ČtD 184/2024  středa 3. července 2024 


Město vydalo následující zprávu:

NESTRANÍCI S PODPOROU TŘEBOVÁKŮ PRO ZDRAVÍ A SPORT VYPOVĚDĚLI KOALIČNÍ SMLOUVU, RADA MĚSTA BUDE DÁLE PŮSOBIT SE ŠESTI ČLENY


V pondělí 1. července se v reakci na odstoupení paní Zuzany Nejedlé z postu místostarostky sešli zástupci českotřebovských koaličních subjektů. Na tomto jednání byla ze strany seskupení Nestraníci s podporou Třebováků PRO Zdraví a Sport vypovězena koaliční smlouva, která byla uzavřena po komunálních volbách v roce 2022. Současně ze svých postů radních odstoupili pan Lubomír Vašina a pan Radim Kolář. Rada města tak bude v následujících týdnech jednat v šesti členech a ve složení starosta Zdeněk Řehák, místostarostka Petra Válková a radní Martin Netolický, Jan Kovář, Daniel Stach a Martin Formánek. V koaličních jednáních budou nadále pokračovat zástupci seskupení 3PK – Pro prosperující Českou Třebovou a Občanské demokratické strany. Po prvním setkání je zřejmá vůle obou subjektů vytvořit podmínky pro stabilní fungování orgánů města založené na vzájemné důvěře. 


Bude třeba přepsat koaliční smlouvu ve snaze udržet systém v činnosti, pracovat dál

Po komunálních volbách na podzim roku 2022 takovouto změnu nepředpokládal nikdo.  Vzniklý triumvirát  byl z vnějšího pohledu pevný, program stanovený např. s  nově připravenými pravomocemi, novými komisemi. (Připomeňme např. poprvé zavedenou komisi pro práci městského úřadu a městské policie)  Následoval personální audit a změny, které ještě dnes úřad zcela nevstřebal   a nyní jako by se nestabilita způsobená změnami na Městském úřadu přelila i do zastupitelských řad.  Navíc převzetí správy města v roce 2022  bylo možné chápat i jako "nepřátelské převzetí firmy". Mezi prvními opatřeními bylo např. zrušení schváleného  připraveného systému rezidenčního parkování, vysoutěženého projektu na úsekové měření v Moravské ulici, zrušením záměru na parkoviště pod hudební školou, nelze opomenout i to, že nové vedení města sáhlo v době vysoké inflace úředníkům na výplaty. Všichni to neustáli - změny, nestabilita.
Přestože v radě města zasedla mnoho nových tváří, tak rychle  nastartoval nový systém tvorby městského rozpočtu, včetně jen novou radniční koalicí schváleného usnesení umožňující radě města realizovat  podstatné změny městského rozpočtu, čehož pak bylo a do dodneška je skutečně nadužíváno. Rozpočet je  schválen v prosinci, následuje 15 změn, oznamovaných z velké části až dodatečně, podoba investic v roce je stejně známa až s velkým zpožděním (letos koncem června) a to ve formě ne zcela jednoznačně vyložitelného "zásobníku investic", v rozpočtu to nepoznáte.
Nastaly opravdu velké změny. V některých případech byly změny skutečně zapotřebí, o tom není sporu, a nenašel se ve dosud voleném zastupitelstvu nikdo, kdo by měl sílu se s tím tak do hloubky zabývat. Zdá se mi logické, že  nové vedení města se nejdříve zabývá svým programem s tím, že chod městského úřadu zajišťuje tajemník. Rada, složená z lidí, kteří ve veřejné správě  nepůsobili, pak řeší jeho návrhy. Volení představitelé města dosud spíše hledali na městském úřadě oporu pro své záměry a snažili se zejména o to, aby byl úřad funkční, než aby se úředníkům dívali na výplatní pásky.
Nezbývá ovšem než pracovat dál, není doba na realizaci nějakých "palácových převratů". Vítězové voleb mají právo i povinnost pracovat dál. Mají svůj plán, směr a cíl a navíc mnoho rozpracovaného. Podstatně se ale rozšířila opozice, má 13 zastupitelů. Stačí jedna absence a je po koaliční většině. Věřme, že za nových podmínek bude proto spolupráce mezi subjekty v zastupitelstvu probíhat v jiném duchu férovějším způsobem. Dosavadní systém práce města je totiž zařízen tak, že do rukou rady města  byla vložena nebývale velká pravomoc, alespoň ve srovnání s dřívějším stavem. A způsob prezentace práce a financování není vždy transparentní, doprovází jej řada překvapení a některá rozhodnutí by prostě dříve nebyla možná. Celá usnesení ani jejich návrhy nejsou publikována, vše je v příloze. Asi jsme si na to zvykli, bylo to tak vlastně i dříve. Je  to ovšem i proto, že veřejnost se o práci radnice  nezajímá, že se spokojí s výstupy, které jsou publikovány.
Po odstoupení Nestraníků bude zřejmě prozatím pracovat jen šestičlenná rada. Ta bude také řídit 3 městské společnosti s obratem desítek milionů korun a velkým jměním.  Např. finance Vodárenské společnosti třeba městským rozpočtem vůbec neprochází. Přitom v jejich dozorčích radách není řádné zastoupení opozice. Na všechno bylo ovšem upozorňováno, ale změnit se to nedalo. Nyní to bude možné? Systém "vítěz voleb bere všechno" se neosvědčil. Přišlo se na to již rok a půl po volbách...
Rozpracovaných úkolů je ovšem před zastupiteli hodně a věřím, že je v zájmu všech, aby došlo k nějaké dohodě. Opozice bude jistě konstruktivní, ale nebude tolerovat nedostatky nebo zametání problémů pod koberec. Vznikne větší zájem se více podílet na tvorbě záměrů pro další směřování města, které by měly více vycházet z námětů v zastupitelstvu. Dotace jsou fajn, ale hlavně tehdy, když dotují potřebné věci. (mm)

Nové video Českotřebovského deníku: Velorex v obrazech

Přes celé prázdniny přibyla v České Třebové spousta velorexů -.na obrazech v Galerii Kultuního centra.  Kolik jich je celkem se mi spočítat nepodařilo. Daleko významnější je, že mezi nimi jsou obrazy znamenitých a velmi známých autorů, obrazy nepostrádající vtip nebo nadsázku, obrazy, které mají jeden společný motiv = velorex

Nová výstava v Galerii Kulturního centra otevřena - celé prázdniny. Výstava nenápadná, která zve k návštěvě.  Škoda že není poutač, transparent, na dva měsíce trvání by se to vyplatilo, je to hlavní cesta z nádraží do města.Škoda že není na výstavě také třeba nějaký  velorex třeba jen jako artefakt k fotografování s návštěvníky. Aby bylo možné posoudit,  co je hezčí, zda velorexy ve výtvarném umění nebo velorex reálný trojrozměrný. Velorex je pojem a mohli bychom ho pěstovat více.  Věřím proto, že bude propagace této výstavy ještě doplněna  a nezůstane jen u plakátu nebo videa, které jsem právě publikoval.. Odkaz na video ZDE

Nevíte kde se registrovat u dětského lékaře? Můžete v ústecké nemocnici!

V Orlickoústecké nemocnici začala v červnu fungovat nová ordinace praktického dětského lékaře. Je to reakce na kritický nedostatek pediatrů v celé republice. Důkazem, že to byl krok správným směrem, je podle vedení Nemocnice Pardubického kraje obrovský zájem. Rodiče se prý začali o ordinaci zajímat už půl roku před otevřením. "V případě potřeby bude navíc možné její stávající kapacitu ještě zvýšit," slibuje nemocnice.
„Problém se samozřejmě týká i našeho regionu.  Ministerstvo před časem vypsalo na ordinace praktických lékařů pro děti a dorost dotační program, v areálu byly vhodné prostory a ze strany Luďka Ryby, emeritního primáře našeho dětského oddělení byla velká chuť se do projektu pustit,“ vyjmenovává shodu pozitivních okolností, díky kterým se v nemocnici podařilo ordinaci otevřít, Vratislav Dědek, oblastní ředitel pro zdravotní služby Orlickoústecké, Svitavské a Litomyšlské nemocnice.
To, že zřízení nové ordinace praktického lékaře pro děti a dorost v Orlickoústecké nemocnici bylo prozíravé, dokazuje až nečekaný zájem rodičů.
„Už od konce minulého roku se lidé ptali na možnost registrace, ačkoli jsme přesně nevěděli, kdy začneme,“ říká nový praktický lékař pro děti a dorost a zároveň emeritní primář dětského oddělení Orlickoústecké nemocnice Luděk Ryba. Teď je v ordinaci zaregistrováných 200 dětí, kapacita je ale nastavená až na 1000 pacientů: „Potvrdilo se nám, že poptávka po této službě v regionu je opravdu velká.“ Nové pacienty registruje a objednává dětská sestra Pavlína Hájková, která má v souvislosti s rozjezdem provozu plné ruce práce:  „Zapisuju nové pacienty, dělám karty, mám na starosti očkování, prevence, takže telefonuju rodičům dětí a objednávám je. Zájem je zatím obrovský, a to teprve začínáme,“ směje se sestra a jde zvednout sluchátko telefonu, který teď zvoní prakticky neustále. (Orlický deník)

Senior Festival v Chrasti bavil i ve vedru.
Atmosféru si chválil též zpěvák Josef Zíma 

Zámecký areál v Chrasti hostil pátý ročník Senior Festivalu, který pořádá spolek Hurá na Výlet! společně s městem Chrast a za významné podpory Pardubického kraje.
Krásná atmosféra i bohatý program pro celou rodinu.
„Měl jsem velkou radost z toho, kolik dorazilo návštěvníků. Ti si užívali krásnou atmosféru i bohatý a zajímavý program pro celou rodinu. A to navzdory velkému vedru, které během festivalu panovalo. Velmi jsem ocenil, jak pozorní pořadatelé k účastníkům byli. Neustále pro ně byla k dispozici voda zdarma. Místa k sezení byla připravena tak, aby co nejvíce lidí mohlo být ve stínu. I díky tomu si všichni mohli naplno užít den plný hudby, tance a zábavy,“ konstatoval radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, pod jehož záštitou se akce konala. Nadšení z festivalu vyjádřil i starosta Chrasti Vojtěch Krajský při slavnostním zahájení. „Je mi velkou ctí být součástí tohoto úžasného projektu, který se v Chrasti stal tradicí a již nyní se těším na další ročník a spolupráci“, uvedl starosta.
92letý zpěvák Josef Zíma byl z atmosféry akce nadšený
Jednou z největších hvězd festivalu byl populární zpěvák Josef Zíma, který byl z atmosféry Senior Festivalu v Chrasti nadšený. „Publikum bylo bezvadné. A Senior Festival je krásná myšlenka, která je mi velmi blízká. Vždycky mě těší, když mohu zpívat pro seniory. Ti jsou na tom většinou stejně nebo podobně jako já. S nimi si rozumím,“ podotkl 92letý umělec, který je stále velmi vitální. „Jak to dělám? To já sám vlastně ani nevím. To je dar od pánaboha,“ dodal Josef Zíma. Pořadatelé se snažili udělat maximum pro to, aby si lidé festival užili
„Snažíme se udělat maximum pro to, aby si lidé Senior Festival užili. Aby odcházeli s pocitem, že jim tu bylo hezky, utužili nebo navázali nová přátelství a nasbírali pozitivní zážitky. A to vše s úctou a respektem k druhým,“ poznamenal předseda pořádajícího spolku Hurá na Výlet! Tomáš Martinek.
Senior Festival byl vůbec poprvé ve své historii mezinárodní
„Mám velkou radost, že se festival podařilo dostat do mezinárodní roviny a rozšířit tak povědomí o něm v i za hranicemi naší vlasti,“ konstatoval Miroslav Novotný, ředitel festivalu.
Své umění předvedlo i oblíbené řecké pěvecké duo Martha a Tena Elefteriadu či slovenská kapela Moštěňanka. Díky tomu mohl být Senior Festival vůbec poprvé ve své historii mezinárodní. „To není tak jednoduché zařídit. Je skvělé, že se tato akce neustále rozvíjí,“ vysekl poklonu organizátorům radní Pardubického kraje Pavel Šotola.

Jeďte v sobotu parním vlakem na Moravskou Třebovou  i dál! 

V sobotu  6. července  v 9:37 jako zvláštní parní vlak, který odjíždí z České Třebové směr Moravská Třebová a Chornice jako Os 10817.  Celý jízdní řád celé této jízdy zatím nemám, tak uvádím, že příjezd do Moravské Třebové je v 10:20 a do Chornice 10:40.  Znám ještě rozpis parních jízd během letošního léta:

Pozor! Od pondělí 1.7. je otevřeba výstava : Když je HADRÁK MODELEM

V září bude další cyklojízda do Hnátnice : Den regionu  Orlicko-Třebovsko

Svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko zve v pátek 6. září 2024 na svůj Den regionu. Cyklojízda starostů a příznivců regionu bude zakončena v Hnátnici v areálu Pod Lipami. Je při[1]praven program místních spolků, kapela Žůžo band a občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem! Za svazek obcí Region Orlicko–Třebovsko zve Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková



Videa Českotřebovského deníku z června 2024


Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.


Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem Za zvířátky kolem světa

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.
Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.

  

Videa Českotřebovského deníku: