod tepla.  Kdeže je dnes ta myšlenka i kotelna, všechno je jinak. Komín však zůstal a je z něho nosič antén, stejně jako ty další, které ve Třebové máme.  No a právě dnes jsme měli možnost shlédnout divadlo spojené s montážními pracemi ve velké výšce a prací vysokého kolového jeřábu....

V neděli 30. června se konala tradiční Knapovecká pouť. Živly řádily

Její průběh zcela změnila silná bouřka s přívalovým lijákem na nějž museli bleskově reagovat organizátoři akce a přesunout program do interiérů. Pohádku O kuřátku si tak děti užily jako bytové divadlo v suchu a teple s koláči a limonádou.

Rekonstrukce bitvy u Hradce Králové

Před 158 lety se u Hradce Králové odehrála rozhodující bitva prusko-rakouské války, která ve svých důsledcích změnila tvář Evropy. Na tisíce padlých a raněných vojáků dnes během pietního aktu u Baterie mrtvých vzpomněli zástupci státu, místních obcí i spolků.
Letošní připomínku bitvy, kterou uspořádal Königgrätz 1866, poctil návštěvou také Constantin von Alvensleben, jehož předek se bitvy přímo účastnil. V odpoledních hodinách se poté odehrála bitevní ukázka, jejíž podtitul zněl Pour le Mérite. Byla věnována právě členům rodiny von Alvensleben. Generálporučík pruské armády Constantin von Alvensleben během osudové bitvy 3. července 1866 převzal v odpoledních hodinách velení 1. gardové divize, když byl její velitel zabit střepinou z granátu poté, co jeho vojáci obsadili Chlum. Nový velitel rozdělil gardu a ta zaútočila na Rozběřice a na Lípu. Vítězství pruských vojsk tak bylo dovršeno Úspěšný velitel byl za své činy oceněn v září roku 1866 nejvyšším pruským vyznamenáním Pour le Mérite, ale další členové rodiny von Alvensleben zaplatili cenu nejvyšší. Poručík Arthur Gebhard von Alvensleben zemřel zle posekán během jezdecké srážky u Střezetic a poručík 1. gardového pěšího pluku Adolf Friedrich Heinrich Leorama von Alvensleben zemřel po zásahu střelou do hlavy při útoku na Chlum.
Nová expozice v Muzeu války 1866 na Chlumu.
 „Nová stálá expozice v Muzeu války 1866 na Chlumu naplno využije prostory budovy a přinese návštěvníkům silný a nezapomenutelný zážitek. Je navržená tak tak, aby nepředávala informace o válečném konfliktu jen jako ‚biflování‘ faktů. Díky tomu budou návštěvníci vtažení do děje a budou jej vnímat více smysly než pouze zrakem. Plánovaný termín otevření nové expozice v Muzeu války 1866 je u příležitosti 160. výročí bitvy u Hradce Králové v roce 2026,“ řekla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová. Muzeum války 1866 je pobočkou Muzea východních Čech v Hradci Králové a věnuje se nejkrvavějšímu evropskému konfliktu před první světovou válkou, který spustil politické a mocenské změny, jež změnily mapu Evropy i charakter habsburské monarchie a v konečném důsledku dovedly Evropu nejen na práh první, ale i druhé světové války.  (Orlicky.net)


Po dvou letech je tu pro české hokejbalistky opět stříbro!
Hlavní trenér reprezentace Michal Broulík z České Třebové se stříbrem příliš spokojený nebyl 

Česká reprezentace žen obhajovala na mistrovství světa ve Vispu a Raronu titul vicemistryň světa z kanadského Lavalu. Po srdnatém výkonu se ze zlatých medailí radují Američanky po vítězství 3:0. Čekání na zlato se tak našim ženám protáhne nejméně o dva roky.
Česko vs. USA 0:3 (0:1,0:2,0:0) Start zápasu byl z českého pohledu dobrý. Brankářka Brooke Wolejko musel čelit 7 střelám, přičemž Kateřina Teplá byla bez práce. Avšak Američanky vytěžily z minima maximum. V čase 10:53 zůstala u pravé tyče nehlídaná Emma Seitz, kterou výborně našla Levin. Zápas se překlopil do druhé třetiny, ve které chtěly Česky snížit. Naopak však přišel druhý gól USA po střele Megan Fortier. O tři minuty později na tabuli svítil stav 0:3 pro Spojené státy americké. Ve třetí třetině se snažily naše reprezentantky srovnat, měly tlak, ale žádná branka z toho nepadla. Po stříbrné Kanadě přichází i stříbrné Švýcarsko. Češky obhájily titul vicemistryň světa a na zlato si tak ještě musí počkat. 
Ohlas trenéra po zápase: „Hodnotí se to těžko. Věřili jsme si, že můžeme Ameriku porazit. Ve skupině jsme s USA prohrávali 2:0, přičemž jsme ten zápas vyrovnali. Dneska jsme se na ten zápas dobře připravili, možná ho i dobře začali. Viděli jsme dobrý zápas ženského hokejbalu. Rozhodly tam maličkosti. První gól jsme si nepohlídali, druhý jsme dostali v oslabení. Hrát v takovém zápasu tolik času v početní nevýhodě stojí hodně sil. “ České hráčky postoupily do finále, když porazily Slovensko 4:1
Semifinálový zápas trenér Michal Broulík chválil:  "Zápas splnil naše očekávání. Včera jsme sice vyhráli 9:0, ale to nic neznamenalo. Na poradě jsme to řešili. To, co bylo včera, tak bylo včera. Dnešní zápas začínal 0:0. Nový den, nové utkání. Slovenky tomu přizpůsobily sestavu. Nasadily všechno, co mělo tzv. ruce a nohy. Po první třetině to bylo 1:1. My jsme do toho duelu nevstoupili tak dobře jako včera. Možná lehká nervozita z toho, že nás všichni pasovali do role toho jistého postupujícího. Holkám jsem říkal, že dokud neskončí třetí třetina, tak nic není jasné. Jsme rádi, že jsme to zvládli." (Hokejbal.cz)

Úspěch Evelíny Voleské v celostátním hodnocení soutěže SOČ


Ve dnech od 21. do 23. června 2024 se konal již 46. ročník celostátní přehlídky soutěže SOČ, kterého jsem se i já, Evelína Voleská, měla tu možnost účastnit. Svoji práci v oboru 06 – Zdravotnictví jsem nejen úspěšně obhájila, ale dokonce jsem se umístila na 1. místě ve zmíněném oboru. Moje cesta začala v březnu minulého roku. Tehdy jsem po několika neúspěšných pokusech najít školitele pro svoje téma SOČ byla na základě motivačního dopisu vybrána špičkovými školitelkami M.Sc. Parisou EmamiAref a Alemeh Zamani, Ph.D., které působí pod záštitou Anatomického ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. V současné době jsem tedy součástí skvělého kolektivu výzkumné skupiny Choroid Plexus in Diseases, díky kterému se nejen můžu účastnit soutěží jako je SOČ, ale i se aktivně zapojovat do  mnoha projektů. Žádného úspěchu by tedy nebylo bez jejich neustálé podpory. Poděkování patří také učitelům našeho gymnázia za tolerování mojí nemalé absence.

Evelína Voleská, 7.A


Díky pro Ludmilu Pechancovou za dvacet let práce ředitelky MŠ U Stadionu

V letošním roce se po dalších letech ve funkci ředitelky MŠ U Stadionu konal další konkurz, do kterého se již Ludmila Pechancová nepřihlásila, dvacet let práce v této funkci bohatě stačilo.  Od 1. srpna nastupuje do této funkce Hana Wiedermanová, která zde pracovala jako zástupkyně ředitelky a  proto bude další osud a rozvoj tohoto zařízení v dobrých rukou.  Při příležitost ukončení  práce ve své funkci byla Ludmila Pechancová přijata vedením města, kde jí bylo vysloveno poděkování za její dosavadní práci, při které tato školka prošla velkým rozvojem a přeměnou.
Pro Ludmilu Pechancovou byla práce pro svěřené děti vždy na prvním místě a dokázala proto udělat skutečně vše co bylo v jejích silách, nebála se žádných komplikací. připomeňme např. poslední stavební úpravy budovy MŠ U Stadionu, při kterých bylo třeba celou školku uvolnit a děti dočasně přestěhovat do školní budovy na Lhotce. Takovýmto martyriem neprošla žádná jiná školka v našem městě. o tom, jak příkladně paní ředitelka odváděla svoji práci, svědčí například skutečnost, že v letošním roce byla na základě hlasování rodičů oceněna Českotřebovským Ámosem. Foto web města Česká Třebová

Historický express Kralický Sněžník.


Odstartovalo léto a s ním i oblíbené jízdy parního vlaku Pardubickým krajem. První jízda právě probíhala na trase Dolní Lipka – Ústí nad Orlicí – Hanušovice – Ústí nad Orlicí - Dolní Lipka.  Také v letošním roce budou letní měsíce v Pardubickém kraji spojené s pravidelnými jízdami historických parních vlaků. Ty se od července vrátí na turisty velmi oblíbenou trasu z Dolní Lipky přes Letohrad a Ústí nad Orlicí až do Hanušovic v Olomouckém kraji. Kromě toho se můžete vydat také na trať z Dolní Lipky přes Českou Třebovou a Moravskou Třebovou až do Svitav.  Nostalgické jizdy budou také z Královéhradeckého kraje na trase z Dolní Lipky přes Hradec Králové a Týniště nad Orlicí až do Žamberka s cílovou stanicí opět v Dolní Lipce. Turisté  budou moci vychutnat nejen  jízdu parním expressem krásnou přírodou, ale také navštívit muzea, vojenské pevnosti, horská střediska..
V sobotu 29. června se konala první jízda, další sobotu  6. července  v 9:37 jako zvláštní parní vlak, který odjíždí z České Třebové směr Moravská Třebová a Chornice jako Os 10817.  Celý jízdní řád celé této jízdy zatím nemám, tak uvádím, že příjezd do Moravské Třebové je v 10:20 a do Chornice 10:40.  Znám ještě rozpis parních jízd během letošního léta:

Obce si díky dotacím pořídily defibrilátory a proškolily hasiče

Dotační projekty na pořízení automatizovaných externích defibrilátorů (AED) a školení krizové pomoci "First Responder" mají úspěch. A mohou mít také zásadní dopad na záchranu životů. Díky těmto smysluplným projektům jsou obce lépe připraveny na rychlý zásah v kritických situacích ohrožujících život. Na Pardubickém kraji je má ve své gesci náměstkyně pro zdravotnictví Michaela Matoušková, která o zkušenostech s nimi hovořila při nedávných návštěvách obcí.
„Starostky a starostové zdůrazňovali význam těchto programů pro jejich občany a vyjadřovali svou vděčnost za podporu Pardubickému kraji. Návštěva obcí jako Jankovice, Starý Mateřov a Čeperka na Pardubicku, či setkání s paní starostkou v Rabštejnské Lhotě a starostou v Kočí na Chrudimsku, nám ukázaly, jak důležité je pro místní lídry chránit zdraví svých občanů. Obce Morašice, Nová Sídla a Horní Újezd na Litomyšlsku nám předvedly, že i v těch nejmenších komunitách jsou lidé odhodláni chránit své blízké. Navštívila jsem za tímto účelem i Žamberk, Červenou Vodu a Miřetice,“ říká náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková a pokračuje: „V obci Studnice mi starosta Ondřej Dopita emotivně vyprávěl příběh s defibrilátorem, kdy díky skvělému zásahu pana Vladimíra Faltuse došlo k záchraně života jeho souseda. Pan Faltus převzal letos za tuto záslužnou akci dokonce Cenu Michala Rabase za záchranu.“
Za poslední tři roky si díky dotacím pořídili defibrilátory v 79 obcích. Tyto přístroje zvyšují šance na přežití při náhlé srdeční zástavě, kdy každá vteřina rozhoduje o životě. „Počty zájemců každoročně stoupají, letos máme schválenou částku 1,2 milionu pro 30 obcí,“ informuje Matoušková.
První pomoc na dosah ruky se jmenuje First Responder
Na pořízení defibrilátorů navazuje program  nazvaný First Responder. Spočívá v tom, že na obcích procházejí  školením první krizové pomoci ti, kteří jsou schopni  ve svém městě či obci poskytnout rychlou a efektivní pomoc při životu ohrožujících stavech. Jsou to vždy členové jednotky požární ochrany obce. V loňském roce prošlo tímto speciálním školení 366 lidí z 37 obcí, letos to bude 558 lidí ze 42 obcí,“ dodala Matoušková.

Pozor! V pondělí 1.7. otevírá v KC výstava : Když je HADRÁK MODELEM

V září bude další cyklojízda do Hnátnice : Den regionu  Orlicko-Třebovsko

Svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko zve v pátek 6. září 2024 na svůj Den regionu. Cyklojízda starostů a příznivců regionu bude zakončena v Hnátnici v areálu Pod Lipami. Je při[1]praven program místních spolků, kapela Žůžo band a občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem! Za svazek obcí Region Orlicko–Třebovsko zve Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková




 
Videa Českotřebovského deníku z června 2024


Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.


Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem Za zvířátky kolem světa

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.
Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.

  

Videa Českotřebovského deníku: